cream. Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie . Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle 3 cytryny 80ml śmietanki słodkiej 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka sezamu czarnego Wykonanie. Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn, ale 1 łyżkę pozostawić
Kulinarny karnet ChristopheraMAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Mięso z makreli oddzielam od ości, rozdrabniam w palcach. Wszystko razem
W kuchni Karmel-itkiHej Kochani! Jak mija dzień? Macie już pomysł na obiad? Jeśli nie zapraszamy Was post niżej na dyniową zupę krem - przepyszna. A dziś zajmiemy się
Symfonia SmakówRogaliki drożdżowe Chodziło za mną wczoraj coś słodkiego... właściwie to "biegała" za mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe. Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego
Miksturownikcenie 4-4,50. A pierwszy zapalony wosk to Pink Sands. Jest to wosk z serii Housewamer łączący w sobie zapach soczystych cytrusów , słodkich kwiatów oraz wanilii. Z całej tarty odłamałam kawałek i wrzuciłam do kominka. Po chwili niósł się już zapach po całym domu. Teraz już wiem, że to mój numer jeden z tej trójki
Magiczne Życie Martypiekarnika i pozostawić do ostudzenia, przechowywać w lodówce Tarta śmietanowa z rabarbarem łączy w sobie delikatny kruchy spód, kremowe, lekko słodkie nadzienie z kwaśnej śmietany i białej czekolady oraz kwaskowate kawałki rabarbaru. Tarta bardzo efektownie wygląda w przekroju, dlatego najlepiej wykorzystać różowy rabarbar, który po upieczeniu będzie kontrastował z białym kolorem masy śmietanowej
Smakołyki BerenikiTarta to jedno z moich ulubionych dań. Lubię ją zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Można do niej dodać to, na co ma się ochotę, trzeba tylko nauczyć się przygotowywać ciasto, co jest banalnie proste :) Jako że kruche ciasto w wersji oryginalnej zawiera dużo masła, opracowałam przepis na dietetyczną wersję tarty. TARTA(...)pieczarki, smażyć 3-4 minuty, dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzucić paprykę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać kukurydzę oraz zioła i cały farsz przełożyć na spód od tarty. Teraz przygotować sos. Jajko wymieszać z jogurtem i solą, aby powstała jednolita masa
Zgrabne Gotowanieupodobań. Spróbujcie. Wesołych Świąt Składniki: (ilości przykładowe, zależą od ilości ryby) płaty z mintaja lub innej ulubionej ryby jajka mąka pszenna bułka tarta + tyle samo mąki kukurydzianej przyprawa do ryb świeżo mielony pieprz i sól słodka czerwona papryka olej do smażenia – u mnie Woj-len Przygotowanie: Ryby należy wcześniej rozmrozić, ja swoje zostawiłam na noc. Ryby osuszamy(...)pół. Szykujemy głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą i mąkę kukurydzianą (pół na pół, mieszamy łyżką). Do trzeciego talerza wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i mieszamy szybko widelcem (ja najpierw wbijamy 3-4 małe jajka , dodaję 3/4 płaskiej łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, 2 szczypty przyprawy do ryb, czarny mielony pieprz (więcej) i odrobinę soli
Słodkie okruszkimanny lub bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra 1 średni por 10dkg pieczarek mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 2 ząbki czosnku pół pęczka posiekanego koperku *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką (lub bułką tartą
Blog z Apetytemszklanki bułki tartej - 3 jajka - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, curry, oregano, bazylia, majeranek (choć tu każdy może dać to co lubi :)) Przygotowanie: Wątróbkę obsmażamy na łyżce oleju. Mielimy szynkę, obsmażoną już wątróbkę i cebulkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po obsmażonej wątróbce. Pozostałe składniki (tu bułka tarta, przyprawy, jabłka) dodajemy
Zdrowie na języku :Pziemniaków 500g wędzonego boczku 1 duży brokuł 2 cebule 1 por (biała część) 5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 150 g tartej mozzarelli 250g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie masło do smażenia i wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10(...)masłem. Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie kładziemy połowę różyczek brokuła i połowę boczku z cebulą. Posypujemy 1/3 startego sera żółtego. Analogicznie układamy drugą warstwę - ziemniaki, przyprawy, brokuły, boczek z cebulą i ser. Na samą górę kładziemy ziemniaki, które przyprawiamy. Śmietanę mieszamy z jajkami i tartą mozzarellą. Wylewamy na naszą zapiekankę
Moje Kuchenne Rewelacjebyło czasu na zrobienie czegoś słodkiego a jak już przyszedł dzień wolny i siły na zrobienie czegoś słodkiego to naszłą mnie ochota na zrobienie tarty na spodzie z ciastek, jak na pierwszy raz wyszła dobrze i wszystkim w domu smakowało, napewno jeszcze nie raz ją zrobię ;) A oto przepis na to cudo :) Składniki: Spód: 340 g ciastek czekoladowych(...)masła Wierzch: 500 g truskawek 250 g mascarpone 250 ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Masło rozpuszczamy, a ciastka rozdrabniamy w robocie kuchennym. Mieszamy jedno z drugim. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 3. Formę (24 cm) smarujemy masłem i na jej dno oraz boki wykładamy ciasteczkową masę, ugniatamy dłonią na jednolitą warstwę. Wstawiamy
Motylkowa Kuchniatartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej Sos boloński: 1 puszka pomidorów 2 średnie marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano olej 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą
Szefowa kuchniKruche leciutkie jak puch blaty bezowe przełożone słodką puszystą masą śmietanową. Całą słodycz przełamują wiśnie i tarta gorzka czekolada. Do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu. Klasyka która zwsze się sprawdza! Składniki: Na dwa bezowe blaty o śr 23 cm 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny(...)serkiem mascarpone na puszysty krem, pod koniec słodzę cukrem pudrem, miksuję. Przekładam blaty śmietanką i konfiturą wiśniową, posypuję tartą na grube wiórka gorzką czekoladą. Dekoruję listkami mięty, schładzam w lodówce przez godzinę, kroję na kawałki i podaję. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmakaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa 250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego woda (ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być
Szefowa kuchni