makaronem i sałatą: Sałatka z makaronem i sałatą jest niezaprzeczalnie jedną z najbardziej sycących,bogatych w węglowodany sałatek. Podstawą jest makaron, który należy ugotować al dente oraz dobrze dobrany sos. W tej pysznej sałatce z makaronem i warzywami znajdziesz mnóstwo pysznych i kolorowych składników. Sałatka cieszy zarówno nasze kubki smakowe jak i estetyczne. Dużo kolorów na talerzu i danie staje(...)Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sałatki z makaronem . Składniki: 200 gramów makaronu 1/2 brokuła Sałata masłowa lub lodowa 4 pomidory koktajlowe lub 1 duży pomidor 1 opakowanie sosu sałatkowego 25 gramów roszponki Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania makaronu. Gotujemy go zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, ale w stopniu al dente. Odsączamy z wody i odstawiamy do przestudzenia. Różyczki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneRoladki schabowe Faszerowane rolady wieprzowe duszone w pysznym sosie pieczeniowym. Obiad palce lizać! Składniki: 6-7 plastrów schabu 1 mała cukinia (lub pół większej) 3-4 trójkąty serków topionych (u mnie z ziołami) kilka listków bazylii ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia 0,5 litra bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu *** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na każdym plastrze mięsa układamy po kilka kawałków cukinii *** *** Na cukinii układamy po 2-3 listki bazylii i pół
Blog z Apetytemprzygotowania potrzebujemy: Seler – 1800g Olej kokosowy- 150g Ser cheddar- 200g Boczek- plastry 100g, kostka 100g Majonez- 50g Papryczki chili- 30g SOS Majonez- 50g Śmietana 18%- 50g Sól- 1 / 3 łyżeczki Pieprz- 1 / 3 łyżeczki Czosnek granulowany- 1 / 2 łyżeczki Cebula suszona- 1 / 2 łyżeczki Pietruszka suszona- 1 / 2 łyżeczki Koperek- 1 / 2 łyżeczki Wymieszać wszystkie składniki na sos(...)żaroodpornym ułożyć frytki, posmarować wierzch majonezem i posypać serem i papryczkami. Zapiekać w piekarniku 180C do roztopienia sera. Posypać boczkiem- plastry połamać na mniejsze kawałki. Danie można maczać w sosie lub danie polać sosem. Smacznego Makro w 100g 159kcl B- 4,6g T-14g W-2g Makro w porcji 500g 795 kcl B- 23g T-69g W-10g seg_vivi
serzmiesemgrillowania zgrillować plastry sera. Rukolę umyć i osuszyć rozłożyć na talerzach. Obsypać pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, ogórkiem pokrojonym w pół księżyce i winogronami przekrojonymi na pół. Polać sosem, doprawić solą i pieprzem. Na koniec obsypać orzeszkami. Przygotowanie sosu – wszystkie składniki na sos wlać do garnuszka i chwilkę gotować. Sos musi lekko zgęstnieć. Ostudzić i odstawić. Sałatka jest pyszna
Kuchnia Pokoleńusmażone na patelni z odrobiną oleju, który jest nośnikiem smaku. Tradycyjne są bardziej na tej blasze wysuszane, w związku z tym konieczne wydaje się podanie ich z dodatkiem sosu lub konfitury. Składniki (na 16 placków): Placki 1 kg ziemniaków 350-400 ml mąki pszennej 2 jajka sól olej do smażenia Sos 9 pieczarek cebula 10 igiełek świeżego rozmarynu pół łyżeczki(...)mielonego kminku 150 ml wrzątku łyżka masła młotkowany pieprz sól olej Przygotowanie dania sugeruję rozpocząć od sosu pieczarkowego, by miał czas się przegryźć. Pieczarki rozdrobnić według uznania. Podsmażyć je na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Dodać do pieczarek. Zeszklić. Do pieczarek z cebulą dodać kminek i rozdrobnione igiełki rozmarynu. Gdy przyprawy zaczną intensywniej
Weekendy w domu i ogrodziezrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Gdy się zeszklą, dodać koncentrat, smażyć 30 sekund, dodać kilka łyżek wody (tyle, by powstał bardzo gęsty sos), doprawić do smaku. Mleko zagotować ze śmietanką, dodać ser i przyprawy do smaku. Podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia sera. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie(...)plasterki (najlepiej sprawdza się szatkownica). Na spodzie układamy połowę ziemniaków, tak by na siebie nachodziły. Oprószyć solą i pieprzem, polać częścią sosu serowego. Nałożyć mięso. Polać pozostałym sosem i posypać połową sera. Nałożyć pozostałe ziemniaki, polać resztą sosu, posypać serem i bułką tartą. Piec około 45 minut w 180 C lub do miękkości ziemniaków i zarumienienia wierzchu. Zmodyfikowany przepis
Lekcje w kuchniBrak pomysłu na danie obiadowe z ryżem? Polecam pulpeciki w sosie koperkowym. Ugotowany na sypko ryż doskonale do nich pasuje, a same pulpeciki bardzo dobrze smakują. Polecam również klopsiki w sosie śmietanowo-musztardowym 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 kajzerka 1-2 ząbki czosnku 1 jajko listek laurowy 2-2,5 szkl. bulionu 100 g serka topionego mąka(...)kawałki. Łączymy w garnuszku z niewielką ilością bulionu, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Wlewamy na patelnię. Dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą lub pieprzem. Sos dodatkowo możemy zagęścić 1 łyżką mąki pszennej rozmieszaną w około 1/3 szklanki zimnej wody. Jeżeli sos wyszedłby zbyt gęsty, dolewamy do niego niewielką ilość mleka i ponownie doprowadzamy do wrzenia
Smaki Na Talerzugramów mielonej wołowiny (można użyć też mięsa wieprzowego), 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie, 800 gramów ziemniaków, 2 kulki mozzarelli, oregano, sól, pieprz, oliwa. Na sos beszamelowy pół kostki masła, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, niecały litr mleka. Jak zrobić musakę? Zaczynamy od zrobienia sosu mięsnego – na oliwie przesmaż posiekaną cebulę razem z mięsem(...)międzyczasie dodaj też posiekany czosnek. Gdy wszystko lekko się zrumieni, dodaj pomidory razem z zalewą, dopraw, solą, pieprzem i oregano, wymieszaj i duś około pół godziny. Teraz sos beszamelowy – w garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i zasmaż cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Następnie powoli wlewaj mleko, kontynuując mieszanie za pomocą rózgi. Zagotuj – mieszać trzeba praktycznie cały
Kulinarna Polskawspaniały, zdrowy posiłek. A gulasz, jak to gulasz, zawsze dobrze wchodzi domownikom, jaki by nie wyszedł Placki można oczywiście zaserwować z dowolnym dodatkiem, np z kwaśną śmietaną lub z sosem pieczarkowym..wszystko zależy od Twojej wyobraźni i smaków składniki na około 4 osoby : placki: 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cukinia (taka wielkości ogórka szklarniowego ) 1 cebula kawałek selera(...)kawałek selera korzeniowego (tyle co korzenia pietruszki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% ( takiej do zup ;)) mąka pszenna, rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Najlepiej jeśli zaczniesz od gulaszu, gdyż jego przygotowanie trwa najdłużej. Mięso pokrój w małą kostkę, warzywa obierz i także pokrój w małe kawałki. Słoninę posiekaj drobno i wrzuć na patelnię
Ogrodnik w podróżyJajka w sosie chrzanowym na zimno to potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest smaczna a do tego bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy starte jabłko wymieszać ze śmietaną i chrzanem a następnie przygotowanym sosem polać ugotowane jajka. składniki na 4 porcje 6 jajek ugotowanych na twardo 1 duże jabłko 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki(...)całość doprawiamy cukrem oraz solą i całość mieszamy. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka przekrawamy wzdłuż na pół a następnie połówki jajek układamy na talerzu i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Tak przygotowane jajka dekorujemy natką pietruszki. Artykuł Jajka w sosie chrzanowym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaKurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym Zapraszam na szybki i przepyszny obiad w orientalnym stylu, który wykonamy zaledwie w około 20 minut. Soczysty kurczak zanurzony w aromatycznym i niezwykle smacznym sosie z dodatkiem papryki, marchewki i ananasa. Ciekawy pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Składniki: 1 duży filet z kurczaka (lub 2 mniejsze) 2 łyżki mąki(...)mieszając *** *** Dodajemy ananasa i smażymy jeszcze około 2 minuty *** *** W miseczce mieszamy miód (lub cukier) z ciepłą wodą. Gdy się rozpuści dodajemy ocet ryżowy i znowu mieszamy *** *** Tak przygotowany sos wlewamy na patelnie i całość zagotowujemy *** *** Gotujemy około 2 minuty, a następnie dodajemy ketchup, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutkę *** *** Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy
Blog z ApetytemKebab to jedno z dań typu fast food możemy go w prosty sposób zrobić sami.Dlatego zrobimy domowy kebab drobiowy, super upieczony a do tego zrobimy bułkę oraz sos. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 800 g mięsa z uda kurczaka 700 g mięsa z piersi kurczaka(...)łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżka kolendry – pół łyżeczki chili – pół łyżeczki imbiru Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. 2. Przygotowanie sosu. Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę. Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego jogurt, 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i koperek całość
karolgotujetartę pomidorową z kozim serem i rukolą Ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 / 3 łyżeczki soli Sos: 2 pomidory 1 / 2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 gałązka tymianku 4 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Nadzienie: 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 100 g sera koziego(...)sól. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Sos: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, zgnieść w prasce do czosnku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kostki. Na oliwie przez kilka minut podsmażać cebulę z czosnkiem
niecodziennikparysera feta Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos czosnkowo-pomidorowy: 200 g przecieru pomidorowego 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cukru 1 1 / 2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę mąki i sól, wlać oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto, przykryć je ściereczką, zostawić w cieple na 60 minut. Sos czosnkowo-pomidorowy: Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut. Czosnek obrać, drobno posiekać, dołożyć do cebuli, wsypać suszoną bazylię. Smażyć
niecodziennikparynawet Bartkowi, który do tej pory wzbraniał się od jej jedzenia. Wystarczy kilka prostych dodatków, aby zniwelować charakterystyczny smak i zapach tych małych kapustek. Użyliśmy mało popularnego w Polsce sosu Worcestershire, ale z powodzeniem można go zastąpić łatwo dostępnym sosem sojowym. Jeśli lubicie nieco pikantniejsze dania, to do marynaty można dodać odrobinę chili i miodu, a pieczona brukselka nabierze nowego(...)wymiaru, którym przekona do siebie brukselkowych niejadków. Udostępnij Pieczona brukselka – składniki 500 g brukselki 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu Worcestershire 1 / 2 łyżeczki czerwonej papryki świeżo mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Brukselkę umyć, usunąć zewnętrzne liście i odciąć końcówki, większe sztuki dodatkowo przekroić na pół. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i sos Worcestershire, wsypać czerwoną paprykę
niecodziennikpary