oliwy + oliwa do doprawienia 3 żółtka najlepiej z wiejskich jaj 2 cebule kilka korniszonów 1 łyżka kaparów 4 marynowane grzybki (opcjonalnie) przyprawy: majeranek pieprz sól maggi sos Worcestershire (opcjonalnie) przygotowanie Mięso umyć , osuszyć , usunąć błony i ścięgna jeżeli takie są , przepuścić 2 razy przez maszynkę . Mięso wymieszać z oliwą , solą i maggi - nie za dużo, później
Stare Garyzimnej wody i ciecierzycę. Zagotować , a następnie zmniejszyć temperaturę i gotować , mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. To dobry moment by dodać curry jeżeli sos wyda nam się zbyt delikatny. Dodać szpinak, wymieszać i gotować tylko do momentu aż szpinak zmięknie. posypać świeżą kolendrą i podawać. Najlepszym dodatkiem byłyby indyjskie chlebki naan lub roti ale białe
Stare Garyczasie folię odwinąć, temperaturę zwiększyć do 180 st,C i piec jeszcze przynajmniej 15 min, do czasu, aż się perliczka lekko zarumieni. Kroić w plastry, polewać wytworzonym sosem i podawać np z ziemniakami. Smacznego
Stare GaryKiedy nie mamy czasu na gotowanie ziemniaków czy kasz ten przepis bardzo się sprawdza. Bardzo dobre do wszelkich sosów, ale i na słodko z masłem, cukrem i cynamonem całkiem dobre danie składniki (2 porcje) ok 110 g mąki 2 jajka 2 - 3 łyżki śmietany szczypta soli opcjonalnie pieprz przygotowanie Do dużego kubeczka wbić jajka, rozmieszać, dodać mąkę i śmietanę, mieszać
Stare Garyustawione na wyższą temperaturę , aż kurczak będzie miękki, około 3 1/2 godziny (lub 7 godzin na niższej temperaturze). Ugotować kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawać kurczaka i sos z kaszką kuskus, posypane natką pietruszki. Smaczngo! W Piekarniku Kurczaka podzielić, doprawić i obsmażyć na brązowo w naczyniu z grubym dnem, jak w przepisie powyżej. Następnie dodać pozostałe składniki
Stare GaryPrzepis na sałatę rzymską ze strony Kuchni + . Sałata rzymska ma podłużne i chrupiące liście. Lubię w niej to, że nawet po wymieszaniu z sosem , długo utrzymuje swoją chrupkość . Szczególnie lubię małe odmiany, które moim zdaniem są delikatniejsze od dużej. Składniki główka sałaty rzymskiej lub 2 małe sałaty rzymskie 1 czerwona cebula 1 świeży pomidor 1 świeży ogórek oliwa
Stare Garypokrywką i piec około 1 godz. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 1,5- 2 godz. W trakcie pieczenia podlewać mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia nastawić funkcję grill, a brytfankę odkryć.Tak upieczoną gęś możemy podać z podpieczonymi ziemniakami. Smacznego
Stare Garyniewątpliwie znacznie bardziej wyraziste, a tak były trochę za delikatne. Do farszu dodałam też czosnek i miętę. Pierwszego dnia jedliśmy gołąbki bez śmietany, drugiego zrobiłam ostry sos pomidorowo - paprykowy , na nim ułożyłam upieczone gołąbki , polałam śmietaną i dopiero zapiekłam
Stare Garypowinno stać przynajmniej 6 godzin. Po tym czasie wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podawać cieniutko pokrojone jako wędlinę, można też pokroić grubsze plastry i podać z sosem na obiad. Smacznego
Stare Garydanie to taka oszukana i uproszczona wersja greckiej mussaki. Z mussaką ma właściwie wspólne tylko składniki ( i to bez sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje brak urody
Stare Garyimbiru 1 -2 małe zielone lub czerwone chili 2 łyżki pasty z czarnej fasoli 3 kapusty pak choi marynata 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry 2 łyżeczki pasty kukurydzianej * 2 łyżeczki oleju sezamowego * pasta kukurydziana - połączyć 1 część mąki kukurydzianej z 1 1/2 części zimnej
Stare Garybardzo efektowne. Następnym razem zrezygnuję jednak z sera pleśniowego i zastąpię go np serem kozim, gdyż ser pleśniowy na ciepło jest dla mnie zbyt mocny. Jeżeli natomiast lubicie np. sosy na bazie pleśniowego sera - taki farsz na pewno będzie Wam smakował. A dynia piżmowa jest pyszna ! składniki 1 piżmowa dynia 2 ząbki czosnku , drobno posiekane 2 łyżki masła
Stare Garyrumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki. Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego
Stare Garybułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek, plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym sosem majonezowym, jogurtowym lub keczupem . Smacznego
Stare GaryBriami jest zazwyczaj podawane w temperaturze pokojowej , ale można również podać ciepłe, prosto z wolnowaru . Jeżeli nie zjemy całości, można na drugi dzień wykorzystać resztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam! oryginalny przepis tutaj składniki 3 duże ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki 2 średnie czerwone cebule - pokrojone
Stare Gary