stek - 1671 przepisów (strona:73/112)

Restauracja Dalmatina w Šibeniku (Chorwacja) 144

grillowanych mięs (przeróżnych) z frytkami, cukinią i ajvarem spokojnie wystarczyłby dla dwóch osób. Bardzo dobrze przyrządzone mięsa. No i na koniec przyszła pora na moje danie. Średniowysmażony idealny stek, którym bez cienia wątpliwości Dalamtina skradła moje serce. Do tego gnocchi w aksamitnym sosie z błękitnym serem pleśniowym. Oczywiście potrzebowałam pomocy w związku z wielkością dania, ale było ono niesamowite. Moja

Karola gotuje
CEBULA MARYNOWANA NA SŁODKO 130

marynowane w occie jabłkowym, z kurkumą i goździkami. Absolutna rewelacja. Takie cebulki świetnie się sprawdzą jako dodatek do burgerów, hot dogów czy kanapek. Wyśmienite do pieczonej wieprzowiny lub grillowanego steku. Przepis nie zakłada dodawania oleju. Odpowiednie proporcje wszystkich podanych składników zapewnią właściwą kwasowość zalewy, dzięki czemu cebula  bardzo dobrze się przechowuje i smakuje. Jak zrobić cebulę marynowaną na słodko

Moja Książka Kucharska
Arroz con verduras y atún a la parrilla, czyli ryż w hiszpańskim stylu z warzywami i grillowanym tuńczykiem 116

pomidory oraz cukinię i wymieszaj całość. Po 2 minutach wyłącz ogień pod patelnią Pod koniec przygotowywania ryżu tuńczyka pokrój na 4 kawałki o grubości 1-1,5 cm niczym steki. Posmaruj je oliwą, posyp solą oraz pierzem i grilluj z obu stron przez 1-2 minut (czas zależy od grubości kawałka ryby). Podaj go razem z ryżem. Danie polej sokiem

Food Square
Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu 148

można przygotować z mięsa strusia Łatwiej byłoby odpowiedzieć na pytanie czego nie można. Ze strusiny można przyrządzić praktycznie te same dania, do których wykorzystujemy wołowinę lub cielęcinę. Wyśmienite są steki i pieczenie, tatar, Boeuf Stroganow, gulasze i burgery. Strusie mięso doskonale podkreśla smak dań kuchni azjatyckiej, zwłaszcza przygotowywanych metodą stir fry. Świetnie sprawdza się jako mięso do przyrządzenia w wolnowarze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak zrobić pierś z kaczki? 162

kontroluj cały czas stopień wysmażenia. Najlepiej sprawdzać stopień wysmażenia dotykając mięsa.  I tu padnie pytanie pewnie ale jak? Jak mam wiedzieć? to już pisze. Postępujemy tak jak przy stekach. Podnieś lewą dłoni teraz kciukiem dotknij miejsca pod palcem wskazującym. Trzymaj tak. Teraz prawą ręką dotknij miejsce na dłoni pod kciukiem- to tam gdzie ta strzałka.  Nawet zrobiłam

SMYKWKUCHNI
Menu na tydzień: Domowa dieta pudełkowa 196

Sushi bez zawijania, kalafiorowe steki, błyskawiczny kurczak, zapiekanka serowo-makronowo-kalafiorowa i wreszcie zupa instant z domowymi kostkami rosołowymi – tak wygląda menu na ten tydzień spakowane do 10 pudełek. Taka domowa dieta pudełkowa! Całość dla dwóch osób za 110 zł. W tym tygodniu wróciliśmy do gotowania w niedzielę, a właściwie do pieczenia w niedzielę. Co tu dużo gadać, pieczenie

Niedzielny kucharz
Wtorek: Pieczony kalafior z sosem romesco 147

Danie na wskroś wegetariańskie, które przypadnie do gustu również amatorom steków. Pieczony kalafior ma smak, ma jędrność, ma charakter. Świetnie pasuje do niego kwaskowaty, orzechowy sos romesco. Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 50 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 duże Pieczony kalafior – pycha! Jeśli nigdy nie piekliście kalafiora w całości to musicie to zrobić. Smakuje doskonale. Choć

Niedzielny kucharz
Roladki z piersi indyka na uroczysty obiad 118

Składniki 4 steki z piersi indyka 1 mały kieliszek winiaku 8 suszonych śliwek kalifornijskich 2 jabłka 1 cebula 3,4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki borówek ,lub żurawiny sol i pieprz do smaku Wykonanie Mięso lekko zbić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne

w mojej kuchni
BAJGLE ZAPIEKANE Z PASTĄ Z TUCZYKA 137

Macie ochotę? Zapraszam : Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB  https://www.facebook.com/gotowaniepatki/   Będzie mi bardzo miło ;) Składniki na 4 porcje: 🌯 🌯 🌯 🌯 🌯 🌯 🌯 🌯 🌯 1 puszka tuńczyka stek w oleju 10 dag tartego sera 3 rzodkiewki drobno posiekane 2 łyżki kopru świeżego drobno posiekanego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy miodowej Sól i pieprz do smaku Dodatkowo

Gotowanie Patki
Ligawa w sosie śliwkowym 288

wrażenie, że wołowina kiedyś częściej gościła na naszych stołach. Do łask wróciły steki, jednak z innymi kawałkami mamy problem. Może dlatego, że nie zawsze wiemy jak je przyrządzić? Dziś na tapecie ligawa w sosie śliwkowym. Ligawa to mięso zdradliwe. Wygląda pięknie, jest chuda, przypomina polędwicę, jednak jest trudna w obróbce. Wystarczy za to wiedzieć kilka rzeczy, aby ten stosunkowo tani

Poezja smaku
Dlaczego warto stosować sos sojowy 147

polskim rynku cytrusowy sos Ponzu produkowany z użyciem cytrusów, mirinu, octu ryżowego i dashi idealnie nadaje się jako gotowa przyprawa do wielu dań, zwłaszcza sałatek, świeżych warzyw, ryb, grillowanych steków, owoców morza, sushi i sahimi.  Zmieszany z olejem lub oliwą pozwoli szybko wyczarować pyszny cytrusowy vinaigrette. Źródła: http://www.soyinfocenter.com/HSS/soy_sauce1.php https://www.kikkoman.pl https://food.ndtv.com https://www.news-medical.net/health/Health-Benefits-of-Naturally-Brewed-Soy-Sauce.aspx

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Menu na tydzień: lekkie przepisy na lato 105

zrobić w wielu warzyw, warzyw i owoców oraz z samych owoców. Obiecujmy, że takich przepisów będzie więcej. Menu na tydzień – lekkie przepisy na lato – wygląda następująco: Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą Poniedziałek: Chłodnik z groszku i mięty Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami

Niedzielny kucharz
Wokół stołu – jak to ugryźć – cz. 3. Grill 119

skrzydełka zawiną w ładną serwetkę, aby łatwiej było trzymać. Mięsa Na grillach lądują nie tylko kiełbaski, które jemy za pomocą noża i widelca. Na ruszt trafiają też karkówki, steki i szaszłyki. Je również spożywamy nożem i widelcem krojąc na mniejsze cząstki. Składniki szaszłyka ściągamy uprzednio z patyczka za pomocą widelca na talerz. Karkówka marynowana w „gruzińskiej soli” przygotowana

Kate's Kitchen
Wątróbki drobiowe w młodej kapuście z boczkiem 184

mieszając . Na koniec . Dkładamy do tego wszystkiego wątróbkę i smażymy , mieszając tylko co jakiś czas , tyle żeby się nie przypaliła , do momentu który lubimy . Mój ulubiony , stopień wysmażenia ,zarówno steku jak i wątróbki to ” blue-rare ” , ewentualnie „rare” czyli mega krwista . Reszta domowników woli w wersji ” well don ” -wypieczone Tak więc jak już widzicie

Ogrodnik w podróży
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei 246

sosie pomidorowym – polędwiczki z kurkami – polędwiczki z szynką parmeńską – boeuf strogonow – kotlet schabowy – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania