smakują. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jedne z moich najulubieńszych babeczek. Będą również rewelacyjne z malinami i borówkami. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne, proste muffiny z TRUSKAWKAMI Składniki na około 12-16 babeczek: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze
Mała Cukierenkapiekarniku. Polecam zdecydowanie wypiekanie chleba w piekarniku, jest zdecydowanie lepszy do tego zadania. Zaczyn ; 360 mąki żytniej typ 720 300 g wody 40 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe na chleb; 400 g wody 230 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży ok. 3 g 1 łyżka soli Wieczorem; Wszystkie składniki na zaczyn krótko(...)dnia; Do miski z zaczynem dodajemy kolejno składniki na ciasto właściwe zaczynając od wody, ciasto mieszamy dokładnie ok. 5 min. Pozostawiamy pod przykryciem do ok. 1 godziny, czas zależy do temperatury otoczenia. Po tym czasie, kiedy ciasto już wyrośnie, smaruję foremki olejem i wysypuję otrębami żytnimi lub pszennymi. Przekładam ciasto i zostawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temperatury
SprawdzonaKuchnia.plpewnością poprawi walory smakowe ciasta. Fazy ubijania piany z białek. Aby dobrze ubić białka musimy wiedzieć, że wyróżniamy 3 fazy ubicia białek (wdług H. McGee). 1. Miękkie szczyty (soft peaks). W tej fazie uformowana piana jest lśniąca i przez chwilę utrzymuje swój kształt, ale jeszcze nie przywiera do miski. Woda zawarta w jajkach szybko przecieka na dno miski. 2. Sztywne
SmartBake.plproste, szybko się je robi, świetnie smakują i na zimno i na ciepło, dobrze się prezentują. Wariantów smakowych jest ogromna liczba, bo tylko nasza fantazja i upodobania nas ograniczają. Cytując Julię Child: „ Quiche prosto z piekarnika, sałata i butelka zimnego białego wina – oto doskonały lekki posiłek”. Nic dodać nic ująć! Ciasto na którym przygotowałam quiche powstało
Dorota SmakujeSERNIKI i inne pyszne ŚWIĄTECZNE CIASTA , dlatego jak zwykle mam pieczeniowe dylematy. Po krótkim namyśle, stwierdziłam, że tym razem upiekę jedno z ulubionych wypieków mojego męża, czyli sernik z masą krówkową o smaku advocata, na spodzie z korzennych ciasteczek Spekulatius oraz kremem advocatowym i karmelizowanymi orzeszkami na wierzchu . Przepisu nie ma na blogu, więc szybko nadrabiam zaległości. Sernik krówkowy jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępołączenie, nie tylko w deserach, ciastach czy tortach. To też pyszne połączenie, które możemy zamknąć w słoiczku na zimę w formie dżemu czy też konfitury. Ten dżem w ubiegłym roku robiłam na bazie cukru żelującego a w tym roku przygotowuję dżemy na bazie pektyny i ten z pektyną jest na zdjęciach. Jest to sposób szybki, który zaoszczędza czas, a pyszne
Kocham..lubię..gotuję..każda nas zachwyciła Niestety wakacje szybko się skończyły, dlatego dziś, gdy mój urlop też się już kończy, w ramach pocieszenia zapraszam Was na wspomniane panzerotti Przepis, który Wam przedstawiam to tradycyjna, włoska receptura. Warto użyć oryginalnych produktów, nie zastępować ich niczym, ponieważ to już nie będzie to samo Panzerotti przepis na 12 panzerotti Składniki ciasto: 500 g mąki z pszenicy
365 dni dookoła kuchniprzygotowaniu są proste i szybkie. Można z nich przygotować również wersję cytrynową, polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „baking a commonsense guide”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem Składniki na około 16 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Mała CukierenkaTUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Makaronowe gniazdka
Blog z Apetytemmalin na wierzch ciasta). Zwiń ciasto jak roladę zaczynając od krótszego boku. Przełóż ostrożnie struclę do formy wysmarowanej margaryną. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem i powciskaj pozostałą garść malin. Wstaw od razu do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż strucla ładnie wyrośnie i zrumieni się z góry (funkcja góra-dół. Wierzch szybko się zezłoci, wtedy ustaw pieczenie
Delicious PlaceTUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kremowe risotto
Blog z ApetytemTAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Leczo
Blog z Apetytempołączyć i wyszły pyszne, szybkie do zrobienia kotleciki. Po raz kolejny udało mi się nie wyrzucać resztek jedzenia. Da się? Da się! Kotlety możemy zrobić zarówno w wersji wytrawnej, np z sosem grzybowym, oj tak, byłyby pyszne U nas w wersji na słodko. Jeśli zdecydujecie się na wersję wytrawną, wtedy nie dodajecie do ciasta cukru. Jeśli chcecie, aby były lżejsze
Mieszam w GarnkuTUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki drobiowe
Blog z Apetytemtygodniu w naszej kuchni było szybko, tanio, aromatycznie i smacznie! Zaprezentujemy Wam danie niezwykle proste i do zrobienia dosłownie przez każdego! Rozpieściliśmy podniebienia naszych kolegów, a sami mieliśmy czas na chwilę wytchnienia dzięki prostocie tego dania. Krzysiek i Bogusław spisali się na medal, ale to za chwile ocenicie i zobaczycie sami. ZAPRASZAMY! Parówki w cieście francuskim Składniki: Ciasto francuskie
Sprawni w smakuTUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki
Blog z ApetytemTAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jednogarnkowy obiad
Blog z ApetytemTAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Klopsiki duszone
Blog z ApetytemTAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Makaronowa patelnia
Blog z ApetytemTAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki drobiowe
Blog z ApetytemTAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Gulasz
Blog z Apetytempowietrza. Po tym czasie ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować cienko (na około 3 mm) i wycinać radełkiem prostokąty, lub podłużne romby (o bokach 3x10cm). W każdym z nich zrobić na środku „przecięcie”, przez które przewlec jeden z końców. Smażyć w głębokim dobrze rozgrzanym oleju, do delikatnego ich zarumienienia. Jeśli za szybko brązowieją należy nieco zmniejszyć
Arbuziakikurczakiem . Wbrew pozorom bardzo szybkie danie obiadowe. U mnie to danie w wersji resztkowej, przygotowuje je najczęściej wtedy, gdy zostaje mi jakieś mięso z dnia poprzedniego, albo gdy w lodówce zostają resztki jakiś warzyw. Tortilla to doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie pozostałych resztek. Jednak, żeby nie było zbyt nudno, cały sekret tkwi w cieście – tak naprawdę to naleśniki, jednak
365 dni dookoła kuchniTłusty Czwartek! Jak ten czas szybko leci... Dziś podrzucam Wam propozycję nie smażoną, ale pieczoną - kruche ciasteczka z dodatkiem gotowanych żółtek :) Przepis dostałam od mamy. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 surowe żółtko 3 ugotowane żółtka ok. 2 łyżki śmietany (ile zabierze ciasto) Sposób przygotowania: 1. Zimną margarynę
Kuchnia domowa Anipowietrza. Po tym czasie ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować cienko (na około 3 mm) i wycinać radełkiem prostokąty, lub podłużne romby (o bokach 3x10cm). W każdym z nich zrobić na środku „przecięcie”, przez które przewlec jeden z końców. Smażyć w głębokim dobrze rozgrzanym oleju, do delikatnego ich zarumienienia. Jeśli za szybko brązowieją należy nieco zmniejszyć
Arbuziakirzędu, są mega szybkie i mega pyszne . Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej 130 gram cukru pudru 100 gram roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli
Życie zaczyna się w kuchniBardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasteczka z ulubionym dżemem czy konfiturą Składniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki suchego maku 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jaja 150 g masła Dżem morelowy lub inny ulubiony Cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Przygotowanie Zagnieść ciasto, rozwałkować niezbyt cienko. Wzdłuż brzegu wyłożyć dżem
W garach u Gosidelikatne, lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 360 g jogurtu naturalnego ( 2 kubeczki ) 9 kopiastych łyżek mąki typ 550 5 łyżek cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka olej do smażenia może być kokosowy około 1/2 szklanki malin do ciasta 1/2 szklanki malin
Sama słodycz i szczypta chilipostąpić z drugą częścią ciasta otrzymując w efekcie 16 zgrabnych rogalików. Masełko (2 łyżeczki) stopić w garnuszku na małym ogniu. Gdy przestygnie wysmarować nim rogaliki i ponownie obficie posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 minut. Polecam piec na wyższym piętrze w piekarniku, gdyż rogaliki mają tendencje do szybkiego przypalania się od spodu. Upieczone
Nastoletnie WypiekaniePopielcową. Kokardki. O tym jak szybko je przygotowałam, niech świadczy fakt, że zrobiłam je w południe kiedy Adaś ma drzemkę. A on z reguły ma te drzemki bardzo krótkie, ewentualnie nie ma ich w ogóle ;) Oczywiście dzielnie pomagał mi Oluś i to chyba dzięki niemu nie mam aż tak ładnych tych kokardek. Bo wiecie... ciasto powinno się obijać wałkiem, żeby
Kuchnia w czekoladziewersji wytrawnej. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu oraz naprawdę przepyszne! Składniki: 70 g mąki owsianej bezglutenowej (klik) 70 g mąki ryżowej 20 g maki kukurydzianej 20 g mąki ziemniaczanej 300 g wody 2 jajka szczypta soli Wszystkie składniki zmiksuj na gładką i jednolita masę. Rozgrzej teflonową patelnie i wylewaj niewielką ilość ciasta - tylko by zakryć dno. Smaż
Kuchnia bezglutenowabardzo prosty i szybki przepis. Placki fajnie się smażą, możecie do nich dodać ulubione owoce ;) Składniki: 250g jogurtu naturalnego 170g mąki pszennej 2 jajka opakowanie cukru waniliowego dżem, cukier puder lub owoce do dekoracji Jajka miksujemy lub roztrzepujemy z cukrem i jogurtem. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię teflonową wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron
Czerwona PorzeczkaDeser idealny, bo szybki w wykonaniu, zdrowy i mega smaczny - warto wypróbować z jagodami i innymi ulubionymi owocami. :) Od kiedy kupiliśmy z Dominikiem nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) nie mogę się nimi najeść. Są fantastyczne i mega zdrowe! Te małe nasionka można namoczyć w wodzie, mleku, mleku kokosowym, dodać do jogurtu, zupy czy ciasta i zawsze będzie pysznie. Tym razem wykorzystałam
Cooking Monsterbierzemy się za pakorę, niezwykle szybką do zrobienia przekąskę, która powali Was orientalnym smakiem. W naszym przepisie użyliśmy kalafiora (gobi pakora), ale możecie wykorzystać także brokuła i wyjdzie równie przepysznie :) Od świeżych kalafiorów i brokułów półki sklepowe się uginają, więc nie pozwólmy im leżeć za długo i bierzmy się za stworzenie przepysznego kalafiora w cieście z cieciorki :) Do dzieła
Bananowe Polekoleżankami córeczki z przedszkola. Ten jest akurat tym drugim (pierwszy też się pojawi na blogu). Na życzenie córki masa była biała. Bardzo lubię masy na bazie mascarpone - są bezproblemowe, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Do tego jeszcze domowy dżem z czarnej porzeczki świetnie przełamuje słodycz kremu. Polecam! Składniki (tortownica 23-25 cm) Biszkopt różowy: 4 jajka 4 łyżki(...)sztywno, dodać cukier, ubić, a potem kolejno po jednym żółtku. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piec w 180 st. C ok 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty
Kuchnia domowa Anipiekarniku: Do ciasta chlebowego dodałem, zgodnie z sugestią na opakowaniu, jednego ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka oraz łyżkę oleju. Wierzch chleba posypałem białym makiem. Chlebek wyszedł bardzo dobry, o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Jest to dobra propozycja dla zabieganych osób, nie mających czasu na robienie chleba od podstaw. Chleb robi się szybko i jest naprawdę
Przepisy na domowy ser i chlebprzekąska dla całej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki razowej żytniej Młynomag , 150g masła, 1 jajko, 10g drożdży, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję jajko, pokruszone drożdże, śmietanę, sól i cukier. Zagniatam ciasto. 2. Z ciasta formuję
Tradycyjna kuchnia Kasinagrzać do temperatury 180 ° C, ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym, po czym dodać zmielony twaróg, rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy i sok z cytryny. Szybko zmiksować do połączenia składników
Passions hobbies lifepomysł na pyszne i szybkie śniadanie! (12 sztuk) 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 18% (czubate) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru (*) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: olej do smażenia Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać - na gładką masę. (Użyłam widelca.) Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron. (Ciasto wykładałam za pomocą łyżki
Di gotujepodwójnej porcji, bo bardzo szybko znikają ! Serowe słone paluszki z kminkiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g tłustego białego sera 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej sól gruboziarnista kminek mleko do posmarowania paluszków Wykonanie: Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego miękkie masło pokrojone w kostkę oraz mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię i wkładamy
Kulinarne przygody Gatityoryginalna piecze się bardzo szybko - w wysokiej temperaturze. Tak samo postępujemy i w tym przypadku. Do jej "wypieku" używam patelni do naleśników z kopulastą pokrywką ( od patelni wok) o średnicy 28 cm. Na życzenie mojej Koleżanki z pracy przygotowałam dla Was pizze z patelni z tuńczykiem :) Proporcja na 2 pizze: jedną na średnim cieście i jedną cieniutką: - 3 szklanki
kawawszklanceciasta, żeby się nie kleiło. Ciasto powinno być gładkie i brązowe. Rozwałkować połowę na grubość ok. 0,5cm i wycinać zgrabnę pierniczki. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Pierniczki piec przez ok.9 minut (trzeba uważać, żeby się za mocno nie przypiekły, bo nabiorą goryczy i będą bardzo twarde). Tuż po wyjęciu są mięciutkie, ale bardzo szybko zastygają. Z początku pierniczki nadają
Przepysznik - BLW i nie tylkonaprawdę idealne danie na szybki obiad. Żabie udka z kurczaka 2 nieduże piersi z kurczaka Marynata ( 3-4 łyżki przyprawy do kurczaka -gotowej mieszanki lub czerwonego "Delikatu", 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki śmietany, świeżo mielony pieprz czarny) 1 jajko 3 łyżki wody gazowanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna (tyle, żeby zagęścić ciasto) szczypta soli 3/4 szklanki oliwy
Kuchnia PrezydentowejPołączenie idealne:) Jeśli ktoś szuka szybkiego pomysłu na podwieczorek lub czegoś co można wziąć ze sobą w podróż, to polecam te ciastka :) Mięciutkie. W sam raz na kilka kęsów. Z nadzieniem, które można dowolnie modyfikować dostosowując je do własnych upodobań. Z lukrem lub bez. Do wyboru, do koloru :P Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne ciasta z owocami", nr 8/2003. Składniki
My simple kitchenproponuję CHRUPIĄCE PARÓWKI szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo dobre. SKŁADNIKI: 6 cienkich parówek 2 jajka bułka tarta, płatki kukurydziane 2-3 łyżki masła klarowanego lub oliwy czosnek, pieprz mąka, vegeta, może kamis- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem?? WYKONANIE: jajka i wszystkie przyprawy wraz z mąką mieszamy, aż do otrzymania lekkiego ciasta parówkę zanużamy w cieście, następnie obtaczamy
Kuchnia Beatymisce i zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2,5 godziny i złożyć je w tym czasie 2 - 3 razy. Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu* i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para
KUCHARNIAMożna przechować ciasto 8 godzin w temperaturze 10 st.C lub 18 godzin w temp. 5,5 st.C. Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć
Stare Garyodrywamy mały kawałek ciasta. Robimy bułeczkę wielkości mniej więcej piłki do tenisa lub troszeczkę mniejsze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy aby ponownie się napuszyło. Po tym czasie literatką robimy wgłębienie i nakładamy do niego budyń oraz porzeczki. Przygotowujemy kruszonkę : Masło siekamy nożem z resztą składników, a następnie całość szybko wyrabiamy palcami. Posypujemy nią bułeczki. Brzegi bułek
charlotte gotujekroimy w ósemki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany. Polecam zarówno na śniadanie jak i na słodki obiad lub kolację. Są bardzo szybkie, a efekt murowany :) Placuszki zawsze
Ratunku obiadserkiem waniliowym. Proste , szybkie i co najważniejsze smaczne . Składniki : 1 op serka waniliowego ,np Danio 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu 3 jajka 1 op cukru waniliowego Wykonanie : Wszystkie składniki połaczyć ze sobą na jednolita masę. W rondlu rozgrzać olej. Nakładać na olej łyżką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego
Malinowa Kawiarenkamogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie twarogu i mascarpone z sokiem pomarańczowym i polewą pomarańczową. Za oknem powoli zwiększa się temperatura powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta bez pieczenia, które nie wymagają
Smakołyki BerenikiByło akurat podane do cytrusowej, zimowej herbaty. Najbardziej smakuje mi w nim karmel wtopiony w ciasto. Osobom, które nie przepadają za smakiem ananasa polecam odwracane ciasto z bananami . Odwracane ciasto ananasowe: 1 puszka ananasów w plastrach 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g) 3/4 szklanki oleju 5 ekologicznych jajek 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki na karmel 2 czubate łyżki gęstej(...)łyżki syropu z puszki ananasa. Podgrzewamy, aż cukier zacznie wrzeć. Wtedy delikatnie potrząsamy patelnią (nie mieszamy!), a gdy wrzący syrop stanie się złoty, wlewamy go na dno przygotowanej tortownicy. Szybko rozprowadzamy go po całej powierzchni dna (kręcąc tortownicą), bo karmel natychmiast zacznie zastygać. Na karmelu układamy plastry ananasa, a pomiędzy układamy wiśnie, suszoną żurawinę lub borówki. Jajka miksujemy, powoli dosypując
Poezja smakuCzyli jak zutylizować białka jaj Mam wieczny problem co zrobić z białkami , pozostałymi z przygotowywania ciasta na tartę lub ciasta kruchego na szarlotkę . Nie lubię marnotrawstwa w kuchni i wzdragam się przed ich wylewaniem do zlewu - choć niektórzy tak robią, traktując białko jako poślednią i mało przydatną część jajka . Od pewnego czasu zaczęłam białka zamrażać w małych pojemniczkach(...)Białka przechowuję w ten sposób w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy, w oczekiwaniu na natchnienie i pomysł do ich spożytkowania. Świetnym sposobem na utylizację nadmiaru białek jest babka białkowa - szybka do przygotowania i z łatwo dostępnych składników. Wymaga jedynie ciut wcześniejszego planowania i wyjęcia z wyprzedzeniem z zamrażarki odpowiedniej ilości białek - zwykle wyjmuję je wieczorem i zostawiam
Grunt to przepis!Ostatnio zabrałam się za drożdżowe bułeczki. Przygotowałam je w dwóch wersjach smakowych. Ciasto drożdżowe zawsze trochę mnie przerażało i chociaż do tej pory nie upiekłam jeszcze tradycyjnej drożdżówki, to drożdżowe wypieki pojawiają się u mnie coraz częściej i wychodzą mi coraz lepiej. Jako pierwsze przedstawiam śniadaniowe bułeczki, lekko słodkie i z rodzynkami. Doskonałe również na przekąskę. Smakują zarówno same(...)środka. Zdecydowanie bardziej treściwe, niż ich odpowiedniki dostępne w sklepach. Przepis powstał na bazie mojego starego i wielokrotnie modyfikowanego przepisu na rogaliki. Wyszły zadziwiająco dobre. Do tego łatwe i szybkie. Czy może być jeszcze lepiej? Drożdżowe bułeczki z rodzynkami składniki na 5 bułeczek Należy przygotować: 250 g mąki + 1 garść do podsypania 4 łyżki cukru pudru (może być też zwykły
Ratunku obiadSmaczna pizza z skręconymi z brzegami, kurczakiem, mozzarellą, zielonym groszkiem i oliwkami. Dzięki temu, że brzegi poskręcamy, ciekawy, nowy wygląd pizzy uzyskamy. Szybka, łatwa, smaczna i wyjątkowa, a to dlatego, że jest domowa. Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ponadto(...)wody. Całość miksujemy ok. 10 sek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką, skręcamy brzegi i pozostawiamy
Moniki Smakołykibratową. W sumie to nie napiekłyśmy się zbyt wiele, więc nie mam dla was zwykłego przepisu. Przygotowywałyśmy klasyczny tort. Ania upiekła dzień wcześniej biszkopt. A potem wspólnie zrobiłyśmy szybką masę z owocami. O tym napisze później. Ale najważniejsze tego dnia było dla mnie coś zupełnie innego. Poznałam lukier plastyczny, z którym wcześniej miałam do czynienia tylko na tortach kupionych(...)gotowa. Pozostało jeszcze tylko nasączyć blaty, mieszanką syropu owocowego i alkoholu. Tutaj też wykorzystany był fajny patent Nie polewałyśmy biszkoptów łyżeczką, tylko Ania wsadziła do płynu dyfuzor i spryskiwała ciasto jak spryskiwaczem. Dzięki temu nasączenie było równomierne. Fartuszek kuchenny w roli głównej Masa maślana W między czasie Ania zabrała się za ucieranie niewielkiej ilości masy maślanej. Masa ta nie jest
Relaxtimeprzykład: obieranie gotowanych jajek ze skorupek, miksowanie blenderem składników na pastę, smarowanie chleba, układanie plasterków warzyw czy sera na kanapkach. Dzieci w wieku szkolnym mogą już nawet upiec proste ciasto czy zrobić nieskomplikowany obiad. Są w stanie na przykład samodzielnie obrać warzywa ze skórki (używając odpowiedniego noża, czyli obieraka do warzyw) i pokroić je na desce. Dlatego warto takie dzieci(...)samodzielnie odmierzyć składniki i wymieszać ciasto, a potem pomóc w smażeniu (np. nalewać chochlą ciasto na rozgrzaną patelnię, którą trzyma mama). Młodszym przedszkolakom można zlecić smarowanie naleśników nadzieniem. Na końcu zostaje nam rulowanie, które lubią chyba wszystkie dzieci, bez względu na wiek Tutaj znajdziesz przepis na nasze domowe naleśniki. Ciasto w kubku Przygotowanie takiego ciasta to krok w kierunku samowystarczalności
Wiszniówkabył jeszcze w piekarniku, zastanawialiśmy się nad jego świątecznym udekorowaniem, ostatecznie postawiliśmy na lukier z białek, który posłużył nam do zrobienia wiosennej łąki. Mazurek z bakaliami na waflu to szybki, prosty i smaczny przepis na wielkanocny wypiek. Udostępnij Składniki na mazurek cygański 5 jajek wielkości L 250 g cukru 150 g mąki pszennej 100 g rodzynek 100 g żurawiny(...)Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Wmieszać przesianą mąkę, następnie migdały, odsączone rodzynki, żurawinę oraz kandyzowaną skórkę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do ciasta. Formę (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć wafel, równomiernie rozprowadzić na nim ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C , piec z termoobiegiem 40-45 minut
niecodziennikparyłyżce, nie zaprzestając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec(...)temperaturze pokojowej utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Należy pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie ruchy przy miksowaniu mogą spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję. Krem wyłożyć na biszkopt * , wyrównać. Warstwa śliwkowa : Śliwki zalać gorącą wodą ** , do pokrycia. Odstawić
Opowieści z piekarnikadobre ciasto , wykwitną kolację lub przepisy związane ze ścisłą dietą. Jeśli nie czujesz się na siłach aby skorzystać z piekarnika lub kuchenki możesz wybrać przepisy, które tego nie wymagają. Mimo moje kulinarnej wprawy bardzo doceniam proste i mało pracochłonne przepisy. Najlepiej wybrać prosty przepis, w miarę tani i taki, który będzie smakować całej rodzinie. Przeglądając popularny kuchenne portale szybko się(...)pomysłu na pizzę znajdziesz go na kulinarnym blogu w odpowiedniej zakładce. Wystarczy wpisać pizza czy nadzienie do pizzy i zaraz wyszukiwarka znajdzie kilka propozycji. A jeśli już potrafisz zrobić ciasto na pizzę, wkrótce możesz też upiec chleb . Oczywiście do pizzy potrzebny jest dobry sos pomidorowy i przy okazji nauczysz się jak taki sos przyrządzić. Dodam, że sos marinara będzie również
codojedzeniaChleb pełnoziarnisty do jeden z moich ulubionych wypieków. Jak rozpoczynałam swoją przygodę z wypiekami szukałam przepisów, które są „banalnie proste”. Mają niewiele składników a ich wykonanie będzie szybkie i nieskomplikowane. Tak znalazłam przepis na ten chleb. Nie musisz robić rozczynu z drożdży, nie musisz mieć zakwasu, nie ma kilkunastu składników, nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia na kilka godzin(...)drożdże, sól, wlej całość wody. Woda musi być letnia, jeśli będzie za gorąca sparzysz drożdże, za zimna spowoduje, że drożdże nie zaczną wyrastać. Wyrabiaj przez kilka minut na jednolite ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto na chleb pełnoziarnisty będzie miało lekko mokrą konsystencje. Dodaj ziarna np. słonecznik, dynię, siemię lniane w dowolnej proporcji. Możesz zrobić również
To Musisz Wiedziećszybko więdną. Najlepszym rozwiązaniem jest prowadzenie własnej przydomowej hodowli kwiatów jadalnych. W sklepach można bez problemu zakupić nasiona takich roślin jak nasturcja, ogórecznik czy nagietek. Do jadalnych kwiatów/kwiatostanów należą m.in.: kwiatostany robinii białej (Robinia pseudoacacia)- smaczne kwiatostany o aromatycznym zapachu, znane ze swoich właściwości leczniczych, szczególnie ze swojego dobroczynnego działania na układ moczowy, znakomicie smakują m.in. w cieście
KUCHNIA POLSKACzas czytania: 2 min Sałatka z cukinią na bazie kaszy bulgur to idealne danie na szybki lunch czy pożywną kolację. Można podać ją również jako dodatek
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Próbowaliście już koktajlu mango lassi? Jeśli nie, to szybko musicie to nadrobić, koktajl jest przepyszny orzeźwiający o gładkiej aksamitnej konsystencji dla mnie
SprawdzonaKuchnia.plOliwiada to pasta z oliwek o której już pisałam a dziś użyłam jej do zrobienia tego pysznego placka. Placek jest bardzo aromatyczny, idealny na ciepłe dni
Moje Małe Czarowaniemojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek
moj przepis naBardzo dobre placuszki, bardzo delikatne i pyszne. Wykonanie ciasta – Białka oddzielić od żółtek. Do miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Najlepiej użyć
Kuchnia PokoleńSernik pomarańczowy – delikatny, rozpływajacy się w ustach, z mocno wyczuwalną nutką pomarańczy. Wychodzi pyszny i puszysty, w dodatku elegancko się prezentuje. To jeden z tych wypieków
Domowe Torty01.08.2019 Kiedy w upalne letnie dni , nie chce nam się załączać piekarnika ale jednak coś słodkiego chcemy przygotować, to bananowa pianka jest bardzo dobrym pomysłem. Bez
gotuj ze mnąKto w upalne dni nie lubi sernika na zimno? A może lepiej smakuje w zimowe popołudnie? Tak czy siak sernik na zimno pasuje do każdej pory
Słodki ZakątekSernik w wersji fit lub light - jak kto woli. Tak samo pyszny jak jego kaloryczny braciszek. Czy przygotowanie sernika fit jest trudniejsze i bardziej
kolorowotorcikowoSkładniki: 2 duże jogurty greckie (800 g) 3-4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki mleka 170 g herbatników 100 g masła po ok
czarrna od kuchniTen sernik robię od wielu lat i sama nie wiem jak to się mogło stać, że do dzisiaj nie pojawił sie na blogu. To sernik z
Polska ZupaPesto może być wykorzystane zarówno do przygotowania pieczywa jak i bardzo często wykorzystywane jest jako składnik do makaronów. Pokażę Wam jak szybko zrobić pesto aby było
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wersja deseru, który ładnie wygląda, ale przy jedzeniu ubrudzimy się jak dzieci😁 Każdemu błyszczą oczka na widok ciastka, ciasta czy tortu. A widząc przed sobą mini
Zdrowie i pysznie na talerzuSezon na dzikie jeżyny w pełni, więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaNie mam pojęcia dlaczego tak się zawsze broniłam przed zrobieniem mufinek – to mój debiut:)). Wydawało mi się zawsze, że to bardzo czasochłonne i pracochłonne, a
Pieguskowa KuchniaSkładniki: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g borówek 2 jajka 3 łyżki cukru
czarrna od kuchniŚwięta za pasem... dla nas będą one zdecydowanie zdrowsze niż zazwyczaj, bo po pierwsze z bezglutenowymi wypiekami, lekkimi mięsami czyli głownie indykiem, ograniczonym majonezem. Dlatego na
Bernika - moj kulinarny pamietnikSałatka z czerwonych buraków. Edyta Guhl. Czerwony burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w
dolcevitainmykitchenCzy myśleliście nad Wigilijnym menu? Tak wiem, że dopiero koniec listopada, ale czas goni. Niestety co raz mniej czasu i w efekcie końcowym sił nam
Szybko Tanio SmaczniePodobno puszysta i pulchna babka symbolizuje bogactwo ;-), dlatego nie może jej zabraknąć wśród świątecznych wypieków. U mnie na świątecznym stole stanie babka z serkiem
Passion of Cookingmojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek
moj przepis naDzieci w wieku szkolnym a w szczególności te młodsze mają swoich ulubionych bohaterów. Moda ta zmienia się co roku w zależności od tego jakie hity bajkowe
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasteczka piekłam razem z koleżankami, podczas jednego
Pan i Pani Smith w kuchniLato nie tylko na dworze, lecz i na talerzu. Dziś prezentuję Wam przepis na pyszną sałatkę warstwową pod piękną nazwą ,,Słonecznik". Sałatka jest bardzo
Kuchnia Łukasza