domu i nakarmić nim rodzinę. Aromatyczne pesto z migdałów, bazylii, anchoives i suszonych pomidorów pysznie skomponowało się z krewetkami i młodym szpinakiem. Jeśli lubicie makarony, koniecznie spróbujcie tego, którym nie tak dawno zasłużyłam na trzecie miejsce w Makaronowych Mistrzostwach Dziennikarzy i Blogerów. Składniki na 4 porcje: Pesto: 100 g płatków migdałowych 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili(...)czubate łyżki startego parmezanu 4-6 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: 12-16 krewetek królewskich mrożonych 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 2-3 garście młodego szpinaku 500 g spaghetti oliwa do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Płatki migdałowe rumienić na suchej patelni - należy uważać, żeby nie przypalić! Do malaksera wrzucić migdały, parmezan, papryczkę chili, anchois, czosnek
Kulinarne InspiracjeSycący i bardzo zdrowy quiche z dużą ilością szpinaku, soczewicy i suszonych pomidorów dostarczy Wam sporą dawkę łatwo przyswajalnego białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Pyszne i bardzo proste do wykonania danie w sam raz na weekend :-) Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 195 g mąki pszennej 125 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 duże żółtko Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę(...)spód około 15 minut. Ciasto powinno tylko lekko się zarumienić. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Farsz: 450 g świeżych liści szpinaku 200 g czerwonej soczewicy 85 g suszonych pomidorów z zalewy 2 duże ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 50 g tartego żółtego sera typu cheddar, radamer sól, pieprz 2 łyżeczki mielonego kminku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego
maniapieczeniaJuż wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Jeśli tylko mam czas i okazję to zjadam je bez pośpiechu, wręcz leniwie, w
Ostra na Słodkorobię zdjęcia bez fotoshopu przy użyciu tableta , myślę że oddaję to co chcę Wam przekazać.Jednak nie o zdjęcia chodzi tylko o pierwszą tartę ,która zrobiłam w życiu. 1 OP.CIASTA FRANCUSKIEGO KILKA SZPARAGÓW-ugotować 3 BRYKIETY SZPINAKU 10-15 DAG.SERA 3 JAJA 200ML.ŚMIETANY 1/2ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ SÓL I PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ SER ŻÓŁTY ZETRZEĆ NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH.Z CIASTA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiustach, nadając smaku i aromatu. Towarzyszy im kombinacja boskich serów i świeżość malinowych pomidorów. INNE PYSZNE DANIA: TARTA FARMERSKA Z PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ MAKARON Z KURCZAKIEM I KREWETKAMI PO TAJSKU CONCHIGLIONI NADZIEWANE SZPINAKIEM I RICOTTĄ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI
globuskulinarnytutaj (KLIK) Składniki: ok 600g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła mąka do obtoczenia roladek olej do smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 200g świeżego szpinaku 4 suszone pomidory z oleju 1,5 szklanki bulionu 1 liść laurowy 2-3 kulki(...)pokrojoną cebulkę *** *** Połowę podsmażonej cebulki odkładamy do miseczki (dodamy ją do mięsa), a do reszty dodajemy szpinak *** *** Smażymy ciągle mieszając, aż szpinak zacznie więdnąć. Dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy jeszcze przez chwilkę i wyłączamy palnik *** *** Dokładamy suszone pomidory, mieszamy *** *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Do mięsa dodajemy odłożoną wcześniej cebulkę, mieszamy *** *** Masę mięsną
Blog z ApetytemSkładniki: Naleśniki: mąka 200 gram mleko 600 ml. jaja 4 szt. olej 1 łyżka szczypta soli Farsz: szpinak mrożony 600 gram mozzarella 2 kulki czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól do smaku pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia jaja 2 szt. Metoda: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować(...)czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta jest delikatne, dlatego naleśniki musza dobrze przysmażyć się, aby nie rwały się ). Szpinak odmrozić a następnie dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Dodać szpinak. Smażyć aż woda dokładnie odparuje ( ok. 5 min. ). Doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę drobno posiekać. Na ostygnięte naleśniki na rogu nałożyć
Kuchnia PaulettesSkładniki: Naleśniki: mąka 200 gram mleko 600 ml. jaja 4 szt. olej 1 łyżka szczypta soli Farsz: szpinak mrożony 600 gram mozzarella 2 kulki czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól do smaku pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia jaja 2 szt. Metoda: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować(...)czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta jest delikatne, dlatego naleśniki musza dobrze przysmażyć się, aby nie rwały się ). Szpinak odmrozić a następnie dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Dodać szpinak. Smażyć aż woda dokładnie odparuje ( ok. 5 min. ). Doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę drobno posiekać. Na ostygnięte naleśniki na rogu nałożyć
Kuchnia Paulettespatelnię dodaję masło a następnie pieczarki. Solę i pieprzę do smaku, smażę na rumiano na małym ogniu. Dodaję umyty szpinak .Mieszam i smażę razem z pieczarkami jeszcze kilka sekund. Dodaję czosnek. Mieszam całośc. ✔Makaron odcedzam dodaję tarty ser ale zostawiam ok 1 łyżkę oraz przecier pomidorowy.Mieszam. ✔Foremkę ( ja użyłam silikonową) smaruję masłem a następnie przekładam makaron(...)Całość dokładnie wyrównuję łyżką lekko dociskając. Na wierzch dodaję pieczarki i szpinak, również całość dokładnie równam. ✔Wierzch posypuję pozostałym serem. Piekę w piekarniku ok 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wierzch pizzy można posypać jeszcze świeżym szpinakiem. SMACZNEGO
Gotowanie Patkisandacz; tłuszcze w ograniczonych ilościach – masło, słodka śmietanka, oleje roślinne podawane na zimno; warzywa – gotowane ziemniaki lub ziemniaki w formie puree, marchew, buraki, szpinak, dynia, młoda fasolka szparagowa. Surowa zielona sałata, pomidor bez skórki, tarta marchewka; napoje – woda niegazowana, kompoty z dozwolonych owoców, rozcieńczone soki z dozwolonych owoców; owoce dojrzałe, bez skórki i pestek – m.in. jabłka, morele, brzoskwinie
Słodkie okruszkiPiersi z kurczaka w tej odsłonie to prawdziwy hit na obiad! Delikatny sos na bazie mascarpone w połączeniu z suszonymi pomidorami i szpinakiem idealnie pasuje mięsa. No i parmezan – ten jak zawsze dodaje całości wyrazu i „tego czegoś”, bez czego danie nie byłoby tak dobre. Taki obiad z pewnością sprawdzi się na obiad dla całej rodzinki, jak i pyszną(...)dwoje przy białym winie. Oj… podbije niejedno serce! Składniki podwójna pierś z kurczaka 10 pomidorów suszonych z zalewy 2 ząbki czosnku garść szpinaku 3 kopiaste łyżki sera mascarpone gałązka bazylii 4-5 łyżek tartego parmezanu 3 łyżki oliwy (lub oleju z zalewy z pomidorów) 300 ml wody lub delikatnego bulionu przyprawy: łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku
Analiza Smakudowolnym farszem i na dowolny sposób. Ciasto pierogowe można wykorzystać w dowolny sposób. Ruskie? Z kapustą i pieczarkami? Z mięsem? A może ze szpinakiem? Boczkiem? Owocami? Gotowane? Odsmażane? Pieczone? Ogranicza nas jedynie wyobraźnia! Po trzecie: przepis na pierogi po prostu warto znać. To na tyle prosta (choć czasochłonna) receptura, że trudno sobie wyobrazić, by polska gospodyni lub polski gospodarz
Proste-przepisy.pldowolnym farszem i na dowolny sposób. Ciasto pierogowe można wykorzystać w dowolny sposób. Ruskie? Z kapustą i pieczarkami? Z mięsem? A może ze szpinakiem? Boczkiem? Owocami? Gotowane? Odsmażane? Pieczone? Ogranicza nas jedynie wyobraźnia! Po trzecie: przepis na pierogi po prostu warto znać. To na tyle prosta (choć czasochłonna) receptura, że trudno sobie wyobrazić, by polska gospodyni lub polski gospodarz
Proste-przepisy.pldolewało się chochelka po chochelce. Kotleciki jagnięce, zostały krótko podsmażone i podpieczone dzięki temu mięso było delikatne. Kaszotto podane zostało z świeżym, przesmażonym szpinakiem, kurkami, pieczoną cebulką oraz kotlecikami jagnięcymi. Niebo w gębie. DESER – Tarta na kruchym spodzie z kremem migdałowym i rabarbarem Deser tylko dosłodził już i tak bardzo „słodki” dzień. Ciasto (znakomite, kruche , idealne) i krem
Moniki SmakołykiKURCZAKIEM PO WŁOSKU! KROKIETY Z MIĘSEM. TAAAKIE PYSZNE! MAKARON ZE SZPINAKIEM PO WŁOSKU! MAKARON DRWALA OBIAD W 15 MINUT, MAKARON ZE SZPINAKIEM, ORZESZKAMI I PARMEZANEM. PIEROGI Z JAGODAMI JAK U BABCI! GRECKA TARTA DIONIZOSA! NADZIEWANE CUKINIE W STYLU WŁOSKIM! WERSJA FIT! PIECZONE POMIDORY MALINOWE Z MIGDAŁOWYM PESTO
SMYKWKUCHNIPomysł na dietetyczny obiad - pieczone placuszki drobiowe przygotowane na bazie mięsa mielonego z piersi kurczaka nadziane świeżą, tartą cukinią. Dodatkowo, podałam je z sałatką wraz z dodatkiem świeżego szpinaku, pomidora, rzodkiewki i czerwonej cebulki. Prosto i pysznie :) Jeżeli nie lubicie suchego mięsa to placuszki możecie podać, np. z sosem pieczeniowym. Składniki na 3-4 porcje
Ugotować