stek z sosem - 500 przepisów (strona:3/34)

Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym 172

Wołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu, różowe w środku. Tutaj przedstawiam Wam steki z wołowiny bavette z bardzo lekkim i delikatnym sosem na bazie rumu. Taką wołowinę można dostać w bardzo dobrej cenie w sieci sklepów z owadem ;)   Składniki(...)patelni rozgrzać oliwę. Steki smażyć 2-3 minuty z każdej strony (więcej o wysmażeniu steków tutaj ). Mięso zdjąć z patelni (akurat odpocznie kilka minut). Na patelnie wrzucić masło i rozpuścić. Dodać śmietanę i rum. Gotować kilka minut mieszając. Steki wyłożyć na talerze (można wcześniej ugotować np. szparagi i wyłożyć mięso na nie). Polać przygotowaym sosem rumowym, posypać prażoną cebulką

Pociąg Do Kuchni
Whiskey steak – steki wołowe z rostbefu w marynacie whiskey 159

średniej jakości steku zrobi fantastyczny kawałek mięsa! Jakoś nam się tym razem trafiły dwa nie za piękne steki z rostbefu. Jak na złość – każdy inny. Jeden bardziej przerośnięty tłuszczem i czerwony, drugi chudszy, jaśniejszy, młodszy i bardziej zbity. Przypomniała mi się marynata, z której korzystałam kiedyś przy okazji podobnego mięsa – i tutaj zagrała świetnie! MARYNATA WHISKEY Steki wyjmujemy na blat(...)stekiem medium/medium rare, a ten poziom wysmażenia najlepiej moim zdaniem podkreśla smak mięsa. Po minucie smażenia na jednej, i minucie na drugiej stronie, obracam steki co około 30-40 sekund podczas smażenia. Lubię ten sposób – steki są wtedy naprawdę równo wysmażone z obu stron.   Jest fajna metoda na prawie 100% sprawdzenie tego, jak mocno jest wysmażony nasz stek jeszcze

Karo in the Kitchen
Steki z jelenia z sosem Guinness 151

pieprzem oraz przyprawą do steków. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Gdy się dobrze rozgrzeje kładziemy porcje mięsa. Ponieważ my preferujemy steki dobrze wysmażone, więc będą właśnie tak przygotowane. Steki smażymy bez przykrycia, tylko jeden raz obracając – po ok. 10 minutach. Drugą stronę smażymy już krócej, wystarczy 5 minut. Następnie mięso przekładamy na blaszkę, polewamy sosem z patelni i wstawiamy(...)fantastycznym dodatkiem wznoszącym walory smakowe potrawy na szczyty kulinarne. I pamiętajmy o jednym – steki wcale nie mają być w środku różowe. Mają być takie, jakie lubimy – i właśnie takie będą najlepsze. Polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Steki z jelenia z sosem Guinness appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Stek z pieczonymi warzywami 290

miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny sos – dla koneserów(...)pieprzymy, a następnie zagotowujemy. Mocno gotujemy sos, aż ponad połowa płynu odparuje. Zestawiamy z ognia. Zimne masło kroimy na małe części i dodajemy do sosu. Energicznie mieszamy, aż masło się rozpuści. Sosu nie zagęszczamy dodatkowo mąką – nie powinien być gęsty. Warzywa wyjmujemy z piekarnika i posypujemy listkami świeżego tymianku. Steki podajemy w całości lub kroimy na plasterki. Na talerz

Poezja smaku
Grillowany stek i marchewka w stylu argentyńskim 134

rewelacyjnym dodatkiem do grillowanego kurczaka lub ryby. Składniki: 4 duże marchewki obrane i pokrojone wzdłuż 3 łyżeczki oliwy z oliwek ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki mielonego kminku 1 stek wołowy do sosu: ¾ szklanki świeżej natki pietruszki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki czerwonego octu winnego szczypta soli szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki/płatków ostrej papryki 3 łyżki oliwy(...)mieszanką steka. Tak przygotowanego steka i marchewkę wyłożyć na rozgrzany ruszt i grillować na średnim ogniu aż stek będzie średnio wysmażony (około 12 minut) a marchewkę aż będzie miękka około 16 minut. Ugrillowanego steka przełożyć na deskę do krojenia i owinąć w folię aluminiową. Odstawić na 5 minut przed jego pocięciem w cienkie paski w poprzek włókien. Sos Chimichurri

naRuszcie
Stek z rekina. 142

smaczne ,delikatne mięso z rekina. Stek z rekina saute. Stek odmrozić w lodówce ,wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Posypać solą i białym pieprzem ,oprószyć lekko mąką . Na każdym filecie położyć listek limonki lub skropić sokiem . Smażyć na oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski do ryb. 150 ml kremówki

Kulinarny karnet Christophera
Schabowy..pachnący czosnkiem 164

rumiano z obu stron. Skład soli czosnkowej: sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów

Moje domowe kucharzenie
Makaron z cukinii, steki i zielony sos – obiad w 20 minut! 170

Obiad na zakończenie cukiniowego sezonu – prosty, świeży, sycący i pyszny. Makaron z cukinii jest szybki do przygotowania, pełny błonnika, soczysty i lekki. Steki w tym zestawie to główne źródło białka a sos – mocno ziołowy, pikantny i odrobinę tłusty – idealnie spaja całość. Obiad w 20 minut – czas start! Stek ogrzewamy do temperatury pokojowej – wyjmijcie go z lodówki odpowiednio wcześniej. Cukinie myjemy(...)cukinia zmięknie i mocno się zagrzeje – około 4-5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.   Na talerze nakładamy porcje gorącego cukiniowego makaronu, obok – pokrojony na plasterki stek. Między nimi nakładamy porcje sosu i podajemy od razu – gorące. Warto posypać wszystko jeszcze odrobiną płatków chili – dla rozgrzewki i dla koloru. PS.: Zdecydowanie nie polecam tego czarnego, klepsydropodobnego urządzenia które

Karo in the Kitchen
Stek z rekina II 127

sosu sojowego Kikkoman, masło lub oliwa do smażenia, łyżka masła Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Skórkę cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy rozgnieść w moździerzu. Steki z rekina natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut. , przykryć(...)odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Steki wyjąć z marynaty, osuszyć. Marynaty nie wylewać. Smażyć na rozgrzanej patelni, na oliwie, po około 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Na patelnię wlać marynatę, gotować aż odparuje połowa. Przecedzić. Wymieszać z łyżką zimnego masła. Steki polewać sosem. Podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. polecam również

królestwo garów
Stek wołowy w sosie jeżynowym 168

Dziś przedstawiam przepis na stek w sosie z owoców leśnych podany z puree selerowym oraz zasmażanymi buraczkami :) Danie inspirowane jest przepisem z magazynu GoodFood 5/2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 3 steki z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki whiskey sól morska świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki(...)patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Układamy steki i smażymy 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony. Wlewamy whiskey, a gdy odparuje, dodajemy masło. Natychmiast zdejmujemy z ognia i potrząsamy patelnią, aż masło się rozpuści. Steki przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na czas przygotowania sosu. 3. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wlewamy bulion, ocet

My Culinary Art
Stek z Zagrzebia – Zagrebački Odrezak 91

Stek z Zagrzebia Stek z Zagrzebia, czyli Zagrebački Odrezak to danie tak popularne w Chorwacji, że zjesz je w 8 z 10 restauracji w całym kraju.  Szukając informacji, skąd pochodzi Stek z Zagrzebia, nie znalazłem konkretnej daty, czy miejsca powstania, ale zważywszy na to, że Chorwacja to mieszanka europejskich, kuchni, można stwierdzić, że danie ma coś z – wiedeńskiego(...)oczywiście ostrożnie połóż na rozgrzany olej.  Oczywiście jeśli zmieścisz cztery steki na patelni to bardzo dobrze, obsmaż je z każdej strony na złoto – brązowy kolor, przy końcu dodaj z dwie, trzy łyżki masła, by fantastycznie przypiec Stek z Zagrzebia.  Na koniec nałóż sos, połóż stek i zjadaj, czy to z frytkami, czy też z ryżem, to już

RafalCook
Menu na tydzień: Elegancja Francja, czyli wykwintne i proste francuskie przepisy 129

tydzień w jeden dzień – zwykle w niedzielę. Od pewnego czasu wprowadziliśmy pewne modyfikacje, np. niektóre składniki przygotowujemy w sobotę wieczorem. W tym tygodniu zrobiliśmy z wyprzedzeniem sos pomarańczowy do kaczki i sos pomidorowy do ratotouille. Czasem tak robimy, żeby ułatwić sobie robotę w niedzielę. Druga innowacja jest taka, że nie gotujemy osobnego obiadu na niedzielę, tylko jemy po troszeczkę(...)dusić, przyprawiliśmy steki i zaczęliśmy robić zupę – zupa robi się właściwie sama, wystarczy przesmażyć pory z ziemniakami i zmiksować po przestygnięciu. Kiedy od wstawienia ratatouille do piekarnika minęło pół godziny, na patelnię trafiły filety z kaczki – też smażą się same, trzeba je właściwie 2-3 razy obrócić. Obok nastawiliśmy kaszę gryczaną. Na koniec zrobiliśmy steki i sos śmietanowo-pieprzowy

Niedzielny kucharz
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 192

Jeden z tych obiadów na szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była najszybsza obiadowa opcja. I najsmaczniejsza! Steki oczyśćcie, osuszcie mięso papierowym ręcznikiem, posmarujcie je oliwą wymieszaną z sosem sojowym, mocno popieprzcie z obu stron. Szparagi trzeba umyć i odciąć ich zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów pokroić(...)pół. Dla dwóch osób starczy jedna połowa, podzielona dodatkowo na ćwiartki. Rozkładamy ja na talerzach. Sos miętowy to sos używany przez anglików do jagnięciny, ale i w tym połączeniu sprawdził się znakomicie. Można kupić go w słoiczku, np. w delikatesach Alma. Jeśli nie macie sosu w słoiku, posiekajcie kilka dużych, dorodnych listków mięty, skropcie je sokiem z cytryny, dodajcie szczyptę

Karo in the Kitchen
Kuźnia - opinia 212

szaszłyki, karkówka czy żeberka. Na uwagę zasługuje przede wszystkim stek Angus, z prawdziwej wołowiny argentyńskiej.  Ja oczywiście postawiłam na burgera, a ostateczna decyzja padła na dużego burgera BBQ (21,90 zł) i poprosiłam o średnio wysmażonego. Mąż zamówił stek Angus (też miał być średnio wysmażony) z frytkami i sosem salsa (40 zł). Bardzo się cieszę, że padło pytanie(...)także stopień wysmażenia mięsa. Stek był dobrze doprawiony i świeży. Sos salsa był jednak trochę za mało ostry. Danie jest dość drogie, ale trzeba pamiętać o tym, że to mięso dobrej jakości. bułka, mięso wołowe, bekon, ser żółty, sałata, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, sos czosnkowy, sos BBQ stek Angus z frytkami Żeby jeszcze lepiej zapoznać się z kulinarnym talentem

Pasja Smaku