szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1342/2080)

Rogaliki drożdżowe 222

Niektóre przepisy muszą odczekać trochę czasu, zanim pojawią się na blogu. Z niektórych jestem niezadowolona, bo zdjęcie nie takie, bo sam przepis do niczego. O niektórych

bistro mama
Bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami 172

Dania z makaronem w roli głównej są zawsze idealna alternatywą dla monotonnych obiadów z kotletem i ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często

kulinarnyJa
Muffinki z bananami 237

sobie napisałam 1/2 łyżeczki to oczywiście dosypałam 2 i trzeba było wybierać proszek z maki i dosypywać mąki). Poniżej przepis na te cudeńka, które naprawdę robi się bardzo szybko, wręcz ekspresowo. Jeśli nawet nie posiadacie formy do muffinek czy też foremek, a jedynie papilotki i jakieś stare foremki (niskie) do babeczek to uwierzcie też wyjdą :) Składniki ( na 14 malutkich foremek(...)składników dodajemy suche. Mieszamy lekko łyżką, nie musi się wszystko dokładnie połączyć, jedynie tak oby oby, im więcej będzie grudek tym muffinki będą bardziej puszyste i wilgotne. Łyżką nakładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotami (lub blachy na mufinny) tak do 3/4 wysokości papilotek. i wstawiamy do piekarnika na 20-23 min. Moje bo małe piekłam 21 minut

Piekielna Kuchnia Pati
Makowiec ucierany... 206

okazał się  niezmiernie długi, pechowy i pełen kosztownych nieprzewidzianych wypadków. Dlatego już więcej nie ryzykowałam i na deser na ostatniej Wigilii pojawił się makowczyk. Prosty i szybki, ale za to z dodatkiem makowej magii, a to najważniejsze... Oryginalnie na blaszkę bodaj 25/36cm, a ja potrzebowałam czegoś mniejszego. Tortownica 23cm okazała się w sam raz, a w razie powtórki postawiłabym(...)20/25cm - wyłóż papierem do pieczenia. Jajka i żółtko ubij z cukrem. Następnie dodaj miękką margarynę, olej, a potem, stopniowo,  mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ocet.  Ciasto dobrze wymieszaj mikserem - będzie dość gęste, ale takie ma być. Masę makową delikatnie wymieszaj z rodzynkami, dżemen i białkami. Ciasto wylej do tortownicy, wyrównaj, a na wierzch wyłóż masę makową

Lejdi of the house
Muffiny Kakaowe 236

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia mokre : 1 szklanka mleka ¼ szklanki oleju 2 jaja W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, a w drugim mokre.   Następnie mieszamy ze sobą szybko i dość   niedokładnie . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: po 1 łyżce ciasta wlewamy do   formy na muffiny i nakładamy odrobinę marmolady   przykrywamy resztą ciasta ( do ¾ foremki)   pieczemy ok. 25 minut w temp. 190 stopni ( z termoobiegiem)   Normal

Domowe ciasta
Bułki pszenne z makiem / Poppyseed Wheat Rolls 158

Bułki pszenne z makiem  Dziś zapraszam na domowe bułki pszenne z makiem i mąką pełnoziarnistą. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, z ich przygotowaniem poradzicie sobie nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa.  Pełnoziarniste bułki pszenne z makiem   mają delikatne wnętrze i miękką skórkę. Jeśli zamiast makiem, posypiecie je sezamem, takie puszyste bułeczki będą(...)świetnym dodatkiem do hamburgerów. Jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej, zastąpcie ją taką samą ilością jasnej mąki pszennej. W przepisie na bułki sprawdzi się też mąką orkiszowa.  Ciasto drożdżowe na bułki możecie przygotować dzień wcześniej i odstawić do wyrastania do lodówki na noc (jak bułki nocne ) albo przygotować metodą tradycyjną z krótszym wyrastaniem w ciepłym miejscu. Domowe bułeczki pszenne

Lekcje w kuchni
Chleb razowy 140

razy. Jak powinno wyglądać składanie ciasta? - dłoń zwilżyć wodą, sięgając na dno miski chwycić ciasto, następnie wyciągać je w górę do chwili, kiedy poczujecie opór, jest to moment w którym ciasto zaczyna się rozrywać i w tej właśnie chwili trzeba przestać wyciągać ciasto, a wyciągniętą część położyć na wierzchu pozostałego ciasta, czynność tę powtórzyć 3 razy, przykryć miskę(...)minut! Przygotować koszyczek do wyrastania chleba (powinien być tego samego kształtu co naczynie do pieczenia chleba) koszyczek wyłożyć ściereczką obficie obsypać mąką. Wyjąć ciasto z miski na mocno podsypany mąką blat, wierzch również delikatnie obsypać. Kawałek ciasta rozpłaszczyć ręką, a następnie złożyć na kształt koperty, odwrócić do góry nogami, posypać mąka jednocześnie formować okrągły lub owalny bochenek, przełożyć do koszyczka

SprawdzonaKuchnia.pl
Racuchy na kefirze 137

Racuchy na kefirze to bardzo prosty i smaczny pomysł na tani obiad czy podwieczorek. Możemy zrobić je z dodatkiem jabłek lub bananów. Oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie i bardzo szybko znikają z talerza :). Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 500 ml kefiru 3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki(...)mnie 2 większe jabłka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: jajka mieszamy bądź miksujemy z kefirem i cukrem, do masy mieszając wsypujemy sodę i tyle mąki aby ciasto było gęste, do ciasta/masy dodajemy pokrojone wcześniej owoce i dokładnie mieszamy, racuchy smażymy na rozgrzanej patelni z dość sporą ilością oleju na złocisty kolor z obydwu stron, gotowe placuszki przekładamy

Blog kulinarny S9.PL
Racuchy na kefirze 190

Racuchy na kefirze to bardzo prosty i smaczny pomysł na tani obiad czy podwieczorek. Możemy zrobić je z dodatkiem jabłek lub bananów. Oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie i bardzo szybko znikają z talerza :). Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 500 ml kefiru 3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki(...)mnie 2 większe jabłka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: jajka mieszamy bądź miksujemy z kefirem i cukrem, do masy mieszając wsypujemy sodę i tyle mąki aby ciasto było gęste, do ciasta/masy dodajemy pokrojone wcześniej owoce i dokładnie mieszamy, racuchy smażymy na rozgrzanej patelni z dość sporą ilością oleju na złocisty kolor z obydwu stron, gotowe placuszki przekładamy

Blog kulinarny S9.PL
CIASTECZKA Z KREMEM CZEKOLADOWO - ORZECHOWYM 143

Bardzo kruchutkie, zdrowe, szybkie i proste ciasteczka bezglutenowe. Na jednym, aż trudno poprzestać.  Składniki: 100 g mąki ryżowej 125 g mąki kukurydziana 140 g kremu czekoladowo - orzechowego 40 g cukru pudru trzcinowego 50 ml oleju z orzeszków ziemnych (olej arachidowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Przygotowanie: Przesiać mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem(...)trzcinowym. Następnie dodać krem czekoladowo - orzechowy, wymieszać łyżką i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać jak najkrócej i rozwałkować je na ok. 3-5 mm. Przy pomocy foremek powycinać ciasteczka i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Można układać dość ciasno, nie sklejaj się.  Blaszkę włożyć do lodówki na około 30 minut.  Piec 15 - 20 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Mini pączusie z twarogiem 148

Szybkie, puszyste, delikatne, wilgotne w środku i przepyszne mini pączusie z twarogiem. Polecam! Składniki: 250g mielonego twarogu  2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja Ponadto: olej do smażenia + 1 łyżeczka spirytusu cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  W misce umieścić wszystkie(...)składniki. Całość wymieszać i zagnieść. Z zagniecionego ciast wycinać (np. kieliszkiem) pączusie. Wygładzić dłońmi. Olej wraz z łyżeczką spirytusu mocno rozgrzać. Smażyć pączki na złoty kolor. Gdy będą rumiane wyjmujemy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Słodki Zakątek
Mini pączki z serka homogenizowanego 174

składniki na pewno masz w domu, zrób pączki w kilka minut. Dzisiaj przepis na mini pączki z serka homogenizowanego, szybkie, proste, tanie i smaczne. Moje dzieciaki je uwielbiają, długo nie muszą czekać na wykonanie. Składniki 300g serka  waniliowego homogenizowanego 3 jajka 1,5 szklanki mąki tortowej szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder(...)posypania  Przepis Do naczynia włóż jajka i zmiksuj je, dodaj serek waniliowy i wymieszaj. Wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszaj. Ciasto będzie się mocno kleić do łyżki, więc przed nałożeniem ciasta na łyżkę, zamocz ją w oleju. Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj łyżką ciasto ( ja używam łyżeczki do herbaty), smażymyyć do złotego koloru

Kurnikowo
Camembert w panierce z płatków kukurydzianych 249

Smażona przekąska z camemberta Bardzo smaczna i szybka przekąska. Wspaniale smakuje w towarzystwie konfitury z żurawiny. Polecam!     Składniki: 1 okrągły serek camembert 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka olej do smażenia   *** Serek kroimy na 10-12 trójkątów *** *** Płatki kukurydziane umieszczamy w foliowym woreczkiem i rozbijamy tłuczkiem na sypko *** *** Płatki przesypujemy(...)miseczki. W drugiej miseczce mieszamy jajko z mlekiem i mąką *** *** Trójkąciki serka obtaczamy najpierw w cieście a następnie w płatkach kukurydzianych *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor *** *** Smacznego *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE

Blog z Apetytem
Lany chrust wg Aleex 167

swoich chłopaków przygotuję lany chrust. Wczoraj zrobiłam próbę generalną i wszystko udało się znakomicie. Przepis, który wydobyłam ze starego zeszytu, okazał się najprostszy z możliwych. Porcje smaży się szybko, a smakują znakomicie. Nam bardziej smakowały te mocno zezłocone – były chrupiące, takie, jak lubimy. Oprószone mgiełką cukru pudru smakowały obłędnie. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: • 1 szklanka mleka • 1 ½ szklanki mąki pszennej(...)pieczenia • cukier waniliowy Dodatkowo • 4 kostki smalcu do smażenia • cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzać smalec do temperatury 160 stopni C. 2. Wszystkie składniki ciasta zmiksować, jeśli będzie zbyt gęste dodać 2-3 łyżki mleka. 3. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą konsystencję, spadając z łyżki powinno się lać gęstym, jednolitym strumieniem. 4. Ciasto przelać

W mojej kuchni
Pączki na tłusty czwartek puszyste i delikatne 352

smalec lub olej ze smalcem w proporcjach 1:1), tłuszczu powinno być tyle aby pączki swobodnie pływały. Jeżeli nie mamy termometru aby sprawdzić temperaturę oleju, to możemy wrzucić kawałek ciasta i jeżeli się smaży, to znaczy że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy zacząć smażyć pączki. Pączki wkładam górą do dołu i smażę na najmniejszym ogniu przez około(...)Ważne aby olej nie był za gorący, ponieważ pączki z wierzchu będą wyglądać na usmażone a w środku mogą być surowe. Jeżeli olej jest za gorący i pączki za szybko brązowieją to należy wyłączyć na chwile gaz (na około minutę) i ponownie włączyć na najmniejszy płomień. Usmażone paczki układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Nadziewanie pączków: Marmoladę

Uwaga Babcia Gotuje