Pieczone kotlety mielone (inaczej) z pomidorową glazurą nie są klasycznym mielonym serwowanym na niedzielnym stole. Bardziej przypominają one mini pieczeń z mięsa mielonego, zapieczoną pod glazurą
Pogotujmy.plPyszny domowy chlebek :).Takie chlebki lubię najbardziej a jak pachnie w całym domu jak się piecze.Pycha!!! Bardzo łatwy do zrobienia.Wyszedł mi trochę plaski bo taką
Mała w garnku mieszaNaleśniki z serem to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiam ten waniliowy farsz. Tym razem urozmaiciłam je truskawkami i utartą czekoladą. Składniki Ciasto naleśnikowe 2 jajka 1,5
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyI w końcu i na moich straganach pojawiły się upragnione jagody. Od jakiegoś czasu marzył mi się sezonowy obiad - domowe pierogi jagodowe. Dlatego, gdy tylko zobaczyłam
Słodkie okruszkiTakie przekąski są idealne na babskie wieczory - nie wymagają długiego przygotowania, nie zawierają skomplikowanych składników, ciekawie smakują i ładnie wyglądają. Idealne na wieczór z winkiem i
Kulinarne Inspiracje> Sernik chałwowy Miało być lekko i wiosennie. Miał być lekki sernik na zimno... Ale miała też być wiosna. A nie ma. Za to śnieg pada
Pełny talerzŚwięta niestety już za nami, jednak powrót do rzeczywistości po kilku dniach błogiego lenistwa i zajadania się wyjątkowymi smakołykami, zdecydowanie nie należy do łatwych- szczególnie dla
peanutbuttermonsterPomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę
Z Majeczką w kuchniMazurek bez pieczenia na dużo ułatwi trudne szykowania się do Wielkanocy. Jest bardzo pyszny z nadzieniem czekoladowo-orzechowym na podstawie musu czekoladowego. A przy tym jest
Kuchnia Łukaszaszklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki mleka szczypta soli Przygotować lane kluseczki umieszczając wszystkie składniki na ciasto w miseczce. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min. Ciasto powinno być kleiste. Przetrzeć przez odpowiednie sito nad gotującą się i posoloną wodą. Zagotować. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Wiśnie wydrylowane lub nie zalać w garnku wodą, dodać cynamon i goździki. Gotować(...)zagotowania się wody. Na końcu posłodzić cukrem do smaku i zabielić śmietanką. Podawać razem z kluseczkami. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Dla dzieci , Obiad na szybko , Pierogi, knedle, kluseczki , Zupy Tagged: wiśnie
https:KKuchniaMniamwysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez około 20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejny kwadrans, aż spód stanie się złotobrązowy. Odstaw(...)wanilię, a garnek zdejmij na chwilę z ognia. W osobnym garnuszku połącz żółtka ze 100 ml mleka oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka szybkim ruchem wlej otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadź. Wstaw z powrotem na palnik i cały czas mieszając, doprowadź zgęstnienia. Górę garnka przykryj folią spożywczą
Food Squaredodatek musu jabłkowego, a zdjęcia wyglądają mega apetycznie. Wiedziałam, że będę musiała go upiec! :) I tak się stało. Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko, nawet bez użycia miksera. Efekt? Rewelacyjny! Wilgotny, aromatyczny ... na drugie dzień po upieczeniu chyba jeszcze smaczniejszy :) Niestety zdjęcia robione prawie w całkowitych ciemnościach, nie odzwierciedlają nawet w najmniejszym stopniu(...)musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy bakalie. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladową polewą
Walijskie Pichcenieciasto na stolnicę i zagniatamy je dłońmi do połączenia – na stolnicy silikonowej nie potrzebuje już ani grama mąki więcej, na drewnianej będzie potrzeba je lekko podsypać. Odrywamy małe porcje ciasta i toczymy z nich w dłoniach kulki wielkości orzechów laskowych. W dużym garnku zagotowujemy wodę osoloną do smaku, wrzucamy partiami po 15-20 sztuk jaglanych kulek, mieszamy i gotujemy(...)masła)– masło zacznie się mocno pienić i strzelać. Mieszamy je, uważając na pryskanie, żeby pozbyć się wody szybciej. Ścieramy masło z boków i dna patelni żeby za szybko się nie spaliło. Smażymy mieszając do zbrązowienia, do czasu aż zaczną się wytrącać widoczne, dużo ciemniejsze drobinki białek a masło zyska orzechowy zapach – około 2-3 minut. W tym momencie wyłączamy
Karo in the Kitchenmoże szybko się zepsuć jeśli będzie nieodpowiednio przechowywana. Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce? Co nam pomoże w przedłużeniu jej przydatności do spożycia? Jak układać jedzenie w lodówce? Górna półka. Tu przechowujemy produkty, których data ważności jest najdłuższa. Na szczytowej półce warto ustawiać żywności w słoikach jak dżemy, powidła itd. Jest to też odpowiednie miejsce do przechowywania ciast np. sernika(...)wiązać się z dużymi kosztami czy ogromną ilością miejsca w kuchni. Polecam Wam małą poręczną zgrzewarkę próżniową FFS001X FoodSaver. Prosta w obsłudze, zajmuje niewielką ilość miejsca w kuchni, w szybki sposób zapakujecie swoje produkty i zachowacie ich przydatność do spożycia na dłuższy czas. Pakować próżniowo można naprawdę różne produkty: pieczywo (chleby, bułki) drób ser żółty warzywa owoce mięso ryby Zapakowane
Słodkie okruszkiHistoria tego ciasta jest krótka. Chodził za mną sernik na zimno. Zaraz za nim szedł moralny niepokój z niespełnionej obietnicy zrobienia dla koleżanki czekoladowego ciasta z buraka. Myśl taka z tego wyszła, by koleżankę uraczyć burakiem (buraczyć?) w zupełnie innej formie. Spód: 100 g herbatników pełnoziarnistych 50 g kremu orzechowego lub zwykłego masła opcjonalnie: łyżeczka proszku z buraka Wypełnienie(...)Następnie dodajcie pokruszoną czekoladę i wymieszajcie, by się cała rozpuściła. Twaróg miksujemy lub mielimy, aż będzie gładki. Porcjami przekładamy ser do przygotowanej masy. Przelanie masy do twarogu może spowodować szybkie ścięcie agaru lub żelatyny i powstaną grudki. Mieszamy energicznie. Próbujemy – jeśli masa wydaje się Wam za mało słodka, dodajcie słodziwa wedle uznania. Twaróg jest kwaśny i nie każdemu wystarczy
KucharzycaPyszne i delikatne ciasto z truskawkami, a do tego zamiast śmietanki, do ciasta została użyta truskawkowa maślanka, co sprawiło ,że ciasto nie jest za tłuste i ciężki, można by powiedzieć ,że to taka mała wersja fit :) Składniki: Biszkopt : 3 jajka 60 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody(...)wysoka aby nam się warstwy zmieściły), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku góra i dół w 175 *C przez ok. 20 minut. Studzimy. Ważne aby za szybko nie wyciągać biszkoptu bo może nam opaść. Truskawki myjemy, pozbawiamy zielonej części i przecinamy na połówki, które układamy przeciętą stroną na biszkopt. Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody
W Moim Magicznym Domukuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub spodziewacie się gości, a nie chcecie znów spędzać dużo czasu "przy garach", polecam zrobić blok czekoladowy. Robi się go szybko, łatwo i przyjemnie i choć jest istną bombą kaloryczną to czasem można sobie pozwolić na kawałeczek ;) SKŁADNIKI: (na małą keksówkę, u mnie forma rynienkowa - ćwibakówka) 3/4 kostki margaryny* 1 szkl cukru(...)rozpuści i wszystkie składniki połączą. Zdjąć z kuchenki, przestudzić (aż będzie lekko ciepła). 2. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, ciągle mieszając (łyżką, okrągłym wałkiem do ucierania ciasta lub mikserem). Gdyby masa była bardzo gęsta, można dodać troszkę wody. 3. Herbatniki i orzechy drobno pokruszyć (np. wyspać do woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta). Dodać do masy, dokładnie
Kto ugości moich gości?receptury na makaron powstałam między innymi grahamowy ale to już innym razem. Codziennie słyszę mamooo daj mi coś słodkiego więc powstało kilka rodzai muffinek. Robi się je bardzo szybko są pyszne można szaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią też się dzieci. Dziś króluję babeczka mocno czekoladowa z budyniem ma lekko chrupiący wierzch a środek(...)suche osobno i mokre tzn mleko, masło, jajka - łączymy ze sobą i dodajemy pokruszoną czekoladę mieszamy do połączenia składników - nakładamy do papilotek lub sylikonowych foremek na muffinki łyżkę ciasta na to łyżkę budyniu i ponownie łyżkę ciasta, wypełniamy do 3/4 wysokości foremki aby nam nie wypłynęło podczas pieczenia - nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut
Basia w kuchni