jajka 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody Sól Farsz: 600 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 2 jajka Bułka tarta do panierowania Sól Pieprz Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy je na rozgrzanej patelni. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę(...)odrobiną oleju lub oliwy. Dodajemy mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do miękkości mięsa. Jeszcze ciepły farsz mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem feta. Farsz nakładamy na każdy placek, po dwie łyżki na jeden. Zwijamy w kopertę. Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rumiano
VioletoweKucharzeniepaski, doprawiam. Na patelni rozgrzewam olej dodaję kurczaka a następnie pieczarki, cebulkę i natkę.oraz świeży szpinak. Doprawiam i duszę ok 5 min. Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron i farsz. W misce dodaję śmietanę, mleko oraz jajka i ser żółty tarty a następnie przyprawy. Za pomocą widelca dokŁadnie wszystko mieszam a następnie wylewam na zapiekanę. Piekę
Gotowanie Patkizastąpić np. wędzoną mozzarellą. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 2 piersi z kurczaka sól, pieprz 2 garści mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku olej garść sera (u mnie czeski ser parenica - można zastąpić wędzoną mozzarellą) +jajko, mąka i bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć, podzielić tak, aby wyszło nam 6 kotletów. Rozbić. Posolić i popieprzyć(...)czosnku, chwilkę podsmażyć, po czym dodać szpinak. Lekko posolić i popieprzyć, dusić, aż szpinak zmięknie. Zdjąć z kuchenki. Do szpinaku dodać ser starty na tarce o dużych oczkach, wymieszać. 3. Na każdego kotleta ułożyć porcję szpinaku, złożyć, spiąć wykałaczką. Mięso opanierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na patelni na rumiano
Kuchnia domowa Anitakże jako samodzielna przekąska. Mają duży plus, są bardzo proste w przygotowaniu ;) Polecam! :) Składniki: 2 torebki ryżu opakowanie (450g) mrożonego szpinaku, rozdrobnionego 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie cebula 3 ząbki czosnku 100g żółtego sera bułka tarta do obtoczenia kuleczek czubata łyżka masła olej do smażenia Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu, odstawiamy, żeby ostygł(...)czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy szpinak, rozmrożony lub nie, nie ma tu żadnej różnicy. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem. Studzimy. Szpinak, jajka i starty na tarce ser dodajemy do ryżu. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy. Formujemy nieduże kuleczki i każdą obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO! ;) Do stworzenia
Czerwona Porzeczkaszpinakowe ? Najlepiej smakują z rozgrzanym na patelni masłem. Możecie podać je także z dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami. PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki na zielone kopytka: 350 g ugotowanych ziemniaków 100 g liści szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko około 200 g mąki pszennej 1 łyżka
kolorowotorcikowozamiast masła można je oblać np. sosem z sera pleśniowego – obłęd! SKŁADNIKI : ( 3 porcje ) * czerstwe bułki – 200 g * szpinak – 150 g * jajko – 2 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * bułka tarta – ok. 2 łyżki * ser żółty – 1 łyżka * natka pietruszki -1 łyżka * olej – 1 łyżka * sól , pieprz, gałka(...)orzechy włoskie * cebula SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miąsz z bułek drobniutko siekamy, skrapiamy odrobiną wody. Szpinak wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 2 minuty, odcedzamy, studzimy, miksujemy z jajkami. Dodajemy sól, pieprz, gałkę , posiekany czosnek, i pietruszkę, a następnie wlewamy do bułek. Wrzucamy przesmażoną na oleju cebulę, dosypujemy bułkę tartą i starty ser – wszystko razem dokładnie wyrabiamy i odstawiamy
Ostra na Słodkomolocha. Quesadillas z warzywami i serem gorgonzola (4 osoby) Składniki: 4 duże placki tortilla 1 czerwona duża papryka 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 średnich pieczarek 1/2 opakowania sera gorgonzola 2 łyżki kukurydzy tarty żółty ser oliwa z oliwek pieprz cayenne, tymianek, pieprz, sos sojowy Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, ale nie zbyt małą. Szpinak myjemy
vegetaniewykorzystałam również pieczarki i suszone pomidory. Te składniki dobrze się ze sobą komponują, a śmietanka zagęszcza sos. Ja sos szpinakowy zrobiłam ze świeżych liści szpinaku (miałam z własnego ogrodu), ale sprawdzi się tu też szpinak mrożony. Soczyste, mięciutkie klopsiki w sosie szpinakowym to pomysł na obiad, który może zachwycić swoim ciekawym smakiem. Ja tak przygotowane klopsiki w sosie szpinakowym podałam(...)praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ręką wyrobić na jednolitą masę. Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formować nieduże klopsiki. Przełożyć je na talerz wysypany bułką tartą. Klopsiki obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju rzepakowego. Przełożyć przygotowane klopsiki. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki
Danka Pichcinawet na uroczysty obiad. Polędwiczki nie lubią zbyt długiej obróbki termicznej, potraktujmy je delikatnie, wtedy na pewno będą miękkie:). 400g polędwiczki wieprzowej 250g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów w oleju 100g tartej mozzarelli sól, pieprz olej 1. Suszone pomidory kroimy, przekładamy na patelnię. Jest w nich olej, nie trzeba więc dolewać go więcej do smażenia(...)Podsmażamy chwilę, dodajemy czosnek, szpinak, smażymy do odparowania płynów. 2. Polędwiczki kroimy w plastry (grubość około 2cm). Każdy z kawałków rozbijamy dłonią, posypujemy z dwóch solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju po około 1 minucie z każdej strony, 3. Polędwiczki układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Na każdy z kawałków wykładamy szpinak, posypujemy startym serem mozzarella. Zapiekamy
Szefowa kuchniprzepis znalazłam w ostatnim numerze magazynu Sól i Pieprz. Składniki: 400 g mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jaglanej 100 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia Kaszę jaglaną opłukać przez dłuższą chwilę na sitku, po czym ugotować w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Mięso przełożyć do miski. Cebulę(...)obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa. Szpinak wrzucić na patelnię, na której smażyła się cebula. Chwilkę poddusić aż zmniejszy swoją objętość (jeśli wolimy mniejsze kawałki szpinaku możemy go wcześniej posiekać na mniejsze kawałki). Również dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowaną wcześniej kaszę i wymieszać dłońmi na jednolitą masę. Doprawić solą
My simple kitchentrzymając na wolnym ogniu. Gdy naleśniki już usmażone nakładamy farsz, skręcamy w rulonik obtaczamy w jajku doprawionym solą oraz pieprzem następnie bułka tarta i podsmażamy z każdej strony na chrupiącą skórkę. Smacznego Nasz szpinak delikatnie podsmażamy na masełku dodajemy czosnek i doprawiamy vegeta, solą oraz pieprzem i smażymy około 10 min. Następnie dodajemy fetę i dokładnie łączymy
Sprawdzone przepisy kulinarnezrobić pełnoziarnistą, rustykalną tartę z cukinią i fetą oraz nutą czosnku niedźwiedziego. Pasta ta to mieszanka brokułów, szpinaku, cukinii i pora, a wyrazistości i pikanterii dodaje czosnek niedźwiedzi. Idealnie wpasowała się w moją tartę i nadała jej aromatycznego smaku. Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu i tak naprawdę składa się z niewielu składników, a jej smak i wygląd
Kuchnia MagdaLenyopakowaniu). Podczas gdy będzie się gotował przygotowujemy pesto i kurczaka. Migdały prażymy chwilę na suchej patelni i odstawiamy by trochę przestygły. Szpinak płuczemy i usuwamy z niego najtwardsze łodyżki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Ser trzemy na tarce na małych oczkach. W blenderze umieszczamy najpierw migdały, które dokładnie mielimy. Następnie dodajemy szpinak, bazylię, czosnek, oliwę, wodę, ser, a także sól
Ratunku obiadRolada szpinakowa na słodko... z masą sernikową o smaku cytrynowym. Ciasto biszkoptowe o pięknym, zielonym kolorze z dodatkiem rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku, nadziane masą serową z
Kuchnia MagdaLenyZupa serowa z sera cheddar z dodatkiem szynki, ziemniaków oraz świeżych liści szpinaku. Ser cheddar to ser twardy, dojrzewający o wyrazistym aromacie i smaku, z lekko
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z makaronem, a to jest jedno z moich ulubionych! Makaron tagliatelle z łososiem wędzonym na gorąco, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżymi liśćmi szpinaku
Kuchnia MagdaLenycukru 4 łyżki oleju Farsz: ok. 550 g piersi z kurczaka przyprawa do shoarmy 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 duże ząbki czosnku ok. 250 g sera feta Dodatkowo: 1 jajko i bułka tarta na panierkę W dużej misce wymieszać trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać(...)miski. Na tę samą patelnię wrzucić zamrożony szpinak, smażyć na niedużym ogniu pod przykryciem, aż się rozmrozi. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowy szpinak przełożyć do miski z mięsem, odstawić dosłownie na chwilę do przestygnięcia. Ser feta pokroić w niedużą kostkę i wymieszać razem z mięsem i szpinakiem. Na każdym usmażonym naleśniku położyć porcję farszu
Simply FoodPyszne ciasto z dodatkiem szpinaku. Fajnie się prezentuje i świetnie smakuje. Zawsze to coś innego czym możemy zaskoczyć swoich gości. składniki: ciasto 450 g mrożonego szpinaku
Monia miesza i gotuje