dloniach. Wrzucic do garnka z wrzaca ,osolona woda.Gdy wyplyna,gotowac je kilka minut czekajac, az urosna ,wyjmowac lyzka cedzakowa. Podawac jako dodatek do drugiego dania,lub samodzielne danie np.z sosem pieczarkowym i surowka. Gdy chcemy ,by byly mniej gumowe niewielka czesc maki ziemniaczanej mozemy zastapic maka pszenna.Jednak takie ciasto nie nadaje sie juz wtedy do przechowywania w lodowce.Po prostu bedzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tego jakiego narzedzia do ich wykonania uzyjemy.Te dlugie ,maja stukture podobna do naszych "flaczkow".Dzieki temu,ze sa takie" kosmate" swietnie sie nadaja do wszystkich miesnych dan z sosem. Skladniki na 2 porcje: 250 g maki pszennej pelnoziarnistej 125 ml wody mineralnej,zwyklej lub mleka 2 duze jajka 1/2 lyzeczki soli galka muszkatalowa do smaku 1/2 lyzeczki bialego pieprzu(niekoniecznie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pokrojone ogorki umiescic w salaterce i wymieszac z sola ( 2-3 szczypty),by zmiekly i puscily sok.Soku nie odlewac.To same sole mineralnei wszystko co najzdrowsze w ogorku. Przygotowac sos winegret.Oliwe z octem i miodem wymieszac na gladka emulsje Ogorki polaczyc z sosem.Dorzucic pokrojony szczypior i koperek.Przed podaniem schlodzic w lodowce.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakiem. Swietnym dodatkiem do salatek jest rowniez cukinia konserwowana.Robi sie ja w podobny sposob jak ogorki konserwowe. Cukinia konserwowa pokrojona w kostke z dodatkiem pomidorow i cebuli z sosem winegret to naprawde smaczna salatka. Ponizej na zdjeciu cukinia z mojego ogrodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czosnkiem.Gdy sie zezloci dodac pomidory z puszki.Do puszki wlac pare lyzek wody,przeplukac i reszte wlac do rondla.Dodac oregano i pozostale przyprawy. Dolozyc obsmazone w miedzyczasie kotlety.Zatopic w sosie i dusic okolo 40 min-do 1 godziny,az kotlety beda miekkie. Pod koniec duszenia dodac smietanke,by zabielic powstaly sos.Bez sa rownie pyszne.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nigdy nie solimy kurek w trakcie duszenia,bo stana sie twarde i gorzkie ,robimy to tuz przed podaniem. Pod koniec dodac smietane-ilosc wg uznania,chwile razem przesmazyc ,zeby sos sie zagescil.Ze slodka smietanka sa wyjatkowo pyszne,ale kwasna oczywiscie tez mozecie dodac.Sos polaczymy z koperkiem i sola.Gotowe do podania!Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie,ale tylko dodal jej charakteru.Choc kazdy bialy makaron bedzie rowniez pasowal.Smakowitosci tej pomidorowce zapewne dodal seler naciowy i dlugie,powolne gotowanie pomidorow.Z ta zupa jest dokladnie jak z sosem bolognese.Mozna go zrobic w 20 minut,ale zniewalajacy smak uzyskamy po 2-godzinnym pyrtaniu,a nawet dluzszym. Wiem,wiem,kazda z nas ma swoj najlepszy przepis na pomidorowke,ale sprobujcie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!znaczne ilosci blonnika daja poczucie sytosci. Duet miesa mielonego z pieczarkami jest bardzo smakowity.To polaczenie mozna rowniez wykorzystac przygotowujac inne dania z udzialem miesa mielonego jak np. lasagne czy sos bolognese.Kotleciki sa wyjatkowo smaczne,sprobujcie sami. Skladniki: 500 g pieczarek 500 g miesa mielonego 1 czerstwa buleczka 1 jajko 1 cebula olej do smazenia bulka tarta do panierowania sol,pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jogurtem posypane cukrem.Ten wariant to moj ulubiony.Choc niektorzy uwazaja,ze cukier i cebula sie wykluczaja smakowo.Moze,ale nie w plackach ziemniaczanych.Swietne sa rowniez z musem jablkowym. Wariant wytrawny z sosem pieczarkowym,czy grzybowym tez znajdzie wielu amatorow. Uwagi:najsmaczniejsze placki,to te z mocno chrupiacym brzegiem.By takie placki upiec nalezy spelnic kilka warunkow.Ciasto na placki rozkladamy cienka warstwa na mocno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaku potrawie. Pomidory z zalewy zblendować na gładki sos.Przełozyć do fasoli razem z kiełbasą i cebulą z boczkiem. Dodać sól,pieprz,obie papryki,roztarty w palcach suszony majeranek.Gdy sos pomidorowy jest za mało wyrazisty lub nieco za rzadki można dodac łyżkę koncentratu pomidorowego.Zagotować całość razem. Posypać przed podaniem zieloną pietruszką .Podawać z pieczywem.Życzę smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mogla rowno stac. Pomidory zblendowac na gladki sos.Zagotowac z mlekiem kokosowym,dodac sol,pieprz,cukier i posiekane ziola. Polowki dyni wypelnic przygotowanym farszem .Ustawic w naczyniu do zapiekania ,podlac sosem,dolozyc rozmaryn . Piec w temperaturze 200°C przez 45 minut - bez termoobiegu. (Gdy dysponujemy wieksza dynia czas pieczenia wydluzyc do 1 godziny.Po pol godzinie pieczenia przykryc folia )10 minut przed
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodówce niestety najwyzej 2-3 dni.Stojąc na pewno ęrozwarstwi,ale to naturalny proces.Na górze odzieli sie Smietanka.Możemy ją ubić do deseru,a mleko zużyć do zupy,sosu,potraw curry ,naleśników lub do kawy lub po prostu wypić.Kawa z takim mleczkim jest wyśmienita.Bardzo polecam! WYKORZYSTANIE POZOSTALYCH WIORKOW KOKOSOWYCH : Pozostałe wiórki sa również do wykorzystania.Na blaszkę wyłożoną papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam zyczenie meza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyprawami. Zakrecic.Odstawic do lodowki.Po 3-ch dniach,gdy sie przemaceruja nadaja sie do konsumpcji ,wtedy sa najsmaczniejsze. Podawac z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami w mudurkach i smacznym, sosem jogurtowym. Przepis na sosik jogurtowy: 150-200 g jogurtu greckiego 2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka 2 szczypty soli 1 szczypta cukru 1 lyzeczka soku z cytryny 2 lyzki posiekanego koperku Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sokiem z cytryny. °Lyzke soku z cytryny wymieszac z miodem na gladki krem i polaczyc z jogurtem.Sos ma miec slodko-winny smak. °Pora wymieszac z jablkiem,koperkiem i doprawionym sosem jogutrowym.Surowke podawac schlodzona.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!