tarta ze szpinakiem - 2327 przepisów (strona:41/156)

Rolada szpinakowa z łososiem 131

pieprz ziołowy 1 ząbek czosnku sól 2 jajka 2  łyżki mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 250 g serka kremowego lub zmielonego twarogu 1 łyżka tartego chrzanu 100 g wędzonego łososia Szpinak należy  rozmrozić na sitku. Na patelni przysmażamy czosnek i dodajemy szpinak  Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Smażymy ok  min do odparowania, studzimy. Ostudzony

Gotowanie jest łatwe
SAŁATKA Z POMIDORAMI I SZPINAKIEM 153

Prosta sałatka z pomidorów i szpinaku z dodatkiem sera sałatkowego typu feta oraz czerwonej cebuli, podana z sosem czosnkowym na bazie kefiru i jogurtu naturalnego. Gotowa

Kuchnia MagdaLeny
Pierś kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami 192

macie czasu zamarynujcie ją rano, odstawcie do lodówki i w porze obiadowej przygotujcie. Można do tego zestawu dodać podduszone z lubczykiem i ostrą papryką plastry pieczarek, szpinaku, posypać parmezanem lub żółtym tartym serem. Tak przygotowane mięso można także obsmażyć krótko po ok. 2 minuty z każdej strony na patelni, następnie upiec koło 20 minut. Kotlety podaję z ziemniakami pieczonymi

Zasmakuj Kuchni
Kluseczki Gnocchi 173

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kluseczki gnocchi, to super odmiana od tradycyjnych kopytek. Idealne do wszelkich sosów, do szpinaku, pesto czy podawane z tartym parmezanem. Wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania. Do ich wykonania użyłam specjalnej foremki, którą ostatnio zakupiłam w Tescoma Składniki: 600g ugotowanych ziemniaków 80g maki pszennej, choć dokładna

W garach u Gosi
MAKARON Z KURCZAKIEM I BOTWINKĄ 154

Botwinka blanszowana, jak szpinak jest idealna do sosów, tart, makaronów itp. Tym razem trafiła do sosu z dodatkiem kurczaka i pieczarek, podałam ją z  pysznym pełnoziarnistym makaronem Lubella

Kulinarne Fantazje Marioli
Jajka w tostowych koszyczkach 225

jajka sadzone w tostowych koszyczkach nadziane boczkiem i serem. Świetna alternatywa do jajecznicy lub gotowanych jajek. Jeżeli macie ochotę na inne ciepłe dania na śniadanie to przygotujcie tartę z piersią kurczaka i szpinakiem lub parówki owinięte z serem i boczkiem .  Składniki na porcje dla dwóch osób: 4 jajka 8 kromek chleba tostowego 2 plasterki żółtego sera 4 plasterki boczku

Ugotować
Tarta z pomidorkami cherry 200

Dziś przedstawiam Wam smakowitą tartę z pomidorkami cherry i szpinakiem :) składniki: 250 g pomidorków cherry 250 g sera ricotta  ok 100 g sera cheddar lub inny żółty ser 200 g szpinaku liściastego 2 jajka pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażymy do momentu zarumienia

Cukier&Puder
Placki ziemniaczane ze szpinakiem SYS....bez użycia tarki! 224

możliwe? No jasne , że możliwe, NATURALNIE! Na pierwsze danie była pomidorowa z ryżem SYS, a na drugie- PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM! ........... bez obierania ziemniaków, bez tarcia, bez wysiłku...Wystarczyło troche wody ! Jako , że jest to danie Babci Zosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem! Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę!  Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa dla placków

Z Kuchni Do Kuchni
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 211

domu. Zdecydowałam się na wizytę w niedzielne popołudnie. Wyciągnęłam zatem mojego męża na spacer i darmowy obiad ;)  Do wyboru mieliśmy rybę, bądź naleśniki ze szpinakiem, a do tego deser - tarta cytrynowa lub koktajl (wszystko bez dodatkowych opłat). Restauracja Staromiejska urządzona jest dość klasycznie, elegancko, ale prosto. Siadając do stolika wiedzieliśmy już, na co się zdecydujemy. Bez zastanowienia

Sajkofanka smaku
Kotlety mielone z fetą i szpinakiem 197

namoczona w mleku sól,pieprz bułka tarta z sezamem do panierowania olej do smażenia Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak zmiejszy swoją objętość i odparuje wodę, przestudzić. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać wystudzony szpinak, jajko, odciśniętą bułkę oraz sół i pieprz. Masę dokładnie wyrobić. Ser feta pokroić na paski. Nabrać(...)środku ułożyć pasek sera i dokładnie oblepić go mięsną masa formując kotleta. W ten sam sposób uformować pozostałe kotlety, u mnie wyszło 9 sztuk. Następnie koltety oprószyć bułka tartą z sezamem. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatakami

Monia miesza i gotuje
Kotlety z ziemniaków i szpinaku 110

Servings 4 Ingredients ok 600 g ziemniaków 4 łyżki mleka 1 cebula 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 150 g szpinaku 70 g parmezanu 1 jajko 2/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 2 łyżki oliwy albo oleju do smażenia Instructions Ziemniaki obrać i ugotować, odstawić do przestygnięcia. Lekko ciepłe(...)Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, podsmażyć aż się lekko zarumieni, dodać posiekany czosnek, i szpinak, wymieszać i smażyć aż szpinak zmięknie. Przełożyć zawartość patelni do ziemniaków, dobrze wymieszać. Do masy dodać jajko, bułkę tartą, starty parmezan i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 20 minut

Cooking for Emily
Zupa włoska z ciecierzycą, pomidorkami i szpinakiem 143

pewno najemy się nią do syta, bo w środku znajdziemy wiele składników, które zapewnią nam pełnym brzuch – ciecierzyca, drobny makaron, pomidorki i szpinak. Aby nie było tylko warzywnie polecam posypać zupę tartym parmezanem – nada dodatkowy smak i kilka sycących kalorii. Składniki (na 3-4 porcje): puszka ciecierzycy 150g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 2 garści świeżego szpinaku(...)będzie al dente. Po tym czasie dodajemy do garnka pokrojone pomidorki koktajlowe, pół puszki krojonych pomidorów oraz liście szpinaku i gotujemy jeszcze 5 minut.   Na sam koniec doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą, posypaną z wierzchu tartym parmezanem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 244

pesto ) 20g sera mozzarella sól, pieprz do smaku 100g kaszy pęczak potrójna objętość wody w stosunku do kaszy szczypta soli 100g świeżych liści szpinaku 5-6 suszonych pomidorów z oleju 30g prażonych płatków migdałowych łyżka tartego parmezanu sos winegret (po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz(...)sosu winegret – po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Szpinak wymieszać z pomidorami, migdałami i sosem winegret. Sałatkę posypać łyżką tartego parmezanu. Roladki podawać pokrojone, bądź w całości (wedle uznania, ale pokrojone przyciągają wzrok i kuszą zawartością) z kaszą pęczak ugotowaną al dente

Dietolog
Kluski z ricotty zapiekane w sosie pomidorowym 214

pomidorowego Sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 80g startego parmezanu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.  Wstaw wodę na kluski. Rozmrożony szpinak odciśnij. W misce wymieszaj szpinak, ricottę, 120g mąki pszennej, jajka oraz bułkę tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Za pomocą łyżeczki lub palcami uformuj kluseczki w formie wałeczków ok 3x5cm. Obtocz je w mące

Fabryka pomysłów
"Babeczki" z kiełbasą i soczewicą 119

łyżeczki kaparów 6)       5 suszonych pomidorów 7)       garść liści szpinaku 8)       3 łyżeczki czarnych oliwek 9)       40 g tartego parmezanu 10)    sól, pieprz czarny świeżo mielony 11)    olej do smażenia Sposób przygotowania(...)kiełbasa będzie już podsmażona, dodajemy do niej ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone pomidory, pokrojone w plasterki czarne oliwki, kapary oraz liście szpinaku i chwilę podsmażamy.  Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy tarty parmezan i delikatnie mieszamy. 4.   Kokilki wykładamy plastrami boczku, tak aby kawałki plastrów wystawały na zewnątrz. Następnie do każdej kokilki wkładamy

Na kulinarnym poligonie
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 202

żółty), 1 cebula, 1/3 szklanki bułki tartej, 4 łyżki mleka, 1 jajko, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.   Przygotowanie:      Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy

Aga w kuchni
Menu na tydzień: Zbilansowana dieta 206

ziemniakami w ostrej marynacie z wódką i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa(...)pure ziemniaczanym i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną (sprawdź przepis) Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur (sprawdź przepis) Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem (sprawdź przepis) Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu

Niedzielny kucharz
Placki z bobu z listkami szpinaku 176

Składniki 440 g bobu 2 ziemniaki kilka czarnych oliwek czerwona cebula szpinak w listkach  2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek bułka tarta  jajko Przygotowanie Ugotowane w mundurkach (bez soli) ziemniaki przecisnąć przez praskę do zmiksowanego bobu. Dodać drobno posiekaną cebulę z oliwkami i posiekany szpinak. Wbić jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Wcisnąć przeciśnięty

Gaździnka warzy
Placki warzywne z marchewką, batatami i szpinakiem 153

Bataty gotujemy na parze albo używamy te, które zostały po przygotowaniu żółtego sera lub chlebka roti . Rozgniatamy widelcem i odmierzamy połowę szklanki. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach tarki. Liście szpinaku myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy kilka minut aż trochę zmiękną. W dużym naczyniu mieszamy mąkę

Lamarida.pl
Tarta szpinakowa na spodzie z cieciorki FIT bezglutenowa 260

się złożyło, że w pobliskim markecie natknęłam się na formę z wyjmowanym spodem. Długo nie trzeba było mnie namawiać do jej zakupu. Trochę pokombinowałam i tak oto powstała tarta szpinakowa na spodzie z ciecierzycy. Jeśli użyć proszku do pieczenia bez glutenu (lub sody), jest to świetne wyjście dla osób będących na diecie bezglutenowej. Polecam tego rodzaju kombinacje(...)łyżeczka proszku do pieczenia 4 kopiaste łyżeczki mąki kukurydzianej (żółtej) Nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko 450 szpinaku mrożonego 120 g fety 2 ząbki czosnku Pieprz Spód: Ciecierzycę mielimy z pozostałymi składnikami. Rozprowadzamy w formie do tarty (u mnie 25 cm średnicy). Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.  Nadzienie: Czosnek siekamy, podsmażamy. Dodajemy zamrożony szpinak

Powiedz dietom nie
Zielone pierogi z botwinką 246

botwinkę inaczej niż do zupy. Zielone pierogi z botwinką – ciasto: 500 g mąki 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 jajko szczypta soli Zielone pierogi z botwinką – farsz: 750 g ricotty (3 opakowania) 75 g tartego parmezanu 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami) 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej(...)gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mąki 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 jajko szczypta soli 750 g ricotty (3 opakowania) 75 g tartego parmezanu 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami) 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write

Poezja smaku
Cielęce pulpeciki w szpinaku 158

prezentuję dzisiaj w roli głównej mielone cielęce. Składniki: 300 g mielone cielęce 1 jajko 1 łyżka tartej bułki Sól Pieprz biały mielony Bulion warzywny Opakowanie świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka almette śmietankowe Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy małe pulpeciki. Do garnka lub wysokiej(...)patelni wlewamy bulion warzywny. Zagotowujemy i dodajemy przygotowane pulpeciki. Gotujemy kilkanaście minut. Po tym czasie wkładamy umyty szpinak razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chwilę razem dusimy aż zmiękną liście szpinaku. Na koniec dodajemy łyżkę alemette i dokładnie rozprowadzamy serek w bulionie. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy solą lub pieprzem. Podajemy w ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO (function

Smaki Ewy