tartej 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego czosnku niedźwiedziego (można pominąć) sól, pieprz 2 ząbki czosnku 3 łyżki suszonego majeranku olej do smażenia sznurek dodatkowo: 1 opakowanie świeżego, młodego szpinaku garść fiołków garść stokrotek winegret Białą kiełbasę pozbawiamy z osłonek. Mięso z kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą(...)Potem śmiało możemy kroić. dobry jest na ciepło do obiadu jak i na gorąco. Ja swój już zimny i pokrojony schab podałam na świeżym, młodym szpinaku z fiołkami (fiołki są jadalne) oraz stokrotkami (także są jadalne) i całość skropiłam winegretem. nadziewany schab biała kiełbasą
Bon Appetit Małgorzatyjeszcze ten kremowy beszamel… Musicie spróbować! Zapiekane pod beszamelem muszle z szpinakowo-serowym farszem Składniki: 16 makaronowych muszli 1 łyżka masła klarowanego 200 g szpinaku mrożonego (może też być świeży) pół kulki mozzarelli łyżka tartego parmezanu 100 g żółtego sera pół kostki fety 100 g sera pleśniowego camembert 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Sos beszamel: 400 ml zimnego(...)łyżki mąki czosnek granulowany pieprz sól Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie (czas taki jak podany na opakowaniu). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szpinak. Doprawiamy go solą, pieprzem i czosnkiem. Smażymy około 6-7 minut. Ser żółty i mozzarelle ścieramy na tarce o grubych oczkach, odkładamy około 3 łyżek startych serów do posypania zapiekanki, resztę
PatiGotujelekko posolonej wody wrzucamy liście szpinaku i na średnim ogniu blanszujemy przez 3 minuty. Szpinak wyjmujemy z wody, odsączamy i układamy na tostach; posypujemy go tartym parmezanem. Do gotującej się wody po szpinaku wlewamy łyżkę octu i wprowadzamy wodę w ruch wirowy. Zmniejszamy ogień i do wody wlewamy jajko i po kilku chwilach – gdy białko wokół żółtka się
OstryKęsjego właściwości zdrowotnych Zaletą szpinaku jest jego niskokaloryczność Składniki: 800 g świeżego szpinaku 150 g sera żółtego 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa masło do smażenia gotowych naleśników Na naleśniki: 2 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka sól olej do smażenia Sposób wykonania: Jajka zmiksowałam(...)patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i usmażyłam naleśniki z obu stron na rumiano. Farsz: Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobniejsze kawałki, poddusiłam na masełku, a gdy odparował doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser ( 100 gram ), jajko, śmietanę,bułkę tartą ( niekoniecznie ). Wymieszałam. Tak przygotowanym farszem nadziewałam naleśniki. Naleśniki smażyłam na maśle
Darcia w kuchnicukinii może posłużyć jako samodzielne wege danie, albo jako dodatek do mięs. Ja podałam tak przygotowaną cukinię z udkami kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem, boczkiem i cebulką . Połączenie sosu z upieczoną na chrupko bułką tartą dało naprawdę świetny efekt smakowy. 3-4 cukinie (w tym u mnie 1 żółta) 1/3 szkl. śmietanki 30% 1 jajko 1 czerwona
Smaki Na Talerzumięsie :) Aż chce sie jeśc :) Polecam. Składniki dla 4-6 osób: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego kajzerka ząbek czosnku cebula 10 dag mrożonego szpinaku łyżeczka masła 1 łyżka otrąb jajko 3/4 szkl. tartej bułki olej(...)sól , pieprz Kajzerkę moczymy w zimnej wodzie , odciskamy. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Liście szpinaku podsmażamy przez chwilkę na maśle. Mięso mieszamy z cebulką , czosnkiem , szpinakiem, otrębami , jajkiem i przyprawami do smaku. Z masy formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Słodkości i nie tylkosztuka, cebula biała 1 mała, Kucharek - uniwersalna 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziemniaki 6 większe, warzywa mrożone 750 gram, szpinak świeży lub mrożony 1 kubek, śmietana 12% 1 szklanka, przyprawa do zup - do smaku mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem(...)kaszką manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą formować klopsy nieduże i obtaczać je w mące do gotującej się wody wkładać klopsy i od chwili ich wypłynięcia na mniejszym ogniu gotować z 20 - 30 minut ugotowane wyjąć cedzakiem na talerz do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować je z 10 minut na średnim ogniu następnie wsypać
W Mojej Kuchni Lubięposiekane w plasterki 4 pomidory malinowe posiekane w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych lub duża garść pokrojonych pomidorków koktajlowych lub puszka pomidorów w zalewie Duża garść szpinaku Opakowanie śmietany 12 proc. (150 g) 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól: 2 łyżeczki do przyprawienia kurczaka plus około 1 łyżeczki do przyprawienia sosu Pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu(...)ścięła się w kontakcie z gorącą patelnią. Krok 4 Włóż do śmietanowego sosu kurczaka i duś na wolnym ogniu bez przykrycia przez 5 minut. Na koniec dodaj garść umytego szpinaku. Podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem Artykuł Przepis dnia: Kurczak po toskańsku w kremowym sosie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharztydzień – makarony warzywne Poniedziałek – Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków Wtorek – Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Środa – Tarta z kalafiorowym ciastem Czwartek – Chińska zupa „Lwie głowy” z noodlami z cukinii Piątek – Spaghetti aglio e oglio e peperoncino z dyni Przez kolejne(...)zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli miny, kiedy dowiedzą się z czego zrobiony jest spód do tarty Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym zredukowanym octem balsamicznym. Przepis na to danie pochodzi z Goodful . Przepis na to danie na blogu już w środę. Czwartek – Zupa chińska
Niedzielny kucharzzapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy masłem. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z tartym parmezanem. Kurczaka nadziewamy, rozkładając nadzienie w równych porcjach na mięso. Zawijamy rolady, maczamy je w rozbitych jajkach, tak by dokładnie się nimi pokryły i obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z parmezanem. Rozkładamy roladki łączeniem do dołu w naszykowanej formie(...)szklanki startego parmezanu lub twardego żółtego sera + 1 łyżka do nadzienia 2 jajka rozmiaru M, rozmącone z 2 łyżkami zimnej wody 5 garści młodego szpinaku 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2/3- 1 szklanka bułki tartej 200g serka ricotta lub tłustego, słodkiego twarogu 2 kulki mozarelli mielona gałka muszkatołowa pieprz sól czosnek granulowany SKŁADNIKI SOSU MARINARA 1 puszka pomidorów
Karo in the Kitcheninnymi szpinakiem , to nie czekałam długo tylko wzięłam się do roboty ;) Składniki: 300 g przesianej mąki 30 ml oleju 3 jajka sól 200 g szpinaku mrożonego ( z firmy Iglotex ) opakowanie sera ricotta 50 g tartego sera parmezan łyżka tymianku suszonego łyżka naci selera pieprz czarny mielony 3 pomidory 50 g masła 100 g pesto Sposób przygotowania : Mąkę przesiać(...)gładkie, elastyczne ciasto . Owinąć folią i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 minut. W międzyczasie obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć solą pieprzem. Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do amku pieprzem i solą , tymiankiem i dokłądnie wymieszać. Ciasto dzielimy
Słodkości i nie tylkołyżki soli + woda 4 litry, cebula 4 sztuki średnie + cukier 1 łyżeczka, czosnek 1 główka średnia, olej rzepakowy 1/2 szklanki, szpinak mrożony 1/2 opakowania, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 5 łyżek, tarta bułka 3/4 szklanki, przyprawa wpłynie 3 łyżeczki Ryż ugotować w osolonej wodzie 15 minut od zagotowania wody, co jakiś czas zamieszać(...)ogniu. Do cebuli dodać połowę opakowania szpinaku i dusić z cebulą do odmrożenia szpinaku, co jakiś czas zamieszać, dodać ostrą i słodką paprykę (papryka dodana do pod koniec smażenia nabiera wyrazistego smaku) , wystudzić na patelni. Do m,iski wsypać ryż, cebulę z patelni, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Dodać tartą bułkę, przyprawę w płynie
W Mojej Kuchni LubięProsta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta
Kuchnia MagdaLenyprzypomniałem sobie o mrożonym szpinaku. Na wzór śląskiej rolady postanowiłem zrobić roladę drobiową ze szpinakiem i tym zaskoczyć M. po powrocie do domu. Efekt był bardzo ładny dla oka i smaczny dla podniebienia, dlatego często wracamy do tego przepisu. Składniki na roladę drobiową ze szpinakiem 1 podwójna pierś z kurczaka 400 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)nadmiar wody odparuje ale szpinak będzie lekko wilgotny. Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Przeciąć każdy z nich wzdłuż na pół ale nie rozcinać do końca. Każdą część rozłożyć, umieścić w foliowym woreczku i rozbić na cienki kotlet. Lekko osolić, wyłożyć na nie szpinak i zwinąć. Można obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Lekko rozgrzać olej
niecodziennikparyczosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz -75 g podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką) -oliwa Przygotowanie Pora drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak poddusić oddzielnie przez kilka minut z odrobiną wody. Tofu rozdrobnić, pieczarki posiekać albo zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać do pora. Całość
Zielona Kuchnia