Makaron z aksamitnym sosem śmietankowym, w którym znalazły się kurki i delikatne mięso z kurczaka. Sycące i bardzo smaczne danie, którego nie może zabraknąć, gdy sezon na kurki w pełni ;) 250 g makaronu penne rigatte 200 g grzybów kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 filet z piersi kurczaka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz(...)czarny masło do smażenia Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Makaron odcedzić i odstawić na czas przygotowywania sosu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozpuszczonym maśle razem z czosnkiem. Dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, mieszając rozdzielać poszczególne kawałki, aż będą usmażone. Kurki oczyścić, większe można pokroić i wrzucić
https:KKuchniaMniamKluski śląskie to oznaka domowego obiadu. Podawane zwyczajowo z sosami pieczeniowymi, gulaszowymi czy po prostu z cukrem i masłem lecz nie tym razem. Tym razem podane z sosem kurkowym. Przepis na kluski śląskie znajdziesz TUTAJ Składniki na sos kurkowy ( na 3 osoby): 200 gr kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła najlepiej klarowanego 300 ml śmietany 30% sól(...)minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość gotujemy do zyskania żądanej miękkości grzybów. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane kluski wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy na koniec jeszcze troszeczkę natką pietruszki
Mechanik w kuchniKolejny post to coś dla smakoszy pieczarek. Idealne pieczarki w sosie sprawdzą się do mięs i jako dodatek do obiadu! Zapraszam ! Składniki: 250 g pieczarek 1 cebula 150 ml wody oliwa sól pieprz czarny mielony czosnek granulowany papryka słodka papryka ostra curry 1 esencja do sosu pieczarkowa KNORR Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na pół plasterki. Cebulę obieramy, myjemy(...)kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie w garnuszku wrzucamy cebulę i doprowadzamy do zeszklenia. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki. Dusimy przez jakieś 5 minut, po czym dolewamy wodę, dodajemy esencję do sosu pieczarkowego oraz przyprawy i tak dusimy przez jakieś 10-12 minut, a najlepiej do momentu, w którym potrawa będzie miała konsystencje gęstego sosu
Gotuj z MąkąJajka w sosie musztardowym przypominają mi moje dzieciństwo. Uwielbiałam taki obiad: jajka, sosik, ziemniaczki i buraczki. Idealny piątkowy, szybki, bezmięsny obiad :) Jajka w sosie musztardowym nadają się również jako przekąska czy na stół Wielkanocny. Myślę, że jadł je chyba każdy, a jeśli nie to koniecznie musi spróbować :) Składniki: * jajka ugotowane na twardo (ilość według tego ile osób zasiada(...)koperek do dekoracji Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek. W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Do lekko zarumienionej mąki wlać bulion. Mieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą i pieprzem, dodać musztardę, wymieszać. W razie potrzeby, gdy sos będzie za gęsty dodać wody. Przepis bierze udział w cotygodniowym Facebook'owym wydarzeniu "Błyskawiczne piątki
Zrób to smaczniewegańskiego „tuńczyka”, a wszystko na koniec zawinąć w ryż i nori, jak tradycyjne sushi? Dowodem na to, że ten eksperyment się udał, jest dzisiejszy przepis. Zamarynowana w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym marchew do złudzenia przypomina wędzonego łososia. Burak całkiem sprawnie przeistoczył się smakowo w tuńczyka (z dominującym jednak buraczanym aromatem, ale jakże pysznym!). Po zrollowaniu(...)sushi 800 ml wody 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatki: około 8 arkuszy glonów nori świeży ogórek awokado imbir marynowany wasabi czarny sezam sos sojowy Łosoś z marchewki: 2 duże marchewki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka wędzonej papryki Tuńczyk z buraka
Food SquareMielona wieprzowina zawinięta w liściach młodej kapusty, pieczona w sosie pomidorowym. Uzupełnieniem dania są falujące płaty makaronu lasagne z żółtym serem, co sprawia, że danie jest kompletne. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 jajko 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny mielony 1 główka młodej kapusty 6 płatów makaronu lasagne 150 g sera żółtego gouda(...)plasterkach SOS: 3 szklanki przecieru pomidorowego czosnek granulowany sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę. Po paru minutach odkładać liście. Liście powinny być miękkie. Makaron lasagne ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Gotować krótko do 5min w dużej ilości wody. Wykładać na ściereczkę każdy płatek oddzielnie. Mięso
https:KKuchniaMniamProsty, szybki, pożywny makaron z sosem mięsno-pomidorowym. Uwielbiają go także dzieci :) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego mieszanego 1 l passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku oregano, bazylia (świeże lub suszone) pieprz, sól do smaku 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru opcjonalnie 1 łyżka czerwonego pesto oliwa(...)mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem i dusić przez ok 15 min. Następnie dodać passatę, ksylitol lub cukier, bazylię i oregano. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do sosu. Gotować razem przez kilka minut, spróbować i doprawić do smaku. Można dodać łyżkę czerwonego pesto. Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, rozdzielić
Ze smakiem i z pasjąUwielbiam szybkie i proste rozwiązania, kilka chwil i gotowe. Taka właśnie jest ta surówka. Mojemu mężowi bardzo zasmakowała, a on do surówek nie chętny. Możesz zamiast sosu koperkowo-ziołowego dać inny np. czosnkowy, grecki, włoski. To już od Ciebie zależy. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/3 ogórka zielonego Prażona cebula Sos koperkowo-ziołowy 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy(...)oliwek lub oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Pokrój kapustę pekińską oraz ogórek w cienkie paski. Zrób sos: zawartość torebki wsyp do kubka i dodaj wodę oraz olej dokładnie wymieszaj. Na talerz lub miskę daj kapustę pekińską na to ogórek, polej sosem i posyp cebulą. Smacznego
Misz-masz by Domikurczaka sól 1 puszka (330 ml) Coca-Coli (nie zero ani light) 1/2 szklanki brązowego cukru 1 średnia cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku,drobno posiekane 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mielonego chilli 1-2 łyżki mąki kukurydzianej 3-4 łyżki wody Przygotowanie: W celu przygotowania sosu, wymieszaj w rondelku Coca-Colę, cukier, cebulę, czosnek, sos sojowy i chilli(...)doprowadź na średnim ogniu do wrzenia. W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą i wodę, po czym wlej mieszankę do gotującego się sosu i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji syropu, przez około 15 minut. Można dodać więcej mieszanki z mąką kukurydzianą, wtedy zgęstnieje szybciej. Poza tym, gdy lekko ostygnie także dodatkowo zgęstnieje. Włącz piekarnik i ustaw
karmelowyustach młoda kapusta, zapieczona z boczkiem i grzybami pod grubą warstwą beszamelu z serem – ekstra! Jest świetna też zwyczajnie z chlebem, zapraszam:) Wiele osób boi się przygotowywać sos beszamelowy, moim zdaniem bezpodstawnie gdyż jest całkiem łatwy w przygotowaniu. Jeżeli jesteś dumnym właścicielem Tefal Cuisine Companion, to on wykona go za Ciebie Poniżej przedstawiam wersję klasyczną i na TCC. Scroll(...)pokrojona w ósemki 150 g boczku pokrojonego w kostkę lub innej wędliny 150 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 łyżka masła sól, pieprz posiekana zielenina do podania Składniki na sos beszamelowy: 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki 100 g startego sera żółtego sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Przygotowanie: W większym rondlu umieść kapustę
karmelowyTaka sałatka zawiera wszystko mięso, warzywa gotowane i surowe oraz ryż. Sałatka jest pyszna. Przygotowanie sosu – ząbki czosnku posiekać drobno, wrzucić do moździerza i utrzeć. Dodać również ocet winny, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos chilli, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na później. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz oregano, bazylią(...)papryki. Cebulę – pokroić w piórka Wykonanie – do miski z makaronem dodać kurczaka lekko porwanego na mniejsze kawałki, sałaty, pokrojone papryki, cebulkę, szparagi. Delikatnie wymieszać i polać wszystko sosem. Ponownie wymieszać, obsypać sezamem. Doprawić sałatkę solą i w razie potrzeby pieprzem. Zostawić na chwilkę, żeby smaki się połączyły. Smacznego polecam
Kuchnia PokoleńSkładniki: ciasto francuskie parówki ser żółty gouda sos pomidorowy (można zrobić z pomidorów bez skorki i gniazd nasiennych, przetartych z cebulką, czosnkiem, solą, pieprzem, oregano – jak sos do pizzy – zblendowanym lub można użyć gotowego sosu pomidorowego biały sezam 1 jako Ciasto francuskie kroimy na prostokąciki. Smarujemy je sosem pomidorowym i układamy trochę startego żółtego sera, nakładamy parówkę. Przykrywamy
MojaQchnia.plsos jest chyba najszybszy i zarazem najbardziej pomidorowy jaki znam. Robi się go poprostu w mgnieniu oka. Jego ogromną zaletą jest także to, że jest bardzo uniwersalny. Począwszy od tego, że przyprawy i zioła można modyfikować w zależności od gustu i potrzeby, jak również dlatego, że idealnie sprawdzą się w nim zarówno zioła świeże jak i suszone. Dodatkowo można(...)wykorzystać do wielu różnych potraw między innymi do gołąbków , ale sprawdza się świetnie również jako sos do pizzy Szybki sos pomidorowy Składniki: 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego majeranki pół łyżeczki papryki słodkiej pieprz sól W rondelku rozgrzewamy
PatiGotujemrożonego (może też być świeży) pół kulki mozzarelli łyżka tartego parmezanu 100 g żółtego sera pół kostki fety 100 g sera pleśniowego camembert 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Sos beszamel: 400 ml zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki czosnek granulowany pieprz sól Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie (czas taki jak podany na opakowaniu). Odcedzamy(...)zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowa wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na spodzie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę sosu beszamel. Każdą muszlę najpierw nadziewamy szpinakiem i masą serową. Muszle polewamy resztą sosu i posypujemy odłożonym serem. Pieczemy w 180°C przez około
PatiGotujePrzepis na pikantny sos pomidorowy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, do grilla, czy do różnego rodzaju przekąsek. Sos jest smaczny. Dzięki temu, że sami zrobicie sos pikantny macie kontrole nad tym, czy nie będzie za ostry, czy za delikatny. Po prostu wyjdzie taki, jak lubicie. Ale bez zbędnego gadania zabieramy się do przygotowania sosu ! Zapraszam... :) Składniki
Gotuj z Mąką