czasie, wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy szklanką i kieliszkiem pączki. Z wykrojonych małych kółeczek można usmażyć mini-pączki. Wycięte pączki kładziemy na tacy (oprószonej mąką) na ok. 30 minut. Wówczas smażymy je na głębokim tłuszczu z obydwu stron. Pączki nie wymagają długiego smażenia i szybko brązowieją. Gotowe pączki można polać lukrem
KasiekGotujeprosty, robi się szybko i smakują jak te kupowane w sklepie. Polecam! " Składniki : 600 g mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki smalcu Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiewamy razem z solą do miski. Dodajemy wodę i smalec. Wyrabiamy (można to robić ręcznie, ja to jednak robię za pomocą robota kuchennego). Ciasto dzielę na kilka części
Słodkie Przyjemnościktórzy na szybko chcą zrobić coś słodkiego i coś smacznego z całą pewnością będą zadowoleni! . Co się działo możecie zobaczyć również na filmie! Z całego serca dziękuję Agencji Blomedia za zaproszenie! Całej ekipie i wszystkim uczestniczkom za wspaniale spędzony czas! PS. Jeśli poszukujecie słodkich inspiracji warto zajrzeć na stronę kostki do pieczenia Kasia – Nasze Ciasto , gdzie znajdziecie mnóstwo fantastycznych
Ostra na SłodkoSzybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się
SzczyptaSmaQnaleśnikowe z pieczarkami to idealne danie kiedy mamy trochę pieczarek i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić :) Szybkie, łatwe, tanie, a nade wszystko bardzo smaczne! Polecamy każdemu na szybki obiad lub kolacje. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: · 0,5 litra mleka(...)bułki tartej · 2-3 łyżki margaryny · 1 łyżka masła Przygotowanie krokietów zaczynamy od ciasta naleśnikowego: łączymy mąkę, mleko i oliwę. Do tego dorzucamy jajko, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i soli. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco wody
Kolizje Smakówznaczy twarz ;)? Szybka tarta z cebulą i pieczarkami sprawdzi się tu idealnie! Jest sycąca i niedroga, a jej przygotowanie zajmuje około 10 minut, nie licząc czasu pieczenia. W każdym razie, w mniej więcej pół godziny będziecie się mogli cieszyć ciepłym obiadem. Polecam! Składniki na 4 porcje (lub 2 jeśli jesteście baaardzo głodni): 1 płat ciasta francuskiego 3 średnie cebule
Obiad za dychęzawsze smaczne i szybko znikają. Składniki: 800 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól szczypta Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypać
Ala piecze i gotujespróbować? Chleb może nie wyrósł tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang-Zhong, ale chyba nic w tym dziwnego; to zasługa mąki graham, która niejako obciążyła ciasto. Niemniej miękisz jest lekki i delikatny o łagodnie połączeniu smaku orkiszu i mąki graham. Do chleba dodałem odrobinę rodzynek, tylko po to, by dodać ich posmaku. Nie tyle jednak(...)kromką - nic tak nie cieszy, gdy domownicy nie zachwalają chleba, tylko w milczeniu połykają kromki jedna za drugą... Chleb otrzymał oficjalną aprobatę, a ja zgodę na powtórzenie wypieku możliwie szybko :) Składniki (na dwie foremki a 23 cm): 360 g Tang Zhong na mące orkiszowej i mleku 270 g mąki pszennej graham 270 g mąki orkiszowej 108 g letniego mleka
Grahamka, weka i kajzerkazmodyfikowałam. Mój przepis nie zawiera mąki pszennej, ponieważ staramy się jej unikać, przepis też zawiera mniejszą ilość cukru niż oryginał. Ciasteczka były przepyszne, bardzo chrupiące i słodziutkie. Bardzo szybko się skończyły, próbowałam je schować, żeby wystarczyły na kilka dni, ale chłopaki, w tym ten najstarszy, dowodzący „chłopak”, dorwali się do pudełka i wszystkie spałaszowali. Składniki na 22 ciasteczka(...)wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera umieścić masło, cukier. Utrzeć na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodaj jajko,mąkę, sodę, cynamon, sól, ekstrakt, płatki owsiane i rodzynki. Ciasto włożyć na 30 min do lodówki, aby mniej się kleiło, ja ten krok pominęłam. Gałkownicą, o średnicy 2-3 cm, lub łyżką, maczaną w wodzie, formować połówki kul. Można też
moj przepis naznam.W każdym razie, byłam tak przejęta stanem ich zdrowia, było mi tak smutno, że musiałam na chwilę zapomnieć i udałam się szybko do kuchni. Z braku większości składników powstały szybkie, ale mimo to bardzo smaczne ciasteczka, które pomogły mi przetrwać drogę do pracy. Znajomym również smakowały, więc śmiem twierdzić, że są godne polecenia dalej. Wypróbujcie! " Składniki : 3 żółtka 90g cukru(...)mąki Sposób przygotowania: Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i dalej miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i ugniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Oba kawałki ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie
Słodkie Przyjemnościprzepis. Nie jest pieczony, a więc nie opada. Sam ser smakuje wybornie, to i sernik też Taki sernik na zimno z truskawkami, a jakże, robi się naprawdę prosto i szybko. No i taki serniczek na zimno, z dobrej jakości sera (u mnie tradycyjnie Wieluń), to czysta przyjemność w upalny dzień. Po raz pierwszy w ciachu robiłam spód z daktyli(...)spód sprawdza się idealnie i do wykonania go trzeba kilka chwil. Jak widzicie, do sesji foto nie dotrwała nawet połowa sernika, co myślę jest najlepszą rekomendacją Zatem sernikożercy, ciastożercy ciast z owocami, sięgajcie po ser i czyńcie swoją powinność I powiem Wam, że mimo spodu, ja jadłam go bez wyrzutów sumienia A co! Z braku sera możecie użyć serków homogenizowanych
Mieszam w Garnkulukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością! Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 125 g masła 4 jajka trochę ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru(...)osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto przekładamy do formy z kominem
Kuchnia MagdaLenylukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością! Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 125 g masła 4 jajka trochę ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru(...)osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto przekładamy do formy z kominem
Kuchnia MagdaLenyciepława, teraz kolejna pora roku zawiodła swoim niezdecydowaniem. Zjadłam w tym roku zaledwie jedną naprawdę słodką truskawkę, co samo w sobie jest wystarczająco rozczarowujące. Na dodatek skończyły się tak szybko, że w zasadzie nie zdążyłam się nimi nasycić. Jakiekolwiek by nie były... Na szczęście rabarbar w ogródku ciągle pokazuje, co potrafi. W zeszłym tygodniu ogołociłam oba krzaczki niemal zupełnie(...)przygotować tartę. Skoro nie mogę mieć prawdziwego lipca, będę udawać, że to nadal maj. Przepis znalazłam w książce Nordisk bagebog Miisy Mink, i spodobał mi się od razu. Kruchutkie ciasto, kwaskowe nadzienie z głębokim, dymno-karmelowym posmakiem cukru muscovado, a do tego chrupiąca, owsiana kruszonka. Banalne wręcz składniki łączące się w idealną całość. Tarta z rabarbarem i owsianą kruszonką Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspomina ten zimowy czas z dziecięcych lat. Dobrze, że jest taki czas w roku... Czas w którym to co najważniejsze, a tak często o tym zapominamy w codziennym za szybkim życiu, jak miłość, wiara i nadzieja stają się znowu żywe, a słowo drugi człowiek nabiera innego wymiaru. Kochani dajcie się zaczarować, na jak najdłużej, rozejrzyjcie się wokół doceńcie(...)kakao, rozpuść i rozmieszaj w rondelku; odstaw do całkowitego wystudzenia - mąkę wymieszaj z sodą - do miski z mąką dodaj masę z rondla i jajko, całość zagnieść na gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia w zależności od grubości pierniczków
SMYKWKUCHNI