tarta ze szpinakiem - 2327 przepisów (strona:36/156)

Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem 460

podsmażamy na maśle. Dorzucamy do tego dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Po chwili dorzucamy rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda całkowicie odparuje zdejmujemy szpinak z gazu. Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, a ser pleśniowy kroimy w kostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy potrawę: naczynie  żaroodporne smarujemy odrobiną masła

Kolizje Smaków
Krokiety ze szpinakiem 233

tylko dno garnka) i wrzucamy szpinak.   Gotujemy na małym ogniu, często mieszaj ąc. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i 1 łyżeczkę bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy . Na naleśnika nakładamy łyżkę szpinaku, posypujemy starty m żółtym serem i zawijamy w krokieta. Krokiet y maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bu łce tartej i kładziemy na rozgrzaną

paapilotkaa
KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM 202

wcale tak być! Szpinak i suszone pomidory wraz z ciągnącą się, roztopioną mozzarellą to połączenie idealnie włoskie, ale także idealnie pasujące naszym kubkom smakowym. W taki właśnie sposób wypełniliśmy nasze krokiety, które przygotowaliśmy z mąki pełnoziarnistej. A to wszystko dało cudowne krokiety ze szpinakiem , pachnące suszonymi pomidorami i włoskim słońcem pod koniec lata. KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM (7 sztuk) Składniki(...)suszonych pomidorów 400 g szpinaku mrożonego 200 g sera mozzarella sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku Dodatkowo 1 lub 2 roztrzepane jajka  bułka tarta olej do smażenia Jak przygotować? Szpinak wyjmuję z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem krokietów. Zaczynam od naleśników: wszystkie składniki miksuję ze sobą na gładkie, niezbyt gęste ciasto. Im będzie gęstsze

W kuchni Karmel-itki
Schabowe roladki ze szpinakiem 163

gotowania . Składniki ( dla 6 osób )  8 plasterków schabu  1 czerwona cebula  3 ząbek czosnku  sól  pieprz  2 garście szpinaku  5 łyżek sosu teriyaki  bułka tarta  ( do panierowania ) 2 jajka  5 łyżek mleka  Wykonanie  Plastry schabu rozbijam tłuczkiem , każdy kotlet  smaruje sosem teriyaki , przyprawiam solą , pieprzem(...)faszerować szpinakiem .  Obieram cebulę i kroję w kostkę , na rozgrzaną patelnie dodaję cebulę oraz szpinak i wszystko przesmażam około 5 minut , doprawiam do smaku solą , po 5 minutach nasz szpinak jest gotowy,  na nasze plastry mięsa wykładamy łyżeczkę farszu i zwijamy nasze roladki , kiedy mamy już wszystkie roladki wykonane , zaczynamy panierować , na talerz wysypujemy bułkę tartą

Mój Smak
szpinakowy bulion z jajkiem i serem 327

Przepis według „Kuchni Włoskiej” Maxine Clark. Składniki: 700g świeżego szpinaku 50g masła 4 jajka 5 łyżek tartego parmezanu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2l bulionu z kurczaka sól pieprz Szpinak obgotować we wrzątku. Odcedzić, drobno poszatkować. W dużej misce roztrzepać jajka, dodać starty parmezan i posiekany szpinak, wszystsko dokładnie wymieszać. Dodać sól, pieprz, gałke muszkatołową. Bulion doprowadzić

stajnia gołębie od kuchni
PULPETY Z GRZYBAMI LEŚNYMI 191

sera żółtego pokrojonego w kostkę Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 8 leśnych grzybów 4 garście szpinaku 1 cebula 1 papryka pokrojona w kostkę 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta do panierki Sos 500 ml przecieru pomidorowego 250 ml pomidorów z puszki 4 garście szpinaku Sól i pieprz do smaku(...)wodzie ok 10 min. Następnie grzyby przekładam do garnka o grubym dnie. Dodaję masło i cebulę drobno posiekaną. Duszę dodaję szpinak. Mieszam. Do miski dodaję mięso i pozostałe składniki. Mieszam dokładnie. Formuję pulpeciki a następnie obtaczam w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni wylewam olej, obsmażam ze wszystkich stron. Pulpety przekładam do garnka o grubym dnie. Dolewam wodę i przecier

Gotowanie Patki
ROLADA SZPINAKOWA Z SAŁATKĄ CHRZANOWĄ Z JAJKAMI 168

sera żółtego w kostce 4 jajka garść rzeżuchy 2-3 łyżeczki tartego chrzanu (polecam Schronisko Smaków ) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Rolada: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szpinak, do momenty gdy woda z niego prawie odparuje. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte(...)Sałatka chrzanowa: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Ser oraz szynkę również kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i tartym chrzanem. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W dużej misce mieszamy pokrojoną szynkę z serem oraz jajkami. Dodajemy umytą i osuszoną rzeżuchę oraz przygotowany sos chrzanowy. Wszystko dokładnie mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Rolada szpinakowa z łososiem 103

Prosta i szybka w wykonaniu rolada szpinakowa z łososiem. Do przepisu wykorzystujemy szpinak mrożony, a do serka można dołożyć trochę tartego chrzanu, żeby podkręcić smak rolady. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 3 jajka 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 1/5 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 200g wędzonego łososia w plasterkach 300g serka kremowego (typu

CookYourself
PIECZARKI NADZIEWANE KUSKUSEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 183

całość przez kilka minut, a następnie osuszony szpinak. Gdy szpinak straci jędrność dodajemy kaszę kuskus i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki, smarujemy olejem z suszonych pomidorów i lekko solimy. Kapelusze wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy tartym serem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Panierowane naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem 209

Jako dodatek wystarczy sos czosnkowy i obiad gotowy :) SKŁADNIKI: 4-5 osób Paczka mrożonego szpinaku Kawałeczek sera pleśniowego  Filet z kurczaka Cieniutkie naleśniki -mogą być z tego przepisu: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/crepes-cieniutkie-nalesniki-francuskie.html 2 ząbki czosnku Gałka muszkatołowa Sól  Pieprz Jajko Bułka tarta Masło (łyżeczka) Tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE(...)Szpinak rozmrażamy, na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie paseczki, na to szpinak. Chwilę smażymy,aż woda całkowicie odparuje, dodajemy ser i odrobinę śmietanki. Doprawiamy gałką, pieprzem, ew. solą. Filet z kurczaka oczyszczamy, kroimy z małą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem-smażymy kilka minut na niewielkiej ilośći oleju-tak,żeby mięso nie było suche, Dodajemy do szpinaku. Przygotowujemy

Kopystką po garach
Kotlety ziemniaczane 160

Składniki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek 2 cebule garść szpinaku świeżego  4 łyżki mąki jajko sól, pieprz bułka tarta do panierki Przygotowanie Ziemniaki ugotować ( z czosnkiem) w osolonej wodzie i szczyptą kminku, przestudzone przecisnąć przez praskę ( razem z nim) .  Pieczarki obrać(...)pokroić i podsmażyć z posiekaną cebulą, a na końcu podlać białym półwytrawnym winem i dusić jeszcze do  odparowania. Dodać do ziemniaków - nie zapomnieć szpinaku , jajku i mące - wymieszać, doprawić. Ukulane kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć po kilka minut z każdej strony..podać z dowolnym sosem u mnie pieczarkowy  Smacznego

Gaździnka warzy
MAKARON Z CUKINIĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 178

tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno siekamy. Szpinak płuczemy i dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy na średnim ogniu często mieszając, przez około 3 minuty. Dodajemy czosnek, papryczkę chili i cukinię. Smażymy 3-4 minuty, dodajemy suszone pomidory i szpinak. Smażymy na dużym ogniu, aż szpinak zwiędnie i znacznie zmniejszy objętość. Doprawiamy solą(...)pieprzem do smaku. Dolewamy około 50 ml wody z gotowania makaronu, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i dodajemy tarty parmezan. Gotujemy na małym ogniu, aż woda i ser utworzą zawiesisty sos. W razie potrzeby dolewamyy więcej wody. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i od razu podajemy. Każdą porcję można dodatkowo posypać tartym parmezanem i oprószyć czarnym pieprzem

cool and minty
Dorsz z posypką z bulki tartej z limonkowym puree z batata na sosie ze szpinaku i śmietany oraz duszonymi z szałwią warzywami 99

mięso ciężko, a o homara i krewetki łatwo. Rybie, dorszowi, towarzyszy limonkowe puree z batata, sos na bazie śmietany i szpinaku oraz duszone z szałwią warzywa. Oczywiście całość jest obłędnie smaczna, głównie za sprawą posypki z kopru i bułki tartej, lub za sprawą wszystkiego co jest na tym talerzu. W każdym razie. Teraz w okresie nudy, czasu dla siebie(...)Składniki, na jedną porcję potrzebujesz: Ryba z posypką bułki tartej: 200 g filetu z dorsza bez ości sól, pieprz, skórka oraz sok z 1/3 limonki  oliwa z oliwek i masło do smażenia  1/5 szklanki bułki tartej, koperek, skórka otarta z połowy limonki  Sos szpinakowy: garść szpinaku  ząbek czosnku  masło do smażenia  sól

Mango Papaja
Drobiowe kotleciki z kaszą pęczak i szpinakiem 155

mąż prosił o dokładkę, a córcia zjadła z wielkim apetytem.    Drobiowe kotleciki z kaszą pęczak i szpinakiem SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 5 ugotowanych łyżek kaszy pęczak 1 jajko ½ namoczonej w wodzie czerstwej kajzerki 1 szklanka bułki tartej sól ziołowa pieprz tłuszcz do smażenia 1 garść świeżego(...)szpinaku 70 g boczku wędzonego czosnek granulowany  PRZYGOTOWANIE: Boczek kroimy w paseczki, następnie go podsmażamy i dodajemy umyty i osuszony szpinak. Całość mieszamy podsmażamy 5 minut, doprawiamy czosnkiem i pieprzem. Kurczaka mielimy,  a następnie dodajemy do niego ugotowaną kaszę pęczak, odciśniętą  czerstwą bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem - dodajemy podsmażony szpinak

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki