warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać warzywa, koncentrat pomidorowy i pół łyżeczki cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Doprawić do smaku. 3. Odmrożone filety rybne obtoczyć w mące, zrumienić na oleju
Kuchnia domowa AniFajna propozycja na lekki obiad lub kolację. Przepis znalazłam na stronie rondelek . Składniki: 1 sałata karbowana 1 opakowanie sera typu feta 1 puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) oliwki zielone lub czarne 1 mała cebula szczypta cukru szczypta soli odrobina soku z cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy (jeśli używamy tuńczyka w oleju może być olej z puszki) Sposób przygotowania
Kuchnia domowa AniKolejna receptura Jakuba Kuronia z tygodniowych inspiracji Biedronki. Tym razem zapraszam na świetne szaszłyki drobiowe! Do szaszłyków podałam surówkę z kapusty z marchewką oraz obowiązkowo sos tzatziki . Składniki: 2 piersi z kurczaka Marynata: 150-200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki curry chilli do smaku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka myjemy
Kuchnia domowa Anipozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 4. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą do pizzy
Kuchnia domowa AniSzybka, krucha i chrupiąca surówka. Składniki: 1 główka lodowej sałaty 1 czerwona papryka siekany szczypiorek kawałek pora sos sałatkowy lub dressing (u mnie taki ) Sposób przygotowania: 1. Sałatę kroimy w paski. 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy. 3. Pora kroimy na półtalarki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku. 4. Sałatę
Kuchnia domowa Aninaleśnika nakładamy kawałek banana, posypujemy siekaną czekoladą, zwiajmy w rulonik. Tak postępujemy z pozostałymi naleśnikami. 4. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju. 5. Podajemy na ciepło, można polać jakimś sosem (np. czekoladowym lub waniliowym), ale ja podaję same prosto z patelni. Dla nas są wystarczająco słodkie i syte. Smacznego
Kuchnia domowa Anismażymy, aż ryż zrobi się szklisty. Następnie partiami wlewamy wodę z solą, tak aby ryż stopniowo wchłaniał płyn. Dusimy do miękkości. 4. Gotowy ryż podawać wedle uznania, np. z sosem, mięsem, potrawką czy warzywami. Smacznego
Kuchnia domowa Anigotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną. 3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. 4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam! Smacznego
Kuchnia domowa Anitarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Pora odciskamy z nadmiaru wody. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, jogurt i przyprawiamy do smaku. Smacznego :) Surówkę podałam do ziemniaków i schabu w sosie rozmarynowym
Kuchnia domowa Aniwchłonie całą wodę. 3. Garnek zdejmujemy z ognia, zawijamy go w koc lub ręcznik na 15-20 minut. Po tym czasie kasza jest gotowa do spożycia. *Świetnie smakuje z sosem pieczarkowym ... ** lub jako dodatek do obiadu :) Smacznego
Kuchnia domowa AniPrzepis znalazłam u Magdy. To świetna alternatywa dla zwykłego kotleta drobiowego. Mięsko w tej wersji bardzo nam posmakowało. Do tego polecam sałatę z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym . Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 ser camembert suszona żurawina sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka myjemy, porcjujemy, rozbijamy na kotlety. Posypujemy z obu stron solą i i pieprzem
Kuchnia domowa Animięsem mieszamy, dodajemy oliwki. 5. Mieszamy śmietanę, majonez, zmiażdżone ząbki czosnku, tarty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 6. Naczynie żaroodporne napełniamy mięsem z warzywami, całość zalewamy sosem. 7. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 st. C. Smacznego
Kuchnia domowa AniKlops można podawać na ciepło z sosem lub na zimno do kanapki. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Mięso na obiad nr 54 (11/2013). Polecam! Składniki: 1 kg mielonego mięsa (łopatka/karkówka) 3 jajka 2 cebule 3 czerstwe kajzerki woda lub mleko do namoczenia bułek 1/2 czerwonej papryki 1-2 ogórki konserwowe sól, pieprz suszony lub świeży koperek
Kuchnia domowa AniSchab pieczony w ten sposób był próbą przed Świętami - i to bardzo udaną próbą :) Polecam serdecznie! Składniki: 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 2-3 łyżki oleju 1 gałązka rozmarynu świeży tymianek 1 łyżka ziaren gorczycy świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki kminku 3 zmiażdżone ząbki czosnku Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy
Kuchnia domowa Anicytryny. 3. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem i ostudzić. 4. Jabłka, cebulę, 1 łyżkę majonezu i śmietanę (ilość wedle uznania) wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru. 5. Sosem przykryć filety śledziowe, schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia - przepisy Adriany
Kuchnia domowa Ani