stek z sosem - 500 przepisów (strona:23/34)

Pierś kaczki w redukcji pomarańczowej 328

prędko się nie obudzi, zabrałem się do pichcenia. Ponieważ steki opanowałem już w stopniu, który pozwala mi spokojnie sterować poziomem wysmażenia, jakiś postanowiłem nauczyć się przyrządzania piersi z kaczki „na różowo”. Do kaczki natomiast, najlepiej pasują dwa owoce: żurawina i pomarańcza. To miała być kolacja, więc sos żurawinowy wydał mi się za ciężki. Stąd wybór padł na pomarańcze

manslogblog
Wołowe szaszłyki ze skrawków stekowych 145

stronie Simply Recipesskładnikimarynata1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki sosu sojowego1/4 szklanki miodu 2 ząbki czosnku, zmiażdżone1 łyżka octu z czerwonego wina 2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzupozostałe składniki ok 500 g gotowych steków z antrykotu lub rostbefu,Oliwa z oliwek do posmarowania grillaBambusowe lub drewniane

Stare Gary
Buffalo Wings czyli klasyczne, amerykańskie skrzydełka pokoju 414

ostrzejsze”. Wiele barów i restauracji celowo trzyma do tego celu w zanadrzu, ekstra ostry sos. Buffalo Wings można kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Mrożone lub w sekcji garmażeryjnej. Zabutelkowane sosy w stylu Bufallo są produkowane przez wielke koncerny i małe rodzinne firmy. Sos opatentowany przez „Franka” jest nadal najbardziej poważanym na rynku. W latach 80-tych(...)stek. Trzyma się je w palcach, a nie na widelcu. Podawanie noża i widelca do Buffalo Wings powinno być prawnie zakazane! Należy pamiętać, żeby przypadkowo nie podrapać się po oku palcami, w których uprzednio trzymało się Bufflo Wing. Prawdziwej uczcie z Bufallo Wings towarzyszy niesamowity bałagan na stole. Kilka talerzyków z obgryzionymi kośćmi, setki zaplamionych i pogniecionych serwetek, resztki sosu

Jem więc Jestem
Wołowina z pieczarkami i komosą 140

Wołowina z pieczarkami i komosą Dzisiejszy post z dedykacją dla tych, którzy lubią mięso. Soczysta wołowina, podana z pieczarkami w maślanym sosie z komosą ryżową. Danie bardzo proste i szybkie do zrobienia. Idealne dla całej rodziny. Nie wymaga od Nas żadnych szczególnych uzdolnień. Najważniejsze to aby kupić ładny kawałek mięsa, pamiętajcie, że mięso wołowe powinno mieć delikatne przerosty tłuszczu(...)pieprzem, tak jak na steki. Przypominam Wam najprostszy patent na to, jak dotykając mięso sprawdzić czy jest już określonej miękkości (stopień wysmażenia).  Dotykamy - stykamy ze sobą dwa palce lewej dłoni, mały i kciuk, miękkość mięśnia na dłoni poniżej kciuka, będzie nam określała stopień wysmażenia.  I tak mały palec i kciuk - stek dobrze wysmażony (well done), serdeczny i kciuk

SMYKWKUCHNI
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 388

tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i chilli. Dokładnie mieszamy z oliwą. Przygotowaną oliwą nacieramy stek i z każdej strony delikatnie posypujemy go solą

OstryKęs
Sataye z kurczaka i wołowiny z sosem orzechowym 227

Pogoda ostatnio nie rozpieszcza, ale sezon jest grillowy, więc jak słońce wyjrzy, to można coś na ruszt wrzucić. Najlepiej mięso, chociaż można też kurczaka. Tym bardziej

slodkokwasnapl
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 358

tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i chilli. Dokładnie mieszamy z oliwą. Przygotowaną oliwą nacieramy stek i z każdej strony delikatnie posypujemy go solą

OstryKęs
Folk Gospoda | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 171

która serwuje polskie, regionalne dania w autorskim wydaniu. Co na przystawkę? Na przystawkę wybraliśmy niecodziennego tatara z awokado i pomidora, który podany był w towarzystwie rukoli, parmezanu, delikatnego, ziołowego sosu wraz z grzankami. Przyznam szczerze, że nigdy w życiu nie jadłam tak wspaniale doprawionych pomidorów. Do tatara zaserwowano kieliszek likieru Saska Czarny Bez, który komponował się wybornie z delikatnym awokado(...)Saska Pigwa – nie ukrywam, ale to jeden z moich ulubionych likierów. Niesamowicie lubię połączenie kwaśnych owoców ze słodyczą. Co na danie główne? W karcie szczególnie intrygowała mnie pozycja grillowanego steka z selera, podanego z kaszotto oraz pesto z jarmużu. Chciałam spróbować czy danie wegetariańskie w polskiej restauracji może być smaczne. Nie zawiodłam się. Orzechowy smak selera wspaniale komponował się

Kuchnia Bazylii
Grillowany Tuńczyk z warzywami balsamico 139

Wiedząc już jak smakuje stek z tuńczyka z delikatnymi smakowo dodatkami, przepis tutaj , drugi kawałek swojego tuńczyka postanowiłam zrobić z wyrazistymi dodatkami w postaci warzyw balsamico no i już często goszczącymi u nas na stole batatami. Pieczarki balsamico robiłam już kilkakrotnie, marchewkę w sosie balsamico tak samo więc postanowiłam połączyć oba i bazując na przepisie Magdy Gessler z książki "Kolory(...)więcej. Wszystko smażymy do momentu aż ocet nam się zredukuję i utworzy się lepki sos. Objętość płynu powinna się zmniejszyć o 1/3. Na sam koniec doprawiamy pieprzem. Tuńczyka (powinien mieć temperaturę pokojową) wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową wysmarowaną olejem i smażę w zależności od grubości steka od 2-3 min z każdej strony podobnie jak w tym przepisie

Piekielna Kuchnia Pati
ROLKI ZAPIEKANE Z TUŃCZYKIEM 171

mamy pyszną przekąskę . Idealnie pasuje z sosem majonezowym lub pomidorowym. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA OK 18-20 sztuk   1 puszka tuńczyka w oleju (stek) 15 dag sera żółtego tartego Sól pieprz do smaku

Gotowanie Patki
Warsztaty - czyli dlaczego mnie zawsze ciągnie do kuchni 142

bardzo interesująco, mnie i Natalii z " Raju Podniebienia " - notabene bardzo dziękuje za przemiłe wspólne gotowanie ;) przypadły dwa najbardziej mięsne dania tj. Antrykot z karmelizowanymi młodymi marchewkami, ziemniaczanym gratin i sosem bearnaise oraz polędwica wieprzowa ala Wellington z ziemniaczana pralina i karmelizowanymi burakami. Dania w naszym wykonaniu pojawią się na blogu wraz z gotowym przepisem już wkrótce. Tymczasem kilka zdjęć(...)łososia z prażoną rukolą i koszykiem z parmezanu   Wracamy do naszych dań, stek się spokojnie smażył gdy nagle Piotr żądny mocnych wrażeń podlewa go mocnym alkoholem i wszystko zaczyna płonąć no i kto tak zadymił całe studio? a jak nasz stek? Okazało się że miał się całkiem dobrze i wyszła tzw. patarda, yummmmie!  Do polędwicy powstawały ziemniaczane

Słodki Kompromis
Wyjątkowe marynaty do steków i wołowiny 172

wyciśniętego czosnku ½ szklanki sosu ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki sosu sojowego ½ łyżeczki pieprzu cayenne ½ szklanki oliwy z oliwek ½ szklanki octu balsamicznego Przygotowanie: Papaję obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Papaję kroimy na 1 cm kawałki. Do papai dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w blenderze do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Uniwersalna marynata do wołowiny Składniki: 1/3 szklanki sosu sojowego ½ szklanki oliwy(...)oliwek 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki sosu Worcestershire 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku 3 łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonej pietruszki 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy pomocy blendera, można do smaku doprawić białym pieprzem i czosnkiem w proszku. Wyjątkowe marynaty do steków i wołowiny is a post from: naRuszcie.pl The post Wyjątkowe

naRuszcie
Restaurant Week: Destynacja Woławina 133

danie główne w restauracji specjalizującej się w stekach... czy to nie brzmi jak faux pas ? Być może, ale z pewnością pyszne! Zdecydowanie to był jeden z lepszych kurczaków, jakie jadłem.  Delikatny, nieprzesuszony i ze skórką upieczoną w punkt. Danie podane było z doskonałymi kluseczkami z wędzonym twarogiem, domowymi kiszonkami i sosem z wędzonej papryki. Ten kurczak dobrze się

Food Square
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 230

także churrasco, czyli ogromny, krwisty stek wołowy serwowany  z kolorową sałatą, do której oprócz ziół dodaje się również sporą ilość oliwy z oliwek  i octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem  i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej  w sosie z czerwonego wina. Desery

W kuchni Karmel-itki