wcześniej:) Składniki: 1/2 kg buraków czerwonych 1/2 słoika ogórków kiszonych 1 mały słoik pieczarek marynowanych lub 1/2 dużego 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki groszku konserwowego Sos: 1 jogurt naturalny lub śmietana 18% 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Dodatki: kilka liści sałaty Wykonanie: Buraczki gotuję do miękkości, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach
Bea(u)ty kitchenmieć taką moją własną Książkę Kucharską:) 4.Inspiruje mnie wiele rzeczy, czasem jakiś inny blog, czasem jakiś produkt, ale większość to z przepisy wyniesione z domu rodzinnego 5.Żeberka w sosie miodowym na kukurydzy 6.Potrzebuję wielu urządzeń, ale chyba brak piekarnika najbardziej by mi doskwierał, bo bez piekarnika to już nic bym nie upiekła:D 7. Harlan Coben- Nie mów
Bea(u)ty kitchendanie jest świetne jako przystawka lub jako danie główne z dodatkiem sosu i ziemniaków. Wypróbujcie, warto:) Składniki: 6 dużych cebul 25 dag mięsa mielonego 10 dag ryżu 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka masła lub margaryny natka pietruszki koperek sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut. Wyjmuję
Bea(u)ty kitchendodając do niego roztarty czosnek oraz sól do smaku. Formę do zapiekania smaruję masłem i układam na przemian makaron ze szpinakiem. Śmietanę, jajko, sól i pieprz mieszam razem. Do sosu dodaję połowę startego żółtego sera i polewam zapiekankę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 30 min. Po tym czasie posypuję wierzch pozostałym startym żółtym serem
Bea(u)ty kitchentwarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam. Na talerzu kładę kilka placków, dip nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe
Bea(u)ty kitchennastępnie w plasterki, solę i odstawiam by zmiękł i odciskam z nadmiaru soku. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Groszek osączam na sicie i miksuję ze śmietaną za pomocą blendera. Sos doprawiam solą i pieprzem i polewam sałatkę. Wierzch posypuję posiekanym porem SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenpaseczki. Wrzącą wodę solę i wrzucam partiami pokrojony makaron. Po około 5-7 minutach wyjmuję łyżką i nakładam w talerze.Jeżeli makaron ma czekać dłużej np: na sos lub zupę, wtedy hartuję zimną wodą, przekładam do miski na makaron i skrapiam oliwą by się nie posklejał. Od czasu do czasu przemieszam i gotowe. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchensolę i odstawiam co najmniej na godzinę do lodówki. Cebulę i czosnek obieram i siekam. Do natłuszczonej formy do zapiekania wkładam filety, przysypuję cebulą wymieszaną z czosnkiem, polewam sosem z ketchupu, musztardy i oliwy, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 30 minut. Po 25 minutach zdejmuję przykrywkę, posypuję rozmarynem i zapiekam bez przykrycia przez
Bea(u)ty kitchenzamykam naczynie. Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam sakiewki na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180° C i piekę przez około godzinę. Podaję z ziemniakami i sosem z pieczenia lub jako przystawkę
Bea(u)ty kitchenmoja wersja sałatki, którą zachwycali się goście :) Składniki: 1 główka sałaty 1 czerwona cebula 3-4 pomidory 2 ogórki 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej Sos do sałatki: sok z 1 limonki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka brązowego cukru sól pieprz Wykonanie: Sałatę myję, osuszam i każdy liść, osobno, rozrywam na drobne kawałki. Cebulę obieram
Bea(u)ty kitchenPodduszam przez kilka minut, podlewam winem i ponownie duszę przez około 5 minut, doprawiam do smaku. Zestawiam i studzę do temperatury pokojowej. Wszystko przekładam łącznie z sosem z duszenia i miksuję na gładką masę. Dodaję miękkie masło i ponownie miksuję. Dodaję majonez, w razie konieczności doprawiam do smaku i mieszam. Foremkę wykładam folią do żywności, nakładam
Bea(u)ty kitchenczerwona papryka 3 jajka 5-6 oliwek zielonych nadziewanych papryką 5-6 oliwek czarnych Dressing: 2 łyżeczki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju ryżowego 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego Wykonanie: Umytą i osuszoną rukolę przekładam do salaterki. Paprykę kroję w kostkę, jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Oliwki zielone kroję wzdłuż na połowy
Bea(u)ty kitchendobrze schłodzonej masy lodowej . W międzyczasie składniki na polewę mieszam ze sobą w kubeczku ( nie podgrzewam) i odstawiam do lodówki. Gotowe lody nakładam łyżka do salaterki i polewam sosem czekoladowym
Ciasteczkowy PotwórDanie z kaszy jęczmiennej, pachnące boczkiem, grzybami i kminkiem. Pomysł na konkretny, męski obiad dla 3-4 osób. Świetnie pasuje do niego sos grzybowy. 100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) 300 g boczku w kawałku 2 cebule 3 ząbki czosnku 20- 40 g suszonych grzybów 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonego kminku oregano, sól, pieprz ½ kostki rosołowej lub grzybowej Suszone
Trzeci talerzpikantna, jednak smak słony i słodki stracą nieco mocy. Marchewka po koreańsku pasuje do łagodnych dać typu ryż z duszonymi udkami kurczaka, czy tłuczone ziemniaki z bitkami w sosie itp. Marchewka po koreańsku, wbrew nazwie, jest tradycyjną surówką bardzo lubianą za naszą wschodnią granicą. Ma ona nawet własną historię. Podobno powstała w czasach kryzysu, kiedy radzieckie gospodynie nie mogły przygotować
Trzeci talerz