rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Łososia drobno kroimy. Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie masę przelewamy do formy na tartę, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę można jeszcze potrzymać 10 minut
My Chcemy Jeśćmascarpone (keto, LCHF, optymalna) Wanilia sproszkowana Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Szpinak umyć, osuszyć i obciąć ogonki. Liście zblendować. Używając szpinaku mrożonego należy go rozmrozić a następnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Przygotować silikonową tortownicę lub formę na tartę bądź posmarować tłuszczem metalową formę. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy a następnie
Ola la LCHFszkl * jajko – 2 szt **sól – 1 szczypta **olej – 70 ml DODATKOWO : * szpinak – 500 g * feta – 150 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * gałka muszkatałowa – do smaku * czosnek – 2 ząbki DODATKOWO : * jajko do panierowania * bułka tarta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy(...)miejsce. FARSZ : Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekany czosnek. Wkładamy oczyszczony szpinak i dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki. Dodajemy do rozdrobnionej fety i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki po całości , zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej , a następnie smażymy na złoto. Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoKrecie. Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystuje się rosnącą powszechnie w Grecji dziką zieleninę , czyli hortę - stąd nazwa hortopita. Ale szpinak czy burak liściowy też są chętnie wykorzystywane (reasumując - nada się każda roślina liściasta). Pites można upiec jako tartę w okrągłej lub prostokątnej formie , lub też przygotować w formie małych pierożków/pasztecików . W zależności od wielkości, czy kształtu, nazywane będą(...)stwierdzono, że dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny (przeciwutleniacza) niż kieliszek czerwonego wina (100 ml) oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) / wino oraz herbata należą do głównych źródeł kwercetyny w północnej Europie /. Myślę, że ciasto przygotowane przez nas ze szpinakiem, botwinką czy inną zieleniną również będzie
Chilli Czosnek i Oliwataki wyśmienity obiad. Bardzo polecam. Składniki (2 porcje): 150 g makaronu 150 g krewetek 1 cukinia 100 g szpinaku 3 ząbki czosnk 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy 2 łyżki masła 4 łyżki białego wytrawnego wina tarty parmezan, szczypiorek lub świeża bazylia Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie rozmrozić krewetki(...)plasterki czosnek. Dodać szpinak i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać masło, krewetki i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 2 minuty. Wlać wino i gotować przez kilkanaście sekund na dużym ogniu. Dodać odcedzony makaron, zioła i wymieszać. Chwilę wszystko razem podgrzewać. Podawać z tartym parmezanem i szczypiorkiem
Healthy food explorer1oliwy z oliwek Sos beszamelowy: 60 g masła 50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki) 400 ml mleka 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu do dekoracji pomidorki koktajlowe, świeża bazylia i parmezan Włożyć szpinak do garnka i mieszając podgrzewać aż szpinak się odmrozi. Czosnek pora drobno posiekać . Na patelni podgrzać oliwę i masło, włożyć szpinak
MarciochaKucharzyróżnych odsłonach, także bez pieczenia. Do koszyczka możesz upiec świetne mini babki wielkanocne posypane cukrem pudrem, a dla miłośników twarogu przygotować świąteczną Paschę. Na Wielkanocne spotkania możesz przygotować różne tarty, które w dowolny sposób – nawiązując do Świąt Wielkanocy – fantazyjnie udekorujesz (np. jadalnymi cukrowymi jajeczkami, baziami, kwiatami..). Poniżej zbiór moich propozycji świątecznych ciast, które polecam podać(...)dodatkiem masy makowej. Możesz przełożyć je słodkim twarogiem z rodzynkami, polać lukrem i udekorować bakaliami, np. posypując je suszoną żurawiną, tartymi migdałami lub rodzynkami. Ciasto leśny mech Ciasto Leśny mech to idealny tort z dodatkiem szpinaku o pięknym zielonym kolorze. Przełóż je pysznym kremem i udekoruj ziarenkami granatu. To ciasto na wszelakie uroczyste okazje, rodzinne spotkania, wspólne świętowanie. Ciasto
Zasmakuj Kuchnikompozycji różnych aromatów i smaków, choć trzeba dodać, że nasza warzywna zupa ramen nie jest przesadnie przyprawiona. I nie ma w niej miso. Podstawę smaku stanowią pieczarki usmażone z tartym imbirem i czosnkiem. Następnie zalewamy je bulionem i doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. I tyle. Aromatu dodają pulpety z kaszy gryczanej niepalonej, ryżu i pieczarek. Dzięki nim warzywna(...)przepisu z Delish.com Składniki: 200 g pieczarek brązowych, lub białych lub boczniaków 2 jajka 1 duża cukinia 1 łyżka tartego imbiru 3 starte ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 małe marchewki 2 garści szpinaku ½ małej ostrej papryczki (opcjonalnie) 1 łyżka masła Litr bulionu Szczypiorek siekany do posypania Pulpety ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej ½ szklanki
Niedzielny kucharzstanu zapasów. Wyszło smaczne i sycące danie. składniki (dla 4 osób) masa szpinakowo - serowa 250 g świeżego młodego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 g serka ricotta 1 jajo parmezan tarty sól, pieprz sos pomidorowy puszka krojonych pomidorów cebula 3 - ząbki czosnku oliwa oregano lub pietruszka sól, pieprz sos beszamelowy 2 łyżki masła(...)mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka sól biały pieprz gałka muszkatołowa płaty makaronu domowego (zużyłam 6 płatów , mniej więcej 2/3 porcji) lub gotowego przygotowanie masa szpinakowa szpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno posiekać , zeszklić na łyżce oliwy, dodać odciśnięty szpinak i chwilę razem podusić. Przestudzony
Stare Garyzamrożony w niedużych kostkach a proces mrożenia zachowuje doskonale smak i kolor warzywa. Po prostu wyjmuję z torebki tyle szpinaku ile potrzebuję a resztę mogę dalej przechowywać bez obawy, że zwiędnie. Zielone ciasto świetnie smakowało w postaci tarty z truskawkami a teraz jego jesienna wersja, z orzechami, też nas uwiodła. Jeśli jeszcze ktoś ma wątpliwości to podpowiem(...)wypieku nie czuć szpinaku więc nawet osoby, które go nie lubią chętnie się poczęstują. Starszy Żarłoczek szpinaku nie znosi a ciasto bardzo przypadło mu do gustu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasmaku mąka do obtoczenia olej do smażenia POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 150-200 ml śmietany 18% do zup i sosów sól pieprz Przygotowujemy pulpety. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę tartą, żółtko, przyprawę do mięsa mielonego, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy i dokładnie mieszamy(...)dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię, żeby płyn odparował i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 20 sekund, po czym dodajemy umyty szpinak, smażymy chwilkę, aż liście przywiędną. Mąkę rozpuszczamy w śmietanie i wlewamy do pulpecików, doprawiamy solą i pieprzem (gdy sos jest zbyt gęsty dolewamy śmietany lub wody). Podajemy np. z kuskusem
Rozpustne gotowanieszpinakową z dodatkiem pomidorków, fety i młodej cebulki. Farsz: 20 dag wędzonego boczku cebula 3 spore garści świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oleju 3 duże filety z kurczaka 6 plastrów żółtego sera jajko 1/2 szkl bułki tartej(...)sól, świeżo zmielony pieprz Farsz: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Smażyć kilka minut aż cebulka się zeszkli. Następnie dodać szpinak i czosnek. Smażyć do czasu aż szpinak straci swoją objętość. Farsz doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Filety oczyścić i naciąć tak jakbyśmy chcieli rozciąć je na 2 płaty ale nie docinać
Smakołyki AsiBurgery warzywne z migdałami - 2 duże ziemniaki - 200 - 300 g brokuła - 4 zielone szparagi - garść płatków migdałowych - garść ziaren słonecznia - garść liści szpinaku - jajko - do zagęszczenia mąka jaglana ( dla osób bez uczulenia na gluten może być bułka tarta) - olej do smażenia - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Warzywa obieramy , dzielimy na mniejsze części(...)gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, migdały, słonecznik, pocięty szpinak, jajko i mąkę jaglaną, Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Kuchnia Pełna Emocji