stek z sosem - 500 przepisów (strona:22/34)

Sushi california maki (california roll) 107

sushi – pałeczki – ocet ryżowy – sos sojowy – chrzan Wasabi – marynowany imbir – ryż do sushi – ziarna sezamu Musisz też zaopatrzyć się w składniki, które będą w środku sushi california maki. My, na dużą kolację dla dwóch osób (dla każdego po dwie rolki sushi, czyli 16 kawałków), potrzebujemy: – 1 awokado – 1/2 zielonego ogórka – 1/2 papryki – 1 nieduży stek z tuńczyka Wypróbuj mój(...)rolki 1 awokado ½ zielonego ogórka ½ czerwonej papryki 1 stek z tuńczyka Dodatki 4 arkusze alg nori chrzan wasabi prażone ziarna sezamu majonez Przygotowanie Przygotuj ryż do sushi według przepisu na Idealny ryż do sushi . Stek z tuńczyka upiecz w piekarniku. Z ogórka i papryki usuń gniazda nasienne. Surowe warzywa i wystudzony stek z tuńczyka pokrój w słupki, odłóż na talerz

smakowitehistorie.com
Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami 187

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami Zapraszam na ucztę. Dziś wołowina oraz pachnący ziarnami pieprzu i masła sos. Składniki:     2 świeże medaliony wołowe     2 ziemniaki     4 marchewki(...)stopnia medium rare (à point). W międzyczasie dodać masło. Przełożyć steki na talerz. Do patelni wrzucić posiekaną jedną szalotkę i czosnek oraz lekko obtłuczone ziarna pieprzu, podsmażyć całość, podlać winem, oprószyć 1 szczyptą soli morskiej, zdeglasować, na koniec dodać śmietankę. Z talerza przelać powstały sok z medalionów do patelni, sos nabierze smaku, a następnie całość zredukować poprzez gotowanie przez jedną

Wino Francja Kuchnia
Stek z tuńczyka z pieczonymi ziemniaczkami i chrupiącą surówką 219

Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Cały sekret pysznego steka tkwi w minimalizmie przypraw. Ryba w towarzystwie pieczonych ziemniaczków oraz chrupiącej sałatki z kopru włoskiego to idealna propozycja obiadowa. Składniki na stek z tuńczyka(1 porcja) : 200 g tuńczyka (plaster grubości około 2 cm) świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielona sól morska 2-3 łyżki oliwy Składniki na sałatkę(...)francuskiej pół łyżeczki miodu szczypta soli Składniki na pieczone ziemniaczki: 5 ziemniaków ze skórką oliwa sól morska Przygotowanie: STEK Z TUŃCZYKA Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowany stek smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3 min z każdej strony jeśli chcemy uzyskać poziom wysmażony. Jeśli zależy

Kierunekuchnia
Stek wołowy New York z rozmarynem 187

część domowników bardzo lubi steki wołowe, więc co pewien czas goszczą one na naszym stole. Ostatnio przygotowałam New York stek, który jest z rostbefu i jest odrobinę twardszy od polędwicy, ale ma za to więcej smaku. Tego typu stek zawiera niezbyt duży pasek tłuszczyku, który podczas smażenia świetnie rozprowadza smak i nadaje miękkości mięsu. Stek wołowy wspaniale smakuje ze świeżym(...)jeśli chodzi o solenie steków, jedni solą przed smażeniem, a inni dopiero po. Zazwyczaj solę po usmażeniu, gdy stek odpoczywa, gdyż mięso ze starszej sztuki pod wpływem soli może być łykowate. Steki u mnie są średnio wysmażone (medium), jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o stopniach wysmażenia i jak je określać zobaczcie przepis na Stek wołowy . Steki smażę praktycznie bez tłuszczu

Kuchcik gotuje
Stek Tomahawk z Angusa w winnym sosie kurkowo-szczypiorkowym 175

Wyjątkowy stek, który cieszy się sporą popularnością w USA. Tomahawk to specjalna odmiana cięcia cote de boeuf (sezonowanego antrykotu) z pozostawionym żebrem. Waga tego steku waha się między 600g a 1kg. Jego cechą charakterystyczną jest tkanka łączna przy kości, która nadaje mu charakterystyczny posmak. Dziś serwujemy go w połączeniu z winnym sosem kurkowo-szczypiorkowym korzystając z sezonu na grzyby

Milion Smaków
“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja 205

gotować jako weganka. Co bym ugotowała z tej książki? Ciekawie wygląda surowa wersja pad thai i steki z kapusty. Uwielbiam zupę czosnkową i chowder z kukurydzy, więc na pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri. A na deser ciastka z cieciorki z masłem orzechowym i koniecznie surowe ciasto marchewkowe. Jeśli

Ugotowane pozamiatane
Grillowany stek z sałatką z mango i rzodkiewki 175

Ostra w smaku rzodkiewka doskonale paruje się z grillowaną wołowiną i słodkim mango. Składniki: 2 ulubione steki o grubości około 3-4 cm 6 filiżanek mixu sałat 2 szklanki kiełków fasoli 1 szklanka pomidorków cherry 1 mango pokrojone w bardzo cienkie paseczki ½ długiego ogórka pokrojonego w cienkie paseczki 2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki ½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie(...)plasterki ½ szklanki liście mięty i kolendry grubo posiekanych cebula dymka pokrojona w plasterki do ozdoby Dressing: ¼ szklanki słodkiego tajskiego sosu chili 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego ½ łyżeczki mielonego chili drobno starta skórka z jednej limonki 1 łyżka soku z tamaryndowca (moczyć kawałek suszonego tamaryndowca

naRuszcie
Steki z rekina smażone w pergaminie 244

smak rekina, postawiłem na maksymalną prostotę: sól, pieprz i odrobina soku z cytryny. Jednak ponieważ steki były bardzo delikatne i bałem się, że nie uda mi się usmażyć ich w jednym kawałku, zdecydowałem się na smażenie w pergaminie (podobnie jak w przypadku pstrąga z sosem cytrynowym), tym razem jednak nie korzystałem z "gotowców":) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) 296

czego szukałam. Delikatna, miękka, różowa w środku, w smaku przypominająca średnio wysmażony stek. Jedyna niedogodność to długi czas pieczenia… reszta jest bardzo prosta. Idealna na obiad. Pamiętajcie tylko o wyborze mięsa jak najlepszej jakości – unikajcie tego z supermarketu. Pieczeń warto podać z sosem na bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne

Poezja smaku
TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum ) 311

zewnątrz z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką. Łączy w sobie Grill i Gorący garnek – dzięki czemu w tym samym czasie możemy grillować ulubione przysmaki, jak gotować zupę, bulion albo ulubiony sos. Urządzenie IDEALNE dla osób ceniących sobie wygodę, czas przygotowania, dbających o linię i ceniących sobie zdrowy styl życia. Ale nie tylko! Grill TomYang BBQ jest świetnym pomysłem np. na rodzinne(...)MARYNOWANY TUŃCZYK W SEZAMIE SKŁADNIKI: * stek z tuńczyka – ok. 150 g * czarny sezam – 1 łyżeczka * biały sezam – 1 łyżeczka * białko -1 szt * biały pieprz * oliwa z oliwek – 1 łyżka * sok z pomarańczy – ok. 0,5 szkl * sok z limonki – 1 łyżeczka * pasta wasabi – 0,5 łyżeczki * sos sojowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 215

Polecam!Przepis z książki  "Wok i dania z patelni"składniki250 - 300 g steku wołowego1 mała cebula1 mała papryka zielona1 dymka pokrojonakilka plasterków imbiru1 -2 małe zielone lub czerwone chili2 łyżki pasty z czarnej fasoli3 kapusty pak choimarynata1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cukru1 łyżka sosu sojowego jasnego2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry2 łyżeczki pasty kukurydzianej *2 łyżeczki oleju

Stare Gary
Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem 212

Mój pierwszy, na dodatek domowej roboty, stek z rekina :)  Uwielbiam eksperymenty kulinarne! Zwłaszcza takie, których wynikiem jest pyszny posiłek. A że uwielbiam próbować nowych rzeczy, dziś padło na rekina. Wielki, krwiożerczy rekin wylądował najpierw w piekarniku, a później na moim talerzu. Jeśli chodzi o walory smakowe, to jedni smaku rekina po prostu nie cierpią, a inni uwielbiają. Mi nawet(...)przypadł do gustu, choć nie jestem doświadczona w przygotowywaniu tak egzotycznych potraw. Potrzebne nam (na 2 porcje):- 4 steki z rekina (można dostać w dobrym sklepie rybnym)- pieprz cytrynowy- sól- skórka otarta z cytryny*dressing:- łyżka płynnego miodu- 5 łyżek oliwy z oliwek- ząbek czosnku- sól i pieprz- 1,5 łyżki soku z cytryny*dodatkowo:- płatki masła Przygotowanie

W poszukiwaniu inspiracji
Prawdziwe domowe burgery 207

czasem zgrzeszyć fast-foodem? A potem średnio się czujecie? Mamy alternatywę! ;) Pyszne, prawdziwe domowe burgery. Z mięsa wiadomego pochodzenia, niesmażonego na starym tłuszczu, ze starannie dobranymi dodatkami. Z przepysznym sosem. Przygotowując je, możecie się poczuć jak prawdziwi amerykanie w leniwe sobotnie popołudnie :) Prawdziwe domowe burgery to w zasadzie slow food zamiast fast foodu. Składniki: ok. 800g zmielonej wołowiny dobrej jakości(...)burgery, podobnie jak steki, mogą mieć różny stopień wysmażenia – od rare do well done (stopnie wysmażenia znajdziecie tutaj ). Pozostałe składniki, czyli dodatki przygotowujemy wcześniej. Bułki podpiekamy na grillu albo w rozgrzanym piekarniu, gdy mięso jest prawie gotowe. Jeśli chodzi o warstwy burgera, tak naprawdę istnieje pełna dowolność, są tylko pewne zasady :) Dolną bułkę smarujemy warstwą sosu barbecue. My kładziemy

Pociąg Do Kuchni
Polędwiczka wieprzowa z gorącymi wiśniami na whisky i makaronem sezamowym z parmezanem i migdałami 144

Składniki: (na 2 porcje) 2 steki z polędwicy wieprzowej około 1,5-2 cm grubości 2 szczypty lubczyku 2 szczypty cząbru odrobinka estragonu szczypta soli suszona papryczka chili w dużych kawałkach 2 szczypty pieprz cayenne odrobina zwykłego świeżo mielonego pieprzu sos wiśniowy: szklanka mrożonych wiśni łyżka miodu z aronii 2 łyżki whisky makaron sezamowy: makaron spaghetti połamany w pół olej

KreatywnePiny
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 162

zawęża wraz z rosnącym stopniem wysmażenia steka. Steka przewracamy na druga stronę co minutę. Dla steka o grubości 1,5 cm 4,5 minuty smażenia po 2 minuty z hakiem z każdej strony wystarczy do uzyskania średniego stopnia wysmażenia. 2-centymetrowy stek potrzebuje około 6 minut obróbki cieplnej. Nie bójcie się jeść steków rare, a nawet blue, czyli niemal surowych(...)samej grubości w każdym miejscu. Co zrobić kiedy z jednej strony mamy ładny dwucentymetrowym kawał steka, a z drugiej cienki „ogonek”? Wystarczy obwiązać m ięso nitką bawełnianą, formując zgrabny, okrągły kształt. Im mocniej zacieśnimy nić, tym stek będzie grubszy. Steka podaliśmy z sałatką naszego pomysłu , na którą składa się słodkie, deserowe jabłko, pocięte na zapałki, wymieszane

Niedzielny kucharz