stek z sosem - 500 przepisów (strona:16/34)

Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 181

włóżcie do piekarnika.Wsadzamy patelnię ze stekiem do środka nagrzanego piekarnika w 180 stopniach. (patelnia nie może mieć plastikowej raczki bo nam się stopi!) w zależności od grubości mięsa tyle czasu go trzymamy w piekarniku. Mój stek był gruby i trzymałam go 15 minut. Jeżeli chcemy otrzymać stek rare, po obsmażeniu(...)minut by odpoczęło, aby nie wypłynęły soki. sos do mięsa (jeśli ktoś chce)musztardę wymieszać z jogurtem i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso podawać z bułą i ze świeżymi warzywami. stek wołowy medium rare

Bon Appetit Małgorzaty
Stek z soczewicą i sałatką z buraków 201

posiekane • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżeczka miodu  • 1 łyżka soku z limonki i 1 łyżeczka startej skórki • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sos tabasco do smakuSoczewicę opłukać, wsypać do rondelka i wlać wodę (2,5 cm warstwa wody ponad poziom soczewicy). Doprawić solą i pieprzem, dodać 1 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę(...)oliwy z oliwek oraz posiekanym 1 ząbkiem czosnku. Dodać 1 łyżeczką miodu, sok i skórkę z limonki oraz natkę pietruszki. Doprawić sosem tabasco do smaku oraz ewentualnie solą i pieprzem.Stek z Antrykotu:Stek wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Obsypać pieprzem, wysmarować olejem. Włożyć na dobrze rozgrzaną patelnię z grubym dnem lub patelnię grillową. Aby uzyskać

Smakowity Blog Kulinarny
Sushi: futomaki z tuńczykiem i łososiem 176

octu ryżowego - 1,5 łyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli - 6 płatów nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! Uprzedźmy sprzedawcę, że będzie jedzona bez obróbki termicznej - powinno(...)ułatwicie sprawę :) 8. Bardzo ostrym nożem kroimy rolki na 6 równych części. Moje kompozycje: Zacznę od tego, że połowę łososia i połowę tuńczyka upiekłam. Bez przypraw, łososia skropiłam tylko sosem teriyaki. Łosoś piekł się 10 minut w 200 stopniach, tuńczyk po 3 minuty z każdej strony (trzeba koniecznie przewrócić go w połowie pieczenia). Wszytskie inne składniki poza sałatą pokroiłam

Cook&Love
Grillowana cebula – smaczne pomysły na cebulę z grilla 265

sposobem na pyszną przystawkę z cebuli jest grillowanie jej z sosem barbecue. Należy tylko pamiętać aby używać do tego przepisu słodką cebulę. Składniki: 4 duże słodkie cebule ¼ szklanki ulubionego sosu barbecue Przygotowanie: Przygotowanie tej cebuli jest identyczne jak w przepisie powyżej, z tą różnicą że wydrążony otwór wypełniamy sosem barbecue. Aby uzyskać bardziej wędzony smak tych cebul można przygotować(...)grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 30 minut. A na sam koniec proponujemy wam grillowaną czerwoną cebulę. Te grillowane plasterki czerwonej cebuli z sosem balsamicznym są fantastyczne. Idealnie one pasują do hamburgerów lub steków. Składniki: 900 g czerwonej cebuli ½ szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki świeżo posiekanego rozmarynu

naRuszcie
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 201

Ryba z sosem śmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry,świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza.Tym razem wybrałam polędwicę z tuńczyka.Jest to ryba o czerwonym mięsie, bogata w witaminę A (działa korzystnie na oczy), D (dba o nasze kości(...)wymieniać, tyle pozytywnych właściwości ma ten tuńczyk, ale czas na przepis.Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku  1 /2 szklanki mleka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła

W kuchni Karmel-itki
Wtorek: Pieczony kalafior z sosem romesco 171

Danie na wskroś wegetariańskie, które przypadnie do gustu również amatorom steków. Pieczony kalafior ma smak, ma jędrność, ma charakter. Świetnie pasuje do niego kwaskowaty, orzechowy sos romesco. Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 50 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 duże Pieczony kalafior – pycha! Jeśli nigdy nie piekliście kalafiora w całości to musicie to zrobić. Smakuje doskonale. Choć

Niedzielny kucharz
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 238

ciemne części. Obie zużyjemy – jasną i cebulki siekamy drobno i dodajemy do marynaty. Ciemną kroimy grubiej i zostawiamy do podania. Stek kroimy w poprzek włókien na cieniuśkie plasterki – powinny mieć 2-3mm. Jeśli macie z tym problem, stek można wcześniej zamrozić. Krojenie zamrożonego mięsa wołowego jest dużo łatwiejsze. Jeśli chcecie kroić surowy, zaopatrzcie się w ostry nóż. Pokrojoną wołowinę(...)rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru

Karo in the Kitchen
SEROWE STEKI Z LETNIA SALATKA NA OLEJU RZEPAKOWYM 142

SEROWE STEKI Z LETNIĄ SAŁATKĄ NA OLEJU RZEPAKOWYM, to mój przepis na lekki i szybki obiad dla całej rodziny - w sam raz na upalne dni. Stek serowy to nic innego jak rozpływający się w ustach ser feta w baaardzo chrupiącej panierce, a pod nim orzeźwiająca i zdrowa sałatka polana sosem winegret na bazie oleju rzepakowego - jak wiadomo, olej rzepakowy jest(...)naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego, każdego dnia powinien stanowić nieodłączny dodatek do naszej prawidłowo zbilansowanej diety. Steki serowe świetnie smakują z ryżem basmati lub hawajskim ryżem jaśminowym.  Polecam! Serowe steki z sałatką będą także idealnie pasowały do mięs z grilla. Możemy je również zabrać na piknik ponieważ na zimno są tak samo dobre - koniecznie z sałatką, która

Moja Książka Kucharska
Wytrawny sos śliwkowy 156

Blueberry Corner by "jagodzianka" Smaczny dodatek do pieczeni, steków, tostów czy kanapek. Tylko na naturalnych składnikach – po prostu wiem co jem. Składniki: 2 … Przeczytaj cały artykuł Post Wytrawny sos śliwkowy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Stek Salisbury – czyli skąd się wzięły hamburgery 260

możecie kupić mieloną wołowinę, albo wołowinę wymieszać 1:1 z indykiem) ogrzewamy do temperatury pokojowej. Mieszamy je z płatkami owsianymi, całym jajkiem, solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i cebulą, sosem Worcestershire i sosem sojowym. Masę wyrabiamy ręcznie – dodajemy wodę i zagniatamy mięso z dodatkami do sklejenia, około 4-6 minut. Dzielimy mięso na 6 równych porcji i formujemy spore, dosyć płaskie(...)kapeluszem i kroimy grzyby na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i na gorącym tłuszczu rumienimy grzyby. Zalewamy je sosem pieczeniowym rozmieszanym w wymaganej ilości wody, zagotowujemy razem. Doprawiamy do smaku solą (lekko) i pieprzem. Odstawiamy i trzymamy w cieple. Steki smażymy po 2-3 sztuki na raz, na niewielkiej ilości oleju z obu stron, po 6-7 minut

Karo in the Kitchen
Sałatka ze stekiem i kuskusem 208

Sałatka ze stekiem to szybki sposób na pyszną kolację po pracy albo lekki obiad. Sekretem przygotowania mięsa jest krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni. Mięso wołowe

Dieta bez mleka
Stek wołowy z masłem czosnkowym, podany na kaszy gryczanej z sałatką z rukoli 179

Stek to solidne danie, które przygotujemy w kilka chwil... Miłośnicy steków to głównie mężczyźni, lecz również nie  które kobiety są fankami porządnego kawałka mi ę cha😊 Do przygotowania steka możemy użyć antrykot, rozbef lub polędwicę. Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie steków, to należy pamiętać o kilku wskazówkach. Mięso, którego będziemy używać powinno mieć temerature pokojow ą , podczas smażenia mięsa(...)zabrać za obiad :-) Usmażone steki można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, kasz ą  i różnorodnymi warzywami... Ja wzbogaciłam smak steka, polewając go masłem czosnkowym, a do tego przygotowałam kasze gryczan ą  i sałatkę z rukoli, która doskonale współgrała z całością. Smacznego 😊 Składniki: stek : stek wołowy 1 szt, sol i pieprz, olej do smażenia, sos : masło 25g, czosnek 1 ząbek

kulinarne odsłony pati
Produkty wegańskie Primavika - recenzja 162

zostawiliśmy gotowce - czyli dania główne , które wystarczy odgrzać i obiad można podawać na stół. Znajdziemy tam proste dania typu ciecierzyca, fasolka czy soja w sosie pomidorowym. Ale są też takie frykasy jak strogonow, bitki, steki, pulpety czy sznycel - co kto lubi. Jest to bardzo wygodne, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, albo po prostu mamy lenia i nic nam się

Bananowe Pole
Carpaccio z Tuńczykiem, grzybami shiro-shimeji i nutką oliwy truflowej 218

jedzenia , skłoniła mnie do tworzenia ;-) Bez marynowania to danie zajmuje nam całe 15 minut ;-) ViolaPassion Składniki: 4- 6 osób  200 g tuńczyka świeżego (steki) sok z połowy limonki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki  oliwy truflowej albo oliwy z oliwek kilka grzybów shiro-shimeji 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła garść zielonej Pietruszki drobno posiekanej

Viola cooks with passion
Bazyliszek zaprasza na dania główne. Stek z wołowiny argentyńskiej kontra dorsz w cieście. Opinia po mojemu. Cz III. 249

postawił na wołowinę, a ja na rybę. Oryginalny stek z wołowiny argentyńskiej z masłem ziołowym, frytkami i sałatką a'la feta to był z pewnością dobry wybór. Dobre gatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował dobrze. Podano z nim esencjonalny sos pieprzowy co wraz z wołowiną stanowiło ciekawą, świeżą kompozycję

Kuchnia po mojemu