sosy - 72734 przepisów (strona:3598/4849)

Kolorowy banan 196

kilka owoców żurawiny łyżka cukru trzcinowego Wykonanie: Banany myjemy przekrawamy wzdłuż. Każdą połówkę banana skropić sokiem z limonki. Jogurt mieszamy z dżemem wiśniowym. Wyłożone na półmisku banany polewamy owocowym sosem jogurtowym, posypujemy suszoną żurawiną oraz cukrem trzcinowym. Smacznego

kgwjanczewo
Makaron z tunczykiem i ricotta 211

dente w osolonej wodzie. Ricottę mieszamy w miseczce z odsączonym tuńczykiem, przyprawami i oliwą a na końcu dodajemy natkę. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i łączymy z powstałym sosem. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Udka z kurczaka z sosem z gorgonzoli z puree cytrynowym. 197

wkładamy pod przykryciem na 25 minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni termoobieg, lub 185 funkcja góra - dół. Po tym czasie wyciągamy udka i dajemy im odpocząć; przygotowujemy sos. Do bazy z pieczonego mięsa dodajemy śmietankę i kilka kleksów gorgonzoli. Łączymy mieszając na małym ogniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy na puree z łyżką masła, trzema łyżkami

BaRepas
Spaghetti truskawkowe 230

łyżka płatków migdałowych Przygotowanie:     Truskawki zmiksować razem ze śmietanką i cukrem. Makaron ugotować. Migdały uprażyć na suchej patelni. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem truskawkowym i posypać migdałami

Amatorka kuchenna
Deser z grilla – grillowanie deserów jest pełne zabawy i aromatu 226

powstanie dużego płomienia. Tak ma być! Efekt wizualny jest niesamowity. Tak przygotowanego ananasa grillujemy aż zbrązowieje a jego powierzchnia będzie błyszcząca. Oczywiście najlepiej smakuje podawany z lodami, posiekanymi orzechami, sosem czekoladowym itp. To jest extra deser na każdą okazję! Prosty, łatwy i szybki. Zabierając się za grillowanie deserów należy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy. Po pierwsze; jeśli chcemy grillować

naRuszcie
Kopytka 245

wałek, lekko spłaszczamy i na ukos kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Podajemy na ciepło, np. z dowolnym sosem lub z podsmażoną na maśle cebulką. Smacznego

KasiekGotuje
Zupa a’la strogonoff 314

Pokazywałam Wam już moją wersję na danie strogonow. Tamta wersja jest bardziej sycąca, bardziej gęsta, nie aż tak jak sos, ale znacznie bardziej niż zupa. Strogonow cieszy się dużą popularnością u nas w domu, ale chciałam zrobić trochę lżejszą wersję tego dania. Wieprzowinę zamieniłam na pierś z kurczaka, zupa jest bardziej płynna, lżejsza i znacznie szybciej się przygotowuje. Zupa

dom-agi.pl
Krem kokosowy 207

Masa netto: 200 g. Krem ma zastosowanie w wielu daniach, w których pożądany jest smak kokosu. Jeśli przygotowujesz danie wytrawne (szczególnie nadaje się do potraw typu curry, sosów, sałatek), zetrzyj krem kokosowy na tarce lub pokrój go na drobne kawałki, dodaj pod koniec gotowania i wymieszaj. Krem kokosowy może być również dodawany do deserów, ciast (używam do sernika jaglanego – przepis

Qlinarnie i Qlinarnie
Gulasz z indyka 206

wolnowarze jest super miękkie, polecam..Mięsko z indyka natarłam przyprawą meksykańską . Skład przyprawy: sól, chili, pieprz cayen, cebula, czosnek, liść laurowy mielony,kmin rzymski. Przyprawa uniwersalna do mięs, sosów, gulaszu, szaszłyków, grilla. udko z indyka  przyprawa meksykańska marchew cebula czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy Z uda wyjąć kość i pokroić w kostkę, natrzeć przyprawą i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Jeszcze smaczniejsze naleśniki z serem 196

Naleśniki, uwielbiane nie tylko przez dzieci. Z serem, dżemem, owocami, polane sosem czekoladowym czy podane z bitą śmietaną? Jakie są Wasze ulubione? Dzisiaj okazało się, że polubiłam naleśniki z serem jeszcze bardziej, bo dodałam do nich ulubione owoce i nie tylko.  Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem, kiwi i gruszką posypane słonecznikiem i kokosem Składniki: 500 ml mleka

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z octem jabłkowym 288

jeszcze raz. Ponownie wlej go do słoika i pod przykryciem z gazy wstaw do chłodnego pomieszczenia na kolejne 4 tygodnie. KROK 6 Dojrzały ocet przelej do butelek i zakorkuj. SOS DO SAŁATKI: 40 ml octu jabłkowego 10 ml oliwy z oliwek 10 ml oleju rzepakowego 2 utarte ząbki czosnku (tarka o najmniejszych oczkach) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego

ClauditteMissCooking
okoń morski 232

każdej strony aż się zarumieni . Przegrzebek smażymy na klarowanym maśle  po 1 minucie z każdej strony , powinien być rumiany ale w środku wilgotny , gdy go przesmażymy będzie gumowaty. Sosem , ciastkami i resztą składników dekorujemy talerz i podajemy rybę i przegrzebek gorące. Smacznego

na gazie
Nowy smak piwa #Somersby #ElderflowerLime oraz przepis na Galaretkę z piwa 210

rozgrzany olej, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Dusić pod przykryciem około godziny, w między czasie podlewać pozostałą marynatą i odrobiną wody. Podawać z warzywami i polać powstałym sosem. Na deser zaś przygotowałam: Galaretkę z piwa   Składniki: 500 ml piwa Somersby o smaku kwiatu bzu i limonki, 1/2 szklanki wody, laska wanilii, szczypta imbiru, 2 czubate łyżki żelatyny

Z miłości do słodkości
Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku. 218

odchodzi sama. Pomidor w sałatkach świetnie łączy się oliwkami (najlepiej czarnymi, pokrojonymi w plasterki), z liściami bazyli i mięty. Jeżeli Wasz żołądek źle znosi kwasowość pomidora i przygotowujecie sobie sos pomidorowy, pod koniec gotowania dorzucić do niego łyżkę cukru. Pomidory gotowane po prowansalsku – przepis. Porcja dla 6 osób. Przygotowanie 10 minut, gotowanie 20 minut. Potrzebne nam będzie

MODA NA BIO
Ośmiornica marynowana w oliwie 230

łyżeczka ziaren pieprzu, 6-10 ziaren ziele angielskiego, 2 listki laurowe. Marynata: 5 łyżek oliwy, 5 ząbków czosnku, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej, 1 łyżka sosu rybnego, pieprz. Przygotowanie: Łatwiejsza w przygotowaniu jest ośmiornica mrożona, wcześniej oczyszczona, którą trzeba rozmrażać w lodówce przez kilka godzin a przed gotowaniem tylko usunąć oczy umiejscowione między głową i mackami

SzczyptaSmaQ