końcu na bazarkach i w sklepikach pojawiły się długo wyczekiwane kurki. Są to jedne z moich ulubionych grzybów, uwielbiam używać ich do sosów, jajecznicy czy jako farsz. Roladka drobiowa z kurkami to właśnie przykład, jak wspaniale ten rodzaj grzybów, sprawdza się jako baza farszu. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok(...)wadzę około 125 g 4 plastry żółtego sera, ja użyłem mimolette sól, pieprz czarny mąka pszenna do obtoczenia olej roślinny do smażenia do podania sos czosnkowy (ja wybrałem Roleski ) Przygotowanie: Przygotowanie potrawy zacznij od zrobienia farszu. Kurki dokładnie oczyść, odetnij zapiaszczone końcówki. Większe sztuki przekrój na pół, mniejsze zostaw w całości
kuron.com.plsosu można użyć grzybów mrożonych lub świeżych, muszą to być jednak grzyby leśne. Dodatek mięty orzeźwia i nadaje sosowi niepowtarzalny smak. Polecam teraz gdy pojawiają się grzyby w lesie. Sos będzie idealnym dodatkiem do mięs, pierogów, pampuchów czy na kanapki, polecam. Grzybowy sos z dodatkiem mięty. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad, a mianowicie piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Proste składniki, które tworzą pyszne danie. Podałam je z młodymi ziemniaczkami i szparagami. Polecam! Składniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki bardzo drobno posiekanych suszonych pomidorów (z zalewy oliwnej) 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano(...)podsmażać. Dołożyć piersi z kurczaka, wlać bulion i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie dodać posiekane suszone pomidory i wlać kremówkę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym
Oryginalny smakMocno czekoladowe i bardzo wilgotne w środku ciacho,a dodatkowo podane z sosem malinowym i lodami waniliowymi to mega pyszny deser.Idealna uczta dla wielbicieli czekolady.Ciasto po rozkrojeniu jest lejące jeżeli wolicie bardziej stabilne to należy wydłużyć czas pieczenia. Ciasto 3 jajka M 140 gram mąki krupczatki 250 gram cukru 200 gram masła lub margaryny 250 gram czekolady gorzkiej Sos malinowy(...)ponownie mieszamy do połączenia się składników. Dno blaszki (średnica ok.18cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Sos malinowy Maliny przekładamy do garnka,wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia,dodajemy wodę i mąkę ziemniaczaną energicznie mieszamy.Zagotować i wystudzić ,ale można też podawać z ciepłym sosem. Ps. Możemy również roztopić
Andzia PichciKolejne danie do przygotowania w kilka chwil. Filet z kurczaka, aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnku z płynącym serem mozzarella. 3 kawałki fileta z kurczaka każdy tak ok.130 gram 1 puszka pomidorów w puszce (kawałki) 400 gram 1 kulka sera mozzarella w zalewie pół średniej cebuli opcjonalnie pół stronka czerwonej papryki przyprawa do kurczaka 1 płaska łyżeczka(...)dodajemy pomidory i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy wodę z mąką, mieszamy aż sos nieco zgęstnieje. Do przygotowanego sosu dodajemy wcześniej podsmażonego fileta z kurczaka. Na każdym kawałku mięsa układamy po 2 grubsze plasterki sera mozzarella, przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusimy do momentu
Andzia Pichcimoja ulubiona o tej porze roku. Świeża, prosto z ogródka z delikatnymi młodymi liśćmi jest najlepsza. Do tego ogórek sałatkowy i zielone bąki cebuli, połączone z delikatnym musztardowym sosem to poezja smaku 🥗 Nie ma lepszego dodatku do obiadu 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -główka sałaty masłowej - duży ogórek sałatkowy -garść posiekanych baków cebuli sos: -3 łyżki oleju rzepakowego -2 łyżki soku z cytryny -1 łyżeczka cukru - pół łyżeczki soli -1 łyżeczka musztardy miodowej Liście sałaty dokładnie wypłukać, większe podrzeć na kawałki, wrzucić
Kulinarne przemysleniaFileciki z kurczaka w kremowym sosie porowym Kruche i soczyste mięso z piersi kurczaka, zanurzone w kremowym sosie śmietanowo-porowym to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 niewielki por 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki olej do smażenia 2 łyżki posiekanego(...)minut na małym ogniu *** *** Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru z patelni i całość przelewamy do mięsa. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy, do momentu, aż sos zgęstnieje *** *** Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem *** *** Potrawę podałam z duszonymi ziemniaczkami i tartymi, gotowanymi buraczkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z ApetytemKurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fajnych pomysłów na potrawy z rybą w roli głównej nigdy dość. Tym razem wypróbowaliśmy przepis na łososia w kremowym sosie ze szparagami i wyszło pysznie. Przepis na rybę w kremowym sosie ze szparagami Składniki: 500 gramów fileta z łososia lub ryby morskiej (można też pół na pół, tak jak tym razem u nas), duża cebula, dwa ząbki czosnku, pęczek zielonych(...)chwilę zasmaż, cały czas mieszając, aby całkowicie połączyła się z tłuszczem. Następnie powoli wlej mleko, intensywnie mieszając rózgą. Nie przerywaj aż wszystko się zagotuje. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty, ale nadal lejący, jeśli tak nie jest, uzupełnij mleko. Teraz na patelnię wrzuć pokrojone w mniejsze części szparagi (pamiętaj o wyrzuceniu zdrewniałych końcówek), ustaw minimalny płomień, przykryj
Kulinarna PolskaJajeczny sos do makaronu ze szparagami inspirowany włoską carbonarą smakuje nieprawdopodobnie! Przepis na szparagową carbonarę Składniki: 5-6 zielonych szparagów, ząbek czosnku, 2 małe jajka, 100 ml śmietanki kremówki*, garść startego parmezanu, sól, pieprz, oliwa, ugotowany makaron. Składniki na dwie porcje sosu. Zrób tak: na głębokiej patelni krótko przesmaż na oliwie posiekany czosnek, dodaj szparagi pokrojone w duże kawałki(...)Jajka (najlepiej wcześniej je sparzyć) dokładnie roztrzep, dodaj śmietankę i połącz. Mieszaninę dopraw solą i pieprzem, po czym wlej na patelnię, skręć gaz i cały czas mieszając podgrzej sos. Zrobi się gęsty, gdy osiągnie temperaturę około 70-80 stopni. Nie może się zagotować, ponieważ się zetnie. Od razu wyłącz ogień, dodaj parmezan i mieszaj aż ser całkowicie się rozpuści. Teraz
Kulinarna Polskaprzyjemnie miękną, przy jednoczesnym zachowaniu delikatnej chrupkości. Mięso jest idealnie soczyste. Moim zdaniem to świetny sposób na szybkie, a jednocześnie efektowne danie. Tym co jeszcze zasługuje na uwagę, jest sos. Podany razem z ziemniaczkami tworzy niesamowicie zgrany duet. Polecam. Ps. Muszę się pochwalić, że od niedawna możecie śledzić moje dokonania na Instagramie Zapraszam do odwiedzenia mojego profilu https://www.instagram.com/smakinatalerzu/(...)pojedyncze piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów około 150 g boczku w cienkich plastrach sól, pieprz Sos miodowo-musztardowy: 4 pełne łyżki musztardy gruboziarnistej 2 łyżki płynnego miodu 6 łyżek śmietanki 30% sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na dwa cieńsze płaty. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem, nadając im jednakową grubość. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Szparagi
Smaki Na Talerzuposiłek z intensywną nutą sezamową, będziecie zachwyceni Roladki ze szparagami. Przepis krok po kroku Składniki: 8 zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sezamowego (ja użyłem Roleskiego ) 6 łyżek mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki ziaren sezamu 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz czarny olej roślinny do smażenia Obetnij nożem zdrewniałe końcówki(...)desce, przez folię spożywczą delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa, dzięki temu roladki łatwiej będą się zwijać. Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku, posmaruj sosem sezamowym. Na każdy plaster mięsa posmarowany sosem połóż dwa obrane szparagi. Jeżeli zachodzi taka potrzeba można szparagi jeszcze skrócić, aby po bokach roladki wystawało
kuron.com.plszklanka kompsy ryzowej (dodałam odrobinęryżu który mi został) 1,5 szklanki wrzątku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz papryka słodka w poszku, chilli, tymianek NA SOS: 2 ząbki czosnku, łyżka suszonego tymianku, łyżka oleju, sól, pieprz, odrobina cukru, 2 puszki pomidorów krojonych Kapustę ugotować we wrzątku by lekko zmiękła, następnie rozdzielić na pojedyncze liście, przepłukać(...)drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut. Mięso połączyć z komosą – farsz gotowy. Każdy liść kapusty nafaszerować, zawinąć. SOS POMIDOROWY: W rondelku podsmażyć chwilkę na oleju posiekany czosnek i tymianek, dodać pomidory w puszce , sól, pieprz, cukier, gotować ok 10 minut. Całość zmiksować na gładki krem. Na dużej
Mój pomysł naMakaron z sosem z brokułu i zielonego groszku, aromatyzowany świeżą miętą, podany z wędzonym łososiem. Wędzonego łososia podaję w kawałkach na talerzu. Ciepło makaronu delikatnie go zetnie. Natomiast jeśli chcecie bardziej ściętego łososia, możecie kawałki wrzucić do sosu przed wyłożeniem na makaron. Do sosu z brokułu i zielonego groszku podałam mój ulubiony makaron Bavette, ale w tym daniu świetnie sprawdzą(...)świederki, kokardki, tagliatelle, pappardelle. Jeśli szukacie innych przepisów na dania z makaronem zapraszam tutaj . Polecam również mój ulubiony przepis na “ Makaron z awokado “. The post Makaron z sosem z brokułu i zielonego groszku appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaJabłka w cieście to świetna szybka przekąska, do tego proponuję słodziutki sos karmelowy o smaku kokosowym! Idealne na śniadanie, obiad, deser. Składniki: 60 g mąki 1/4 szklanki mleka 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jabłka – najlepsze kwaskowate olej do smażenia Mąkę, mleko, jajko, sól i proszek do pieczenia połączyć w miseczce. Jabłka umyć obrać pokroić(...)plastry, wyciąć środek z pestkami. Na patelni rozgrzać olej, każdy plaster jabłka maczać obficie w cieście, smażyć na złoty kolor. Gotowe odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem. Sos karmelowo kokosowy: szklanka cukru 1/4 szklanki wody 150 g śmietanki kokosowej 50 g masła 20 ml syropu kokosowego VICTORIA’S Cukier z wodą umieścić w garnuszku
Mój pomysł na