stek z sosem - 500 przepisów (strona:19/34)

Bitki wołowe w sosie własnym 1042

Bitki wołowe w sosie własnym Bitki wołowe to chyba najbardziej znana potrawa naszej polskiej kuchni . Oczywiście każdy ma swój własny patent na jej przyrządzanie , my lubimy akurat tak , jak poniżej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest to typowe zimowe danie w naszej rodzince . latem zbyt ciężkie(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 5 osób : 6-7 plastrów udźca wołowego ( ja kupuję ostatnio steki minutowe z biedronki – są akurat na grubość i wielkość ) 1 duża cebula sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki sosu worcester lub maggi w płynie mąka do obtaczania łyżka smalcu do smażenia Plastry wołowiny rozklepujemy dość cienko , obtaczamy w mące

Ogrodnik w podróży
Pizza na spodzie z ziemniaków. Recenzja książki Superfood Damiana Kordasa 195

formując pizzę. Wstaw na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach 15 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano. Wymieszaj Wylej na podpieczony spód. Rozłóż kapary oliwki i groszek. zapiekaj jeszcze 15 minut.  Usmaż stek z tuńczyka oprószonego solą i pieprzem na patelni grillowej.  Po wyjęciu pizzy rozłóż kawałki tuńczyka

AZgotuj!
Steki z masłem ziołowym 197

steki są marynowane w pysznej marynacie na bazie musztardy Dijon i Burbonu, grillowane i podawane z pysznym ziołowym masłem. Składniki: 4 steki Rib- Eye do marynaty: ¼ szklanki burbonu 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu do masła ziołowego: ½ szklanki masła w temperaturze(...)zmiękczone (nie roztopione) masło z ziołami, solą i czosnkiem w proszku. Przygotowane masło odstawić na 2-3 godziny do lodówki przed użyciem. Połączyć wszystkie składniki marynaty, marynować w niej steki minimum 2 godziny. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia (zobacz poradnik grillowania idealnych steków ). Podawać steki z kawałkiem masła ziołowego i z ulubionymi dodatkami. The post Steki z masłem

naRuszcie
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 337

charakterystyczne włókna mięśniowe. Świetnie nadaje się na steki. I jak w tym przepisie – do szybkiego, ledwie godzinnego marynowania. Przez swój charakterystyczny kształt i strukturę bavette jest często wybierana na steki przeznaczone do grillowania. Jest to jeden z tańszych fragmentów mięsa wołowego, ale na pewno nie gorszy niż często używany na steki antrykot czy rostbef. Bavette jak już napisałam można grillować(...)raczej podawać jako steku mocno wysmażonego bo może szybko stać się za suche i mało smaczne. Ziemniaki rozkładamy na talerze, usmażonemu stekowi dajemy chwilę odpocząć na desce żeby soki rozeszły się po mięsie i przestały buzować, następnie kroimy go w poprzek na pół lub w poprzek na plastry. Leciutko solimy i podajemy od razu. STEK I MARYNATA

Karo in the Kitchen
Przepyszne burgery BBQ z indyka 147

najbardziej kojarzących się smakach z danym krajem. Zgadnijcie, co oprócz fish&chips i steków pojawiło się przy Ameryce...burgery! Kilka dni później przyfrunęła do mnie paczka z tegoż kontynentu właśnie, od przyjaciela, a w niej nieopisane szczęście dla smakoszy m.in. w postaci 6 butelek sosu barbecue. Każdy inny! :D I własnie wtedy zderzyły się w mojej głowie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis 200

zupy mogą być w sumie ze wszystkich ulubionych składników dań. Tak sobie pomyślałam ostatnio będąc w sklepie na B.. że steka bym zjadła, tak tego co leży w chłodni i się do mnie tak uśmiecha ;) No dobra, stek .. hmm może być w zupie, obok były warzywa mrożone .. a w głowie pojawiła się myśl, że gdzieś taką zupę widziałam. Gdzie(...)ruszyłam gotować:)  Zupa z wołowiną i brokułami  2 litry rosołu 450 gram rozmrożonych brokułów  2 steki ( 400 gram rostbefu wołowego )  1 cm kawałek imbiru  3 ząbki czosnku  1 biała cebula czosnkowa 3 łyżki sosu sojowego  1 łyżka oleju sezamowego  1 łyżeczka sambal oelek ( nie przesadź bo to ostre jest )  ostra papryka

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka Nicejska 261

Składniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy:2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina1 łyżka musztardy1 łyżeczka cukru lub mioduząbek czosnku, przetartysól, pieprz Przygotowanie:Przygotowanie sałatki jest banalnie proste.Zaczynamy

Smakowity Blog Kulinarny
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 190

czyli na tak zwanego kobietona, jak również w moim umyśle dalej mieszka wspomnienie z food trucków dziś będzie o burgerach. Burgerach prostych, męskich, z dużą ilością mięcha i fajnym sosem. Przepis nie dla delikatesów. Burger wymaga wołowiny. Dobrej wołowiny. Grubo zmielonej. Wołowina jest cudownie delikatna w smaku i nie ma potrzeby mordowania jej dużą ilością przypraw. Na dwie osoby 400g(...)pozostawiam wam. U mnie się dzieli, ja lubię różowe w środku, a Najcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek

ladykitchen
FARSZYNKI MARCHEWKOWE Z AKSAMITNYM FARSZEM 111

JAJECZNE Z PAPRYKĄ     ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM     SAJGONKI Z WARZYWAMI I GOTOWYM SOSEM     PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI     DYNIA Z WARZYWAMI I KOZIM SEREM     GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Z PAK CHOI     STEKI Z KALAFIORA Z TZATZIKI Z RZODKWI   FARSZYNKI MARCHEWKOWE Z AKSAMITNYM FARSZEM SĄ: – Przesmaczne – Aksamitne

globuskulinarny
KROKIETY PIECZARKOWO – CEBULOWE 112

JAJECZNE Z PAPRYKĄ     ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM     SAJGONKI Z WARZYWAMI I GOTOWYM SOSEM     PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI     DYNIA Z WARZYWAMI I KOZIM SEREM     GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Z PAK CHOI     STEKI Z KALAFIORA Z TZATZIKI Z RZODKWI     PASTA JAJECZNA Z OGÓRKIEM     JAJECZNE CHMURKI

globuskulinarny
Stek wołowy w marynacie Tex-Mex– meksykański talerz 218

dostawali jako część zapłaty krowie wnętrzności, głowy, ogony, skórę i właśnie wołową łatę. Tak narodziły się dania z pogranicza USA – barbacoa de cabeza (grillowana głowizna), menudo (stek z flaków) i fajitas /arracheras (steki z łaty). Biorąc pod uwagę ograniczoną liczbę krów i to, że mięso nie było dostępne w handlu, tradycja robienia fajitas długo pozostawała regionalna i stosunkowo mało znana(...)kuchence najwygodniej smażyć stek bez dodatkowego tłuszczu (w marynacie jest oliwa, wystarczy) na patelni o grubym dnie – teflonowej lub żeliwnej. Stek grubości około 3cm smażyłam z obu stron po około 5-5,5 minuty, co 30 sekund obracając mięso (więcej o wyborze mięsa, sposobie smażenia steków i stopniach ich wysmażenia znajdziecie w TYM WPISIE ). Gotowego steka ściągamy na deskę i dajemy

Karo in the Kitchen
STEK CHILI W CZERWONYM WINIE 124

STEK CHILI W CZERWONYM WINIE Przyjęcia na świeżym powietrzu należą do najwspanialszych letnich rozrywek, choćby dlatego, że są niezobowiązujące i jest wystarczająco dużo czasu na interesujące rozmowy, ponieważ pani i pan domu są tylko w pewnym stopniu zaabsorbowani przygotowywaniem potraw ;) Moi drodzy stek chili w czerwonym winie to kolejna odsłona potrawy przyrządzonej na grillu. Mam nadzieję, że przepis spodoba się(...)plasterki. Cebulę obieramy, myjemy - drobno siekamy. Krok 2. Bulion zagotowujemy z czerwonym winem, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, cebulą oraz selerem - gotujemy 20 minut bez przykrycia. Krok 3. Do gorącej marynaty dodajemy musztardę, odstawiamy do ostygnięcia, następnie całość miksujemy na gładką masę. Krok 4. Steki myjemy, osuszamy, wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą

Moja Książka Kucharska
MEKSYK część II 167

sosów. Na plan pierwszy wysuwają się ryby, nazw nie pamiętam..niestety. Ale są smaczne, grillowane lub w sosach pomidorowych. Różnego rodzaju koktajle z owoców morza, z krewetkami, ostrygami, kalmarami w pomidorach czy sosach własnych z limonką i wszędobylską kolendrą.  W górach wszędzie na słońcu suszy się fasolę, papryczki, kawę.. Słodkie churros zjesz na ulicy, z dodatkiem sosów czekoladowych(...)wszystkiego, podobnie tortille, z dodatkami ...fasola, guacamole, mięsa, sałaty... Duszoną wołowinę mają rewelacyjną, co nie dotyczy steków grillowanych.Mi zawsze trafiała się podeszwa, a robiłam kilka podejść, ale jeżeli lubicie wołową gumę do żucia to polecam, koniecznie spróbuj. Wspomnieć należy o sosie mole na bazie gorzkiej czekolady z chilli, mniej lub bardziej czekoladowy lub migdałowy(SMACZNY) do piersi z kurczaka. Warte

Pasje Jolki
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 225

ulubionych grzybów. Sezon na nie już się zaczął i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy ogień” proponujemy sos kurkowy, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs: polędwiczek wieprzowych, schabu, a także piersi z indyka i kurczaka, czy nawet do steku z polędwicy wołowej. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sama “obróbka” świeżych kurek jest dziecinnie prosta(...)osób. Polędwiczki wieprzowe: 360 - 400 g polędwiczek wieprzowych 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Sos kurkowy: 200 g świeżych kurek 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 ml białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 200 ml śmietany 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo mielony

W kuchni Katie
Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) 393

ciecierzycą o tureckich korzeniach. Zjedliśmy na kolację z kawałkiem płaskiego chlebka, ale polecam również na obiad np. ze stekiem z kalafiora lub kilkoma podsmażonymi młodymi marchewkami. Składniki sałatki są ogólnie dostępne, trudniejsze do zdobycia mogą być dodatki do sosu, ale na taki wypadek podałam alternatywę. Składniki: 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy* (lub z puszki) 8 pomidorków koktajlowych (polecam różne rodzaje) ½ pęczka

Pełny talerz