Sałatka kalafiorowa z kukurydzą i czosnkiem... Chrupiące różyczki kalafiora. Słodkie ziarna kukurydzy. Aromatyczny, drobno posiekany koperek. Oblane sosem czosnkowym na bazie majonezu i śmietany. Pachnąca, smaczna i tania. Polecam! Składniki: 1 średni kalafior (waga około 500 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Pęczek koperku; 2 ząbki czosnku; 4 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości
Gospodyni Miejskawysokości) i parować pod przykryciem przez 10 minut. Kotlety można również parować przez 10 minut w przeznaczonym do tego garku z sitem do parowania. Podawać ciepłe z sosem pomidorowym/grzybowym/ pieczarkowym /koperkowym lub z samą surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 14 kotletów. Do masy ryżowej można dodać curry lub inne ulubione przyprawy, a koperek zastąpić szczypiorkiem
Gospodyni Miejskapanierować plastrów w mące, tylko w jajku i samej bułce tartej. Mąka sprawia, że panierka lepiej się trzyma na plastrze cukinii. Kotlety bardzo dobrze smakują np. z sosem czosnkowym lub z ulubioną surówką
Gospodyni Miejskapokarmowe. Warto wybrać się na spacer do lasu, za miasto i poszukać tych czarnych perełek, bo właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce
SzczyptaSmaQocty smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem kulinarnym nadającym wyrazistość sałatkom, sosom i napojom, dobrym do marynat i konserwacji żywności. Octy można aromatyzować przyprawami (np. goździki, cynamon, ziele angielskie), ziołami i jadalnymi kwiatami. Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych. Nadal
SzczyptaSmaQprzygotowywanych potraw lub osób, dla których gotujecie, bez konieczności otwierania słoika. Możecie ją zagęścić przy użyciu dowolnego środka żelującego (polecam polską pektynę jabłkową), lub zawekować w wersji pysznego sosu bez zagęstników. "Wściekła papryka", znakomita, rozgrzewająca konfitura, intensywnie czerwona... jak każdy smakołyk własnoręcznie wykonany, może być miłym prezentem, nie tylko na gwiazdkę. Ł adnie zapakowane słoiczki ucieszą
SzczyptaSmaQsolą i pieprzem, wystudzić. W rondlu stopić masło, dodać mąkę, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać serek Almette, starty parmezan, grzyby, startą gałkę muszkatołową, chwilę gotować stale mieszając. Dodać do sosu po jednym żółtku i dynię w kilku porcjach. Doprawić do smaku, wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą dyniowo-grzybową. Napełnić foremki
SzczyptaSmaQpośpiechu albo ograniczone do wypicia kawy. Możecie przygotować szybkie grzanki na maśle szałwiowym, z figą i puszystym kremem serowym, z ulubioną konfiturą słodką albo pikantną, lub skropić je sosem balsamicznym. Figi doskonale łączą się ze wszystkimi smakami. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 8 kromek pieczywa tostowego, 150 g serka Almette z kolorowym pieprzem, 3 świeże
SzczyptaSmaQwodnej z dodatkiem melasy, dodać 4 łyżki śmietany, wystudzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z dynią i serkiem Almette. Przełożyć warstwami do szklanki lub kieliszka (granaty, mus dyniowy, sos czekoladowy). Przygotować puree: Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (skórą do góry), piec do miękkości ok. 30-40 minut
SzczyptaSmaQodpoczywać i dobrze się bawić, zamiast produkować czasochłonny catering. Pieczone ziemniaki z sezamem aromatyzowane oliwą truflową sprawdzą się przy ognisku i na bardziej wytwornym party. Możecie przygotować wasze ulubione sosy, które podacie z ziemniakami, lub skrócić czas przygotować i skorzystać ze smakowych serków z dodatkami, dostępnych w sklepach. Czas przygotowania: 70 minut (z pieczeniem) Porcje: 3 Składniki
SzczyptaSmaQszybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut . Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem można użyć dżemu Łowicz o smaku rabarbarowym. Sałatka z wodorostów i ogórka z rabarbarowym dresingiem w połączeniu z olejem sezamowym, dla mnie genialna kombinacja. Z powodzeniem zastąpi śniadaniowe
SzczyptaSmaQmałym ogniu mieszając, do momentu aż pomidory puszczą sok. Po 60 minutach zdjąć z ognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko). Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia do góry dnem, lub pasteryzować na mokro.* * Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki
SzczyptaSmaQłatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke , w których miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również w bardzo
SzczyptaSmaQSkładniki: 60 g gorzkiej czekolady, 120 ml śmietany kremówki, 1 duże jajo, 15 g cukru, 1 łyżeczka brandy, czekolada do dekoracji (wiórki, płatki, kluseczki z sosu czekoladowego itp.). Przygotowanie: Ubić schłodzoną śmietanę. Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę z jajami postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką). Gdy masa zacznie się robić biała zdjąć miskę
SzczyptaSmaQUwielbiam szybkie desery, które zawsze się udają :). Należą do nich kakaowe serniczki. Serniczki można podać ze słonym karmelem , lodami waniliowymi, gorącym sosem owocowym lub tylko posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 5 Składniki: 500 g zmielonego twarogu, 1/4 szklanki cukru, 2 jaja, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii , 4 łyżki kakao, 1 łyżka budyniu waniliowego
SzczyptaSmaQ