czosnek zrobi się gorzki. W tym czasie w osobny garnku z osoloną wodą i reszta oliwy gotujemy al dente 2 rodzaje makaronu. Odcedzamy i ponownie wkładamy do garnka. Polewamy sosem z oliwy i czosnku i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz. Podajemy natychmiast. Smacznego
Ostra na Słodkoniesamowicie doprawione , że już po pierwszym kęsie wołałam o dokładkę! Szpinak oczywiście świeży , w liściach … soczysty kurczak … i kremowa gorgonzola , która po rozgrzaniu zamieniła się w aromatyczny sos totalnie zawładnęły moim podniebieniem! Uwielbiam szpinak i jestem totalną fanką makaronów , więc danie było strzałem w 10! Spróbujcie … a gwarantuję , że nawet Ci z Was , którzy od szpinaku uciekają
Ostra na SłodkoZrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste … a dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę. Świetnie smakują solo , ale możemy je podać również z ulubionym sosem – np. pomidorowym. SKŁADNIKI: – soczewica czerwona – 1,5 szklanki – kukurydza – 50 g – jajko – 1 szt – mąka – 1 łyżka – bułka tarta
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejny przepis na jedne se swoich ulubionych knedli – a mianowicie serowe. Robiłam już je kiedyś w wersji na słodko Z SOSEM ŻURAWINOWYM I ORZECHAMI , więc dziś mam dla Was wersję można powiedzieć ” wytrawną „. Błyskawiczne do zrobienia … łatwe … i niesamowicie smaczne! A do tego śmiało mogę je zajadać osoby na diecie odchudzającej
Ostra na Słodkogolonkę wyjmujemy z garnka, osuszamy. Układamy na blasze , nacieramy czosnkową oliwą. Podlewamy niewielką ilością piwa. Pieczemy do miękkości w 190C podlewając od czasu do czasu resztą piwa oraz powstającym sosem. Miód mieszamy z odrobiną piwa i kiedy golonka będzie już miękka smarujemy ja miodową glazurą i zostawiamy w piekarniku do zrumienienia. Podajemy gorące
Ostra na Słodkowłoskie kluski podobne do naszych kopytek. Istnieje wiele odmian , w zależności od regionu Włoch, ale te najprawdziwsze i najbardziej znane są wykonane z ziemniaków. Podaje się je najczęściej z sosami , np. tymi typowymi dla makaronów. Ja jak wiecie ziemniaków niestety jeść nie mogę , ale zachcianki swoje lubię zaspokajać! Postanowiłam przyrządzić gnocchi serowe , z dodatkiem cukru i szczypty cynamonu. Wspaniały pomysł
Ostra na Słodkorobić naprawdę delikatnie , gdyż karmel jest gorący a śmietana chłodna – powstaje ” mieszanka wybuchowa ” ;) ). Cały czas mieszając czekamy aż wszystko dokładnie się połączy i powstanie gęsty karmelowy sos. Pod koniec dodajemy orzechy i całość wylewamy na kruchy spód. Ostawiamy do lodówki do stężenia. ( Ps. łatwiej się kroi gorącym nożem ) Smacznego
Ostra na Słodkomieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło. Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu. Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy. Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy. Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotowe
Ostra na Słodkoobie mąki przesiane ze szczyptą soli – mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao , olejek rumowy i połowę ubitych białek – delikatnie mieszamy. Do drugiej dodajemy sos i skórkę cytrynową oraz resztę białek – delikatnie mieszamy. Obydwa ciasta wylewamy do natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut , studzimy
Ostra na SłodkoJAGLANEJ . A dziś ma dla Was przepis na zrazy / frykadelki. Z dodatkiem kukurydzy są fantastycznym pomysłem na szybki i smaczny obiad! Można jeść je solo lub podać z ulubionym sosem np. śmietanowym. Są świetnym pomysłem na szybki , bezmięsny obiad! SKŁADNIKI: - kasza jaglana – 1 szkl – cebula – 1 szt – kukurydza – 80 g – mąka – 2 łyżki
Ostra na SłodkoWpis zawiera lokowanie produktu Dziś mam dla Was kolejny rewelacyjny przepis z wykorzystaniem Maślaków zasmażanych ( Provitus ). Ich delikatny smak sprawia , że nadają się nie tylko do przyrządzania sosów … zapiekanek , ale również wspaniałych zup. Dziś mam dla Was właśnie przepis na zupę. Pachnąca grzybami , sycąca i niesamowicie smaczna trafiła na mój stół kilka dni temu i zachwyciła domowników. Ja podałam
Ostra na Słodkomigdałów. CAŁOŚĆ : Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym. Naleśniki smarujemy serowym farszem po całości. Zakładamy boki do środka i zwijamy w ruloniki. Układamy obok siebie w naczyniu. Całość polewamy sosem pomarańczowo – migdałowym. Dla zwiększenia aromatu obok układamy przekrojone ( sparzone wcześniej ) pomarańcze. Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 30 – 40 minut. Podajemy gorące posypane cukrem pudrem
Ostra na SłodkoKtóż z nas nie lubi placków ziemniaczanych? Jedni uwielbiają ta po węgiersku – z gulaszem …. inni solo …. inni z sosem np. pieczarkowym … a jeszcze inni ze śmietaną i cukrem. Te po węgiersku – z gulaszem to moje ulubione , a dobrze zrobione zachwalam przez kilka następnych godzin. Dziś mam dla Was przepis na moje placki ziemniaczane. Grubo tarte
Ostra na Słodkododajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ). Dokładnie mieszamy , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut. Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło. Smacznego! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze
Ostra na Słodkokażdą z przyjemnością zajadam! Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy. Delikatne , niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno soli , jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym. Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom. Polecam! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – ok. 250 g * jajko – 1 szt * bulion
Ostra na Słodko