Arancini to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z kuchni sycylijskiej. W mojej wersji z popularnym na naszych stołach delikatnym kurczakiem, zieloną bombą witamin - szpinakiem, pachnącą natką oraz aromatycznym serem. Smakują rewelacyjnie i są doskonałym pomysłem na sycący obiad. Składniki: Kule ryżowe(...)300g ryżu araborio 750ml wody 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 3 łyżki parmezanu 2 kostki rosołowe 1 cebulka 3 jajka bułka tarta to obtoczenia olej sól pieprz Nadzienie: 280g fileta z kurczaka 380g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka curry 2 łyżki oleju pieprz sól Wykonanie: 1. Farsz: Filet z kurczaka umyć, osuszyć
Szalona Kuchnia Ewelinygodziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Z tą tartą jest trochę roboty, bo wiadomo, ciasto trzeba zarobić, odstawić do wyrośnięcia, ale na serio warto poświęcić dla niej trochę czasu. Tarta z pieczonymi warzywami jest pyszna! Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny(...)łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy plus łyżka do posmarowania formy do pieczenia Jajko 5-6 łyżek ciepłej wody Pesto: Garść szpinaku Mała garść natki pietruszki Mała garść orzechów włoskich Ząbek czosnku 2 łyżki tartego sera (parmezan, dziugas lub bursztyn) 1/3 szklanki oleju rzepakowego Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody
Niedzielny kucharzproszku; po 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i soli, szczypta chili w proszku PANIERKA I SMAŻENIE 2 jajka sól bułka tarta (najlepiej domowa) świeżo zmielony czarny pieprz olej lub klarowane masło do smażenia WYKONANIE Smażymy NALEŚNIKI . Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Bułkę kroimy na kilka mniejszych kawałków, wkładamy do miseczki(...)płomień do dużego, dodajemy szpinak i smażymy 1-2 minuty, aż zwiędnie i zmniejszy objętość. Lekko solimy. Mięso i warzywa z rosołu oraz podsmażony szpinak, odsączoną kajzerkę i przyprawy rozmiksowujemy w malakserze. Opcjonalnie podsmażony szpinak i mięso z rosołu można posiekać i wymieszać z rozdrobnionymi widelcem warzywami, namoczoną bułką oraz przyprawami. Można także zmielić w maszynce. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy
cool and mintypraskę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, przekładam cebulę,czosnek i pieczarki. Smażę na rumiano. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję szpinak. Mieszam. Dodaję serek kanapkowy i mieszam aż się rozstopi. Następnie dodaję jogurt oraz ser tarty żółty. Mieszam doprawiam do smaku. Dodaję makaron mieszam dokładnie. Podaję odrazu
Gotowanie Patkismacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy(...)łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy plus łyżka do posmarowania formy do pieczenia Jajko 5-6 łyżek ciepłej wody Pesto: Garść szpinaku Mała garść natki pietruszki Mała garść orzechów włoskich Ząbek czosnku 2 łyżki tartego sera (parmezan, dziugas lub bursztyn) 1/3 szklanki oleju rzepakowego Ciasto: 2 szklanki mąki Półtorej łyżeczki suchych drożdży Pół łyżeczki cukru Pół łyżeczki
Niedzielny kucharzszczypta pieprzu 1 łyżka szczypiorku drobno siekanego Instructions Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego, dodać cebulę, smażyć przez 3 minuty, następnie dodać przeciśnięty czosnek, smażyć chwilkę, teraz można dodać szpinak, który smażymy do odparowania wody. Ugotowaną kaszę jaglaną włożyć do miski dodać przesmażony szpinak z cebulą i czosnkiem, zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera(...)Notes Jeśli masa na kotlety będzie zbyt rzadka to należy dodać trochę bułki tartej, a w wersji bezglutenowej jakiegoś zagęszczacza dla bezglutenowego mogą to być mielone nasiona słonecznika, siemię lniane lub tarta bułka bezglutenowa. Zbyt rzadka masa może zrobić się kiedy niewystarczająco odparujemy szpinak lub kaszę ugotujemy w za dużej ilości wody 😉 Kotletów wystarcza
SprawdzonaKuchnia.plżółtko 50 ml zimnej wody Szczypta soli Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 150 g szpinaku świeżego 120 g sera feta Mała cebulka Jeden ząbek czosnku 125 ml śmietany 18 % 2 jajka 100 g startego ,żółtego sera Najpierw przygotowujemy spód tarty .Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy szybko i wyrabiamy na jednolitą masę. Nie może być zbyt twarda ,raczej(...)ciasto ,rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy nim foremkę i podpiekamy około 15 minut w 190 stopniach.Na podpieczony spód wykładamy usmażony szpinak z cebulą i czosnkiem ,kruszymy ser feta .Jajka łączymy ze śmietaną i serem żółtym i wylewamy na tartę .Posypujemy orzechami , ulubionymi ziarnami i zapiekamy kolejne 20 minut w 190 stopniach
Ladylaura.ziemniaki puree z sosem tymiankowym Składniki: boczek pieczony Naturrino 100 g ziemniaki 100 g brokuły 100 g jabłka 100 g tarty chrzan 20 g sos pieczeniowy 100 ml masło 50 g mleko 50 ml młode liście szpinaku 100 g sól, świeżo mielony pieprz Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Brokuły gotujemy w osolonym(...)tarty chrzan. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ciepłego garnka i dodajemy niewielką ilość masła oraz ciepłego mleka. Wszystko mieszamy na jednolite puree, doprawiając solą. Boczek kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do gorącego piekarnika na około 10-15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło na którym zmacerujemy młode liście szpinaku
karmelowytrakcie jedzenia :) Składniki: 2 filety pstrąga tęczowego (łososiowego) ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowej z olejem z pestek dyni 2 kawałki (brykiety) mrożonego szpinaku 30g orzechów włoskich 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz oraz czosnek mielony do smaku Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, a jeśli trzeba usuwamy pęsetą ości. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem(...)Rozmrożony szpinak łączymy z olejem, orzechami, sokiem z cytryny i 2 łyżkami parmezanu. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem granulowanym, a jeśli ktoś chce to także solą, ale uważać bo parmezan jest wystarczająco -dla mnie- słony. Wszystko razem dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na rybach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 20 minut
Kuchnia w czekoladzietwarogiem). Robiąc większą ilość można jednorazowo zapiec wszystkie naleśniki z sosem pomidorowym i dodatkowo posypać całość parmezanem lub tartą mozzarellą. SKŁADNIKI / 8 szt. 8 naleśników np. z TEGO przepisu FARSZ 50 g masła 400 g świeżego szpinaku 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów ze słoiczka 250 g ricotty lub twarogu 1 jajko 1 cebula 2 ząbki(...)przykrycia. FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce, szpinak opłukujemy, dokładnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Nie rumienimy. Zwiększamy płomień do dużego dodajemy pokrojony szpinak i smażymy 2-3 minuty, aż zwiędnie i zmniejszy objętość. Doprawiamy solą
cool and mintytych, którzy uwielbiają szpinak tak jak ja - to istne niebo :). Wszystkie składniki idealnie się razem komponują i smakują obłędnie. Nigdy wcześniej nie miałam okazji robić tarty, ale jak już zakupiłam odpowiednią formę postanowiłam się przełamać. No i obawy były niepotrzebne, bo przepis nie jest wcale skomplikowany... a że mogłam liczyć w kuchni na pomocnika to było jeszcze milej(...)wspólne szamanie :). Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze strony domowe-wypieki.com . Składniki: CIASTO: -225g mąki pszennej -150g masła -1 żółtko -łyżka oregano -szczypta soli NADZIENIE: -300g świeżego szpinaku -300ml śmietany 12% -2 jajka -1 żółtko -1 średnia cebula -200g sera feta -150g pomidorków cherry -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawy Wykonanie: Mąkę wraz z masłem
KasiekGotujekoszulce i chlebki pita. Ale tak naszykowany szpinak sprawdzi się też super jako dodatek do makaronu – użyjcie ugotowanych dużych muszli, nadziejcie je szpinakiem wymieszanym ze 100g wędzonego łososia, posypcie serem i niewielką ilością tartej bułki i zapieczcie. SKŁADNIKI 2 duże porcje obiadowe, albo 4 porcje jako dodatek do obiadu 300-350 mrożonego szpinaku, w liściach lub grubo siekanego
Karo in the Kitchenbakłażan duży 2 cukinie małe 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 125 g sera mozzarella tartego 1/2 papryczka chili 1 garść liści szpinaku natka pietruszki sól, pieprz papryka czerwona, papryka wędzona bazylia, oregano suszone Bakłażana i cukinię kroję w plastry 0,3 mm około. Bakłażana posypuję solą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie spłukuję
wesoła kuchniatych, którzy lubią ostrzejsze smaki i nie przepadają za “mdłymi” sosami śmietanowymi, polecam doprawić danie większą ilością papryki chili. Smacznego! Zobacz też: Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym Tarta z łososiem według Michela Moran Makaron z łososiem i cukinią Carpaccio z wędzonego łososia Przepis na makaron z łososiem i groszkiem Drukuj przepis Porcji
Kuchnia Bazyliilekarskim Koktajl z rzeżuchą Jak wyhodować kiełki w domu – metoda w słoiku Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki i prażonym słonecznikiem Omlet z kiełkami słonecznika Koktajl ze szpinakiem Herbata z pokrzywy – właściwości i przepis Surówki wiosenne – 10 najlepszych przepisów Naleśniki szpinakowe Kotlety jajeczne z ciecierzycą Gołąbki warzywne – dieta dr Dąbrowskiej Biała kiełbasa pieczona Dietetyczna pierś kurczaka marynowana(...)brokuła – super zdrowe! Jak odświeżyć sałatę – sposób na zwiędłą sałatę Koktajl z kiełkami groszku zielonego Pasta kanapkowa awokado z jajkiem Jajka faszerowane awokado Pomysł na szpinak – przepisy Kotlety jaglane z czosnkiem niedźwiedzim Tarta z pokrzywą Zapiekanka makaronowa z pokrzywą Artykuł Wiosenne przeboje kulinarne pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeznów nie zostało nic na talerzu. Ta sałatka weszła do kanonu dań imprezowych mojego domu ;) Składniki: 250 g świeżych tortellini z ricottą i szpinakiem 3 łyżki nasion dyni 3 łyżki tartego parmezanu duża garść rukoli listki z kilku gałązek bazylii Sos bazyliowy: pęczek bazylii lub bazylia z 1 doniczki sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki tartego
Codziennik Kuchennyłyżeczki papryki sło dkiej, bazylii, ziół prowansalskich sól + pieprz 1/2 cukinii 15 oliwek zielonych 100 szynki szwarcwal dzkiej 1/2 szklanki tartej mozzarelli 15 pomi dorków koktajlowych garść szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli Przygotowanie: Ciasto wyrabiamy we dług przepisu --- TUTAJ . Cebulę siekamy drobno i delikatnie po dsmażamy na łyżce oliwy. Zalewamy passatą
ChilliJemysałata tuńczyk - majonez - kapary - tarty ser grillowana kiełbasa - musztarda Dijon - tarty ser - pomidor omlet - smażony boczek - keczup - szczypiorek salami - pomidory - oliwki - tarty ser - bazylia brie - suszone pomidory - młody szpinak szynka - jajko na twardo - majonez - czarnuszka - rzodkiewki serek kremowy - anchois - kapary - zielona pietruszka
zadanie-gotowanieCiasto można rozwałkować dużo cieniej niż w wersji ciasta z masłem , co za tym idzie tarta jest delikatniejsza. Ta wersja nadaje się do lżejszych tart - z łososiem czy na przykład ze szpinakiem - które swoim ciężarem nie przebiją kruchego spodu. Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka 150g jogurtu naturalnego szczypta soli Mąkę zagniatamy z jajkami, jogurtem i szczyptą
Gotowanie i blogowaniezmienić trochę samą formę i zrobić tartaletki. Przyznaję, że mogły wyjść ładniejsze i muszę jeszcze poćwiczyć, ale gwarantuję Wam, że mięsożercy będą się nimi zajadać. Tarty najlepiej podawać z sałatami, rukolą lub szpinakiem, skropionymi prostym dresingiem i kieliszkiem białego wina. Składniki ciasto 2 szklanki drobnej mąki (pszenna tortowa 450 lub krupczatka) 150g masła 1/3 szklanki zimnej wody
W kuchni wieczorem