stek z sosem - 500 przepisów (strona:2/34)

Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym 279

Każdy z Was powinien znaleźć czas, by przyrządzić sobie takie cudowne i pożywne steki wołowe zwłaszcza, że ich przygotowanie to niecałe 10 minut, prawda, że krótko? ;) Może zasmakuje Wam moja wersja na słodko-kwaśno z malinami - uwielbiam ją!Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym Receptura na dwie porcjeSos malinowy:- cukier kryształ biały  - 250g mrożonych malin- 100ml(...)wina półsłodkiego czerwonego  - 50ml octu balsamicznego- 100 ml oliwy z oliwek - sól-pieprzMięso: - 2 kawałki steku wołowego z krzyżowej po 100g każdy Sałatka: - 200g mixu świeżych sałat - 3 łyżki sosu sojowy- 2 łyżki ocet balsamiczny- garść sezamu białegoSos malinowy: 1. Na patelnie wysypujemy cukier - taką ilość, by przykryła całe jej dno, po czym czekamy

Sajkofanka smaku
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 290

szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego(...)podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje. Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone w plastry i całość polewamy gorącym sosem. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu

OstryKęs
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 375

szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego(...)podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje. Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone w plastry i całość polewamy gorącym sosem. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu

OstryKęs
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 180

wszyscy byli bardzo zadowoleni. Do tego wyjątkowy sos z pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać :) Składniki: (4-5 porcji) 4-5 steków z polędwicy wołowej (u mnie(...)polać każdego łyżką sosu z patelni, na której się smażyły i koniecznie pozwolić im odpocząć ok. 5 minut. Resztę sosu ze smażenia dolać do sosu z pieczarkami. W tym czasie do gorącego sosu z pieczarkami dodać dwie łyżki śmietany, pokruszony ser Stilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać

Moja Delicja
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 185

solenia steków szkół jest kilka – jedni kategorycznie mówią „nie solić”– sól wyciąga wodę z mięsa i sprawia, że staje się suche. Owszem, sprawia – ale na stekach minutowych, grubości 5mm do 1 centymetra. Przy porządnym steku grubości 2,5-3,5cm posolenie mięsa sprawi, że przy obróbce cieplnej zbuduje się na nim konkretna, wyczuwalna, skarmelizowana ‘skórka’ – po prawidłowym usmażeniu stek(...)przełożeniu do sosu – wtedy podpalamy je długą zapałką.   Sos warto też wzbogacić leśnymi grzybami lub mocno aromatycznymi, polnymi pieczarkami (te z warzywniaka i dyskontu możecie sobie darować), a najlepiej – świeżą truflą.   Jest to całkowicie opcjonalne i warto pamiętać, że podstawowy sos Diany grzybów w sobie nie ma . Na te proporcje sosu potrzebujemy nie więcej niż 100g grzybów leśnych

Karo in the Kitchen
Stek z rostbefu z sosem z Katarzynkami 169

Stek z rostbefu z sosem z Katarzynkami Czy Wy też tak macie, że chodzi za Wami pewien smak ? Za mną chodził stek .. no tak już raz na jakiś czas mam :) Do steka dodatek pysznego szpinaku i sos na piwie z pierniczkami. Stek z rostbefu z sosem piernikowo – piwnym czy to nie brzmi pysznie ? Zapraszam do przeczytania przepisu. Stek(...)zostawiamy stek na chwilę. Przygotowujemy sos. Drobno kroimy pierniczki. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy pierniczki, po chwili dodajemy miód oraz piwo, doprawiamy delikatnie pieprzem i całość mieszamy, aby piwo lekko odparowało, a sos stał się gęstszy. Przelewamy sos do miseczki i posypujemy jednym drobno pokrojonym pierniczkiem. Podajemy : stek, do niego szpinak i na to sos. Stek

Kuchnia na wzgórzu
Idealny stek z sosem Ballymaloe 161

Original Relish Przygotowanie: Na około godzinę przed grillowaniem steków należy je wyjąć z lodówki. Przekroić ząbek czosnku na pół i natrzeć nim po obu stronach nasze steki. Ten prosty krok intensyfikuje smak wołowiny. Steki skropić oliwą z oliwek, opruszyć solą i pieprzem. W ostatnich chwilach grillowania można natrzeć steki odrobiną sosu Ballymaloe . The post Idealny stek z sosem Ballymaloe appeared

naRuszcie
Stek z sosem grzybowym / Steak with mushroom sauce 200

temperaturę. Podałam go ze śmietankowym puree ziemniaczanym i obłędnym sosem grzybowym z boczkiem i śmietanką, wyszło przepysznie! Ten stek to wielki stek typu tomahawk, ale z termometrem każdy wyjdzie idealny, zapraszam! Scroll down for recipe in English Stek z sosem grzybowym ( 2-3 porcje) Składniki na steki: 2 steki typu tomahawk (lub innych, ale regulując wtedy czas pieczenia) sól pieprz(...)steki porządnie solą i pieprzem, włóż na patelnię i podsmaż po 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Przełóż steki na blaszkę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz aż termometr wskaże temperaturę około 60 oC w środku steka. To zajmie około 20-30 minut, ale najlepiej użyć termometru kuchennego by mieć 100% pewność. Wyjmij steki

karmelowy
Sos chrzanowy do steków 190

smaczny sos chrzanowy jest doskonałym dodatkiem do steków, wieprzowiny i krewetek. Wyraźny smak chrzanu dobrze komponuje się z białym winem, piwem lub kawą. Składniki: 1 łyżka czosnku drobno posiekanego / grillowanego / pieczonego(...)szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka startego chrzanu 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: Czosnek i pozostałe składniki umieścić w blenderze. Mieszać ze średnią prędkością przez około 1 minutę. Aby poprawić aromatyczność sosu można dodać do niego odrobinę tymianku. Sos przygotować kilka godzin przed podaniem. Sos chrzanowy do steków is a post from: naRuszcie.pl The post Sos chrzanowy

naRuszcie
Wołowina z pitą z grilla 138

Steki z grilla podane z pitą i warzywami. Do tego sos lekki i mamy fajną propozycję na letniego grilla. Możemy zrobić sobie taka przekąskę na wynos, albo na pikniku.  4 chlebki pita 4 steki wołowe 1 papryka czerwona 1/2 opakowania rukoli 1 cebula czerwona 1 cukinia sól, piepr papryka słodka, papryka wędzona przyprawa do wołowiny olej rzepakowy 2 gałązki(...)kroję w krążki i też grilluję, razem z pitą. Od pity odcinam około 2 cm ciasta na szerokości, w ten sposób zrobimy kieszonki. Wkładamy w środek każdej rukolę, trochę sosu, stek, paprykę, cukinię, cebulę, kawałek selera naciowego. Składniki sosu mieszam, czosnek dodaję sprasowany, szczypior pokrojony. Pite podaję z sosem

wesoła kuchnia
Niedziela: Stek z pure i surówką z brukselki 122

przypadku steków. Owszem, można robić steki z antrykotu, rostbefu, krzyżowej – są pyszne, mają swój osobny smak, ale nic nie wygra z kawałkiem sezonowanej polędwicy. Ma ona swoją cenę, to prawda, bo za dwa w sumie niewielkie steki trzeba zapłacić 30 zł, no ale czasami człowiek musi… ;-). Jak usmażyć steki Pierwsze skrzypce w tym daniu grają oczywiście steki, które(...)waszym gustem. Stek słabo wysmażony będzie lekko gumowaty w dotyku, dobrze wysmażony nie ugnie się pod naciskiem szpatułki. Smażenie steków to wspaniała przygoda i doświadczenie kulinarne. Łatwo dojść do wprawy, a jeszcze łatwiej uzależnić się od nich. Pamiętajcie, żeby co najmniej pół godziny przed smażeniem wyciągnąć steki z lodówki. Mięso musi być temperaturze pokojowej. Składniki: 2 steki 2 ząbki czosnku

Niedzielny kucharz
Stek Delmonico – najsłynniejszy nowojorski stek 170

były przygotowywane te steki to jednego można być pewnym. Bez względu na rodzaj cięcia otrzymać można było duży i aromatyczny kawałek mięsa. Przepis na stek Delmonico był bardzo prosty a sam stek bardzo smaczny. Mięso było lekko przyprawione solą, skropioną roztopionym masłem i grillowane bezpośrednio nad ogniem. Tak przygotowany stek był podawany z jasnym lekkim sosem i porcją ziemniaków. Ostatecznie(...)sprawą serwowanych dań w tym dzięki grillowanemu fantastycznemu stekowi Delmonico. Polecamy przepis na te wyjątkowe steki Delmonico serwowane w wielu dobrych restauracjach za oceanem. Składniki: 4 steki Rib-Eye 2 grzyby Portabello, usunięte łodygi i blaszki 12 suszonych pomidorów 4 świeże gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku na sos: 1 szklanka bulionu wołowego ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki świeżego imbiru

naRuszcie
Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki 149

zupełnie inne spojrzenie na steki. Stek wołowy po filipińsku jest bardzo wytrawny w smaku, ale jednocześnie niezwykle lekki i świeży. Cebulka podsmażona i krótko podduszana z liśćmi laurowymi (najlepiej świeżymi, także ze względu na kolor i estetykę dania) nabiera niezwykłego aromatu, które wieńczy szybko zgrillowane mięso. Stek wołowy po filipińsku jest dodatkowo okraszony sosem z soku limonki i sosu sojowego(...)zredukować. Jeśli chcecie uzyskać mega wytrawny smak, cukier można pominąć. Mięso polać sosem, dodać przygotowaną wcześniej szalotkę z liśćmi laurowymi. Stek wołowy po filipińsku podawać od razu na gorąco.   Post Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Poniedziałek: Sałatka z mango z orzechowym dresingiem i stekiem 114

zrobiony na bazie masła orzechowego. Masło samo w sobie nie ma specjalnie smaku, ale w towarzystwie cytryny, miodu i sosu chili zmienia się nie do poznania w aromatyczny sos o delikatnym, orzechowym smaku. Przepis inspirowany jest wpisem na Minimalistbaker . Składniki: Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g Mała sałata karbowana lub masłowa 2 małe marchewki pokrojone w cienkie paski(...)cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili Woda do rozrzedzenia sosu Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj mango z marchewką, kapustą, papryką i kolendrą. Krok 2 Zrób sos. Wymieszaj masło orzechowe z sokiem z cytryny, miodem i chili, dolewając wodę, tak żeby sos był płynny. Krok 3 Usmaż steka. Posól i popierz mięso. Rozgrzej na patelni

Niedzielny kucharz
Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce 151

śmietanką i ziołami, który cudownie pasuje do klasycznego, średnio wysmażonego steka, któremu nikt się nie oprze. Ja użyłam rostbefu, jednak możecie użyć innego swojego ulubionego kawałka wołowiny. Podałam ją z pyszną fasolką szparagową w pomidorach. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Szybki stek z sosem kurkowym (2 porcje) Składniki: 2 ulubione steki 250 g kurek, oczyszczonych(...)usmaż steki. Rozgrzej patelnię zwykłą lub grillową i smaż steki, obracając je raz lub dwa razy, do ładnego zarumienienia, przez około 7 minut jeśli lubisz średnio wysmażone (termometr kuchenny powinien wskazywać 60-65 C w środku steka). Przełóż je na deskę do krojenia i daj im “odpocząć” przez minimum 5 minut, po czym podaj polane sosem kurkowym

karmelowy