szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1335/2080)

SERNIK MOCNO CYTRYNOWY 320

Sernik powstał pod wpływem impulsu i trochę z konieczności wykorzystania otwartego sera z wiaderka. Cytrynowe kremy w połączeniu z serem okazały się całkowitym hitem. Od razu zaznaczam, że ciasto jest mocno cytrynowe i orzeźwiające, ale niezwykle pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ 25/22 CM SER: 0,5 kg mielonego sera np. z wiaderka 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń(...)wylewamy na ser. Rozsmarowujemy i chowamy do lodówki, aż całkiem wystygnie. KREM 2: Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wstawiamy do naczynia z zimną wodą w celu szybkiego schłodzenia. Żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją przykryła. Odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w mikrofali. Serek homogenizowany, jogurt naturalny i cukier puder miksujemy. Wlewamy zimną galaretkę, żelatynę mieszamy z niewielką

Pani na deser
Jak pozbyć się brzydkiego zapachu w lodówce 95

lodówki wydobywa się niezbyt przyjemny zapach? Dzieje się tak po różnego typu imprezach, świętach czy kiedy mamy mocno aromatyczne dania w lodówce. Zwykle nikt nie jest fanem by ciasta czy jogurty przechodziły zapachem np kiełbasy, dlatego przeczytajcie ten poradnik. Poniżej zebrałam dla Was domowe sposoby na poradzenie sobie z tą niechciana sytuacją. Jak pozbyć się brzydkiego zapachu w lodówce Zaczynamy(...)dalej. Kolejnym krokiem jest umycie lodówki. Wyjmujemy wszystkie produkty a lodówkę myjemy wodą z octem. Do umytej lodówki wkładamy z powrotem produkty zabezpieczając te pachnące czy też te, które szybko wchłaniają zapachy, wkładając je do zamykanych pojemników. W zamykanych pojemnikach ze względu na wydobywający się aromat warto trzymać: wędliny, sery, wędzonki, ryby, przekrojoną na pół cebulę, ugotowane jajka. W kolejnym

Dorota Smakuje
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 321

dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas pieczenia ptysie rosną, a w środku zostają puste – to bąble wmiksowanego do ciasta powietrza podczas ogrzewania rozszerzają i unoszą je, a całość z wierzchu jednocześnie zasklepia się i zapieka.   Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C – ptysie wkładamy do już mocno zagrzanego piekarnika, takiego(...)grudek. Zagotowujemy razem mleko, wodę, masło, cukier i szczyptę soli. Zdejmujemy garnek z ognia gdy woda już wrze i od razu wsypujemy całą przesianą mąkę. Mieszamy wszystko razem bardzo szybko i energicznie, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę – będzie przypominała purée z ubitych ziemniaków. Stawiamy z powrotem garnek z masą na średni ogień i dalej mieszamy, aż jego zawartość zacznie

Karo in the Kitchen
Ciasto trociniak 245

biszkoptu, kremu budyniowego i warstwy galaretkowej ze startymi jabłkami. Jego nazwa pochodzi stąd, że wierzch ciasta przypomina drobne wióry, tj. trociny, a w rzeczywistości to podrumienione wiórki kokosowe :)  Ciasto łatwe do przygotowania i bardzo smaczne :) Najlepiej smakuje podane prosto z lodówki.  Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35/40 cm: biszkopt 4 duże jajka 4 płaskie łyżki mąki(...)mleka (750 ml) 1 duży budyń śmietankowy (64 g) 3 łyżki zwykłego cukru 1 kostka masła (200 g) warstwa zielona 3 galaretki o smaku agrestowym 5 jabłek (odmiany, które szybko nie ciemnieją, np. delikates, gloster) warstwa kokosowa 1 opakowanie wiórek kokosowych (100 g) 15 g masła  3 łyżeczki zwykłego cukru Na samym początku przygotować budyń. Mleko wlać do rondelka

Ugotować
Chleb wiejski 73

różnica, ten przygotujecie w ciągu kilku godzin i to bez potrzeby nastawiania zaczynu. Bardzo wygodne jest to, że wszystkie składniki umieszczamy od razu w misce miksera, a następnie zgniatamy ciasto. Później pozostaje wyrastanie i pieczenie. Po upieczeniu i wystudzeniu można rozkoszować się jego smakiem. Pyszna dość gruba chrupiąca skórka i wspaniały środek z mnóstwem nasionek słonecznika i siemienia lnianego. Pieczywo(...)całkowitym wystudzeniu owijam w bawełnianą ściereczkę i umieszczam w puszce, chleb zachowuje świeżość nawet do tygodnia. Print Chleb wiejski .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Szybki chleb z nasionkami. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword siemię lniane, słonecznik Prep Time 15 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy chleb 159

międzyczasie, gdy ciasto nam wyrasta, zwilżamy foremki tłuszczem (masło, smalec, oliwa, od biedy nawet olej), a następnie posypujemy bułką tartą, by ciasto nam do nich nie przywarło. Gdy ciasto wyrośnie, przelewamy je do foremek, wygładzamy zwilżoną w wodzie łyżką, a następnie odstawiamy na kolejnych 15–20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Po wyrośnięciu(...)chleb jest dobrym pomysłem. Budzi ciekawość, pysznie smakuje i zapada w pamięć. A pomyślcie tylko, jak miła dla współmałżonka może być pobudka zapachem świeżego pieczywa. Po trzecie: jest stosunkowo szybki. Zdecydowanie najwięcej czasu zajmuje wyrastanie, pieczenie oraz stygnięcie. Warto jednak zauważyć, że wszystko to dzieje się samoistnie, a my w tym czasie możemy spokojnie zająć się czymś innym. Po czwarte

Proste-przepisy.pl
Krem ze świeżych pomidorów 158

Poza tym ślub i wesele Przyjaciółki Ani, było pięknie! :) W mieszkaniu czekamy na tynki, jutro podobno zaczynają.. Ajjj nie mogę się już doczekać tej mojej własnej kuchni, pierwszego ciasta, pierwszego obiadu, śniadania... :) Dzisiaj mam dla Was, już dawno obiecany krem ze świeżych pomidorów. Zapraszam!   Składniki: 6 szt pomidorów dojrzałych 1 puszka pomidorów bez skórki 4 marchewki 1 mała(...)skórki. Do wywaru dodać warzywa, pomidory, pomidory z puszki, wszystko zmiksować na gładką masę blenderem. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z pokrojoną w kostkę mozarellą. Pysznie, zdrowo i szybko

Trufelkowo
Tort tiramisu 183

formę dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal. Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25-30 minut w temperaturze 160'C do tzw. suchego patyczka.   Po wyjęciu z piekarnika upuścić w formie z wysokości ok 40 cm. Pozostawić(...)odłożoną ubitą kremówką. * przed dodaniem żelatyny do kremu warto do miseczki z ciepłą żelatyną dodać łyżkę kremu, z którym będzie mieszana. Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych skrzepów ze zbyt szybko ściętej żelatyny w masie.  Nasącz: - 200 ml bardzo mocnej kawy - 100 ml likieru amaretto Składniki na poncz wymieszać ze sobą. - dodatkowo ciemne kakao do oprószania warstw kremu.  Polewa

kawawszklance
Smalec z białej fasoli 102

Smalec z białej fasoli wegetariańska pasta z fasoli i jabłek Smalec z białej fasoli z jabłkiem i czarnym czosnkiem wyglądem i smakiem bardzo przypomina tradycyjny smalec

Cztery Fajery
Sernik na zimno z owocami i galaretką 82

Sernik na zimno to prosty i pyszny deser bez pieczenia. Najlepszą porą roku na ten rodzaj sernika […] Artykuł Sernik na zimno z owocami i galaretką

PanGotuje
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 108

mojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku

moj przepis na
Sos grzybowy 95

Składniki : • średnia miska grzybów (np. borowików, podgrzybków), około 1/2 kg • 1 mała cebula • 2 ząbki czosnku • 50 g masła • 2 łyżki oliwy extra vergine • 5 łyżek

KUCHNIA POLSKA
Bułeczki śniadaniowe 139

Bułeczki śniadaniowe to pyszne i łatwe do zrobienia pieczywo. Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, dobrze się kroją i świetnie smakują. Bułeczki zawierają mąkę pełnoziarnistą

Kuchcik gotuje
TWISTERKI CZYLI PIZZA TWIST :) 189

Ten przepis odkryłam w internecie na jakimś forum kulinarnym :).Jest to klasyczna pizza ale w innym wydaniu,z dodatkami które komponujemy według siebie. Twisterki smakują na

Mała w garnku miesza
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 175

mojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania