Szparagi w sosie holenderskim chciałam zrobić już od dawna. Same szparagi bardzo lubię, więc byłam bardzo ciekawa jak będą smakowały w towarzystwie tego znanego sosu. Zastanawiałam się czy może on aż tak znacząco wpłynąć na smak, że wszyscy wokół się tym połączeniem tak zachwycają i czy jest to zachwyt uzasadniony. Teraz, po spróbowaniu, powiem Wam, że to faktycznie świetne połączenie(...)żółtek dodajemy wodę, sok z cytryny oraz musztardę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając rózgą kuchenną aż składniki się połączą, a otrzymana masa zgęstnieje. Do gęstniejącego sosu, cały czas mieszając rózgą, stopniowo wlewamy roztopione, gorące masło. Finalnie sos powinien mieć gładką konsystencję, a gęstością przypominać majonez (u mnie był minimalnie rzadszy). Doprawiamy solą. Podajemy od razu
Smaki Na TalerzuKarkówka zapiekana w sosie śmietanowo-pieczarkowym to danie goszczące na naszym stole najczęściej na życzenie Wikusi, która uwielbia pieczarki. Podobnie jak ta z przepisu na soczystą karkówkę jest pyszna, m iękka, delikatna, rozpływa się w ustach a do tego oczywiście ekspresowa w wykonaniu Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 100 g tłuszczu do smażenia (u mnie smalec gęsi ) – ilość tłuszczu(...)Czosnek obrać i wycisnąć. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarki i papryczki. Do warzyw dodać śmietanę oraz przyprawy, wymieszać i poddusić przez chwilę pod przykryciem. Sos wyłożyć na plastry mięsa a następnie zapiekać pod przykryciem w temperaturze 200 ° C przez 25 minut i kolejne5-10 minut bez przykrycia. Smacznego! — BTW całości: 2060 g, 3887 kcal
Ola la LCHFognia, dodajemy śmietanę, makaron, szparagi i całość mieszamy. Podajemy posypane świeżo startym parmezanem. Nasza porada: Makaron najlepiej dodać bezpośrednio z gotującej się wody. Dodatek wody ze skrobią zagęści nam sos. Smacznego! Artykuł Makaron ze szpinakiem i szparagami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jednym z czasopism kulinarnych. Nieco go dostosowałam pod swoje upodobania – zwiększyłam ilość mięsa i sposób jego obróbki, a zmniejszyłam ilość ciecierzycy. Klopsiki wg oryginalnej receptury należało położyć na sosie pomidorowym w stanie surowym. Tak mi się jakoś wydaje, że w sosie pomidorowym wszystko gotuje/piecze się dłużej – poprawcie mnie, jeśli się mylę:) Wolałam dla bezpieczeństwa wpierw nieco te mięsne(...)oraz około 1/2 szklanki zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas dolewając wodę, aż seler zmięknie, a sos odpowiednio się zagęści (przez około 30-40 minut). Wówczas dodajemy osączoną ciecierzycę, rodzynki oraz miód. Mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy jajko
Smaki Na TalerzuSkładniki: Gołąbki: - ok. 800g mięsa mielonego - 1 nieduża główka kapusty białej - ok. 150g ugotowanego al dente ryżu białego - pół cebuli - przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, koperek Sos: - 400ml przecieru pomidorowego - łyżka śmietany 12 lub 18% - 2 łyżki tartej marchewki - łyżka tartego selera - przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka w proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego(...)przyprawami. W kapuście odkroić głąb, następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Przecier pomidorowy wlać do garnka z ok. 150-200ml wody. Dodać marchew, seler, zielę i liść laurowy, zagotować. Smietanę zahartować i dodać do sosu. Doprawić paprykami, koperkiem, solą, chwilę
Kulinarne blogowaniezłoto na oleju rzepakowym lub kokosowym. Ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię ( na tłuszcz wytopiony z klopsów) wylewamy pomidory w puszce. Dodajemy czosnek, sól i pierz. Przelewamy sos do wyższego garnka i blendujemy. Wrzucamy gotowe klopsy i czekamy aż sos się zagotuje. Cukinię myjemy i razem ze skórką za pomocą obieraczki typu Julienne ( dostępna w każdym sklepie z akcesoriami(...)gotowania) robimy spaghetti z cukinii. Następnie obsmażamy chwilę na odrobinie oleju takie spaghetti na patelni aż cukinia zmięknie. Przekładamy na talerze. Na wierzch wykładamy klopsy w sosie . Posyp startym parmezanem. Artykuł Spaghetti z cukinii i z klopsikami w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEWpis pochodzi z mgotuje.pl Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem. Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem podana z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku. Pyszna i lekka przekąska, idealna na drugie śniadanie do pracy. Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem Drukuj przepis Ilość porcji: 2 Składniki -2 garści rukoli(...)jajka (ugotowane na twardo) -1 awokado -200 g piersi z kurczaka -sól, pieprz, ostra papryka, curry -80 g sera feta Sos: -5 łyżek jogurtu greckiego -1 łyżka majonezu -1 ząbek czosnku -koperek -łyżeczka ziół prowansalskich -sól, pieprz Przygotowanie --> Jajka kroimy wzdłuż na 4 części. Awokado kroimy na kawałki, ser feta w kostkę. Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy, wierzch posypujemy przyprawami
Marta Gotujesklepach;) Tym bardziej, że majowy weekend w tym roku może być szczególnie długi. Macie już plany na majówkowe menu? No to mam dla Was przepis na wyśmienity sos tzatziki, który świetnie pasuje zarówno do potraw z grilla, jak również innych dań, np. pieczonych w piekarniku mięs czy warzyw, a nawet po prostu do podpieczonej kromki dobrego chleba. Tzatziki(...)obok choriatiki czy souvlakia klasyka kuchni greckiej. Przygotowując tzatziki bazuję na przepisie Jamie'go Olivera, doprawiając sos do smaku wg własnych upodobań. Do przygotowania tzatziki lepiej użyć gęstego jogurtu greckiego, wtedy nie musimy go odcedzać. Można pokusić się oczywiście o zrobienie tzatziki ze zwykłego jogurtu naturalnego (nawet bez laktozy), zajmie to jednak więcej czasu ze względu na odcedzanie jogurtu
Obiad gotowywodę do ostygnięcia, a następnie podlej nią kwiaty. Ma ona w sobie bardzo dużą liczbę składników mineralnych i pierwiastków, które bardzo pozytywnie wpływają na rozwój kwiatów. Do pasty i sosów – dodając kilka łyżek wody po ugotowaniu makaronu do sosu lub pasty spowoduje, że wszystkie składniki doskonale się połączą, co więcej sos delikatnie nam zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut Składniki: 220g makaronu bezglutenowego typu spaghetti + woda + 1 łyżka oliwa z oliwek + sól 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka posiekanego czosnku 2 łyżki cukru kokosowego 60 ml bezglutenowego sosu sojowego lub tamari 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka masła orzechowego 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli lub sosu sambal oelek szczypta pieprzu szczypta sproszkowanego chilli 3 ząbki czosnku 1 marchewka(...)opakowaniu, dodając oliwę z oliwek i sól, mieszając od czasu do czasu, żeby makaron się nie sklejał. 2 W miseczce mieszam ze sobą imbir, posiekany czosnek, cukier kokosowy, sos sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, posiekane chilli, pieprz i sproszkowane chilli. 3 Trzy ząbki czosnku siekam, marchewkę kroję w słupki lub przy użyciu obieraczki julienne na paseczki. 4 Piersi z indyka
Book of spellsczasach kiedy nie było lodówek i zamrażarek. Proces przygotowania tego dania jest dość długi, jednak niezwykle prosty. A efekt końcowy naprawdę zaskakujący! Dodatek do kaczki stanowi parmezanowa polenta i sos wiśniowo – żurawinowy. Składniki na marynatę kaczki: 2 nogi i 2 piersi kacze 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu sól Składniki na confit z kaczki: olej rzepakowy główka czosnku gałązki rozmarynu(...)Składniki na polentę: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody 0,5 kostki bulionu warzywnego 1 łyżka masła 75 g startego parmezanu Składniki na sos wiśniowo – żurawinowy: 2 łyżki suszonej żurawiny garść mrożonych wiśni 4 łyżki octu balsamicznego 4 listki rozmarynu 2 łyżki cukru Przygotowanie: MARYNATA KACZKI Piersi i udka kacze solimy obficie, przekładamy czosnkiem i rozmarynem. Przekładamy do naczynia
KierunekuchniaPrzepis na szybki obiad z makaronem w sosie jogurtowo-czosnkowym. Czas porzucić ciężkie śmietanowe sosy do makaronu na rzecz lekkiej wiosennej jogurtowo-czosnkowej wersji! :) Przepyszny makaron z grzybami, szynką parmeńską i tymiankiem to idealny obiad dla całej rodziny. Jak zrobić makaron z sosem - wypróbowany przepis krok po kroku. SKŁADNIKI : 4 porcje 300g makaronu penne 1 szklanka oczyszczonych i pokrojonych grzybów(...)posiekanej natki pietruszki (same listki bez łodyżek) kilka gałązek tymianku 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 5 łyżek tartego parmezanu do sosu 8 łyżek tartego parmezanu do posypania (po 2 łyżki na porcję) sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Makaron gotujemy w osolonej
Moja Książka KucharskaKlopsiki w sosie myśliwskim Pyszne mięsko i aromatyczny, esencjonalny sos to połączenie doskonałe. Klopsiki podałam z kaszą gryczaną i muszę powiedzieć, że smakowało to wyśmienicie ale oczywiście można je zaserwować z ziemniaczkami, kluskami czy makaronem i z pewnością będzie równie smacznie. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku oraz cukrem ( cukru użyłam zaledwie pół łyżeczki) *** *** Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody *** *** Klopsiki możemy podać z kaszą, ziemniaczkami, kluskami, ryżem lub makaronem ( ja serwowałam je z kaszą gryczaną) *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemmamy pod ręką. Ja zapraszam na najbardziej klasyczny przepis. Kurczaka Teriyaki najczęściej podaję z brązowym ryżem z warzywami. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki startego imbiru Sezam Szczypiorek Sposób przygotowania: Filety myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z błonek(...)patelni przygotowujemy sos. Dodajemy olej, sos sojowy, ocet ryżowy oraz miód. Dodajemy starty czosnek i imbir, zagotować. Filety kroimy w grubsze paski i dodajemy je do sosu. Na umiarkowanym ogniu dusimy całość przez kilka minut pod przykryciem (ok. 5 minut). Po tym czasie kurczaka przewracamy na drugą stronę i ponownie gotujemy pod przykryciem. Gotowe mięso na końcu przed podaniem posypujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepomimo tego, że i paprykę staram się osączyć, przed zwinięciem ruloników, jak i sam szpinak dość mocno osączam przed posiekaniem. Inną opcją jak sobie z tym poradzić, jest wyłożenie sosu obok ruloników śledziowych (ja niestety nie mam odpowiedniej wielkości półmiska, bo mały jest – jak widać poniżej – mały, a duży jest za duży;) No i to tyle;) Smacznego(...)filety śledziowe a’la matias 1-2 strąki papryki konserwowej (najlepiej takiej bez skórki) mleko do namoczenia sos: 80 g świeżego szpinaku „baby” 1 łyżka majonezu sok z cytryny czosnek granulowany sól, pieprz, cukier Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia, by pozbawić je tym samym zbyt słonego smaku. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy płat kroimy wzdłuż
Smaki Na Talerzu