Święta za pasem... dla nas będą one zdecydowanie zdrowsze niż zazwyczaj, bo po pierwsze z bezglutenowymi wypiekami, lekkimi mięsami czyli głownie indykiem, ograniczonym majonezem. Dlatego na
Bernika - moj kulinarny pamietnikSałatka z czerwonych buraków. Edyta Guhl. Czerwony burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w
dolcevitainmykitchenCzy myśleliście nad Wigilijnym menu? Tak wiem, że dopiero koniec listopada, ale czas goni. Niestety co raz mniej czasu i w efekcie końcowym sił nam
Szybko Tanio SmaczniePodobno puszysta i pulchna babka symbolizuje bogactwo ;-), dlatego nie może jej zabraknąć wśród świątecznych wypieków. U mnie na świątecznym stole stanie babka z serkiem
Passion of Cookingmojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek
moj przepis naDzieci w wieku szkolnym a w szczególności te młodsze mają swoich ulubionych bohaterów. Moda ta zmienia się co roku w zależności od tego jakie hity bajkowe
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasteczka piekłam razem z koleżankami, podczas jednego
Pan i Pani Smith w kuchniLato nie tylko na dworze, lecz i na talerzu. Dziś prezentuję Wam przepis na pyszną sałatkę warstwową pod piękną nazwą ,,Słonecznik". Sałatka jest bardzo
Kuchnia Łukaszajeszcze wiosenno-zielonej trawie, wśród których moja psa buszowała zapamiętale. Gdy podniosła łepek i spojrzała na mnie z zabawnie przekrzywioną główką, na nosie zalśniły jej kropelki wody. Otrząsnęła się szybko i pobiegła dalej, a ja żałowałam, że nie mam ze sobą aparatu. Śliczne by było to zdjęcie... Ona z mokrymi łapami i brzuszkiem, ja z mokrymi butami, wróciłyśmy niespiesznie(...)złe! Lubię jesień, która otula nas szeleszczącym płaszczem spokoju. Trochę zagubiona, poddaję się jej nastrojom. Kroczymy ramię w ramię, ku nieznanemu. I dzisiaj mam dla Was prawdziwie jesienne ciasto. Razem z Panną Malwinną , Mopsikiem , Lejdi , Emilią i Anią postanowiłyśmy wykorzystać w naszych kuchniach śliwki. Ich intensywny fiolet przyprawia niemal o zawroty głowy, gdy słodki sok ścieka po brodzie. Tym razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzedole przyssawki dzięki, którym dobrze trzyma się blatu. I co najważniejsze dzięki niemu nie musimy sobie parzyć dłoni gorącą wodą przy wyrabiania ciasta na pierożki, wystarczyło zamontować hak i ciasto wyrabiało się samo! Parowar **** Tefal znowu spisał się wyśmienicie i już zastanawiamy się do czego możemy go wykorzystać przy dzisiejszym obiedzie! Do tej pory warzywa na parze gotowaliśmy(...)warzywa się nie rozgotowały, a to za dużo ogień, a to za mały, a w przypadku tego parowaru włączamy czas, naciskamy dodatkowo przycisk Vitamin+, która dodatkowo pozwala nam na szybkie i delikatne gotowanie z zachowaniem jak największej ilości witamin i przeciwutleniaczy! Niesamowicie wygodne i zdrowe! Przypominamy Wam o KONKURSIE !!! Konkursie, w którym rywalizujemy z innymi blogerami, ale tylko
Plate of JoyMini babeczki waniliowe są doskonałe do wielkanocnego koszyczka ze święconką. Tradycja nakazuje włożyć do niego coś słodkiego – mazurka lub babę. Ciasto w święconce jest elementem symbolizującym umiejętności i doskonałości, więc wręcz wypada, aby było zrobione samodzielnie. Dużą babkę raczej trudno do koszyczka upchnąć – tym bardziej, że nie gra tam głównej roli – a taka mini babeczka będzie już(...)pięknie prezentować. Silikonowe foremki na mini babeczki można kupić teraz w popularnych dyskontach, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w formie na muffinki. Babeczki robi się szybko i prosto, zdążymy nawet rano, w Wielką Sobotę. Babeczki waniliowe - 6 sztuk: 1 duże jajko 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (lub jogurtu
Poezja smakubrakuje mi składników na coś na co akurat mam ochotę. Dzisiaj zapraszam Was na babkę… babka na oleju ze składników, które podejrzewam każdy ma w domu. Pyszna i szybka w wykonaniu. Zapraszam! Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju(...)minut. Mąki i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. W dalszym ciągu miksując powoli dodajemy pozostałe składniki w 3-4 etapach. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka. Babkę studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego
dom-agi.plmasło, wyrabiać w sumie 10-15 minut (mikserem krócej) - gotowe ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, odrywać małe kawałki ciasta, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blacie lekko oprószonym mąką - gotowe pączuszki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut - pod koniec wyrastania w szerokim rondlu(...)zacząć smażyć pączki - ważne jest też, by temperaturę oleju regulować w trakcie smażenia, zwłaszcza, jeśli przygotowujemy sporą ilość pączków, gdyż zbyt niska temperatura spowoduje nasiąkanie tłuszczem, a zbyt wysoka - szybkie brązowienie wierzchu przy niekoniecznie już usmażonym środku - pączuszki wrzucamy do oleju w ilości, która umożliwi im swobodne pływanie - pączki należy smażyć do uzyskania złotego koloru, obracając je w trakcie smażenia
Smakołyki Berenikimleka prosto od krowy ! Niestety z biegiem czasu wystąpiła u mnie nietolerancja kazeiny i laktozy, więc mleko krowie musiałam zastąpić mlekiem roślinnym. Najważniejsze ! Przepis jest prosty i szybki. Drożdżową chałką możemy cieszyć się już w zaledwie 50 min ! Jesteście ciekawi przepisu ? Zapraszam do dalszej części posta. Składniki: 35 g świeżych drożdży 180 ml mleka migdałowego(...)Sposób wykonania: Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku wymieszanym z cukrem. Odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdżowy zaczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min (ja wyrabiałam w Thermomixie ). Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące. Dzielimy je na 4 części, z każdej formujemy wałek. Zaplatamy warkocz chowając końce
Marcepanowa kuchnia