ciepło z buraczkami tartymi lub marchewką z groszkiem (pyszna klasyka! ). Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 większe marchewki 1 jajko L 1 cebula 2 rozgniecione ząbki czosnku około 0,5 szklanki gazowanej (lub nie) wody sól, świeżo zmielony pieprz do smaku majeranek suszony, papryka słodka suszona do smaku olej do smażenia + bułka tarta do panierki
Zasmakuj KuchniKiedy za oknem wysokie temperatury a nas akurat najdzie ochota na coś słodkiego nie zawsze mamy siłę piec. Alternatywna może być tarta z herbatników z ricottą i malinami. Mniaaam! Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami Składniki: 375 g herbatników, 250 g masła, 250 g ricotty, 250 ml śmietany 30%, łyżka cukru pudru, maliny. Wykonanie: Herbatniki
paapilotkaaSzarlotka i tarta ? Tarta i szarlotka ? W jednym?! Pewnie , że da się! Któż z nas nie lubi szarlotek? Mnie kojarzą się z
Ostra na Słodkołyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu rurki 1 por 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie: Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę
Ala piecze i gotujeSmaczny deser niczym lekka pianka podany w szklanych pucharkach z kolorowymi galaretkami posypany tartą gorzką czekoladą, zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych, doskonały na słodki wiosenno letni podwieczorek. Banalnie prosty i kolorowy. SKŁADNIKI: Na 4 pucharki: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka owoce leśne 1 galaretka krystaliczna o smaku cytryny 400 ml śmietanki 30% 1 płaska łyżka(...)pudrem, wlewamy cienkim strumieniem płynną, zimną i lekko już tężejącą bezbarwną galaretkę, miksujemy. Do szklanych pucharków wsypujemy część galaretek, zalewamy masą ze śmietanki, na wierzchu posypujemy tartą czekoladą i resztą galaretki. Schładzamy w lodówce godzinę, podajemy. Szklaneczki ze zdjęcia znajdziecie w sklepie Cookin.pl idealne do kawy latte jak i deserów
Wanilia i KardamonPolecam każdemu kto lubi jabłka na bardzo słodko :) Ciasto co prawda nie jest aż tak słodkie ale jabłka usmażone i oklejone karmelem to sama słodycz .... Tarta najlepiej smakuje na ciepło i z dodatkiem lodów waniliowych ,najlepiej własnej roboty ... Przepis na lody waniliowe TUTAJ Ciasto ( u mnie foremka
Wypieki ReneGalette to płaska krucha tarta o nieregularnych brzegach, która kryje w sobie dosyć cienką warstwę nadzienia słodkiego lub wytrawnego. Zazwyczaj zawija się nieregularnie lub ozdobnie brzegi kruchego ciasta na nadzienie, tak by tworzyły fałdy, zostawiając jednak na środku „okienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie(...)kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty. Do przygotowania galette nie używałam formy do tarty, jedynie ułożyłam ją na papierze do pieczenia, a potem piekłam tartę na blasze, niestety przy pieczeniu galette nie można posługiwać się wymówką typu: nie mam kochanie formy do tary Dzisiaj przygotowałam Gilette na słodko, jako nadzienie wykorzystałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI : 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sol, pieprz, słodka papryka do smaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 150 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego garść pokrojonych oliwek 5 pomidorów suszonych z zalewy olejowej(...)PRZYGOTOWANIE : Piersi przecinamy na pół, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy rumiane kotlety. Pieczarki szatkujemy z cebulą, doprawiamy do smaku i podpiekamy na oleju. Na kotlety rozkładamy podpieczone pieczarki, pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 20 minut
Kulinarne Fantazje Mariolicebula działa na przeziębienie. 5 plastrów karkówki (ok. 1 kg) 9 dużych białych cebuli Przyprawa do karkówki 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia 300 ml wody 2 kostki wołowe Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Plastry karkówki przyprawiamy przyprawą do karkówki. Panierujemy w jajku z odrobiną soli i pieprzu oraz bułce tartej. Każdy(...)rozgrzanej patelni. Cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka z odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach wlewamy bulion (woda z kostkami wołowymi), doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 7 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę cebuli. Następnie obsmażone mięso i resztę cebuli. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika
VioletoweKucharzenieWegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowa ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Do tego glazura z octu winnego. Doskonała harmonia smaków słodkich i kwaśnych. Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę(...)tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty lub 2-3 plastry centymetrowej grubości odkrojone z większej główki Mały słodki
Niedzielny kucharzbułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą
Blog z Apetytembułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 2 marchewki 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz pęczek koperku 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą
Blog z Apetytemsuszonymi pomidorami 1 niecała łyżeczka pikantnego sosu (ja użyłam tureckiego sosu z ostrej papryki) olej bułka tarta posiekana zielona pietruszka Mięso umieścić w misce. Następnie dodać do niego posiekaną cebulę. Dodać sól, pieprz, paprykę słodką i niecałą łyżeczkę pikantnego sosu. Za pomocą dłoni wszystko ze sobą połączyć. Jeżeli według was masa jest zbyt rzadka - to dodajcie
Ugotowaćłopatki wieprzowej 150 g listków młodej pokrzywy 2 jajka 1 sucha zwykła bułka z przedziałkiem+mleko do namoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka wedle smaku sól,pieprz masło klarowane olej rzepakowy bułka tarta i siemię lniane złote do panierowania Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku. Listki pokrzywy przesiekać i podsmażyć na maśle klarowanym aby zmięły i zmniejszyły(...)grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę, jajka oraz pokrzywę. Masę dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie z masy formować kotlety, u mnie wyszło 16 kotlecików. Panierować w bułce tartej wymieszanej z ziarnami siemienia. Smażyć na oleju na wolnym ogniu na ciemnozłoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami
Monia miesza i gotujeSkładniki: 400 g mielonego mięsa wołowego 1 jajko ok 1 łyżki bułki tartej 70 g suszonej żurawiny 70 g suszonych pomidorów płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego do smaku sól, pieprz, papryka słodka , majeranek Przygotowanie: żurawinę i pomidory siekamy, dodajemy mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Formujemy kulki i smażymy
Niezły Młynek