dołeczek. W garnku zagotować wodę , partiami wrzucać kluseczki . Gotować na małym ogniu około 4 minut od wypłynięcia. Przelać na sitku zimną wodą i polać roztopionym masłem. Podawać z dowolnym sosem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwodą i dusić do miękkości . Gdy mięso zmięknie wyjąć je na talerz a z wywaru zrobić sosik ( podlać jeszcze wodą rozrobioną z odrobiną mąki, gęstość zależy już od was ) Sos powinien mieć ładny brązowy kolor . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliobrać i wykroić środkiem – pokroić w kostkę, a następnie dodać do mięsa. Dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Mąkę rozrobić w wodzie i zagęścić nią sos. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówCiasteczka o zdecydowanym smaku, idealny dodatek do różnych sosów, pomidorowego, czosnkowego, do czerwonego barszczyku, piwa itp. Składniki: -3 szklanki mąki -10 dkg masła -2 żółtka i jedno całe jajko -2 czubate łyżki kwaśnej śmietany -1,5 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -łyżeczka soli -łyżeczka ostrej papryki mielonej -3 łyżki granulowanej cebuli -10 dkg startego drobno żółtego sera
Maminek kulinarnymielonym pieprzem prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem. Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny. Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka. Na koniec oliwę z oliwek. Powstanie sos podczas duszenia, który nie odparuje,ale cały sum tym nasiąknie, dając nam dużo zdrowia! Tak przypawiona rybę, zawiń w papier, można pomóc sobie np. wykałaczkami . Do piekarnika
Z Kuchni Do Kuchnioliwki, grubo zmielony pieprz i smażyć, aż składniki będą gorące (3-5 min na średnim ogniu). Dolać zostawioną wodę z gotowania makaronu i chwilę dusić tak, aby powstał lekki sos. Makaron przełożyć na patelnię, dodać pietruszkę i parmezan, wymieszać
Mix smakumiód, wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia. Śledzie pokroić na małe kawałki, paprykę i ogórki pokroić na dość drobne paseczki, a umyta natkę pietruszki posiekać i dodać do sosu pomidorowego. Dodać również kukurydzę z fasolą i wymieszać. Całość przełożyć do salaterki (miseczki), przykryć i odstawić do lodówki na 4-8 godzin
Mix smakubazylii (można dodać świeżą pokrojoną bazylię w momencie dodawania papryki), doprawić do smaku, solą pieprzem cayenne i chwilkę poddusić, mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości wody i wlać do sosu delikatnym strumieniem, energicznie mieszając, zagotować i zestawić z ognia. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
Mix smakupodwójny filet z kurczaka * 200 g sera żółtego * 3 łyżki śmietany 18% * 2 jajka * sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra marynata do mięsa * 3 łyżki oleju * 3 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka miodu * 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę * 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej * 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej * 1 łyżeczka oregano * sól, pieprz Sposób przygotowania Mięso umyć
Mix smakuzamieszać i gotować, od momentu wypłynięcia gotować na średnim ogniu ok. 5 min. Wyjąć kluski na cedzak lub bezpośrednio na talerze. Podawać ze skwarkami z chudego boczku lub z sosem
Mix smakukońcem pieczenia zdjąć pokrywę. Piec w temp. 190 stopni ok. 1 h 20 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawić mięso jeszcze na ok 10 min. Z powstałego wywaru można przygotować sos do mięska
Mix smakujakieś 10 min. Składniki: 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zielonej pasty curry, 225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry, 2 czerwone chili, drobno pokrojone, 1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna), kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę, 1 łyżka cukru (ja nie dodałam), 225 ml mleczka kokosowego, liście bazylii (dekoracja
Kulinarna rozmowapozwalamy aby mięso się dusiło w aromacie przypraw. Po około 20 minutach dodajemy pomidory gotujemy chwilę i dodajemy mleko kokosowe. Sprawdzamy mięso, jeśli jest miękkie czas doprawić solą sos. Dodajemy odrobinę soli do smaku. Podajemy z ryżem
Kulinarna rozmowakapelusze i w środek wkładamy łyżeczką mieszankę czosnek/chilli/bazylia. Kiedy przejadą aromatem możemy je serwować. Nóżki pieczarek można drobno posiekać wrzucić do rondelka, dodać masło i zrobic z nich sos. Życzę udanego grilla
Kulinarna rozmowaczosnku Pieprz Natka pietruszki Plaster cytryny W garnku rozgrzewamy masło. Na to wsypujemy czosnek a następnie małże. Czekamy kilka chwil aż się otworzą. Opruszamy pieprzem I pietruszką. Podajemy z sosem w którym się dusiły I kawałkiem cytryny. Naturalnie I pysznie :-) Smacznego
Kulinarna rozmowa