Kurkuma Curry Suszony czosnek (opcjonalnie) Suszony estragon Sól Pieprz Grubo mielony pieprz Ze spiżarni: Parmezan 3 – 4 łyżki mąki razowej 300 g mąki pszennej Olej rzepakowy Oliwa Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Woda Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Wspólnym mianownikiem dla naszych dań był piekarnik, w którym upiekliśmy szereg potrzebnych składników. Wszystko działo(...)fast food proponujemy wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera . Przepis pochodzi z programu Karola Okrasy , lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy na ciepło, w bułce, z sałatą i pomidorem. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Trzeba
Niedzielny kucharzbardzo fajnej knajpce w Limie, gdzie serwowano potrawy bezglutenowe, wegańskie i raw. Generalnie idea jest taka, że w misce umieszcza się wszystkie składniki dania i podaje z sosem, zatem przeciętny Kowalski wrzucił by tam ziemniaki, schabowego i zasmażaną kapustę i polał to wszystko masłem ;) (taki suchar), ale chyba chodzi też o to, żeby było zdrowo. Więc najczęściej (choć(...)białko. Obróbka termiczna ograniczona jest do minimum, dwa ostatnie składniki, które wymieniłam zostały wcześniej namoczone i ugotowane, a grzyby podduszone z odrobiną klarowanego masła. Do zestawu dodałam sos zrobiony z soku z maraqui i oliwy z oliwek. Takim daniem z pewnością się najecie, długo po nim nie będziecie głodni - dzięki błonnikowi i dobrym tłuszczom, które ustabilizują poziom cukru
Quinoa Raz!więcej sosu barbecue, ale często źle się to kończy dla mojej sukienki, więc może lepiej w tę stronę. Do tego miałam łódeczki ziemniaczane z sosem chili chutney. Kiedy się je na wielkim telebimie można oglądać filmiki o różnych potrawach z menu (jak ktoś gotuje, to też może sobie podpatrzeć cały przepis). Tak dowiedziałam się, że sosie, który właśnie(...)chyba lepiej usiąść przy oknie i patrzeć na ulicę. Ten widok to jeden z plusów tego miejsca. Uwielbiam go. Mój mąż jest stekowy, więc jeśli gdzieś w menu jest stek to już nie szuka dalej. Stek w Między Bułkami jest podawany z łódeczkami ziemniaczanymi i przepyszną sałatką guacamole. Można ją wymienić na coleslaw jak się nie lubi, ale nie znam
Ugotowane pozamiataneresztki które zostały- wysokobiałkowy makuch ( śruty ) które również można zastosować w kuchni. Gotowanie to najprzyjemniejsza część warsztatów. Każdy z uczestników przygotowywał potrawy z dodatkiem oleju rzepakowego jak; majonez, sosy winegret, dresingi, pieczone pączki. Potrawy zostały przygotowane za pomocą różnych technik np. pary fry ( smażenie w wysokiej temperaturze ), con fit ( powolne duszenie w niskiej temperaturze w tłuszczu ) czy podpalanie(...)Roladki z majonezem i świeżymi warzywami ; Dorsz pieczony w cieście na oleju ; Dorsz ze szparagami, majonezem truflowym, szparagami i pieczarkami ; Stek wołowy ; A na słodko były pączuszki
Kulinarne Fantazje Mariolimakarony podawane są na pierwsze danie, primi piatti. Możecie wybierać spośród znanych w całym kraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron w sosie grzybowym z truflami lub pappardele z sosem z królika.Kolejna miejscowa specjalność to pici, produkowany pod Sieną makaron z kształcie grubszego spaghetti. Możecie zamówić(...)dumą kuchni toskańskiej jest befsztyk po florencku z bydła rdzennych toskańskich ras chianina lub maremmana. Mięso kroi się wraz z kością w specjalny sposób (przypomina stek T-bone). Jest to naprawdę kawał mięsa - stek waży od 1 do 1,5 kg, ma grubość 5-6 cm. Tradycyjnie smaży się go na ruszcie nad gorącym węglem drzewnym, soli na sam koniec
Chilli Czosnek i Oliwapoznaliście już przy stekach z kalafiora, a grillowane szparagi część z Was poznała na moim Instagramie . A czy znacie pulpeciki nadziane mozzarellą? To ciekawa alternatywa standardowych mięsnych kuleczek, które w środku zawierają małą kulkę z mozzarelli. By nieco odchudzić kaloryczność tego dania, śmiało możecie sięgnąć po mozzarellę mini light. Same w sobie smakują nieziemsko, a z sosem marinara jeszcze lepiej
Be Fit Be Strongpomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami pinii Ciepła Koza Herbata kwitnąca Wschodzące Słońce ( 11,90 zł ) - ręcznie zwijane na kształt kuli liście białej herbaty, które po zaparzeniu ukzajują kwiat lilii i amarantusa, podawana w dzbanku 0,5 l Sałatka Soffi ( 24 zł ) - plastry awokado, zielonego ogórka i selera naciowego z grillowanymi krewetkami Planka Stek ( 55 zł ) - stek
Atlas Smakówtakie jak stek z polędwicy, owoce morza, czy pasty. Tego wieczoru delektowaliśmy się samymi specjałami tego miejsca, między innymi spróbowaliśmy: Deskę serów z pyszną konfiturą z czerwonej cebuli. Tatara z tuńczyka, kaparami i świeżą kolendrą. Marynowane plastry bakłażana, faszerowane kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą. Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka. Duszoną ośmiornicę w sosie maślanym Małże
Niezły Młynekłyżka Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 2 równej grubości steki. Następnie skropić je oliwą, olejem z anchois i ułożyć na nich fileciki anchois i rozmaryn. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjąć na godzinę przed smażeniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Steki smażymy na rozgrzanej patelni lub patelni grillowanej po około 1,5 minuty(...)minuty, aby odpoczęły. Wykonanie – warzywa: Przygotowanie warzyw rozpoczynamy jeszcze przed smażeniem mięsa. Warzywa dokładnie myjemy (jeśli są młode nie ma potrzeby ich obierania) i marynujemy w sosie przygotowanym z oliwy z oliwek i pasty sezamowej. W przypadku szparagów białych, należy je wcześniej obrać i obgotować. Warzywa pieczemy przez 20-30 minut, tak aby były delikatnie chrupiące. Ziemniaki gotujemy
Kuchnia Bon Appetitfast food proponujemy wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera . Przepis pochodzi z programu Karola Okrasy , lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy burgery na ciepło, w bułce, z sałatami, kalerpką, marchewką, cukinią, rzepą…. Generalnie ze wszystkimi warzywami jakie są pod ręką. Burger według tego przepisu jest jednym(...)kotlet jest niezwykle aromatyczny, konkretny w smaku i bardzo sycący. Polecamy wszystkim, którzy z dystansem patrzą na wegetariańskie burgery. My też długo uważaliśmy, że tak jak nie ma jarskich steków, tak nie istnieją niemięsne burgery. Grubo (ale niekalorycznie) się myliliśmy! Zobacz menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. To ulubiony burger Agnieszki z rukolą
Niedzielny kucharztrójkąty - 2 ząbki czosnku - przyprawa do steków - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 2 łyżki pasty z pieczonej czerwonej papryki (jeśli nie masz zastąp 1 łyżeczką suszonej papryki wędzonej) - 1 łyżka syropu klonowego - 1 łyżka miodu - sól - pieprz - olej do smażenia - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żeberka obsyp obficie przyprawą do steków, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, polej olejem(...)miód, przykryj pokrywką i duś do miękkości 20 -30 minut. Dodaj pastę z papryki pieczonej i koncentrat pomidorowy dodaj 130 ml wody, przykryj pokrywką i duś. Z sosu wyjmij żeberka na talerz, do sosu dodaj sól. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuść w 1/5 szklanki wody. Dodaj do sosu i wymieszaj. Dodaj żeberka z talerza i całość zagotuj. Żeberka są gotowe
SMYKWKUCHNIskład której wchodzą: pieprz ziołowy, papryka ostra, chili, pieprz czarny, kminek, papryka, gorczyca, czosnek.Zastosowanie w kuchni: Przyprawa jest stosowana do wzmacniania smaku takich potraw jak: schab, karkówka, stek i dziczyzna. Używa się jej, też do przyprawiania dań mięsnych na grilla. Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi(...)papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów.Przyprawia się nią popularną, m.in. we Włoszech brunschettę
Moje domowe kucharzeniecharakteru. Ja moją kaczkę ostatecznie podałam z surówką z ogórka, czerwonej cebuli, szczypiorku, papryki i niesłodzonych wiśni z kompotu by nadać potrawie francuski akcent. Do tego również wytrawny sos wiśniowy jak to lubią Francuzi. Jak przygotować więc pierś z kaczki by skórka była wyjątkowo chrupiąca a mięso w środku soczyste i aromatyczne? Bo z kaczką jest tak, że łatwo(...)przekroju nie może mieć jednolitego jasnego koloru. Wtedy jest przesmażona. W samym środku/centrum powinna pozostać różowawa. Jasno różowa lub ciemno różowa, zależnie od upodobania. Nie krwista jak stek, ale różowawa właśnie. To jest podobnie jak ze smażeniem wołowego stecka w stopniu midium. Temperatura w samym środku dochodzi mniej więcej do 77*C i absolutnie nie może przekroczyć
Sztuka gotowania w/g Samiry