czerwona papryka – 1 duża marchewka – 1 pęczek rzodkiewki – ½ pęczka natki pietruszki – 1 cebula – ½ szklanki orzechów nerkowca – 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty Sos: – 2 ząbki czosnku – sok z jednej pomarańczy – sól, pieprz – 2 łyżki sosu sojowego Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzechy podsmażamy na suchej patelni. Paprykę i cebulę(...)kostkę. Marchewkę kroimy w słupki. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Kapustę i natkę pietruszki siekamy drobno. Pokrojone warzywa umieszczamy w misce. Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu mieszamy w miseczce i polewamy nim sałatkę. Dokładnie mieszamy i sałatka gotowa. Prawda, że szybko?! Sałatka wypełniona różnorodnością smaku. W tej sałatce znajdziemy wszystko to co dla nas najlepsze
Zdrowy Styl JoannyZapiekanka jest świetnym pomysłem na połączenie warzyw z mięsem oraz sosem. W zapiekance wykorzystać można praktycznie wszystko co mamy w lodówce, często są to resztki jedzenia takie jak resztki wędlin, warzyw, nabiału, ryb. U siebie w domu robię zapiekanki, które sięgają zarówno po same warzywa jak i te które mają w sobie mięso, ryby bądź owoce morza. Zapiekanki warzywne(...)Zapiekanki z mięsem czy rybą najlepiej sprawdzają się jako główne danie obiadowe . Dzisiejsza zapiekanka, na którą przepisem chcę się z Wami podzielić, bazuje na ziemniakach, cebuli, pomidorze, szynce oraz sosie beszamel. Zapiekanka ta jest bardzo prosta i do jej przygotowania nie potrzeba wyszukanych składników. Zapiekankę podawać należy na ciepło, kilka minut po upieczeniu. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog
MeCookscaponatę . Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk - pasta alla Norma, która swoją nazwę zawdzięcza muzyce klasycznej, a konkretniej kompozytorowi Vicenzo Belliniemu, który szczególnie upodobał sobie mariaż makaronu z sosem pomidorowym z kawałkami bakłażana. Składniki (2 porcje): - 2 + 2 łyżki oliwy - 1 bakłażan - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów (najlepsza będzie polpa - na przykład taka, polecenie niesponsorowane(...)wlewamy pozostałe dwie łyżki oliwy. Na rozgrzaną wrzucamy pokrojony w kosteczkę czosnek, smażymy przez 2 minutki i dodajemy pulpę pomidorową z puszki lub pomidory starte na drobnych oczkach tarki. Sos dusimy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut (aż woda trochę wyparuje). 3) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente . Odcedzamy i odkładamy
Roślinożerni urlopowiczezimno. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kimchi z kapusty Składniki na kimchi. 90 dkg kapusty pekińskiej 4 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki kremu paprykowego gochujang 5 łyżek soli woda 4 sztuki zielonej cebuli 40 dkg białej rzepy 3,5 centymetrowy kawałek imbiru 2 łyżki cukru kryształu Jak zrobić kimchi. Kapustę(...)durszlak i pozostawić na nim przez 15 minut do osuszenia. Kapustę przełożyć do miski, dodać krojoną w słupki rzepę oraz zieloną cebulkę, tarty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sos sojowy i krem paprykowy. Wszystkie składniki wymieszać a następnie przełożyć do dużego słoika. Słoik zostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni. Kimchi z kapusty Warto wiedzieć robiąc kimchi. Odmian kimchi
MeCookszmodyfikowała przepisu, bo było tam wino białe, a ja dostałam od sławnej już na moim blogu Pani Krysi domowej roboty nalewkę wiśniową, która ma lekko dziki od pestek posmak. Sos jest genialny, delikatnie, ale jędrne grzyby w połączeniu w aromatycznym i głębokim w smaku sosem zrobiły furorę wśród domowników. Wino oczywiście odparowuje, w sensie alkohol, więc i Miska się zajadała(...)duś 3 minuty, następnie dodaj śmietankę, wymieszaj i gotuj kolejne 3 minuty. Podawaj z natką pietruszki do ryżu, a jeszcze lepiej z ulubioną kaszą! Artykuł Rydze w kremowym pomidorowym sosie pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfBoczniaki a’la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej , a dokładniej kuchni kaszubskiej. Idealne danie na Wege Święta , boczniaki naprawdę fantastycznie przypominają w strukturze śledzie, z kolei dodatek nori wzbogaca danie o rybny posmak. Ponadto boczniaki po kaszubsku rewelacyjnie nadadzą się jako przystawka oraz na imprezy Przepis(...)świetnie sprawdzi się olej czosnkowy duża cebula (100 g) opakowanie boczniaków (200 g) 2 ziela angielskie 2 liście laurowe arkusz nori 2/3 szklanki wody (165 ml) 2 łyżki sosu sojowego (20 g) 2 łyżki octu jabłkowego (12 g) łyżeczka papryki wędzonej łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki cukru lub słodzika 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g) Czas przygotowania: 15 minut
WegePrzepisDługo nie potrafiłam znaleźć dobrego sposobu na kasze. W sumie kasze to głównie jadałam w krupniku lub z gulaszem. Nie wyobrażałam sobie podać kaszy zamiast ziemniaków, tak bez żadnego sosu. A wszędzie trąbią: “Jedzcie kasze”, “Kasze są zdrowe”. Myślałam “Super, chętnie. Tylko jak? Z czym? Znowu ciężki gulasz? To nie dla mnie…” Ale w końcu odkryłam! Pyszną kaszę z grillowanymi(...)zdrowy obiad gotowy 🙂 Kasza ugotowana w ten sposób jest tak dobra, że spokojnie może zastąpić nasze tradycyjne ziemniczaki w drugim daniu i wcale nie musi jej towarzyszyć tłusty, zawiesisty sos. Składniki (na 2 porcje): 100 g kaszy wiejskiej 1 mała cukinia 4 pieczarki 3 małe ziemniaki 1/4 papryczki chili szklanka bulionu warzywnego ( może być bulion z połowy kostki warzywnej) przyprawa
Moja Delicjasmaku. Szybko się gotują – ok. 1 minuty. Dzięki nim, możemy przygotować szybki i smaczny obiad w 5-10 minut ! Tortellini z ricottą i szpinakiem idealnie się komponują w sosie aromatyzowanym limonką, z łososiem i cukinią. Spróbujcie koniecznie! Składniki: (4 porcje) 350 g filetu z łososia 2 łyżki oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula 1 mała cukinia 300 g 1 limonka(...)osolonego wrzątku wrzucić świeże tortellini i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie ok. 1 minuty od zawrzenia wody po wrzuceniu pierożków) . Odcedzić. Wrzucić na patelnię do sosu z łososiem. Wymieszać. Przyprawić szczyptą soli. Dodać skórkę z limonki. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 250 g świeżego Tortellini ze szpinakiem i ricottą Wyłożyć
Moja Delicjapiękny dzień jak dzisiaj 😊 Składniki: -mała główka kalafiora -po pół papryki czerwonej i zielonej -pół główki cebuli sałatkowej -1 pomidor malinowy -100 g gotowanej piersi z indyka -sos sałatkowy grecki -jedna łyżka majonezu -sól, pieprz do smaku -garść posiekanej natki pietruszki Różyczki kalafiora gotujemy krótko ( 2-3 minuty ), odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pomidor sparzyć i obrać ze skórki. Papryki(...)cebulę, pomidor i wędlinę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z drobnymi różyczkami kalafiora i natką pietruszki. Sos rozrabiamy z dwiema łyżkami wody, łyżeczką cukru i majonezem. Polewamy warzywa i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Zamiast gotowego sosu można użyć domowego sosu winegret (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Kulinarne przemysleniaplasterków na jednego hamburgera Czerwona cebula, 1 sztuka Sałata, 1 liść na każdego hamburgera Sól, pieprz, przyprawy według uznania Odrobina oleju lub oliwy Masło do posmarowania bułek Sos, taki jak lubisz Hamburger wołowy z dodatkiem mięsa z indyka – przepis Włóż do miski oba rodzaje mięsa. Dodaj trochę oleju, aby mięso lepiej się kleiło. Pamiętaj o przyprawach. Pieprz, sól. Możesz(...)się spieką. Uważaj, żeby nie przypalić. Sprawdź przepis na: Domowy burger BBQ Przygotuj warzywa. Dokładnie je umyj. Pokrój pomidora, ogórki i cebulę w plastry. Jeśli chcesz sama zrobić sos, zajmij się tym teraz. Usmażone hamburgery pozostaw jeszcze chwilę na patelni. Na każdym kotlecie połóż plaster sera i poczekaj, aż się rozpuści. Dolną część bułki posmaruj warstwą sosu. Ułóż na niej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis nie został jeszcze oceniony) Sos czosnkowy jest niezastąpiony do dań z grilla, pizzy, frytek. Można podawać go do sałatek, warzyw pokrojonych w słupki czy moczyć w nim nuggetsy z kurczaka. W mojej kuchni pojawia się bardzo często. Używam go także do sałatki brokułowej z serem feta – niebo w gębie! Dzięki dodatku majonezu oraz musztardy sos ma charakterystyczny, wyraźny(...)smak. Zobacz też: Tortilla z pieczarkami, szynką i serem Pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką i ziołami Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Przepis na sos czosnkowy Drukuj przepis Czas gotowania: 15 minut Składniki 150 g jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy łyżeczka majonezu ząbek czosnku sól i pieprz Przepis 1 Do jogurtu naturalnego dodajemy musztardę, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy
Kuchnia BazyliiSos kurkowy to super dodatek do wielu dań, zarówno tych z mięsem, jak i bez. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego, a jednocześnie prostego przepisu na sos z kurek. Sos kurkowy Uwielbiam grzyby, zwłaszcza borowiki i The post Sos kurkowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMakaron spaghetti na ogół uznawany jest na dość problematyczny, bo szybko można się obrudzić podczas jedzenia (przynajmniej u mnie). Dlatego ja dzisiaj mam dla Was sos boloński, ale z innym makaronem, który też się idealnie komponuje. Makaron z sosem bolognese 0,5 kg mięsa mieszanego wołowina i wieprzowina 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 50 ml czerwonego(...)mieszamy. Po 10 min możemy dolać wino oraz zioła. Gotujemy na małym ogniu przez ok 40 min. Ulubiony makaron gotujemy według instrukcji załączonej na opakowaniu. Podajemy go z sosem oraz serem Smacznego
Kuchnia moimi oczamiszklanki, woda 1,5 litra, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, bułka tarta 4-5 szklanki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba sos z wywaru: 0,75 - 1 litr wywaru, mąka 4 łyżki, śmietana 18% 100 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka Grzyby suszone prawdziwki namoczyć w letniej(...)godzinę, dodać do kiszonej kapusty, wlać wodę i gotować do miękkości kapusty i grzybów. Durszlak postawić na pustym garnku i wylać kapustę z grzybami do durszlaka, wywar będzie do sosu, kapustę wystudzić. Drobno posiekać nożem kapustę z grzybami, wsypać do miski, dodać bułkę tartą, jajka, kucharka, pieprz mielony, ugotowane ziemniaki pogniecione widelcem i wszystko ręka wyrobić. Na gorącym oleju smażyć
W Mojej Kuchni Lubię