stek - 1671 przepisów (strona:79/112)

“Na zdrowie”-recenzja 179

śniadanie.   Jakie dania gotuje whiteplate.com? Sporo jest jaglanek i owsianek. Wspomnienia z podróży do Indii zmaterializowały się jako przepisy na rozgrzewające napoje. Jest trochę wegetariańskich klasyków typu “steki” z kalafiora, sałatek i zdrowych słodkości. Niektóre przepisy są tak proste, że można wstać od czytania książki, wymieszać widelcem banana z miodem i kakao, wstawić do zamrażarki, żeby mieć lody

Ugotowane pozamiatane
Produkty wegańskie Primavika - recenzja 159

które wystarczy odgrzać i obiad można podawać na stół. Znajdziemy tam proste dania typu ciecierzyca, fasolka czy soja w sosie pomidorowym. Ale są też takie frykasy jak strogonow, bitki, steki, pulpety czy sznycel - co kto lubi. Jest to bardzo wygodne, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, albo po prostu mamy lenia i nic nam się nie chce, a jeść przecież

Bananowe Pole
Stek z tuńczyka z glazurowanymi warzywami na świeżym tymianku 218

ViolaPassion Składniki: Steki z Tuńczyka około 1.5 centymetra grubości sok z połowy limonki pieprz,sól cytrynowa oliwa najlepiej smakowa z dodatkiem chilli Do warzyw:świeży tymianek masło , miód dowolna kompozycja warzyw Sposób: Tuńczyka marynujemy solą, pieprzem, kilkoma łyżkami oliwy i sokiem z limonki. W zależności od stopnia wysmażenia Aby uzyskać piękny różowy kolor, tuńczyka smażymy

Viola cooks with passion
Carpaccio z Tuńczykiem, grzybami shiro-shimeji i nutką oliwy truflowej 215

kocha jeść . I miłość do jedzenia , skłoniła mnie do tworzenia ;-) Bez marynowania to danie zajmuje nam całe 15 minut ;-) ViolaPassion Składniki: 4- 6 osób  200 g tuńczyka świeżego (steki) sok z połowy limonki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki  oliwy truflowej albo oliwy z oliwek kilka grzybów shiro-shimeji 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła

Viola cooks with passion
TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum ) 305

kształt , a w rezultacie smak! Oprócz pysznej Zupy Tom Yum przygotowałam ukochanego tuńczyka oraz krewetki i dorsza . Było lekko, było pysznie, było zdrowo! Zobaczcie! MARYNOWANY TUŃCZYK W SEZAMIE SKŁADNIKI: * stek z tuńczyka – ok. 150 g * czarny sezam – 1 łyżeczka * biały sezam – 1 łyżeczka * białko -1 szt * biały pieprz * oliwa z oliwek – 1 łyżka * sok z pomarańczy

Ostra na Słodko
Sushi: futomaki z tuńczykiem i łososiem 172

cukru - 0,5 łyżeczki soli - 6 płatów nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! Uprzedźmy sprzedawcę, że będzie jedzona bez obróbki termicznej - powinno go to skłonić do większej szczerości

Cook&Love
“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja 197

gotowanie jako dziecko, inspirowała kuchnią mamy i babci, a potem musiała dla siebie gotować jako weganka. Co bym ugotowała z tej książki? Ciekawie wygląda surowa wersja pad thai i steki z kapusty. Uwielbiam zupę czosnkową i chowder z kukurydzy, więc na pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri

Ugotowane pozamiatane
Piersi kacze z pomarańczą. 143

dobrze zrobiona może wyjść tylko spod ręki doświadczonego fachowca. Nic bardziej mylnego, robi się prosto i szybko. Jest jedno ale...to jest mięso dla osób lubiących krwiste steki i tatar. 2 kacze piersi 2 pomarańcze  2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta pieprzu cayenne Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, drugą zaś filetujemy. Czosnek kroimy

Dieta moja pasja
Woławina 195

każdym kroku.  Woławinę  szczególnie polecam mięsożercom, dla których ważny jest nie tylko smak, ale i jakość oraz pochodnie produktów. Przy innej wizycie miałem okazję spróbować tamtejszych wyśmienitych steków, więc wiem, co mówię. Z całego serca zachęcam i polecam Na koniec pragnę jeszcze tylko podziękować Damianowi Kempie, który dla nas gotował, za tak ciepłe przyjęcie, poświęcenie czasu na rozmowę

Food Square
“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja 168

wersje klasycznych potraw, które wszyscy lubią i oczywiście błyskawiczne desery, które robi się dosłownie w sekundę.   Co bym zjadła z tej książki? Sprytnym pomysłem jest podawanie mięsa np. steków z plackami ziemniaczanymi – jeśli mamy gotowe placki można zrobić obiad w 2 minuty. Dobrze wyglądają odświeżone klasyczne sałatki np. cezar czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony

Ugotowane pozamiatane
Lava Cakes - czekoladowe babeczki z płynnym środkiem 144

ciastko z gorącym wypływającym środkiem jest przecież najważniejsze! Piekę je dość często, tj. kilka razy w roku i doszłam do perfekcji, jeśli chodzi o stopień wypieczenia, niczym przy smażeniu steków. Ile minut piekę napisałam poniżej, w przepisie. Tutaj dodam tylko, że przy tym wszystkim (czyli ramekiny, ilość ciasta), ogromne znaczenie ma piekarnik. A jak wiadomo piekarnik piekarnikowi nierówny. W jednym

bistro mama
WINE BAR LA VINOTEQUE W WARSZAWIE - FANTASTYCZNE MIEJSCE NA MAPIE WARSZAWY 158

niej znajdzie coś dla siebie. W tym czarującym miejscu miałam możliwość skosztowania przeróżnych przystawek i dań, tworzących całość z odpowiednim winem. W daniach głównych są oczywiście klasyki takie jak stek z polędwicy, owoce morza, czy pasty. Tego wieczoru delektowaliśmy się samymi specjałami tego miejsca, między innymi spróbowaliśmy: Deskę serów z pyszną konfiturą z czerwonej cebuli. Tatara z tuńczyka, kaparami

Niezły Młynek
Polędwiczka marynowana w majeranku 182

obranego z tłuszczu. Polędwiczki, które marynuje się w majeranku z kminkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym są soczyste, miękkie i delikatne. Nie potrzeba ich już solić. Takie mini-steki wieprzowe podałam z brązowym ryżem wymieszanym z oliwą i łyżeczką suszonego czosnku niedźwiedziego oraz mieszanką sałat z oliwą, miodem, sokiem z cytryny i czosnkiem niedźwiedzim. Myślę, że jeśli taki obiad

Posadzone i zjedzone
Ogórki nadziewane quinoą z sosem chimichurri 150

chimichurri to nie tylko świetny dodatek do steków, super sprawdza się do różnego rodzaju placuszków i przystawek, a jak mi go za dużo zostaje to polewam nim sałatki. Tym razem przygotowałam wydrążone ogórki nadziewane białą quinoą wymieszaną z chimichurri, wyszła z tego świetna przekąska, którą można bardzo szybko przygotować, w razie niespodziewanych odwiedzin, albo podać jako przystawkę, przed obiadem

Quinoa Raz!
Grzyby w śmietanie 131

dokładnie mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.  Gotowe- smacznego!:) Wg mnie najlepiej smakują następnego dnia, a idealnie komponują się podane z puree ziemniaczanym i jakimś dobrym mięskiem, np. stekiem. sosik grzybowy

Aromatyczne Podróże