spodzie. Na masę kokosową wykorzystałam przepis na kokosową chmurkę od ManiWypiekania , a spód to klasyczny biszkopt. Całość smakuje mocno kokosowo i bardzo lekko. Z tej ilości wychodzi ciasto o średnicy 30 cm. Jakby coś było zbyt wielkim skrótem w przepisie, to szczegóły można znaleźć w Słowniku :) 2 jajka 3,5 łyżki mąki 3 łyżki cukru(...)nagrzać do 170C. Białka oddzielić od żółtek, włożyć do miski. Można dodać szczyptę soli. Ubić je na sztywną pianę z cukrem. Do piany dodać pojedynczo żółtka. Mieszać mikserem szybko i krótko, tak, aby piana jak najmniej uległa upłynnieniu. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać partiami do masy jajecznej mieszając bardzo delikatnie łopatką. Wyłożyć biszkopt na blaszkę, piec w 170C
Czerwony Gupikkoniecznie trzeba nadrobić zaległości. Historia cebularzy sięga przełomu XIX wieku, kiedy to Żydzi zamieszkujący Stare Miasto wypiekali cebulowo-makowe placki. Dostępność składników i niskie koszty sprawiły, że cebularze szybko zyskały popularność. Przed wojną można było je kupić w każdej żydowskiej piekarni oraz od ulicznych sprzedawców zarówno w Lublinie, jak i w Kazimierzu Dolnym czy Zamościu. Od 2007 roku znajdują się(...)zachowaniem określonych norm, dotyczących wyglądu cebularza. Prawdziwy cebularz mieć ok 15-20cm średnicy, grubość 1,5cm, nadzienie cebulowo-makowe znajdować się powinno w środku, otoczone rumianymi brzegami ciasta. I choć te tradycyjne przepisy owiane są zwykle tajemnicą mi udało się od koleżanki z wakacji dostać ten najbliżej zbliżony oryginały ( podobno! ). Zbliżony do oryginały czy nie – jest genialny! Ciasto
Ostra na Słodkogóry przepraszam jeśli to przepis kogoś z was:) W każdym razie, jeśli uwielbiacie snickersy, a nie mieliście okazji spróbować tych muffinek to mocno polecam! Są łatwe jak i szybkie w przygotowaniu i pieczeniu:) Przepis jest na 12 muffinek. Składniki suche: -cukier waniliowy -szczypta soli -2 łyżeczki proszku do pieczenia -90g ksylitolu -225g mąki orkiszowej Składniki suche wymieszać(...)oleju kokosowego(lub zwykłego) + 2 snickersy pokrojone na małe kawałki Składniki mokre wymieszać w drugiej misce. Następnie połączyć je ze składnikami suchymi. Do całości dodać pokrojone snickersy i zamieszać. Ciasto nakładać do formy od muffinek wyłożonej papilotkami(najlepiej nakłada się łyżką do nakładania lodów). Piec w temp. 190 stopni C przez ok. 20 minut(bez termoobiegu). Smacznego
Smaczne ZdroweSkładniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 3 żółtka na bezę: 3 białka 150 g cukru dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych (ok. 300 g) orzechy włoskie (ok. 100 g) Wykonanie: Zaczynamy od ciasta: białka oddzielamy od żółtek, żółtka wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę, cukier i masło. Zagniatamy, aż powstanie zwarte ciasto. Chłodzimy(...)cukru powinna powstać gładka, lśniąca, biała piana z białek. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach foremki ( u mnie 36 cm x 24 cm). Foremkę wykładamy papierem, przekładamy do niej ciasto, a następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez 20 minut, aż ciasto się lekko zrumieni. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika
Wiszniówkazepsutej mąki - ta jaglana niestety dość szybko się psuje. Naleśniki jaglane przygotowane z dobrej mąki zawsze wychodzą smaczne i nigdy nie są gorzkie. Nasze bezglutenowe naleśniki są cieniuteńkie, bardzo delikatne, wręcz koronkowe w strukturze, dlatego tak ważne, by były smażone na dobrej patelni - wtedy nie mają prawa się rozpaść, rozerwać czy przykleić. Uwaga: ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie, prawie
Lekcje w kuchniaktualnych okolicznościach związanych z epidemią, szybko się nigdzie nie udam. Nie pozostaje mi więc nic innego jak odtworzyć smaki, za którymi tęsknię w domowym zaciszu. Tym bardziej, że będzie to wersja niskoweglowodanowa tego włoskiego klasyka, jakim jest focaccia. Tak, tak – takie cuda można stworzyć będąc na diecie ketogenicznej ! Trzeba tylko bardzo chcieć! Ciasto powstało z mąki lnianej, a dokładniej
Modern Cave Girldodać jeszcze odrobinę mąki. Z zagniecionego ciasta uformować 18-20 jednakowych kulek o wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki obtoczyć najpierw w cukrze, a następnie w cukrze pudrze i delikatnie spłaszczyć. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15- 18 minut. Smacznego Szybkie ciastka pomarańczowe Szybkie ciastka pomarańczowe Szybkie
Smaki Arminekardamonem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na kilka części ( dla wygody krojenia ) , wałkujemy ( możecie zrobić to bardzo cienko – wtedy będą jeszcze bardziej chrupiące . ja wolę grubsze, w formie ciasteczek ). Kroimy na ok. 2 cm robiąc nacięcie w środku. Zaplatamy dwukrotnie przez ” pętelkę „. Smażymy na złoto po kilka minut. Uwaga! Smażą się szybko! Odsączamy na papierowym ręczniku. Możecie
Ostra na Słodkoprzypadł do gustu. Robi się szybko, jest delikatny i miękki. Całość, fajnie do siebie pasuje. Jeśli lubicie bardziej słodkie serniki, to możecie zwiększyć ilość cukru. Ja dodałam tylko 3/4 szklanki, ponieważ chałwa jest słodka i nie chciałam, żeby sernik był mdły. Wierzch, posypałam cukrem pudrem, a to dodatkowa słodycz. To co ? Pieczecie? Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki
Agusiowe smakołykichlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły. Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania
Ola la LCHFchlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły. Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania
Ola la LCHFDomowy makaron jest bardzo szybki do zrobienia i pyszny. Idealny do zupy lub sosu. 1 szklanka wody 1 jajko szczypta soli około 1,5 łyżki wody mąka do podsypywania ( nie za dużo ) Składniki zagnieść na dość elastyczną i nie lepką masę i pozostawić przykrytą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (podczas wałkowania można podsypać stolnicę odrobiną
cukrem pudrem posypaneoprószone mąką. Całość delikatnie mieszamy rózgą. Ciasto przekładamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną, gorącą babkę wyjmujemy z formy na talerz. Po przestudzeniu lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem. Babka z przepisu Dziadka jest zaskakująco prosta i szybka w wykonaniu. Przepis pochodzi z blogu
mojewypiekiinietylkozajączkiem. Proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam :) 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 3/4 łyżeczki sody 320 g mąki pszennej + do podsypania marmolada wieloowocowa Jamar W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy
Sama słodycz i szczypta chiliZnajdziecie tu prosty i szybki przepis na pyszną, domową masę makową. Wygotowany w mleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. […] Artykuł Domowa Masa
Domowe Torty