sosy - 72734 przepisów (strona:3616/4849)

Mielone z ogórkiem kiszonym w sosie musztardowym z koperkiem 248

mięso wyciągnąć z garnka. 8. Do garnka dodać 3 łyżeczki musztardy, a następnie zaciągnąć rozrobioną w wodzie mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 9. Mięso ponownie przełożyć do sosu i gotować na małym ogniu przez kolejne

A Ty Smakuj Mnie
Lazania z quinoa i 4 serami 311

Lazania to moje ulubione danie włoskie. Kombinacji na lazanię tyle ile osób gotujących, zasada główna jednak to plastry makaronu przekładane i polewane sosem. Oto moja wersja lazanii z quinoą. Lazania z quinoa z 4 serami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka "Coleslaw" 137

drobno pokroić w kosteczkę. Dołożyć do miski z kapustą, wymieszać. W kubku połączyć 1/2 szklanki majonezu z mlekiem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz 1/6 szklanki śmietany. Polać gotowym sosem warzywa w misce. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki do tzw. "przegryzienia się" w celu zmięknięcia kapusty. Surówkę odstawić najlepiej na całą

In my kitchen
Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i migdałami 198

uprażyć migdały. Przełożyć do miseczki. Na jednej łyżce oleju zarumienić szalotkę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć. Wlać śmietankę, dodać przyprawy i migdały. Gotować, aż sos delikatnie zgęstnieje. Dodać kurczaka. Gotować 2 minuty. Na koniec wymieszać dokładnie z makaronem. Przed podaniem można delikatnie posypać prażonymi płatkami migdałów

In my kitchen
Sałatka pieczarkowo-kurczakowa 440

pietruszkę drobno posiekać. Przygotowane składniki wymieszać. Majonez z jogurtem wymieszać w proporcji 1:1, dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sól i pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać.  Sos majonezowy dodać do pokrojonych składników sałatki, wymieszać. Sałatkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, by nabrała smaku

In my kitchen
Leczo warzywne z cykorią i fenkułem (vegan) 287

się zielenić i budzić do życia. To idealna okazja, aby zregenerować nasze organizmy porządną porcją warzyw. Dlatego dziś chciałbym Wam przedstawić moje warzywne leczo z cykorią i fenkułem w sosie pomidorowym. To lekkie i sycące danie, które polecam Wam na wiosenny lunch. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 10 osób Koszt przygotowania: 20,00 zł SKŁADNIKI: 1 cukinia

kulinarnyJa
Kiszone cytryny, moje ulubione 186

tylko w teorii :). Cytryny znajdziecie w potrawach kuchni  arabskiej i i n dyjskiej , dodane do polskiego gulaszu też mogą sprawić cuda. P asują  do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, a nawet  drinków (zwłaszcza krwawej Mary). J uż niewielki kawałek ukiszonej cytryny może nadać nowy wymiar przygotowywanej potrawie, więc  łatwo się w nich zakochać ;),  i po miesiącu

SzczyptaSmaQ
Pudding z nasion chia 230

desery, dla osób odchudzających się, czy chorych na cukrzycę. Można jeść je same – popijając dużą ilością wody, można posypywać nimi sałatki, można je zmielić i zagęszczać nimi sosy, można dodawać do jogurtów i owsianek, lecz najmodniejsze są teraz puddingi, które powstają po zmieszaniu nasion chia z mlekiem lub sokiem. Nasiona pęcznieją w żołądku pozostawiając na długo uczucie sytości. Dają

Poezja smaku
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 243

odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej  doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie

Słodko-Słony Świat Ilony
Kiszone cytryny - kuchnia marokańska 202

przez około 6 miesięcy. Przed użyciem opłukać z nadmiaru soli i usunąć pestki.   Zastosowanie: D robno pokrojoną skórkę możemy używać do sałatek .   Do tajine , gulaszy i sosów można użyć zarówno całe ćwiartki, jak i samą skórkę w zależności od tego czy  chcemy uzyskać słabszy czy mocniejszy aromat cytrynowy.  Do rosołu wkładamy tylko skórkę w całości

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 215

kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki  1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być imbir mielony) 2 łyżki stołowe octu winnego 1 duży

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki - przepis na ciasto doskonałe 197

odrobiną mąki lub wody. Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet domowy po ... saudyjsku 222

dodać marchewkę. Po około 2 godzinach dodać umytą i pozbawioną żyłek wątróbkę i dusić kolejne 15 minut. Uduszone mięso i marchewkę wyjąć z wywaru i wystudzić, a w powstałym sosie namoczyć bułki. Mięso, warzywa, wątróbkę i bułki zmielić trzykrotnie. Do otrzymanej masy dodać jajka, gałkę muszkatołową, ewentualnie doprawić i bardzo dokładnie wymieszać. Masa powinna być gładka i lśniąca Pasztet przełożyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Baharat - smak Bliskiego Wschodu 198

Baharat to doskonała  saudyjska   mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę  Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 205

indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier i sos sojowy do smaku ewentualnie 4 plasterki kie łbasy chorizio Przygotowanie  Odciać ogonki papryki i wyjąć ze środka białe części wraz z nasionami. Ogonki pozostawić, posłużą nam do zamknięcia papryki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata