sosy - 72734 przepisów (strona:3729/4849)

Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 209

zagotować i przelać do zrazów. Wszystko razem dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia posolić. Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną, ale ja wolę taki naturalny, bez żadnych dodatków czy zagęszczania  :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem 214

często. Lubimy naleśniki po prostu i chyba dlatego wymyślam z nich różne rzeczy :) Kiedyś pokazywałam Wam ślimaczki z serem zapiekane pod beszamelem , pamiętacie? Dzisiaj będzie inna wersja i bez sosu :) Wątrobiankę chyba zna każdy. To taki pasztet z większą ilością wątróbki, delikatniejszy w swojej strukturze, bardzo często lekko podwędzony. Pierwszy raz z naleśnikami z wątrobianką zetknęłam się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy bananowe z dodatkiem mąki kukurydzianej 200

miękkie, wtedy ciasto jest bardziej lejące. Najlepsza konsystencja ciasta to konsystencja gęstej śmietany. Racuszki smażyć na oleju, na średnio rozgrzanym tłuszczu.  Podawać z sosami na bazie jogurtu naturalnego - ja rozmieszałam jogurt ze skórką otartą z cytryny. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Andrzejkowe szybkie przysmaki 258

jedne z moich ulubionych propozycji :) Na gorąco: Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem Piwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany

Codzienna kuchnia niecodzienna
Syrop piernikowy 249

Sosem korzennym częstowałam Was przy okazji przepisu na ryż z jabłkami >klik!< . Dzisiaj zapraszam na syrop, którym można posłodzić sobie herbatę czy kawę. Ma wspaniały zapach, który rozszedł się po całym domu podczas jego gotowania. Kiedy go przygotowywałam, to uświadomiłam sobie, ze Boże Narodzenie już niedługo :) Niech ten syrop będzie

Codzienna kuchnia niecodzienna
A`la flaczki z boczniaków 295

250g świeżych boczniaków 1/2 marchewki 1/2 pietruszki 1/4 selera  mała cebula sól pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 2 łyżki sosu sojowego olej 1 litr wody Sposób przygotowania: Boczniaki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski, aby przypominały tradycyjne flaczki. Warzywa ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię

Truskawkowa Fiesta
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 217

kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie, jak wykorzystać niedopite wino, jak kupować mięso w sklepie, jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka, jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz), jak wykorzystać resztki warzyw, jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli, jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone, co zrobić z czerstwym

WojnaNaSmaki.pl
Kanapka z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem 251

plastry, cebulę na cienkie krążki. W kubeczku łączymy ketchup z majonezem. Bułki przekrawamy na dwie połowy. Kładziemy pomidora, ogórka i cebulę. Na to wszystko kładziemy kurczaka i polewamy sosem majonezowo-ketchupowym. Następnie wszystko przykrywamy drugą połową bułki. Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Udany majonez podstawowy 281

łyżką, tak by składniki połączyły się - zrobiłam to w niedużym wąskim garnuszku Olej dolewałam po łyżce i miksowałam robotem wpierw na małych obrotach (pod koniec na szybszych), a gdy sos był coraz gęściejszy dodałam cukier, potem sok. Podczas dolewania soku do majonezu próbowałam by nie był za kwaśny. Dodałam go nie więcej jak 2 łyżki, może dlatego, że musztarda była

Proste Potrawy
Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 204

płytą grzewczą i dużo miseczek z warzywami świeżymi, marynowanymi cebulkami, ogóreczkami ,oliwkami, śliwkami, owocami, wspaniała jest gruszka z orzechami, a może banan, oczywiście przyda się bagietka ,przyprawy i jakieś sosy,a mogą być też konfitury z żurawiny itd.,a może ktoś wykombinuje malutki omlecik, tutaj wyobraźnia nie ma granic… Te wszystkie "wymyślne" urządzenia pozwalają na wspaniałe wspólne spędzanie czasu przy

Kulinarny karnet Christophera
Święta Wielkanocne 249

wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :)  Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video  http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu jak i ozdabiałam

NA MOIM TALERZU
Placki ziemniaczane 196

ziemniaczane . Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące. Czasami podaję je z sosem i sała tką.   Polecam! Składniki: 1 kg ziemniak ów , cebula, jajko,  sól, pieprz , olej do smażenia Surowe, obrane ziemn iaki ścieram, cebulę kr oję w drobn ą kostkę

NA MOIM TALERZU
Robię sałatki w weekend 231

zapełnienie brzucha mojego smakosza :)  Ulubiona sałatka z tuńczykiem . Często jemy sałatkę z ryżu i tuńczyka. Tym razem wykorzystałam makaron conchigliette, czyli malutkie muszelki.Mmm pycha! Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 2 jajka 200 g makaronu  2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 papryki 3 ogórki kiszone pieprz, sól, papryka

NA MOIM TALERZU
Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia 184

Będąc w markecie i robiąc zakupy wpadła mi w ręce paczka szpinaku typu baby. Ogólnie szpinak najczęściej ląduje w moim zielonym koktajlu, albo jako sos szpinakowy do makaronu. Ta ostatnia wersja jest jednym z ulubionych dań mojej córy. Tak, tak, moje dziecię od zawsze lubiło szpinak. Tyle, że zawsze musiał... Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia

Nie Bo Piekło
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes 237

śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem

karmelowy