sosy - 72734 przepisów (strona:3606/4849)

Ziemniaczane Kulki 343

Kulki ziemniaczane to dość pracochłonny ale za to pyszny dodatek do mięsa albo ryby. Można je jeść również jako samodzielne danie z dowolnym sosem np. grzybowym . Trzeba się trochę napracować wykonując kulki ale naprawdę warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać te które

Mama Gotuje
Placki Ziemniaczane 219

Niezawodne placki ziemniaczane z sosem, gulaszem, śmietaną lub same. Żeby je zrobić nie potrzeba wiele czasu. Robi się je rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić. Składniki: 1 kg ziemniaków

Mama Gotuje
Muffiny Nadziewane Mięsem 202

Muffiny nadziewane mięsem to rewelacyjny dodatek do czerwonego barszczu i świetna przekąska. To danie urozmaici każde przyjęcie. Mięso w pikantnym sosie zapieczone w kruchym cieście jest pyszne. Można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem. Te muffiny mogą stać się popisowym daniem każdego kto zechce je wypróbować. W przepisie podano ilości produktów do upieczenia około 24 muffin

Mama Gotuje
Kopytka 234

świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego obiadu, a przy tym zrobienie ich jest szybkie i proste. Są idealne nie tylko do gulaszu lub innych sosów, ale i polane cebulką zeszkloną na smalcu i posypane koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem. Składniki: ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki

Mama Gotuje
Kotlety Ryżowe 212

przyrządzę coś, co już dawno nie gościło na moim stole. Chwila zastanowienia, przegląd składników, które posiadam i wymyśliłam. Kotlety ryżowe są ciekawym pomysłem na codzienny obiad. Rewelacyjnie pasują do sosu pomidorowego albo pomidorowego indyjskiego chutney`u. Ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Składniki: ¾ szklanki ryżu 4 jajka ½ pęczku natki pietruszki 1 łyżka mąki sól pieprz bułka tarta do opanierowana kotletów

Mama Gotuje
Baba Ziemniaczana 287

Baba ziemniaczana jest świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można ją podawać ze śmietaną, ulubionym sosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć ziemniaki, ale warto. To proste i bardzo dobre danie. Składniki: 1,5  kg ziemniaków 200 g wędzonego boczku może być dodatkowo zapażony 2 duże cebule 200 g mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku

Mama Gotuje
Pasztet z Warzyw 183

białek i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o około 45 minut. Do tak upieczonego pasztetu można przygotować ulubiony sos lub podawać bez dodatków

Mama Gotuje
Sałatka z rukolą i arbuzem 189

suchą rozgrzaną patelnię i prażyć aż się przyrumienią. Rukolę umyć i osuszyć, oliwki pokroić w plasterki, ser feta pokroić w kostkę a czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos: wymieszać ze sobą miód cytrynę i pieprz. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Można zostawić częćś pestek dyni i posypać nimi wierzch sałatki

Mama Gotuje
Kotlety z ciecierzycy 182

ciecierzycy więc postanowiłam zrobić z niej kotlety. Zrobiłam kotlety z ½ szklanki suchej cieciorki, akurat dla 2 osób, ale warto je zrobić z całej szklanki cieciorki. Do kotlecików świetnie pasuje sos pomidorowy. Składniki: ½ szklanki ciecierzycy 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła ½ pęczku natki pietruszki 1 łyżeczka sumaku ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski) sól pieprz olej

Mama Gotuje
Tort z masą maślaną 253

piekarniku. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao, obie dokładnie

Mama Gotuje
Kluski na parze 196

nałożyć na niego gazę lub pieluchę tetrową i obwiązać ją sznurkiem. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy kluski i przykrywamy je pokrywką. Kluski można podawać polane roztopionym masłem lub sosem zrobionym z jogurtu naturalnego, kakaa i cukru pudru - wszystkie składniki wystarczy wymieszać

Mama Gotuje
Kluski śląskie 224

Dziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem. Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków) Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków

Mama Gotuje
Rurki z kremem 204

Krem: Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Rurki: Masę przełożyć do szprycy i nadziewać rurki

Mama Gotuje
SUSHI 175

ogórek konserwowy- chili kawałek łososia wędzonego, paczka paluszków krabowych 1 opakowanie prasowanych alg nori do zawijania majonez  wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania i do podania marynowany imbir, sos sojowy do podania Naczynia i narzędzia: garnek z grubym dnem miska duża na ryż miseczka na wodę do maczania rąk bambusowa mata ostry nóż deska do krojenia talerzyki, malutkie miseczki

MarciochaKucharzy
Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem 227

jajecznicę lub jajko na miękko :) Trzeba coś zmienić :) Dziś nadchodzi poranek zmian :) Zapiekane bułeczki faszerowane pasta tuńczykową z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 4 duże bułki (wysokie) 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 1 opakowanie białego sera ze szczypiorkiem 0,5 cebuli 4 jajka sól, pieprz, papryka Odcedzić tuńczyka i rozdrobnić widelcem. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z serem, dodać tuńczyka

MarciochaKucharzy