sosy - 72734 przepisów (strona:3730/4849)

Kaczka pieczona świąteczna 310

Święta za pasem. Z tej okazji chciałam wam zaproponować przyrządzenie najprostszej pod słońcem kaczki w całości z pysznym sosem, idealnym np do klusek. Chyba nie ma łatwiejszego sposobu na pyszne podanie tego szlachetnego, niedocenianego drobiu. Tak więc ruszajcie do sklepów by zaopatrzyć się w polską kaczusię i do roboty :) Przepis możecie także zobaczyć w świątecznym wydaniu " Magazynu Maszkety

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym 339

kokosowe oraz dodać gałązki trawy cytrynowej. Zagotować. Dodać pastę curry (do smaku; ja zazwyczaj jej nie żałuję). Wlać sok z limetki. Chwilę pogotować pod przykryciem. Wyjąć trawę cytrynową. Spróbować sos i ewentualnie doprawić. W osolonej wodzie ugotować na sypko ryż, a następnie podawać razem z curry. Smacznego

Food Square
Sticky buns, czyli cynamonowe bułeczki z jabłkiem w karmelowej glazurze 155

mleka szczypta soli morskiej 20 dag orzechów włoskich lub pekan Masło rozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut aż sos zgęstnieje. Dużą blachę na ciasto wysmarować masłem i wylać nań glazurę. Wysypać orzechami. Bułeczki po odwróceniu Składniki na nadzienie: 3 jabłka 10 dag rodzynek 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru

Food Square
Sticky buns z bananem i masłem orzechowym 206

mleka szczypta soli morskiej 2 łyżki masła orzechowego  z kawałkami orzechów Masło rozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut aż sos zgęstnieje. Dużą blachę na ciasto wysmarować masłem i wylać nań glazurę. Nadzienie: 3-4 banany 200 g mieszanki orzechów (włoskie, arachidowe, brazylijskie, laskowe, nerkowca) 50 g suszonej żurawiny lub rodzynek

Food Square
Sałatka z selerem naciowym, winogronami, roquefortem, orzechami, suszonymi pomidorami, oliwkami i makaronem 296

Orzechy posiekać i podprażyć na patelni. Pomidory odsączyć z oliwy (oliwę zostawić) i pokroić w paski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki połączyć.  Przygotować sos. Zetrzeć ząbek czosnku, połączyć z octem balsamicznym oraz kilkoma łyżkami oliwy pozostałej z pomidorów. Wymieszać razem z sałatką

Food Square
Naleśniki z beszamelem 165

przygotować beszamel. Najpierw na suchej podprażyć mąkę, następnie dodać masło i dokładnie połączyć z mąką aż do otrzymania jednolitej zasmażki. Teraz należy dolewać powoli mleko, cały czas energicznie mieszając. Sos powinien być gęsty, jednak w razie potrzeby można dolać więcej mleka. Beszamel dodać do szynki i pieczarek. Przyprawić gałką, solą i pieprzem oraz dodać drobno posiekaną pietruszkę. Każdego naleśniki posmarować

Food Square
Wrocławski Bazar Smakoszy 210

różne przetwory. Made in Portugal zachwycał nas jak zwykle pysznymi smakami prosto ze słonecznej Portugalii - oliwy, przetwory i konserwy. Kolejne włoskie stoisko  TP Italia  było pełne doskonałych sosów pesto (z koperkiem, ziołami, paprykowe, łososiowe, pomidorowe i wiele innych), a także przysmaków z truflami. Przepyszne pesto zrobiły  jednak  na nas takie wrażenie, że każdy bez zastanowienia zaopatrzył

Food Square
Ravioli z grzybami i ricottą 211

podawać od razu. Ravioli ułożyć na talerzu i polać masłem, uprzednio rozpuszczonym z gałązkami rozmarynu. Na koniec posypać parmezanem, świeżo mielonym pieprzem oraz pietruszką. Pierożki świetnie smakują również z sosem pieczeniowym, czy kwaśną śmietaną. Smacznego

Food Square
Ciepła kanapka 235

tuńczykiem. Kroimy również w kostkę kiszone ogórki. Bagietki wstawiamy do kuchenki mikrofalowej lub do piekarnika na czas roztopienia się sera. Wykładamy na półmiski i nakładamy kolejno: tuńczyka, ogórki i sos. Kanapki gotowe. Przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż 15 minut a o obiedzie nie myśli się przez najbliższe godziny. Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka wielowarzywna 240

roladek i nie tylko przyda się sałatka wielowarzywna. Skład: -kapusta pekińska -papryka -ogórek -pomidor -cebula -majonez bądź olej -przyprawa warzywko -jeśli z olejem-sos sałatkowy paprykowo-ziołowy        Kilka liści kapusty pekińskiej kroimy w drobne paski a pozostałe warzywa w kostkę Przyprawiamy do smaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu.    Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe

Maminek kulinarny
Ryba w cieście 224

zapiekło. Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę.    Smażymy na wolnym ogniu, kilka razy obracając.    Ryba jest gotowa. Świetnie smakuje z ziemniakami z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty. Smacznego

Maminek kulinarny
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 196

temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 25 minut.    Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.    Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie. Smacznego

Maminek kulinarny
Parowce 151

miską i gotujemy na parze przez 10 minut.    Zdejmujemy miskę ( uwaga na gorącą parę! ) i parowce gotowe. Możemy podać na różne sposoby: -ze skwarkami i surówką -z sosem pomidorowym -odsmażane ze skwarkami i np. ketchupem -polane śmietaną i sokiem lub -polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem. Smacznego

Maminek kulinarny
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 206

szklanki wody i wszystko przelewamy do naczynia.    Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Gotowe.    Doskonale smakują z sosem pomidorowym i surówką z kiszonych ogórków. Smacznego

Maminek kulinarny
Kiełbasa biała z pieczarkami 206

plasterki.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę.    Dodajemy pokrojone pieczarki a kiedy pojawi się sosik przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Smażymy do zredukowania sosu.    Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch, lekko wciskając układamy nasze kiełbaski.    Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut

Maminek kulinarny