stek - 1671 przepisów (strona:80/112)

Carpaccio z Tuńczykiem, grzybami shiro-shimeji i nutką oliwy truflowej 193

kocha jeść . I miłość do jedzenia , skłoniła mnie do tworzenia ;-) Bez marynowania to danie zajmuje nam całe 15 minut ;-) ViolaPassion Składniki: 4- 6 osób  200 g tuńczyka świeżego (steki) sok z połowy limonki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki  oliwy truflowej albo oliwy z oliwek kilka grzybów shiro-shimeji 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła

Viola cooks with passion
TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum ) 284

kształt , a w rezultacie smak! Oprócz pysznej Zupy Tom Yum przygotowałam ukochanego tuńczyka oraz krewetki i dorsza . Było lekko, było pysznie, było zdrowo! Zobaczcie! MARYNOWANY TUŃCZYK W SEZAMIE SKŁADNIKI: * stek z tuńczyka – ok. 150 g * czarny sezam – 1 łyżeczka * biały sezam – 1 łyżeczka * białko -1 szt * biały pieprz * oliwa z oliwek – 1 łyżka * sok z pomarańczy

Ostra na Słodko
Sushi: futomaki z tuńczykiem i łososiem 158

cukru - 0,5 łyżeczki soli - 6 płatów nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! Uprzedźmy sprzedawcę, że będzie jedzona bez obróbki termicznej - powinno go to skłonić do większej szczerości

Cook&Love
“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja 183

gotowanie jako dziecko, inspirowała kuchnią mamy i babci, a potem musiała dla siebie gotować jako weganka. Co bym ugotowała z tej książki? Ciekawie wygląda surowa wersja pad thai i steki z kapusty. Uwielbiam zupę czosnkową i chowder z kukurydzy, więc na pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri

Ugotowane pozamiatane
Piersi kacze z pomarańczą. 123

dobrze zrobiona może wyjść tylko spod ręki doświadczonego fachowca. Nic bardziej mylnego, robi się prosto i szybko. Jest jedno ale...to jest mięso dla osób lubiących krwiste steki i tatar. 2 kacze piersi 2 pomarańcze  2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta pieprzu cayenne Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, drugą zaś filetujemy. Czosnek kroimy

Dieta moja pasja
Woławina 180

każdym kroku.  Woławinę  szczególnie polecam mięsożercom, dla których ważny jest nie tylko smak, ale i jakość oraz pochodnie produktów. Przy innej wizycie miałem okazję spróbować tamtejszych wyśmienitych steków, więc wiem, co mówię. Z całego serca zachęcam i polecam Na koniec pragnę jeszcze tylko podziękować Damianowi Kempie, który dla nas gotował, za tak ciepłe przyjęcie, poświęcenie czasu na rozmowę

Food Square
“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja 157

wersje klasycznych potraw, które wszyscy lubią i oczywiście błyskawiczne desery, które robi się dosłownie w sekundę.   Co bym zjadła z tej książki? Sprytnym pomysłem jest podawanie mięsa np. steków z plackami ziemniaczanymi – jeśli mamy gotowe placki można zrobić obiad w 2 minuty. Dobrze wyglądają odświeżone klasyczne sałatki np. cezar czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony

Ugotowane pozamiatane
Lava Cakes - czekoladowe babeczki z płynnym środkiem 128

ciastko z gorącym wypływającym środkiem jest przecież najważniejsze! Piekę je dość często, tj. kilka razy w roku i doszłam do perfekcji, jeśli chodzi o stopień wypieczenia, niczym przy smażeniu steków. Ile minut piekę napisałam poniżej, w przepisie. Tutaj dodam tylko, że przy tym wszystkim (czyli ramekiny, ilość ciasta), ogromne znaczenie ma piekarnik. A jak wiadomo piekarnik piekarnikowi nierówny. W jednym

bistro mama
WINE BAR LA VINOTEQUE W WARSZAWIE - FANTASTYCZNE MIEJSCE NA MAPIE WARSZAWY 137

niej znajdzie coś dla siebie. W tym czarującym miejscu miałam możliwość skosztowania przeróżnych przystawek i dań, tworzących całość z odpowiednim winem. W daniach głównych są oczywiście klasyki takie jak stek z polędwicy, owoce morza, czy pasty. Tego wieczoru delektowaliśmy się samymi specjałami tego miejsca, między innymi spróbowaliśmy: Deskę serów z pyszną konfiturą z czerwonej cebuli. Tatara z tuńczyka, kaparami

Niezły Młynek
Polędwiczka marynowana w majeranku 163

obranego z tłuszczu. Polędwiczki, które marynuje się w majeranku z kminkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym są soczyste, miękkie i delikatne. Nie potrzeba ich już solić. Takie mini-steki wieprzowe podałam z brązowym ryżem wymieszanym z oliwą i łyżeczką suszonego czosnku niedźwiedziego oraz mieszanką sałat z oliwą, miodem, sokiem z cytryny i czosnkiem niedźwiedzim. Myślę, że jeśli taki obiad

Posadzone i zjedzone
Ogórki nadziewane quinoą z sosem chimichurri 133

chimichurri to nie tylko świetny dodatek do steków, super sprawdza się do różnego rodzaju placuszków i przystawek, a jak mi go za dużo zostaje to polewam nim sałatki. Tym razem przygotowałam wydrążone ogórki nadziewane białą quinoą wymieszaną z chimichurri, wyszła z tego świetna przekąska, którą można bardzo szybko przygotować, w razie niespodziewanych odwiedzin, albo podać jako przystawkę, przed obiadem

Quinoa Raz!
Grzyby w śmietanie 110

dokładnie mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.  Gotowe- smacznego!:) Wg mnie najlepiej smakują następnego dnia, a idealnie komponują się podane z puree ziemniaczanym i jakimś dobrym mięskiem, np. stekiem. sosik grzybowy

Aromatyczne Podróże
JARMUŻ 175

Można go również zamrozić i konserwować. Liście jarmużu mnoga być spożywane w postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami oraz innymi warzywami takimi jak: pomidory, cieciorka, boczniaki, dynia, seler, czy marchewką. Dobra jest zupa z jarmużu zasmażana ze zrumienioną cebulką i podprawiona mlekiem. Z jarmużu można również przygotować smaczne

Ciastka - domowe słodkości
Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli 242

łyżka miodu, sól i pieprz), ale i bez niego bajgle smakują fantastycznie!     Wypróbujcie ich także np. z kremowym serkiem naturalnym, wędzonym łososiem i rukolą oraz stekiem, mixem sałat, chrupiącym boczkiem i sadzonym jajkiem lub wieloma innymi niezwykłymi dodatkami! Ogranicza Was tylko wyobraźnia, no i może domowy budżet. :D Kurczak w sezamowej panierce świetnie będzie smakował z ziemniakami

Cooking Monster
Pomidorki koktajlowe z ziołami do słoików na zimę 142

Pomidory, czyli jabłka miłości. Tak nazywali je Francuzi, którzy do XIX wieku traktowali je jako afrodyzjak. Ale niestety chwilę później pojawili się naukowcy, którzy dowiedli, że to stek bzdur. Trudno, zawsze pozostaje nam lubczyk podstępem wrzucony do rosołu :) Warto w okresie klęski urodzaju zabezpieczyć pomidory na zimę w formie soku. Pomaga on w okresie zimowym na przeziębienia. Tak sobie myślę

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania