sosy - 72734 przepisów (strona:3724/4849)

Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 511

ewentualnych błon i podsmażamy na łyżce oleju przez minutę z każdej strony. Wlewamy koniak, nakrywamy pokrywką i dusimy przez minutę. Wątróbki zdejmujemy, kroimy na mniejsze części i zalewamy sosem koniakowym z patelni. Patelnię czyścimy, rozgrzewamy następną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją winem i dusimy minutę. Zawartość patelni wlewamy do wątróbek. Dodajemy także majeranek, posiekaną pietruszkę, śmietanę kremówkę

Poezja smaku
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 211

które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej bułce z dodatkiem awokado i ostrego sosu ajvar. Te dwie pozycje wkrótce pojawią się na blogu

Kulinarne przygody Gatity
A więc tak... 195

Urozmaicą Waszą kuchnie  domową, Zapiekanka prosta na kolacje ze Dwoje lub znajomymi  Pieczeń rzymską z jajkiem Szarlotkę, którą muszę dokształcić z pianką czekoladową Schab z czosnkiem z sosem pieczeniową Polecam i zapraszam codziennie na ciekawe przepisy:) naprawdę dobre jedzenie  Pozdrawiam

pichciszto
Weekend na Węgrzech - relacja 227

słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem , a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami . Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami . Drugie danie było bardzo tłuste i znów za słone

Pasja Smaku
Kremowa potrawka z kurczaka 444

miksujemy na aksamitna masę blenderem.   Kładziemy na gaz, dajemy marchew, zagotowujemy i zmniejszamy gaz- gotujemy około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Kroimy mięso. Dodajemy do sosu groszek i mięso. Od zagotowania, trzymamy na gazie około 5 min , mieszajać od czasu do czasu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki. Gotowe.  Smacznego

Smaki Edyty
Kasza jaglana z musem jabłkowym i prażonym sezamem 225

regularnie. Kasza została więc uprażona, ... potem ugotowana  (u mnie z wodą i mlekiem). Sezam podprażyłam na patelni i dodałam do musu jabłkowego produkcji Teściów. Na koniec kapka sosu porzeczkowego i jedziemy. Nie wiem kto zajadał się bardziej: Bruno czy ja ;) Kaszę jaglaną mam w końcu "odhaczoną

Z butelką mleczka w tle
Nototenia - czyli domowy obiadek 277

zrobimy jak się skończy sezon ziółek na balkonie (bo oczywiście tylko świeże nadają się do użycia w ten sposób). Żeby obiad był jeszcze bardziej wypasiony ziemniaczki zostały polane sosem z zebranych przez nas wczoraj  prawdziwków. LATO TRWAJ

Z butelką mleczka w tle
Słoneczne ratatouille z bakłażanem i cukinią 303

zółte, pomidory różnokształtne, papryka żółta, papryczka ostra, cebula cukrowa, cebula czerwona. Wszystko pokroiłam mniej więcej na półtalarki. Cebule i czosnek posmażyłam i przełożyłam do garnka w którym miał powstać sos. Dodałam tam pokrojone pomidory, słoiczek domowego przecieru pomidorowego, garść świeżych posiekanych ziół z balkonu, łżeczkę soli, pieprzu, cukru, ostrej pasty paprykowej. Dodałam też 2 kawałki pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej

Z butelką mleczka w tle
Szybkie babeczki z budyniem i malinami 420

soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 łyżka śmietany Wystarczy zagnieść ciasto ze wszystkich składników i gotowe. A co do moich babeczek: dałam odrobinę sosu z czerwonych porzeczek na dno (robionego przez moją mamę). Na to budyń (zmiksowany z ok 3 łyżkami masła) i na to malinki. Jeśli nie mamy w planach zjedzenia wszystkiego

Z butelką mleczka w tle
Cukinia na najprostszy sposób - smażona 262

panierce i wrzucałam na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem czosnkowym (własnej roboty). Nie smażyłam długo, bo cukinii wystarczy, że zmięknie a panierka się zarumieni. Podałam ją z jogurtowym sosem koperkowym. Zniknęła szybciej niż się robiła

Z butelką mleczka w tle
Grzybobranie 194

chodzenie po skraju lasu a nie prawdziwe grzybobranie) znaleźliśmy piękne okazy: - maślaki - prawdziwki - koźlarki - opieńki Cały dom pachnie octem, bo Mamcia walczy dzielnie i robi grzybki marynowane oraz sos grzybowy

Z butelką mleczka w tle
Surówka colesław 227

główki posiekanej w dowolny sposób białej kapusty (ja wolę piórka niż wersję mini) - 2 marchewki starte na grubej tarce - 1 cebula drobno posiekana w kosteczkę Wszystko mieszamy i zalewamy sosem przygotowanym z: 4 łyżek cukru 1/2 szklanki majonezu 3 łyżek mleka 1 i 1/2 łyżki octu winnego (ja się machnęłam i dodałam też balsamiczny, myślę, że wyszło na plus) soku

Z butelką mleczka w tle
Oszukane Gnocchi z zielonym pesto. 207

Oszukane, bo to kopytka, a dodatkowo sos jest ze słoika. No cóż, czasem tak jest, że mamy 3 minuty i trzeba kombinować. Obiad iście studencki, ale pyszny tak jak należy :) - porcja kopytek - kilka łyżek zielonego pesto - ok 1/2 startej kulki mozarelli - parmezan do posypania Żeby już do końca urazić tradycjonalistów wszystko zostało zmieszane i podgrzane w mikrofali, zamiast w piecu

Z butelką mleczka w tle
Jabłka w cieście naleśnikowym 269

Maczamy kawałki jabłka w cieście i nakładamy na rozgrzaną patelnię, posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Najlepsze jeszcze na ciepło, posypane cukrem pudrem, lub z sosem owocowym, dżemem, kleksem śmietany czy innym ulubionym dodatkiem. Smacznego

Z butelką mleczka w tle
Pavlova z żurawiną 270

kolejny sposób na jej wykorzystanie. Inspiracją był przepis Beaty , ale zmieniłam w nim niemal wszystko. Zamiast dużego tortu - mniejsze puchate bezy, do tego odrobina kremówki i sos ze świeżej żurawiny. Wyszło coś obłędnie pysznego; C. stwierdził, że to chyba najlepsze bezy, jakie jadł. Słodko-kakaowe, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku - idealne. Do tego śmietana ubita na delikatny puch

Pożeraczka, czyli raz adobrze