sushi – pałeczki – ocet ryżowy – sos sojowy – chrzan Wasabi – marynowany imbir – ryż do sushi – ziarna sezamu Musisz też zaopatrzyć się w składniki, które będą w środku sushi california maki. My, na dużą kolację dla dwóch osób (dla każdego po dwie rolki sushi, czyli 16 kawałków), potrzebujemy: – 1 awokado – 1/2 zielonego ogórka – 1/2 papryki – 1 nieduży stek z tuńczyka Wypróbuj mój(...)rolki 1 awokado ½ zielonego ogórka ½ czerwonej papryki 1 stek z tuńczyka Dodatki 4 arkusze alg nori chrzan wasabi prażone ziarna sezamu majonez Przygotowanie Przygotuj ryż do sushi według przepisu na Idealny ryż do sushi . Stek z tuńczyka upiecz w piekarniku. Z ogórka i papryki usuń gniazda nasienne. Surowe warzywa i wystudzony stek z tuńczyka pokrój w słupki, odłóż na talerz
smakowitehistorie.comfont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami Zapraszam na ucztę. Dziś wołowina oraz pachnący ziarnami pieprzu i masła sos. Składniki: 2 świeże medaliony wołowe 2 ziemniaki 4 marchewki(...)stopnia medium rare (à point). W międzyczasie dodać masło. Przełożyć steki na talerz. Do patelni wrzucić posiekaną jedną szalotkę i czosnek oraz lekko obtłuczone ziarna pieprzu, podsmażyć całość, podlać winem, oprószyć 1 szczyptą soli morskiej, zdeglasować, na koniec dodać śmietankę. Z talerza przelać powstały sok z medalionów do patelni, sos nabierze smaku, a następnie całość zredukować poprzez gotowanie przez jedną
Wino Francja KuchniaBanalnie prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Cały sekret pysznego steka tkwi w minimalizmie przypraw. Ryba w towarzystwie pieczonych ziemniaczków oraz chrupiącej sałatki z kopru włoskiego to idealna propozycja obiadowa. Składniki na stek z tuńczyka(1 porcja) : 200 g tuńczyka (plaster grubości około 2 cm) świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielona sól morska 2-3 łyżki oliwy Składniki na sałatkę(...)francuskiej pół łyżeczki miodu szczypta soli Składniki na pieczone ziemniaczki: 5 ziemniaków ze skórką oliwa sól morska Przygotowanie: STEK Z TUŃCZYKA Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowany stek smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3 min z każdej strony jeśli chcemy uzyskać poziom wysmażony. Jeśli zależy
Kierunekuchniaczęść domowników bardzo lubi steki wołowe, więc co pewien czas goszczą one na naszym stole. Ostatnio przygotowałam New York stek, który jest z rostbefu i jest odrobinę twardszy od polędwicy, ale ma za to więcej smaku. Tego typu stek zawiera niezbyt duży pasek tłuszczyku, który podczas smażenia świetnie rozprowadza smak i nadaje miękkości mięsu. Stek wołowy wspaniale smakuje ze świeżym(...)jeśli chodzi o solenie steków, jedni solą przed smażeniem, a inni dopiero po. Zazwyczaj solę po usmażeniu, gdy stek odpoczywa, gdyż mięso ze starszej sztuki pod wpływem soli może być łykowate. Steki u mnie są średnio wysmażone (medium), jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o stopniach wysmażenia i jak je określać zobaczcie przepis na Stek wołowy . Steki smażę praktycznie bez tłuszczu
Kuchcik gotujeWyjątkowy stek, który cieszy się sporą popularnością w USA. Tomahawk to specjalna odmiana cięcia cote de boeuf (sezonowanego antrykotu) z pozostawionym żebrem. Waga tego steku waha się między 600g a 1kg. Jego cechą charakterystyczną jest tkanka łączna przy kości, która nadaje mu charakterystyczny posmak. Dziś serwujemy go w połączeniu z winnym sosem kurkowo-szczypiorkowym korzystając z sezonu na grzyby
Milion Smakówgotować jako weganka. Co bym ugotowała z tej książki? Ciekawie wygląda surowa wersja pad thai i steki z kapusty. Uwielbiam zupę czosnkową i chowder z kukurydzy, więc na pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri. A na deser ciastka z cieciorki z masłem orzechowym i koniecznie surowe ciasto marchewkowe. Jeśli
Ugotowane pozamiataneOstra w smaku rzodkiewka doskonale paruje się z grillowaną wołowiną i słodkim mango. Składniki: 2 ulubione steki o grubości około 3-4 cm 6 filiżanek mixu sałat 2 szklanki kiełków fasoli 1 szklanka pomidorków cherry 1 mango pokrojone w bardzo cienkie paseczki ½ długiego ogórka pokrojonego w cienkie paseczki 2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki ½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie(...)plasterki ½ szklanki liście mięty i kolendry grubo posiekanych cebula dymka pokrojona w plasterki do ozdoby Dressing: ¼ szklanki słodkiego tajskiego sosu chili 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego ½ łyżeczki mielonego chili drobno starta skórka z jednej limonki 1 łyżka soku z tamaryndowca (moczyć kawałek suszonego tamaryndowca
naRuszciesmak rekina, postawiłem na maksymalną prostotę: sól, pieprz i odrobina soku z cytryny. Jednak ponieważ steki były bardzo delikatne i bałem się, że nie uda mi się usmażyć ich w jednym kawałku, zdecydowałem się na smażenie w pergaminie (podobnie jak w przypadku pstrąga z sosem cytrynowym), tym razem jednak nie korzystałem z "gotowców":) Czytaj dalej
Gotuj z Misiemczego szukałam. Delikatna, miękka, różowa w środku, w smaku przypominająca średnio wysmażony stek. Jedyna niedogodność to długi czas pieczenia… reszta jest bardzo prosta. Idealna na obiad. Pamiętajcie tylko o wyborze mięsa jak najlepszej jakości – unikajcie tego z supermarketu. Pieczeń warto podać z sosem na bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne
Poezja smakuzewnątrz z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką. Łączy w sobie Grill i Gorący garnek – dzięki czemu w tym samym czasie możemy grillować ulubione przysmaki, jak gotować zupę, bulion albo ulubiony sos. Urządzenie IDEALNE dla osób ceniących sobie wygodę, czas przygotowania, dbających o linię i ceniących sobie zdrowy styl życia. Ale nie tylko! Grill TomYang BBQ jest świetnym pomysłem np. na rodzinne(...)MARYNOWANY TUŃCZYK W SEZAMIE SKŁADNIKI: * stek z tuńczyka – ok. 150 g * czarny sezam – 1 łyżeczka * biały sezam – 1 łyżeczka * białko -1 szt * biały pieprz * oliwa z oliwek – 1 łyżka * sok z pomarańczy – ok. 0,5 szkl * sok z limonki – 1 łyżeczka * pasta wasabi – 0,5 łyżeczki * sos sojowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoPolecam!Przepis z książki "Wok i dania z patelni"składniki250 - 300 g steku wołowego1 mała cebula1 mała papryka zielona1 dymka pokrojonakilka plasterków imbiru1 -2 małe zielone lub czerwone chili2 łyżki pasty z czarnej fasoli3 kapusty pak choimarynata1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cukru1 łyżka sosu sojowego jasnego2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry2 łyżeczki pasty kukurydzianej *2 łyżeczki oleju
Stare GaryMój pierwszy, na dodatek domowej roboty, stek z rekina :) Uwielbiam eksperymenty kulinarne! Zwłaszcza takie, których wynikiem jest pyszny posiłek. A że uwielbiam próbować nowych rzeczy, dziś padło na rekina. Wielki, krwiożerczy rekin wylądował najpierw w piekarniku, a później na moim talerzu. Jeśli chodzi o walory smakowe, to jedni smaku rekina po prostu nie cierpią, a inni uwielbiają. Mi nawet(...)przypadł do gustu, choć nie jestem doświadczona w przygotowywaniu tak egzotycznych potraw. Potrzebne nam (na 2 porcje):- 4 steki z rekina (można dostać w dobrym sklepie rybnym)- pieprz cytrynowy- sól- skórka otarta z cytryny*dressing:- łyżka płynnego miodu- 5 łyżek oliwy z oliwek- ząbek czosnku- sól i pieprz- 1,5 łyżki soku z cytryny*dodatkowo:- płatki masła Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjiczasem zgrzeszyć fast-foodem? A potem średnio się czujecie? Mamy alternatywę! ;) Pyszne, prawdziwe domowe burgery. Z mięsa wiadomego pochodzenia, niesmażonego na starym tłuszczu, ze starannie dobranymi dodatkami. Z przepysznym sosem. Przygotowując je, możecie się poczuć jak prawdziwi amerykanie w leniwe sobotnie popołudnie :) Prawdziwe domowe burgery to w zasadzie slow food zamiast fast foodu. Składniki: ok. 800g zmielonej wołowiny dobrej jakości(...)burgery, podobnie jak steki, mogą mieć różny stopień wysmażenia – od rare do well done (stopnie wysmażenia znajdziecie tutaj ). Pozostałe składniki, czyli dodatki przygotowujemy wcześniej. Bułki podpiekamy na grillu albo w rozgrzanym piekarniu, gdy mięso jest prawie gotowe. Jeśli chodzi o warstwy burgera, tak naprawdę istnieje pełna dowolność, są tylko pewne zasady :) Dolną bułkę smarujemy warstwą sosu barbecue. My kładziemy
Pociąg Do KuchniSkładniki: (na 2 porcje) 2 steki z polędwicy wieprzowej około 1,5-2 cm grubości 2 szczypty lubczyku 2 szczypty cząbru odrobinka estragonu szczypta soli suszona papryczka chili w dużych kawałkach 2 szczypty pieprz cayenne odrobina zwykłego świeżo mielonego pieprzu sos wiśniowy: szklanka mrożonych wiśni łyżka miodu z aronii 2 łyżki whisky makaron sezamowy: makaron spaghetti połamany w pół olej
KreatywnePinyzawęża wraz z rosnącym stopniem wysmażenia steka. Steka przewracamy na druga stronę co minutę. Dla steka o grubości 1,5 cm 4,5 minuty smażenia po 2 minuty z hakiem z każdej strony wystarczy do uzyskania średniego stopnia wysmażenia. 2-centymetrowy stek potrzebuje około 6 minut obróbki cieplnej. Nie bójcie się jeść steków rare, a nawet blue, czyli niemal surowych(...)samej grubości w każdym miejscu. Co zrobić kiedy z jednej strony mamy ładny dwucentymetrowym kawał steka, a z drugiej cienki „ogonek”? Wystarczy obwiązać m ięso nitką bawełnianą, formując zgrabny, okrągły kształt. Im mocniej zacieśnimy nić, tym stek będzie grubszy. Steka podaliśmy z sałatką naszego pomysłu , na którą składa się słodkie, deserowe jabłko, pocięte na zapałki, wymieszane
Niedzielny kucharz