stek z sosem - 500 przepisów (strona:15/34)

SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane 252

znaczy, że są odpowiednie. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie ogarniamy resztę przepisu. 2. FORMOWANIE STEKÓW (10 min) Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, sos worcester, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i formujemy z powstałej masy ok. 6 płaskich, owalnych kotletów (podobnie(...)sos worcester i jeszcze nieco soli. Wszystko mieszamy i gotujemy na mocnym ogniu ok. 4 min, aż sos się nieco zredukuje i lekko zgęstnieje. 5 . DUSZENIE MIĘSA (5 min) Do sosu dorzucamy usmażone kotlety, pokrywamy je nim z każdej strony i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 min, przewracając je od czasu do czasu na drugą stronę. Jeśli sos

Nerds Kitchen
Pikantny sos pomidorowy 291

niego pomidory z puszki, w wersji w całości lub krojonej. Odlej jednak trochę sosu z tych pomidorów, z nim przygotowany pikantny sos pomidorowy może być zbyt wodnisty. Do których przepisów przyda Ci się pikantny sos pomidorowy: – pizza na tortilli – możesz użyć sosu do podania i na pizzy pod ser – zapiekanka ziemniaczana w warzywami – pizza z patelni(...)prawdziwa włoska pizza – pizza z pieczarkami – pizza z ciasta francuskiego – tacos ze stekiem – kanapka ze stekiem – przepis na pizzę z salami – pomysł na kurczaka PIKANTNY SOS POMIDOROWY Przygotowanie: 10 minut Składniki: – 1 puszka pomidorów 400 g lub 4 duże pomidory – 1 mała cebula – 2-3 ząbki czosnku – pół łyżeczki

nietylkopasta.pl
Ośmiornica z chimichurri na sałatce z czarną quinoą 226

Każdy ma swoje ukochane dania, ja uwielbiam ośmiornicę, do tego pyszna sałatka i aromatyczny sos. Poezja :) Do ugrillowanej ośmiornicy polecam sos chimichurri, okazuje się, że nie tylko do steków doskonale pasuje. Burczy Wam w brzuchach? Mi bardzo ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki czerwonej sałaty 2 garście portulaki zimowej, lub roszponki 10 pomidorków koktajlowych 16 czarnych oliwek(...)innej) sól Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na 2 dużych talerzach, dodajemy portulakę, lub roszponkę, połówki pomidorków koktajlowych i oliwki, posypujemy wszystko czarną quinoą. aby uzyskać sos chimichurri siekamy drobno ostrą paprykę, kolendrę, natkę pietruszki, bazylię i oregano. Mieszamy zieleninę z przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku, z oliwą z oliwek i octem, doprawiamy solą. Ośmiornicę rozbijamy delikatnie

Quinoa Raz!
Ogórki nadziewane quinoą z sosem chimichurri 155

Sos chimichurri to nie tylko świetny dodatek do steków, super sprawdza się do różnego rodzaju placuszków i przystawek, a jak mi go za dużo zostaje to polewam nim sałatki. Tym razem przygotowałam wydrążone ogórki nadziewane białą quinoą wymieszaną z chimichurri, wyszła z tego świetna przekąska, którą można bardzo szybko przygotować, w razie niespodziewanych odwiedzin, albo podać jako przystawkę, przed obiadem(...)charapita (można użyć innych) sól Wykonanie: Siekaną zieleninę i rozgniecione papryczki, i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą z oliwek i octem, doprawiamy solą. Powstały w ten sposób sos mieszamy z quinoą. Ogórki obieramy , kroimy na grube kawałki i wydrążamy do połowy zagłębienie, w którym umieszczamy farsz z quinoy i chimichurri. Gotowe

Quinoa Raz!
Czereśniowa sałatka ze stekiem 130

garście rukoli 4 szparagi zielone 150 g czereśni 1 garść porzeczek 50 g sera lazur 1 stek z rostbefu sól,pieprz 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka syropu klonowego sos: sól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka syropu klonowego Stek z rostbefu sole, pieprzę(...)cienkie paski. Wrzucam do gotującej wody osolonej i odstawiam na 10 minut, nie gotuję już ich. Na talerzu układam rukole, dodaję plastry mięsa, czereśnie, porzeczki, ser lazur. Składniki sosu mieszam w słoiczku i polewam nim sałatkę

wesoła kuchnia
Zielone stir fry z wołowiną 218

zgrabne księżyce łodygi selera naciowego. Smażenie i mieszanie zajmie Wam kolejne 2 minuty. Pokrojona kapusta pekińska zmięknie szybko – wrzucamy ją i całość smażymy jeszcze minutę. Pora na sos. Do bazowego sosu stir fry z TEGO przepisu dodajemy 4-5 łyżek wody, energicznie mieszamy. Wlewamy całość do warzyw i mięsa, szybko i dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy odcedzony makaron, posypujemy szczypiorem(...)zmodyfikować z wersji mięsożernej na wegańską przez użycie twardego sera tofu, zamarynowanego w sosie hoisin (słodko-pikantny sos sporządzany na bazie soi i śliwek) lub dla wegetarian sera tofu zamarynowanego wcześniej w sosie rybnym. SKŁADNIKI 200-250g wołowiny, rostbef, polędwica lub łata (u mnie stek z łaty wołowej) 2-3 łodyżki selera naciowego 2-3 gałązki grubego szczypioru

Karo in the Kitchen
Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia 371

chleb tostowy, awokado, pomidor, mozzarella, odrobina soku z cytryny, sól, opcjonalnie: kolendra, sos chilli do podania Moja ulubiona kanapka w wersji wege to sandwicz z awokado, mozzarellą i pomidorem. Jest delikatna i łagodna. Gdy mam ochotę dodatkowo ją “podkręcić” podjadam sandwicz maczając go w sosie chilli. Do przygotowania potrzebujemy dojrzałego awokado, które rozgniatamy widelcem wraz ze szczyptą soli(...)aksamitny i nie rozwarstwia się. Ja przygotowuję go w blenderze. Wychodzi go sporo, więc można użyć go także do obiadu (świetnie komponuje się ze stekiem, rybą i warzywami np. polane nim szparagi to klasyka). Sos holenderski Składniki: 4 żółtka (o temperaturze pokojowej – ważne!), 100 g masła min. 82%, 1,5 łyżki soku z cytryny, sól, biały pieprz Masło rozpuszczamy

Poezja smaku
Stek wołowy 155

przygotowującej. Przygotowałam Rib-eye stek czyli stek z antrykotu z glazurą. Tego typu stek jest lekko przerośnięty tłuszczykiem, to po usmażeniu wpływa na delikatność jego wnętrza. Przygotowanie jest proste, należy pamiętać tylko o tym, że mięso nie może być zimne prosto z lodówki, nie solimy przed smażeniem i dajemy mu odpocząć po usmażeniu. Składniki: stek o wadze około(...)dawać, gdyż ze steku będzie wytapiać się tłuszczyk. Położyć na rozgrzaną patelnię stek i od tej chwili nie można go ani przesuwać, ani nakłuwać. Smażyć 3 minuty, następnie za pomocą szczypiec lub łopatki (nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłynie sok i będzie suchy) obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.  Zdjąć stek najlepiej na drewnianą deskę, oprószyć

Kuchcik gotuje
Bataty z piekarnika z sosem tahini 163

szybciej się gotują i pieką również. Pyszne są pieczone tylko z solą i pieprzem, a z dodatkiem sosu tahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku mogą stanowić samodzielne danie. Składniki: 2-3 bataty 1 łyżka oleju, oliwy sól, pieprz Składniki na sos z tahini: 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki wody 1/2 ząbku czosnku(...)trochę za dużo. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i "kropelką" miodu "wydłubać" z owocu granata pestki podawać upieczone ziemniaki z sosem tahini, posypane pestkami granatu. Bez sosu, same pieczone bataty to smaczny dodatek np. steku z rostbefu ( przepis wkrótce) i surówką z selera i mango (przepis tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów 190

ozdobione liśćmi selera naciowego. Gazpacho stanowi zarówno danie, jak i przystawkę idealne na upalne dni.       Podobne przepisy Makaron z klopsikami w sosie włoskim Leczo prawie węgierskie Chłodnik z botwinki Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important

Pociąg Do Kuchni
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 168

spotkali się w  Centrum Domowych Inspiracji  i pod okiem szefa kuchni - Julity Strzałkowskiej, założycielki portalu kulinarnego WrzacaKuchnia.pl , przekuli teorię w praktykę, wysmażyli niezłe steki i upichcili kilka ciekawych potraw soczyście doprawionych sosami Kikkoman i pikantnym Tabasco . Nie zabrakło też zdrowej żywności Bonduelle  oraz Kupiec   dostarczonej przez frisco.pl .  Uczestnicy spotkania   mogli prowadzić kulinarne eksperymenty zakończone

SzczyptaSmaQ
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURACZKÓW I KOLOROWYCH POMIDORÓW 164

koktajlowych. Dla przełamania koloru i smaku plasterki pomidorów przełożyłam cienkimi plastrami pieczonych buraczków. Całość posypałam pokruszoną fetą i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sosem winegret. Sałatka idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, grillowanym stekiem lub burgerem. Podana z chrupiącym, opieczonym pieczywem może stanowić samodzielne danie. SKŁADNIKI na 2 porcje 2 średnie pomidory malinowe 2 pomidory żółte 6 pomidorków cherry

cool and minty
Męska rzecz. 192

Składniki: stek: Przyznam,  że nie robiłam do kanapki specjalnie steka tylko wykorzystałam tego, który mi został po zrobieniu sałatki. Przepis znajduje się tutaj. Oczywiście stek możecie przygotować w innej marynacie. dodatki: bułka Tutaj znowu dowolność - to co lubicie najbardziej, bądź macie akurat w lodówce. sałata pomidorki koktajlowe zielony ogórek ser żółty dymka koperek oliwa z oliwek sos: 2 łyżki

Brzuszki Łakomczuszki
Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy 272

Stek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili(...)suszonego imbiru szczypta chili sól Przygotowanie: Steki z tuńczyka: Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Steki z tuńczyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć i dokładnie obtoczyć w sezamie. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju około 2 minut z każdej strony (w zależności od grubości steku), tak aby w środku były różowe

Oryginalny smak
Przyprawianie steków – nie tylko sól i pieprz 174

inne niezliczone składniki możemy stworzyć wyjątkowe marynaty i przyprawy które nadadzą wyjątkowy smak naszym stekom. Te marynaty pozwolą nam wyjść z naszym myśleniem o sezonowaniu steków tylko solą i pieprzem. Przygotowanie takich marynat jest niezwykle proste! Wystarczy wymieszać składniki marynat, natrzeć nimi powierzchnię steków i odstawić je do lodówki (na max 2 godziny) wchłoną one w tym czasie idealnie wszystkie(...)Hiszpańska: 2 łyżki soli morskiej 1 łyżka papryki wędzonej sok z dwóch pomarańczy i starta z nich skórka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki   Chińska: 2 łyżki sosu Hoisin 1 ½ łyżki sosu sriracha 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku pęczek drobno posiekanego szczypiorku 1 łyżka octu   Brazylijska: 6 wyciśniętych ząbków czosnku 1 pokruszona papryczka chili 2 łyżki

naRuszcie