plackom tartym z ziemniakow ugotowanych w mundurkach,niemiecka natomiast preferuje placki z tartych,ale surowych ziemniakow.Klasyczne rösti jest dosc duzym,grubym i jednym plackiem.Czesto towarzyszy daniom miesnym z sosami. Mojego placka upieklam wg wskazowek Tima Mälzera ( Zobacz filmik ).Zrobilam je jednak w wiekszej ilosci ,a zatem sa mniejsze oraz podalam z jogurtem i cukrem tak jak lubimy najbardziej. Niemcy najczesciej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanka wody ,przykryc patelnie pokrywka i dusic do miekkosci - okolo 20-30 minut.Pod koniec zdjac pokrywe i odparowac nadmmiar wody lub, zagescic 1 lyzeczka maki,by utworzyc apetyczny sos.Zrobilam sos,poniewaz podalam moj gyros z puree ziemniaczanym w miedzyczasie przygotowac tzatziki.Ogorka obrac ze skorki i zetrzec na duzych oczkach tarki.Posolic i odstawic,by puscil sok.Odsaczyc dokladnie ogorka na sitku nastepnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebulę pokroić w piórka.Warzywa z cebulą umiescić w salaterce,wymieszać z solą i odstawić ,by pusciły sok i zmiekły oliwę,ocet winny i miód wymieszać na gładki krem sos dodać do ogórka z cukinią,wymieszać.Dodać pokrojony szczypiorek i koperek lub inne ulubione zioła przed podaniem schłodzic w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią cielęcą Składniki na 10 klusek: 300-350 g mąki orkiszowej 700 100 ml mleka 2 dkg drożdży świeżych lub 1,5 łyzeczki suchych 1 łyżka cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Idealnie mięciutkie,rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie-to właśnie żeberka.Chyba wszyscy je lubią.Sama je uwielbiam,choć bardzo rzadko je robię.Jest to danie niestety dość kaloryczne ,jednak pogoda za oknem całkowicie usprawiedliwia ochotę na takie jedzonko. Może właśnie ta częstotliwość sprawia,że są witane z takim entuzjazmem,gdy tylko pojawią się na stole.Mąż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żurawina jest dostępna w handlu już od wielu lat.Teraz bez trudu można kupić świeżą.Właśnie z niej można zrobić przetwory,które posłużą jako baza do przygotowania napojów, kisieli,galaretek,sosów. Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego-naturalnego konserwanta.Dzięki temu zachowuje świeżość na długo.W lodówce możesz ją przechować do 6-ciu tygodni,w zamrażarce rok. Składniki na syrop z żurawiny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!długie paski.Posolić i odstawić na 10-15 minut.Puści sporo wody,wodę odlać sok z cytryny połączyć z octem ryżowym i syropem z agawy odsączoną rzepę polać przygotowanym sosem i posypać uprzednio uprażonym,bądż nieuprażonym czarnym sezamem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domu ma się łasuchów. 1 kg mąki pszennej typ 500 500 ml mleka 3,2% 1/3 szk oleju 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 65 g świeżych drożdży Sos : 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego z bazylią 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego z czosnkiem sól himalajska do smaku 1/4 przegotowanej zimnej wody Dodatki : 450 g różnych kiełbas 350 g pieczarek
Ewa w kuchniszaszłyki 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula 1 pomidor 8 plasterków cukinii 1 łyżka mieszanki przypraw do grilla sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 szk sosu sojowego jasnego Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibrzoskwinie 2 łyżki kaszy manny ( błyskawicznej ) cukier do smaku Ciasto : 500 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania 250 ml gorącej wody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli Sos : 4 łyżki jogurtu greckiego 1 jogurt brzoskwiniowo pomarańczowy ( 150 g ) cukier do smaku odrobina czerwonego barwnika spożywczego Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCiasto : 600 g mąki pszennej typ 500 1 szk mleka 3/4 szk wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 6 łyżek oleju Sos : 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 4 łyżki wody 2 szczypty soli Farsz : 4 cienkie wiejskie kiełbasy 150 g wędzonego boczku 200 g pieczarek 2 cebule 200 g żółtego sera 1 łyżka czosnku
Ewa w kuchnidodać do składników na patelni. Wszystko smażyć do lekkiego zarumienienia składników. Potem podlać całość bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie ewentualnie doprawić i zaciągnąć sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody. Gulasz zagotować i podawać np. z ugotowanym makaronem
Ewa w kuchnifirmy Prymat i kolejna propozycja do konkursu na Doradca Smaku. Niby prosta przekąska ale jaka smaczna. Chrupiące skrzydełka z pysznym dipem meksykańskim można podać właśnie na przekąskę lub obiad. Sos jest gęsty, ostry i smaczny i świetnie komponuje się właśnie ze skrzydełkami w sezamie i płatkach kukurydzianych. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisiebie. Jako, że w kuchni zawsze coś się psuje a mi akurat odmówiła posłuszeństwa jedna z tarek postanowiłam wybrać tarkę wielofunkcyjną, którą znajdziecie tutaj : i maleńkie naczynko do serwowania sosu, ale o tym kiedy indziej. Wybrałam ten produkt mając na myśli mojego małego pomocnika czyli synka, który często pomaga mi w kuchni. Tarka ta ma 4 wymienne ostrza, które nigdy
Ewa w kuchniDziś propozycja na wykorzystanie kolejnych produktów od Społem Kielce. A jest to majonez Omega 3 i Sos curry. Do tych produktów dodałam jeszcze kilka składników i wyszła pyszna marynata do udek. udka zamarynowane a potem upieczone są pyszne i soczyste. Do tego ulubione dodatki i mamy pyszny obiad. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni