kolacja na ciepło. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Nadzienie można dowolnie komponować z ulubionych (lub akurat dostępnych) składników ;) Tak przyrządzone tortille doskonale smakują z meksykańskim sosem salsa, dipem czosnkowym lub musztardowo - miodowym - w zależności od nadzienia i gustu. Przepis bierze udział w konkursie POTRAVEL. Szczegóły na stronie http://potravel.pl/2013/09/25/konkurs/
Kuchnia po mojemuProste w produkcji kluski łyżką kładzione podpatrzone u mojej Teściowej zagnieździły się na stałe w moim domowym menu. Stanowią doskonałą alternatywę dla pyz, kopytek i innych standardowych dodatków do sosów mięsnych. A jeśli jeszcze przyrządzone zostaną z mąki razowej lub np trzy ziarna - to już w ogóle pełnia zdrowia ;) Składniki w proporcjach "naocznych" (na obiad do syta
Kuchnia po mojemupół (wzdłuż) i szatkujemy. Pomidory kroimy w średniej grubości kostkę, a cebulę w kostkę drobniutką. Posypujemy pieprzem i solą. Odstawiamy na 15 - 20 minut do zmięknięcia kapusty. Odlewamy wytworzony sos. Dodajemy majonez. Mieszamy i gotowe. I tu dwie szkoły - w zależności od upodobań - można majonezu dodać od razu - nie czekając. Można też dodać pokrojoną paprykę, wtedy surówka jest bardziej chrupiąca
Kuchnia po mojemumenu było choć trochę świąteczne postanowiłam przygotować coś czego wcześniej nie robiłam - cannelloni. Żeby było jeszcze ciekawiej zdecydowałam się na wydanie odmienne od tego najbardziej znanego - tradycyjnego cannelloni w sosie pomidorowym. Odkąd w moje imieniny Mąż zabrał mnie na przepysznego łososia na szpinaku, chodziło to pyszne zielsko za mną. Pretekst gotowy. Mąż za szpinakiem nie przepada, ale zwabiony formą podania
Kuchnia po mojemuBabeczki słodkie wyszły gładkie, kształtne. Babeczki chili to te o nieregularnych kształtach. No i teraz pytanie - które lepsze. Do wyboru, do koloru ;) Mężowi bardziej podpasowały te ostre - szczególnie z sosem czosnkowym . Pewnie dlatego, że wyszły naprawdę pikantne. Mi początkowo też, ale wieczorem po kolacji doceniłam walory tych słodkich. Wyraźna kokosowa słodycz z nutą kwaśnej limonki i rodzynką gdzieniegdzie... bajka
Kuchnia po mojemuścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie cebulę. Dodajemy całe jajka. Solimy, pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami: śmietaną, keczupem lub pikantnym sosem - mięsno warzywnym
Kuchnia po mojemuwylewać niewykorzystane białko z jaj. Jeśli robiliście potrawę, do której przygotowania potrzebne były same żółtka oto idealny przepis na zagospodarowanie pozostałych białek. Ja z tych po siostrzanych świderkach w sosie Carbonara postanowiłam zrobić coś bajecznie prostego i smacznego - kokosanki. Kiedyś na słodkim blogu Pani Beaty Kuśmierek widziałam przepis na takie białkowo - kokosowe ciasteczka i stąd w ogóle ten pomysł
Kuchnia po mojemunich będzie pyszne. Smakują tak samo dobrze na zimno jak i na ciepło, na słodko jak i na słono. To już zależy od upodobań. Szklanka soku 100% oraz domowy sos czosnkowy dopełnią wartość i smak takiego śniadania. Polecam Przepis na to fantastyczne ciasto, z którego można czynić cuda odkryła moja Teściowa na stronie Wielkie Żarcie , gdzie zapraszam po oryginał troszkę
Kuchnia po mojemujeszcze nie raz wrócę. Sprawdźcie sami: Składniki (dla 2-3 osób): 2 średnie ćwiartki z kurczaka 1 pomarańcza sól, pieprz świeżo mielony majeranek Przygotowanie: Umyte i osuszone udka skrapiamy sosem sojowym, ciemnym, nacieramy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Oprószamy solidnie majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Ok 1/2 godz. przed pieczeniem wystawiamy z lodówki i obkładamy miąższem
Kuchnia po mojemugatunku mięsa jakim jest wołowina. Składniki (na 8-10 hamburgerów): ok 1 kg wołowiny o zaw. tłuszczu ok 20% (antrykot, rostbef, ładna pręga) 1 średnia cebula czerwona kilka kropli sosu Worchester 1 konkretna łyżka musztardy Dijon 1-2 łyżki zimnej wody sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso wraz z obraną cebulą mielimy dwukrotnie. Doprawiamy solą, pieprzem
Kuchnia po mojemusałatą ze śmietaną (też smak dzieciństwa). Młode ziemniaczki również były, ale to zupełnie zbędny i zbyt ciężki dodatek. Warto zastąpić je gotowanym brokułem na przykład lub lekkim i pikantnym sosem warzywnym lub grzybowym czy po prostu ulubioną surówką . Danie to kojarzy mi się z zaradnością mojej Mamy, która zawsze w smaczny sposób wychodzi z kryzysów obiadowych i ma pomysły
Kuchnia po mojemuoleju i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą (ok 200 - 300 ml). Gotujemy ok 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy siekany koper. Po kilku minutach zaprawiamy odrobiną mąki (jeśli sos nie zgęstniał wystarczająco od samej bułki) i zabielamy łyżką śmietany. Klopsy gotowe. W tym samym czasie i na tym samym tłuszczu smażymy kotlety na rumiano. Trzy obiady z głowy
Kuchnia po mojemukilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy ryż i smażymy na maśle warzywa z dodatkiem czosnku, imbiru i kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym chili. Powtórzę raz jeszcze - tak zamarynowana polędwica jest przepyszna. Na wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta i miękka. Mniam
Kuchnia po mojemuwłożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku. Można również wyjąć pulpeciki i sos zmiksować blenderem
Z miłości do słodkościKarkówka w delikatnym pomidorowym sosie z dodatkiem pieczarek i papryki. Pyszne, syte i proste danie, świetne z dodatkiem wszelkiej maści kluskami. Wersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!