intensywny kolor. Warstwowa sałatka z brokułem i szynką to przykład właśnie takiej pełnej kolorów potrawy. Składniki idealnie do siebie pasują zarówno pod względem smakowym, jaki i wizualnym Całość dopełnia sos czosnkowy, który wprost genialnie pasuje do warzyw. Warstwowa sałatka z brokułem i szynką Składniki: 2 małe sałaty rzymskie 1 średniej wielkości brokuł 150 g szynki drobiowej pęczek rzodkiewki puszka kukurydzy(...)jajka ugotowane na twardo garść pestek dyni Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego) pieprz sól Na początku dzielimy brokuł na średnie różyczki. Wrzucamy go do gotującej się, lekko posolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwile w durszlaku do odcieknięcia. Następnie
PatiGotujeprzyjęcie. Składniki 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula ½ marchewki 100 g pomidorków koktajlowych 100 g Mix sałat ½ przyprawy „Kebab-Gyros” 2 łyżki oliwy 1 opakowanie placków do tortilli Sos czosnkowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 jogurt naturalny sól pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na patelni z oliwą(...)Odstawiamy do wystygnięcia najlepiej na papierze kuchennym aby pozbyć się nadmiaru oleju. Sos czosnkowy: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez i jogurt naturalny doprawiamy pieprzem, solą. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli mamy do dyspozycji blender możemy wszystko zblenderować ( nie musimy wtedy przeciskać przez praskę czosnku). Cebule kroimy w kostkę , pomidorki koktajlowe w ćwiartki, a marchewkę ścieramy na grubym oczu na tarce
4stronykuchni.plrównież możecie przygotować ją na lekką i smaczną kolację. Szynkę parmeńską możecie zastąpić dowolną inną długo dojrzewającą. Składniki bagietka oliwa szynka parmeńska mozzarella w kulce oregano oliwa Składniki na sos pomidorowy puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego szczypta cukru szczypta pieprzu oregano sól Przepis na sos pomidorowy Pomidory przekładamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy przez(...)czosnek . Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż odparuje nadmiar soku i odstawiamy do przestygnięcia. Przepis bruschetty z szynką parmeńską i mozzarellą Bagietkę kroimy w kromeczki (po skosie) Kromki bagietki smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy plasterek szynki, plasterek mozzarelli. Skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy oregano. Bruschetty pieczemy w temperaturze 170 st. C. przez ok. 7-8 minut. Smacznego! Artykuł Bruschetta z szynką parmeńską
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron a’la Arrabbiata z kurczakiem Makaron , niezwyciężone danie rodem z Włoch , ratujące nam życie nie raz w tygodniu Sos a’la Arrabbiata , to nie klasyk , ale bardzo się na nim opiera . Zawiera cały szkielet oryginału czyli , chilli ,pomidory , oliwę , czosnek i świeżą bazylię . Modernizacją jest dodatek piersi z kurczaka i parmezanu . Ten ostatni w niektórych rejonach Włoch(...)czosnkiem , jak zmiękną , dodajemy kurczaka . Smażymy do momentu , aż kurczak lekko się zrumieni . Wlewamy pomidory z puszki , doprawiamy solą , suszoną bazylia , chilli i dusimy na średnim ogniu , aż sos zgęstnieje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wsypujemy parmezan , mieszamy . Około 15 -20 minut . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Producent wie najlepiej Ugotowany ciepły makaron łączymy w garnku z gorącym sosem , mieszamy , wykładamy
Ogrodnik w podróżykalarepkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, bazylię i mieszankę włoskich ziół. Tuńczyka odcedzamy i dodajemy do warzyw. Szykujemy cytrynowy sos winegret. Najlepszy i najefektywniejszy sposób na prawdziwy, gęsty winegret – bo taki powinien być: gęsty, lekki i puszysty – to ubijanie, proces podobny do tego jak szykujemy majonez. Szykujemy sobie blender ręczny(...)wszystko razem dokładnie mieszamy blenderem – do momentu aż cukier i sól prawie całkowicie się rozpuszczą. Dopiero do tej mieszanki powoli wlewamy odmierzoną oliwę, cienką strużką, cały czas ubijając sos. Gotowy, gęsty sos próbujemy – może potrzebuje jeszcze odrobinę soli lub pieprzu. Gotowym sosem doprawiamy sałatkę i wkładamy do lodówki – trzeba jej dać chwilę (ok. 2-3 godzin) żeby wszystkie smaki
Karo in the Kitchenwędzonej wieprzowiny (miałam schab) 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty 1 kwaśne jabłko 120 ml wina lub cydru 3 listki laurowe rękaw lub torebki do pieczenia sos musztardowy 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 szklanki bulionu 3- 4 łyżki musztardy 1/2 małej cebuli, bardzo drobno pokrojonej 1 starty ząbek czosnku pieprz i sól do smaku(...)Mięso przełożyć na deskę i pokroić w plastry. Kapustę nałożyć do naczynia w którym będziemy podawać, ułożyć na niej plastry mięsa. W czasie gdy mięso się piecze przygotować sos musztardowy. Bulion podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło
Stare GaryZdrowe i bardzo łatwe do zrobienia danie makaronowe z zoodli z cukini, zanurzonych w wyrazistym sosie z suszonych pomidorów. Do tego podsmażony kurczak i tarty parmezan. Bogactwo smaków zaklęte w kilku składnikach. Czas : 15 minut Poziom trudności : Latwe Liczba porcji: 2 duże Kluczowym składnikiem dani są suszone pomidory. Dobrze jest użyć pomidorów z zalewy i pomidorów suszonych bez zalewy(...)cienkie paski. Na patelnię, na której smażone były pomidory, wlej łyżkę oleju. Rozgrzej. Wyłóż na patelnię pokrojonego kurczaka. Dopraw bazylią i oregano. Delikatnie posól (pomidory są słone, a do sosu trafi jeszcze słony parmezan) i smaż na dość intensywnym ogniu przez 5-6 minut, aż mięso lekko się podpiecze. Wtedy dodaj do kurczaka podsmażone pomidory z czosnkiem, dorzuć posiekaną papryczkę
Niedzielny kucharzTaki obiad zachwyci naszych panów. Zawiera wszystko – mięsko i pyszny sos. Bardzo proste w wykonaniu, każdy sobie z tym poradzi. Co chcieć więcej. Smacznego. Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, bazylią. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor z obydwu stron. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany(...)tyle żeby mięso było prawie przykryte. Zamieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podczas gotowania czasami trzeba dodać wody. Gdyby sos był rzadki, rozmieszać łyżkę mąki z małą ilością wody. Wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego
Kuchnia PokoleńBardzo lubię wszelkie dania makaronowe. Makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (makaron po bolońsku) to u nas podstawa. Kiedy jednak brak w domu pomidorów, można również przygotować pyszne danie z dodatkiem słodkiej śmietanki (ta wysokoprocentowa sprawdza się moim zdaniem najlepiej, a dodatkowo daje gwarancję, że żaden sos z jej udziałem się nie zwarzy). Słodka śmietanka, mięso, makaron, boczek(...)niskokalorycznych nie należy. Raz na jakiś czas (zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym) warto sobie jednak pozwolić na takie „małe grzeszki” i przygotować makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowym. Tym bardziej, że to prosta, a niebywale smaczna potrawa. ok. 400 g ulubionego makaronu 300-400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego (u mnie mielona łopatka) 1 duża cebula
Smaki Na TalerzuPrzepis mocno inspirowany Lidlową książką „Ryby są super”. Robiłam taką rybkę już kilka razy i muszę powiedzieć, że wychodzi super. „Sos tatarski” jest w takiej wersji, jaką osobiście lubię najbardziej. Jeśli macie swój ulubiony przepis, można skorzystać właśnie z niego. 500 g polędwiczki z dorsza 3/4 szkl. mąki pszennej + niewielka ilość do oprószenia ryby 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 jajko sól, pieprz 1/2 szkl. jasnego piwa olej do smażenia Sos tatarski: 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 3-4 całe papryki konserwowe 1 słoik ogórków konserwowych 1 cebula 3-4 jajka 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz opcjonalnie – sok z cytryny do smaku Przygotowujemy sos tatarski. Jajka gotujemy
Smaki Na TalerzuW kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klopsiki z makaronem w sosie koperkowym Dziś polecam bardzo proste, szybkie i mega smaczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam około pół godziny Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 szklanka makaronu(...)szczyptą soli i pieprzu oraz dwiema łyżkami gorącego wywaru z patelni *** *** Tak przygotowaną śmietanę przekładamy na patelnię, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje *** *** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD
Blog z ApetytemPlacki ziemniaczane z cukinią Proste, pyszne placki idealne na obiad. Możecie je podać same, w towarzystwie sosów mięsnych lub prostego sosu czosnkowego. Przygotowanie takich placków ziemniaczanych z cukinią zajmie Wam dosłownie chwilę. Cukinia fajnie wzbogaca smak placków. Do tego cebula i ząbek czosnku… Po prostu spróbujcie Te i inne placki najczęściej smażę na klarowanym maśle. Dzięki temu są jeszcze(...)patelni rozpuszczamy masło i nakładamy łyżką masę tworząc placuszki. Smażymy z obu stron na złoto (średni płomień). Tak przygotowane placki ziemniaczane z cukinią podajemy same, jako dodatek do sosów mięsnych lub prostego sosu czosnkowego (jak ten ze zdjęcia) itp. Smacznego
Słodkie okruszkidania. Świeże, ogromne krewetki w pancerzach przemówiły do mnie: "Ten wywar będzie przepyszny" i tak się stało. Akcentami azjatyckimi są makaron ryżowy (u mnie są to grubsze nitki), pyszny sos ostrygowy oraz przyprawa pięciu smaków. Moja propozycja może być inspiracją do przygotowań na Święta oraz daniem rozgrzewającym w Nowy Rok dla osób które nie lubią nudy w kuchni. Zapraszam(...)imbiru 1 por 1 marchew 1 garść pędów fasoli mung 1 pęczek świeżej pietruszki albo kolendry przyprawa pięciu smaków sól mineralna do smaku biały pieprz 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 limonka 250 g makaronu ryżowego oliwa masło 1 łyżka maizeny Wykonanie: Krewetki opłukać, obrać ze skorupek, oczyścić, obrane opłukać ponownie i odłożyć
Wino Francja KuchniaPełen smaku sos z pieczonego kurczaka. Z kiełbaską chorizo, mrożonym groszkiem i marchewką. Zabielany śmietanką i lekko zagęszczony mąką. Naprawdę pyszny. Pieczonego kurczaka najpierw gotujemy w bulionie razem z kostkami i skórką, a następnie oddzielamy mięso i chwilę podgotowujemy ze śmietanką i warzywami. Dzięki temu sos wychodzi bardzo esencjonalny, a kurczak nie rozpada się i pozostaje w kawałkach(...)Gęstość sosu możemy z łatwością dostosować do swoich upodobań, rozrzedzając go bulionem lub zagęszczając mąką. Pamiętajmy jednak, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał. Podajemy klasycznie - z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. SKŁADNIKI 80 g (1/2 szklanki) mrożonego groszku 80 g (1 mała sztuka) marchewki 350 g pieczonego kurczaka (waga razem z kostkami) 20 g pikantnej kiełbaski chorizo
cool and minty