tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:95/562)

TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM 125

plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100-150 g rolady z sera koziego 3/4 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie mielona słodka papryka A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i gotować około 5 minut w osolonej wodzie (pamiętając, aby główki nie były zanurzone). Odcedzić i przekroić

Kuchnia w opałach
Placki z tartymi jabłkami 157

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki. I takie na słodko, z owocami, warzywami, ziemniaczane.... Dzisiaj mam dla Was placki z tartymi jabłkami. Szybkie do zrobienia, mało składników i bardzo smaczne. Idealne na śniadanie lub kolację. Można podawać posypane cukrem pudrem, ze słodką śmietaną lub samodzielnie. Na blogu znajdziecie jeszcze więcej pomysłów na placki. Zapraszam. Składniki: 2 szklanki mleka 3 jajka(...)proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłka i ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu małe okrągłe placki. placki z tartymi jabłkami

O kuchni z uczuciem
Tarta bez pieczenia z jogurtem greckim, figami, słonecznikiem i syropem klonowym 119

podać w salaterce w formie deseru albo w postaci błyskawicznej w przygotowaniu tarty bez pieczenia na spodzie z amarantusa ekspandowanego oraz daktyli. Poza sezonem na figi taką tartę możecie przygotować z innymi ulubionymi owocami. Polecam ją zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie — niekoniecznie leniwe, bo wystarczy, że spód przygotujecie dzień wcześniej. :) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy(...)zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée. Połącz z amarantusem, wiórkami i płynnym olejem kokosowym. Zagnieć i masą wyłóż spód i boki foremki na tartę. Wygładź szpatułką i włóż do lodówki na 3 godziny lub do zamrażarki na kwadrans. Podanie Słonecznik podpraż na suchej patelni i wystudź. Figi umyj, odetnij im ogonki i poprzekrawaj

Food Square
Tarta ze śliwkami 116

można je nieco spłaszczyć, żeby przyspieszyć ten proces. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Przekładamy do formy na tartę i dociskamy do brzegów, dziurkujemy spód widelcem. Zgniatamy w kulkę kawałek papieru do pieczenia, rozkładamy na spodzie i wysypujemy warstwę ryżu – dzięki temu spód się nie wybrzuszy, ryż po pieczeniu dalej nadaje się(...)wolnego miejsca od brzegu ciasta – beza urośnie podczas pieczenia. Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło :) Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Tarta ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
Tarta Oreo z truskawkami 472

wyrabiamy rękami. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku i być dosyć plastyczna – tzn. jeśli zgnieciemy część w ręce powinna formować nam się zwarta bryłka. Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał spód i rancik (na tyle wysoki, żeby zmieścił się nam krem). Wkładamy do lodówki na 30 minut lub na około 10 minut do zamrażarki. Laskę(...)puszystą masę masło. Dodajemy po łyżce zimny budyń. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy na schłodzony spód, rozprowadzamy i dekorujemy połówkami truskawek. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Tarta Oreo z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
Tarta z kajmakiem i bananami 239

Tarta, w której rozsmakował się mój mąż ;) Słodka, ale nie przesłodzona. Bez pieczenia, szybka i łatwa w przygotowaniu. Mnóstwo pysznych warstw, które tworzą wspaniałą, niebanalną całość. Kusi smakiem i wyglądam :) Polecam wszystkim łasuchom :D Składniki na spód: 200 g czekoladowych ciastek 50 g gorzkiej czekolady 35 g masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ciasteczka, masło i przestudzoną(...)plasterki. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, na wierzch poukładać banany. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno i wyłożyć na tartę. Wyrównać. Udekorować pozostałą masą kajmakową. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 202

prawie skończył… ale jakby ktoś jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam tą tartę. Tarta składa się z przepysznego ciasta kruchego, kwaskowatej warstwy porzeczkowej, słodkiej pianki bezowej i chrupiącej skórki bezowej. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , zmodyfikowałam go na swoje potrzeby. Składniki na formę o średnicy(...)wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru na grubość około 3 mm, odkleić z jednej strony papier, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia

moj przepis na
Chrupiące pieczarki + film 219

słodkiej mielonej papryki szczypta pieprzu ziołowego czarny pieprz sól przepis Z oczyszczonych pieczarek odcinamy ogonki ( ja odcinam nóżki w połowie długości ). Do miski przekładamy jajka i wsypujemy mąkę, całość doprawiamy solą, czarnym i ziołowym pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką i wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania konsystencji jednolitego ciasta. Pieczarki namaczamy w cieście a następnie obtaczamy w bułce tartej

Smakowite Dania
Tarta z agrestem i bezą 240

dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami. Tarta z agrestem i bezą – spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki

Poezja smaku
KOTLETY MIELONE Z UDEK KURCZAKA 262

kurczaka.  Podane z buraczkami czy surówką zadowolą najbardziej wybrednych :) Składniki: mięso b ez kości i skóry z 6 udek kurczaka 2 jajka bułka tarta 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz słodka papryka suszona bazylia olej do smażenia Wykonanie:  Mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy dodajemy jajka

Walijskie Pichcenie
Tarta z rabarbarem. 155

Tarta z rabarbarem jest zwyczajnym domowy wypiekiem.  Niezbyt słodka, trochę kwaskowa i łatwa w przygotowaniu. Nie trzeba się wysilać składając ciasto, czy misternie układać rabarbar. Odrobina nonszalancji jest mile widziana, w końcu pieczemy dla domowników.  Tak, ten wypiek nie pasuje na eleganckie przyjęcia, raczej na deser po niedzielnym obiedzie. Tarta nie jest kaloryczna, wystarczy

Codziennik Kuchenny
Pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym. 242

duszone w sosie pieczarkowym 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku namoczona w mleku mała kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego) 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz bułka tarta olej NA SOS: 6 pieczarek (pokrojone w kostkę) 2 cebule (pokrojone w kostkę) 200 ml śmietany 18% do gotowania 1 łyżka(...)łyżka posiekanego koperku sól pieprz      Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą bułkę, jajko, paprykę słodką, tymianek, majeranek, trochę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy (jeśli masa jest za rzadka dodajemy łyżkę bułki tartej), formujemy dość spore pulpety (moje miały średnicę około 5 cm) i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy kilka

Rozpustne gotowanie
Tarta z kremem bydyniowo marcepanowym i truskawkami 164

odmówi tarty z truskawkami i marcepanem? Kruche ciasto, słodkie truskawki i obłędny krem. Idealne ciasto do kawy! Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 100 g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Szczypta soli Krem: 1 budyń o smaku czekoladowym (40 g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 125 g masła(...)folią (zapobiegnie to powstaniu kożuszka), studzimy. Masło wraz z marcepanem ucieramy na puch. Stopniowo po łyżce dodajemy budyniu. Aby marcepan ładnie nam się roztarł musi być ogrzany. Na gotowej tarcie rozkładamy pokrojone truskawki, kilka zostawiamy na górę ciasta. Następnie rozsmarowujemy krem. Ciasto chłodzimy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Flaczki cielęce po zamojsku 107

pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ekologicznego) sól świeżo mielony pieprz 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/4 startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki do kawy mielonego imbiru 2 łyżki słodkiej mielonej papryki szczypta pieprzu kajeńskiego 2 czubate łyżki majeranku Przygotowanie   Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Do garnka wlałem zimną wodę, włożyłem szponder(...)porobiły się grudy. Cały czas powoli podgrzewałem i dokładnie mieszałem. Gotową zasmażkę dodałem porcjami do gotujących się flaków i dokładnie wymieszałem. Dodałem sól, świeżo tartą gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 2 ziarna dokładnie roztartego ziela angielskiego, mielony czarny pieprz i pieprz kajeński do smaku oraz koncentrat pomidorowy. Gotowałem powoli ok. 10 minut, żeby flaki

R'n'G Kitchen
Torcik biszkoptowo malinowy 154

ponczu, cienką warstwą rozsmarować krem, na środek wyłożyć galaretkę z malinami, przykryć resztą kremu oraz drugim biszkoptem który nasączamy resztą ponczu. Torcik dekorujemy bitą śmietaną, tartą gorzką i białą czekoladą oraz malinami. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon