Stek z karczku to jeden z pyszniejszych jaki uwielbiam, smaczny soczysty i łatwy w przygotowaniu. Marynowany w zalewie z miodu, musztardy, oliwy i czosnku smakuje po upieczeniu rewelacyjnie. Do steku przygotowałam potrawkę z ciecierzycy i pieczarek. Danie podajemy z miksem sałat. SKŁADNIKI : 500 g karczku wieprzowego 3 plastry centymetrowej grubości 1 puszka ciecierzycy 200 g pieczarek(...)Sos jest gotowy, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Karczek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Można go upiec na patelni grillowej lun na grillu. Po kilku minutach, kiedy już mięso ładnie się wypiekła, odkładamy na 30 minut i przykrywamy aby odpoczęło. Na talerz nakładamy porcję sosu z ciecierzycą, kładziemy stek
Kulinarne Fantazje MarioliKrakowie. Warsztaty odbyły się w Studio kulinarnym Smolna 8, z którego jest najpiękniejszy widok na panoramę Warszawy. Podczas warsztatów, oprócz p odwędzanego steka Bavette z bobem i papryką przygotowaliśmy również: pieprzowy stek z antrykotu z sosem baernaise i rzymską sałatą polędwica wołowa a`la Wellington z esencją cabernet sauvignon i ziołami club sandwich z pręgi z chrzanem i ogórkami małosolnymi
królestwo garówUwielbiam steki. Są niesamowite! Najbardziej lubię takie średnio wysmażone, soczyste. Niebo w gębie! Dzisiaj mam dla Was propozycję na przepyszny obiad - stek i pieczone ziemniaczki. Składniki: steki ( u mnie z polędwicy wołowej), 1/2 większego pęczka natki pietruszki, garstka świeżych listków oregano, ząbek czosnku, odrobina soku z cytryny, szczypta suszonych płatków chilli, sól, pieprz, oliwa z oliwek ziemniaki, suszone płatki(...)sól, oliwa Steki wyciągamy z lodówki minimum 30 min przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Przyprawiam pieprzem i polewam oliwą z oliwek. Steki smażymy na oliwie, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, przekładając je co minutę na drugą stronę. Jeżeli chcemy uzyskać idealny dla siebie stek musimy ich dotykać - mała ściągawka z tego jak sprawdzić stopień wysmażenia steka możecie zobaczyć
Plate of Joypieprzem. Tak przygotowane steki możemy znaleźć w wielu francuskich restauracjach. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby już dziś przygotować takie steki u Siebie. Te pyszne steki wymagają tylko kilku składników. Wystarczy pamiętać aby do ich przygotowania używać grubo zmielony czarny pieprz. Tak przygotowane steki z cała pewnością zachwycą nas i naszych gości. Składniki: 6 ulubionych steków 2 ½ łyżeczki świeżo(...)biały pieprz, płatki soli morskiej i chili w proszku. Obie strony steków dobrze natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw. Tak przygotowane steki grillować do czasu osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia steków (aby zobaczyć jak prawidłowo grillować steki skorzystajcie z naszego poradnika klikając tutaj ). Tak przygotowane steki są często podawane z sosem pieprzowym składającym się ze zredukowanego koniaku, śmietany w połączeniu m.in. z takimi
naRuszcieŁyżka do koktajli, 27. Łyżka kucharska, 28. Łyżka do sałaty duża, 29. Widelec do sałaty duży, 30. Widelec kucharski, 32. Łyżka wazowa, 33. Łyżka do sosu, 34. Nóż do steków, 35. Nóż do pizzy (ząbkowany), 36. Nóż do tortu, 37. Łopatka do tortu, 38. Szczypce do ciast, 39. Szczypce do lodu, 40. Nóż serwingowy
W kuchni Karmel-itkiMyjemy steki i osuszamy papierowymi recznikami Przyprawiamy steki papryka i sola Nagrzewamy piekarnik tak jak pisze na opakowaniu frytek Frytki wysypujemy na brytwanke a steki kladziemy na grillu Wkladamy razem i pieczemy tyle co frytki Po upieczeniu gotowe do podania Mozna do tego zrobic saltke i steki dobrze smakuja z sosem BBQ Ps. Jest to obiad
Klaudynkowa kuchniabajce o Kopciuszku... i zakupiłam pakiecik kolorowego, a i chętny kopciuszek też się znalazł :) Posegregował różnokolorowe ziarenka i teraz już mam biały pieprz do ryb, zielony do sosów, marynat i wołowych steków męża oraz czerwony (różowy) o szczególnych walorach dekoracyjnych :) mam nadzieję, że wkrótce pojawi się na moim blogu coś, w czym ten ostatni będzie głównym bohaterem
Delicious Titbitszdrowe śniadanie. Wiadomo, że każdy mężczyzna, poza czekoladą, kocha również steki (tak przynajmniej głoszą stereotypy), dlatego dziś wstałam wcześnie i przygotowałam soczysty stek z serca wołowego w bezglutenowej, niskowęglowodanowej bułce, którą sama upiekłam. Do tego garść zieleniny, grillowana pieczarka, kiełki buraka, cebulka, no i oczywiście musi być sos, a sos jest fantastyczny. Zrobiony na bazie dżemu prozdrowotnego Łowicz(...)organizmu. Innym ważnym składnikiem sosu jest czarny czosnek, o jego właściwościach mogłabym pisać długo, ale wspomnę tylko, że zawiera więcej s-allilinocysteiny, niż świeży czosnek, obniża poziom cholesterolu, jest polecany przy miażdżycy i cukrzycy, a także chroni komórki wątroby. Jego lekko balsamiczny smak, fantastycznie komponuje się z innymi składnikami sosu. Buraki, które dodałam do sosu i w postaci kiełków
Quinoa Raz!mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna mięśniowe. I jest super na steki! Przez swój charakterystyczny kształt i strukturę bavette jest często wybierane na steki przeznaczone do grillowania. Jest to też jeden z tańszych fragmentów mięsa, ale na pewno nie gorszy niż tak często używany na steki antrykot. Nie wiem nawet czy nie lepszy, bo moim zdaniem chyba bardziej wszechstronny(...)cebula stanie się szklisto-przezroczysta. Odwracamy delikatnie i karmelizujemy z drugiej strony. Bavette przekroiłam na dwie porcje, w poprzek na pół, posmarowałam marynatą z sosu sojowego i sosu Worchestershire zaraz przed smażeniem. Steki smażyłam na teflonowej, mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po 4,5 minuty z każdej strony (więcej o stekach, sposobie wysmażenia i doborze mięsa TUTAJ ). Jeśli macie
Karo in the KitchenMoja Książka kucharska proponuje dzisiaj na grilla niesamowite STEKI Z MASŁEM IMBIROWYM. Tak przyrządzone steki najlepiej smakują podane z chutneyem z mango, zieloną sałatą w sosie winegret oraz opieczonymi na grillu kromkami bagietki. Doskonałym dodatkiem będzie też czerwone wino. Polecam przepis na steki z masłem imbirowym na grilla i na przyjęcie. ----------------------------------------- Liczba porcji : 8 Czas przygotowania(...)Otrzymaną ziołową marynatą smarujemy steki z każdej strony, odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce (może być do lodówki). Krok 3. Tuż przed podaniem steki wyjmujemy z marynaty, układamy na gorącym grillu, pieczemy około 5-10 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia lubimy). Na koniec mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdym gotowym steku układamy kulkę dobrze schłodzonego (nawet
Moja Książka KucharskaZupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie bulion (całe ziarnka), ciemna zupy pomidorowa i kremowa zupa drobiowa Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidorów, z serem i mięsem(...)duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka z kury, pieczeń z dzika pieczone kurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania
Pomysłowa kuchniaidealne mięso na steki. Ostatnio kupiłam stek typu tomahawk, taki z kością, prawie jak z amerykańskich filmów. Stek był sporych gabarytów, ważył ponad 800 gram. Na opakowaniu widniał napis dla 2 lub 1 osoby. Myślę, że trudno byłoby zjeść taką porcję jednej osobie. Jak będziecie mieli kiedyś okazję kupić taki stek, to warto. Składniki: 1 stek typu tomahawk ( długo dojrzewający(...)pieprz Sól Olej Masło klarowane Salsa: 1 czerwona cebula 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy Wykonanie: Stek nacieramy porządnie pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. W tym czasie przygotowujemy salsę. Cebulę bardzo drobno kroimy. Dodajemy do niej sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę i miód płynny ( skrystalizowany możemy na kilka sekund umieścić
Smaki Ewypuszki. Tym razem pokusiłam się o wersję de lux - z grillowanym stekiem z tuńczyka . Stek z tuńczyka należy smażyć bardzo krótko, tak aby środek pozostał różowy, Ja kierowałam się tym filmikiem Jamiego Olivera . Pamiętajcie, że patelnia powinna być bardzo mocno rozgrzana, a oliwą smarujemy stek, a nie patelnię. Mimo, że smażyłam filet minutę maksymalnie półtorej na stronę, pierwszy(...)Patelnię grillową postaw na dużym ogniu i bardzo dobrze nagrzej. Steki z tuńczyka dopraw solą i pieprzem i nasmaruj oliwą. Połóż steki z tuńczyka na patelni grillowej i smaż przez ok. 1-2 min. na stronę, zależnie od grubości steka. Stek powinien pozostać różowy w środku. Składniki sosu włóż do słoika, zakręć i wstrząśnij do uzyskania jednolitej emulsji
Chilli Czosnek i Oliwamięsko, a nie suchą podeszwę. Możemy stekom dać chwilę poleżeć i w tym czasie zrobić sobie jakieś dodatki- mieszankę sałat z winegretem, frytki i sos. Uwielbiam sos z zielonego, marynowanego pieprzu. Szczególnie do steków. W małym rondelku rozgrzewamy czubatą łyżkę stołową klarowanego albo zwykłego masła (82% tłuszczu), wrzucamy 2 czubate łyżeczki lekko zgniecionego, zielonego marynowanego pieprzu ze słoiczka (używam(...)tłusta, zawsze używam jej do tego sosu), delikatnie solimy i całość redukujemy- czyli na mocniejszym ogniu, stale mieszając, doprowadzamy do mocnego wygotowania- zmniejszamy przez to objętość sosu, jednocześnie nadając mu kremowej konsystencji. Nie powinno to zająć dłużej niż 4-5 minut. Sprawdzamy czy jest odpowiednio słone- jeśli nie- odrobinkę dosalamy. Sos gotowy. Zabieramy się za naszego woła. Rozgrzewamy patelnię
Karo in the KitchenDobry stek tak naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków. Jeśli jednak nie dysponujemy dobrym stekiem wołowym to ta klasyczna marynata uczyni go świetnym. Z przepisu powinno nam wyjść około ¾ szklanki marynaty. Planujmy około ¼ szklanki marynaty na kilogram wołowiny. Wołowinę umieszczajmy do marynowania z zamykanych workach lub pojemnikach. Delikatną wołowinę powinniśmy marynować od 30 minut od maksymalnie 2 godzin. Gorszej jakości mięso(...)szklanki oleju do smażenia ¼ szklanki octu z czerwonego wina 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku. Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Marynatę wykorzystać do marynowania mięsa wołowego. Zobacz również nasz poradnik grillowania idealnych steków . Krótka wskazówka jak prawidłowo grillować steki: Klasyczna marynata do steków
naRuszcie