jestem drożdżową fanką, szybko podłapałam, że te cudne, aromatyczne ślimaczki, robi się błyskawicznie, więc teraz w przypływach cukrowych zachcianek robię właśnie te rozpustne "maleństwa" Ta jesienna melancholia jest idealnym czasem na te cynamonowe aromaty, proste i wystarczająco słodkie aby wciskać się w boczki. I wcale, a wcale nie trzeba czekać miliona minut, żeby ciasto bardzo wyrastało, dojrzewała
Farmażonybyło jednolite i miękkie. Ciasto bardzo cienko wałkujemy i kroimy w długie paski o szerokości ok. 3 cm. Na środku robimy podłużne nacięcie i przeciągamy jeden koniec przez środek kształtując w ten sposób nasze faworki. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec na średnim ogniu. Faworki smażymy partiami z obu stron. Faworki smażą się bardzo szybko, więc dobrze jest uformować wszystkie
Dieta bez mlekaczasie z ciasta urywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Każdą kulkę najpierw obtaczamy w cukrze krysztale a potem w pudrze. Układamy na blaszce, robiąc odstępy około 3-4 cm. Pieczemy około 15 min w nagrzanym piekarniku do 180C. Jednak taka moja uwaga - sugeruje sprawdzać co jakiś czas ponieważ cukier się szybko karmelizuje i ciasteczka się po prostu palą
Radość kipiąca uśmiechem.jestem drożdżową fanką, szybko podłapałam, że te cudne, aromatyczne ślimaczki, robi się błyskawicznie, więc teraz w przypływach cukrowych zachcianek robię właśnie te rozpustne "maleństwa" Ta jesienna melancholia jest idealnym czasem na te cynamonowe aromaty, proste i wystarczająco słodkie aby wciskać się w boczki. I wcale, a wcale nie trzeba czekać miliona minut, żeby ciasto bardzo wyrastało, dojrzewała
Farmażonyweekend? Bo mi strasznie szybko :(. Już od 11 dni utrzymuję zdrowszy tryb życia niż wcześniej i czuję się z tym naprawdę dobrze :). Trochę ćwiczeń, zdrowsza dieta, rezygnacja z gotowych batoników... Z tego powodu częściej coś upiekę, bo w postanowieniu noworocznym domowej roboty słodkie mogę jeść dowoli :). Dzisiaj zapraszam Was na pyszną rybkę - łosoś w cieście francuskim. Zainspirował mnie przepis
Trufelkowotylko taka, że to ciasto powstało w zimie więc dżem jest z mrożonych truskawek a tu mamy świeże truskawki. Ciasteczka są wegańskie ( jak użyjecie oleju kokosowego) łatwe do przerobienia na wersję bezglutenową ( po dodaniu bg płatków i mąki np. gryczanej). Ciastka są dość miękkie, więc nie spodziewajcie się tu chrupiących ciasteczek. Sprawdzą się na szybkie śniadanie i na wynos. Ciastka
Cooking for Emilybardzo szybo i równie szybko znikają z talerza. 250 g mąki tortowej 250 g chudego twarogu 2 łyżki cukru z wanilią 2 żółtka 4 łyżki jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki sody olej do smażenia cukier puder do oprószenia Twaróg rozgnieść widelcem,dodać żółtka,jogurt i cukier,wymieszać. Następnie dodać mąkę i sodę,zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość
Kolorowa kuchnia Elkilany chrust - szybki i smaczny! Składniki; 15 dag mąki pszennej 8 dag masła pół szklanki mleka pół szklanki wody 4 jajka szczypta soli cukier puder do oprószenia olej do smażenia Przygotowanie; Do garnka wlewamy mleko i wodę, wkładamy masło i odrobinę soli. Zagotować a następnie wsypać mąkę, ciągle mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Odstawić
Radość kipiąca uśmiechem.papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki
Cukiernia Pychotkipieczątkę posypać mąką, ciasto nie będzie się wtedy do nich przylepiać ). Układamy w odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut. Do delikatnego zrumienienia się brzegów. W tym czasie wyjmujemy kolejną partię z lodówki i szykujemy kolejne ciasteczka. Po upieczeniu bardzo szybko stygną a jeszcze
Kulinarne życiestrzał w dziesiątkę. Niesamowicie szybki i łatwy w przygotowaniu. Potrzebujemy: 2 op. ciastek oreo (32 szt.) 4 serki homogenizowane waniliowe 3 łyżki stopionego masła 1 łyżka żelatyny 250 ml ciepłego mleka Z 28 sztuk ciastek oreo oddzielamy krem od kruchego ciastka. Ciastka kruszymy za pomocą blendera lub w plastikowym worku przy użyciu wałka do ciasta. Oddzielamy pół szklanki
Kolejny blog o gotowaniuklei dodajemy maki pszennej. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na małe kawałki, nadziewamy borówkami (borówki należy wymieszać z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym) do borówek, które zostały dajemy łyżkę cukru oraz mleko i śmietanę i blendujemy na gładki sos. Knedle gotujemy aż do wypłynięcia. I gotowe :-) Są rewelacyjne, mięciutkie i szybkie, polecam gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubułką - do formy przełożyć ciasto, wyrównac wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 170 C, piec 15 minut i naciąć nożem krzyż (dla odpowietrzenia), dalej piec 30-35 minut do suchego patyczka, babke wystudzić, nakryć talerzem i zdjąć formę z babki, polać rzadkim lukrem: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z ciut śmietaną - babka jest szybka, łatwa, wilgotna, smaczna.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPóki co, pomysł na szybki i smaczny obiadek, czy lunch. Uwielbiam naleśniki, stąd pomysł na taką mieszankę. Lubię z nimi kombinować i tworzyć nawet wegańskie wersje. Może zdziwi Was fakt małej ilości mąki kasztanowej w przepisie, ale uwierzcie jest ona tak bardzo aromatyczna, że z jej domieszką i tak świetnie ją czuć. Składniki na ciasto: - 250ml mleka (sojowego, krowiego
Be Fit Be StrongSzybkie, tanie, smaczne i bardzo kruche - rogaliki idealne. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 25 dag smalcu 3 szczypty soli 1 szklanka śmietany 18% 350 g twardej marmolady (u mnie marmolada różana) cukier puder i waniliowy do posypania Sposób wykonania: 1. Tłuszcz posiekać z mąką i solą, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować
Kuchnia domowa Ani