zimno, jako dodatek do obiadu lub po prostu same. Mi smakują zawsze. :) Przepis: Składniki: 2 małe cukinie mąka 3 jajka bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka, oregano, tymianek. Wykonanie: 1. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy średniej grubości talarki. 2. Każdy talarek solimy i odstawiamy do czasu aż puszczą nadmiar
Mój pomysł nanektarynką Płatki owsiane, które są miłym prezentem od sklepu naturalna spiżarnia , zblendowałam z bananem i suszonymi daktylami- co dało idealny spód do tarty. Środek nadziałam kawałkami kiwi i nektarynki. Banalnie, słodko i pożywnie! Dodatkowo raw- przez co wszystkie składniki zachowały swoje wartości. SKŁADNIKI: 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1/2 banana łyżeczka cynamonu 4 suszone(...)daktyle blendujemy z bananem, płatkami, wodą i cynamonem przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, formując miseczkę - odkładamy do lodówki (ok 1h - u mnie było to na noc) gotową tartę wyciągamy z formy, po czym nadziewamy kawałkami nektarynki i kiwi
healthy dreamsSkładniki: spód: 1 op markiz czekoladowych np.: HIT caramel brownie 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 0,5 kostki masła Przygotowanie: składniki wrzucamy do miksera
Luźna Kuchniasmażenia do smaku: sól, pieprz biały, papryka słodka PRZYGOTOWANIE Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. W talerzu lub miseczce roztrzepać jajko. Filety wymoczyć w jajku, a następnie dobrze obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić margarynę i na rozgrzaną ułożyć
Passions hobbies lifemarchewka 1 pietruszka 1 mniejsza czerwona papryka 200 g śmietany 12% vegeta, sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, mieszanka przyprawy kebeb-gyros pęczek posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka czerwonej pasty curry tarta mozzarella – do woli 2 łyżki oliwy z oliwek olej Przygotowanie: Bakłażany myjemy, osuszamy. Na oleju przesmażamy mięso z chilli(...)talarki (kilka pestek możecie zostawić jeśli lubicie), także z obraną i startą na tarce marchewką i pietruszką, doprawiamy kebab-gyrosem, słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy łyżeczkę pasty curry i 2 łyżki tartej mozzarelli. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą
Zasmakuj Kuchnipietruszka 1 mniejsza czerwona papryka 200 g śmietany 12% vegeta, sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, mieszanka przyprawy kebeb-gyros pęczek posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka czerwonej pasty curry tarta mozzarella - do woli 2 łyżki oliwy z oliwek olej Przygotowanie: Bakłażany myjemy, osuszamy. Na oleju przesmażamy mięso z chilli pokrojonym(...)talarki (kilka pestek możecie zostawić jeśli lubicie), także z obraną i startą na tarce marchewką i pietruszką, doprawiamy kebab-gyrosem, słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy łyżeczkę pasty curry i 2 łyżki tartej mozzarelli. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy
Zasmakuj Kuchniłyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego (lub inna do mięsa) sól bułka tarta olej łyżka mąki do zagęszczenia sosu łyżka słodkiej śmietany do zup i sosów Mięso mielimy na grubych oczkach. Do mięsa dodajemy cebulki drobno posiekane, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę(...)solą lub przyprawą do mięsa mielonego. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Formujemy spore kotlety (moje mają zazwyczaj 3 cm grubości i 6-7 cm średnicy), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor, Gdy już się ładnie zarumienią z obu stron wlewamy wodę do połowy wysokości kotletów, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy grzanie i dusimy 10 minut
Rozpustne gotowaniepiwa jasnego, - 3 łyżki bułki tartej, - 2 łyżki oleju, - 1 - 2 łyżki cukru, - sól, gałka muszkatołowa, papryka słodka. Wykonanie: Pokroić cebulę w półplastry, do rondelka wlać olej, rozgrzać go, wrzucić cebulę, podsmażać ją aż zrobi się szklista, wsypać 1 łyżkę cukru, chwilę razem smażyć. Delikatnie wlać do garnka piwo, wymieszać i dodać bułkę tartą. Gotować na małym(...)minut, po tym czasie spróbować, doprawić do smaku solą i ew. cukrem. Zmiksować ciasto blenderem ręcznym i przetrzeć przez sito. Rozlać do miseczek lub talerzy, posypać każdą odrobiną papryki słodkiej, gałki muszkatołowej i pieprzu. Można dodać do nich grzanki (prosty przepis wkrótce) i posypać zieleniną. Zupa jest zaskakująco kremowa, bardzo gładka i wyrazista w smaku (pamiętajcie o łagodnym piwie
Co na wege obiad?łodygi selera naciowego 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka domowego maggi 2 łyżki masła 1 łyżka startego chrzanu (może być ze słoika) 150 ml słodkiej śmietany 30% sól, pieprz sposób wykonania Do garnka wkładamy ozory, obraną i przekrojoną na pół cebulę, łodygi selera, marchew, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko(...)skóry i kroimy na trzy centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim kawałki ozorów. Następnie do ozorów dodajemy tarty chrzan, smażymy przez pół minuty i wlewamy słodką śmietanę. Całość gotujemy, pozwalając by śmietanowo chrzanowy sos zgęstniał. P rzyprawiamy solą, oraz pieprzem a następnie wykładamy na talerze, podając z oddzielnie
Miód i pieprzMaliny!!! Znalazłam rewelacyjny przepis na blogu Smaki Transcendencji maliny, serek mascaropne i czekolada... Lato! Foremka do tarty z wyjmowanym dnem. Potrzebujemy: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g miękkiego masła 50g cukru (oryginalny przepis cukier puder) 1 jajko 1 łyżka gęstej smietany lub jogurtu naturalnego (oryginalny przepis woda) szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietany kremówki(...)przekładamy do przestudzonej czekolady i dokładnie mieszamy - pierwsza masa gotowa. Do pozostałego serka dodajemy ubitą śmietanę i łyżką delikatnie mieszamy. Smakujemy, jak za mało słodkie to dosypujemy cukru pudru i mamy drugą masę. Blaszkę do tarty wylepiamy ciastem, boki również. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20 minut. Myjemy maliny i suszymy na papierowym ręczniku. Wyciągnięte
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/bardzo dobrze. Użyłam gotowego ciasta na tartę ( trzeba tylko się upewnić, że ciasto nie jest słodkie). Oczywiście, nie ma jak domowe, ale kiedy brak nam czasu, dobrze mieć w lodówce taką awaryjną wersję. Trwa najlepszy szparagowy czas, a i czosnek niedźwiedzi jest jeszcze dostępny - więc pieczcie, bo jest pyszna! Polecam. składniki (foremka do tarty o średnicy
Stare GaryDawno nie podawałam na blogu przepisu na ciasto. W ciągu ostatnich miesięcy piekłam sporo tortów bezowych, po których zostawało mi sporo żółtek. Zazwyczaj mamy w kuchni
Weekendy w domu i ogrodzieQuiche. Co to właściwie takiego? No więc, to nic innego jak tarta na kruchym lub francuskim spodzie jednak zamiast słodkiego nadzienia znajdziemy na niej mięso, warzywa, sery. Całość dopełnia masa jajeczno-śmietanowa, który pod wpływem ciepła ścina się i tworzy niejako spoiwo dla pozostałych składników. Dla mnie j ednak , quiche to przede wszystkim bardzo szybki sposób(...)małych pieczarek - 2 średnie cebule - około 150 g boczku pokrojonego w paski/kosteczkę - 3 jajka - 250 ml śmietany - 1 mozzarella - łyżeczka świeżego tymianku - sól - pieprz - forma do tarty Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Na początku bez dodatku oliwy czy masła smażymy boczek, aż się zrumieni. Kroimy cebulę w piórka. Większe pieczarku dzielimy na pół. Gdy boczek się
W mojej holenderskiej kuchniDzisiaj dla wszystkich maniaków czekolady mamy mega pyszności :) To tarta czekoladowa, z przepisu niezawodnej Anny Olson, której wypieki pewnie jeszcze nie raz
Kuchenne Wariacjemłodych ziemniaczków (najlepiej jak najmniejsze) 2-3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli SPOSÓB PRZYGOTOWAIA Ziemniaki skrobiemy, dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Wszystkie składniki marynaty oraz bułkę tartą łączymy ze sobą. Ziemninaki polewamy marynatą, tak aby dokładnie obtoczyła
DefinicjaSmaku